Звичайно, ця м’ясна частина, яка відноситься до субпродуктів першої категорії, не так вже і часто використовується для приготування страв. Однак якщо ви вирішили побалувати домашніх, то, перш за все, варто дізнатися, як варити свинячий язик до потрібного стану.
Вибір свинячого язика та його підготовка до варіння
Щоб приготувати язик, який можна буде подати самостійно або ж використовувати для інших страв дуже важливо правильно його вибрати, адже продукт повинен бути свіжим. Крім того, його не варять відразу, а спочатку підготовляють до цього процесу.
На що звернути увагу при виборі:
- обов’язково подивіться на структуру і колір м’яса, воно повинно бути достатнім щільним і пружним;
- можна злегка натиснути на мову, спочатку утворюється ямка і якщо вона швидко підніметься у вихідне положення, то значить він свіжий, а якщо ні, то купувати його не рекомендується;
- колір червоний або бордовий, досить темний і насичений. Будь-який інший говорить про несвіжості, а фіолетовий про те, що в ньому багато заліза;
- ні в якому разі не купуйте мова сірого кольору або з виділенням каламутної рідини.
Після того як ви визначилися з вибором, час зайнятися підготовкою.
Що для цього потрібно зробити?
- Подивіться на наявність гортані, якщо вона є, то її доведеться видалити.
- Залийте мова холодною водою приблизно на три години, це робиться для більш легкого процесу приготування. І зверніть увагу, що за цей час потрібно хоча б кілька разів змінити воду.
- Після цього дуже добре промийте субпродукт, можна навіть використовувати щітку і присипати содою, яку в подальшому необхідно буде змити.
Як і скільки варити свинячий язик до готовності
Середній час приготування від півтори години до двох, але більш точно сказати скільки варити свинячий мову можна тільки після того як буде обрано спосіб теплової обробки, адже можна скористатися кількома варіантами.
У каструлі
- Підготуйте мову як описано вище, не забувши його промити і очистити.
- Ємність для приготування заповніть водою, дочекайтеся, коли вона почне кипіти і викладіть туди м’ясо, причому рівень рідини на кілька сантиметрів повинен покривати вміст.
- Знову доведіть все до процесу кипіння, зробіть менший рівень нагріву і тримайте на плиті близько двох годин. За своїм смаком можна додати різні спеції, трави і лавровий лист.
- Як тільки відведений час пройде, відразу ж відокремте від мови шкуру.
В мультиварці
Можна приготувати мову в мультиварці, тоді на це піде значно менше часу.
- Мова підготуйте, ретельно промийте від бруду і відправте на дно чаші.
- Влийте в неї необхідну кількість води, так щоб вона повністю покривала м’ясо і була навіть трохи вище.
- Відразу ж викладіть спеції, які вирішили використовувати, наприклад, сіль і перець.
- Увімкніть прилад у режим «Гасіння» і виставите час на 60 хвилин, цього буде досить, щоб він дійшов до м’якості.
- Після того як програма відключиться відразу видаліть з мови шкірку.
В скороварці
Загальний час приготування в цьому приладі – годину, але доведеться трохи повозитися.
- Починаємо з підготовки та промивання мови, потім відправляємо його в скороварку, яку заздалегідь наповнили потрібною кількістю води.
- Включаємо прилад буквально на 15 хвилин, після чого мова виймаємо, швидко окатываем дуже холодною водою і звільняємо від шкури.
- Скороварку перед подальшим використанням відмиваємо, наповнюємо чистої підсоленою водою і знову опускаємо туди субпродукт. Можна присипати та іншими приправами або навіть покласти свіжу зелень.
- Готуємо ще близько 50 хвилин і дістаємо.
В пароварці
Як і у всіх інших варіантах приготування, спочатку обов’язково підготуйте мову і добре промийте його. Час варіння у цьому приладі навіть більше, ніж в каструлі, але зате такий варіант обробки дозволяє максимально зберегти всі корисні властивості продукту.
- Поміщаємо мова у відділення, де зазвичай готуються крупи, закриваємо, включаємо потрібний режим, і час на 120 хвилин або дві години.
- Через це час приправляємо мова спеціями, можна додати цибулю, свіжу зелень, моркву і продовжуємо готувати ще 60 хвилин.
Після відварювання мови його завжди необхідно очистити від шкірки, якщо ви не знаєте, як це зробити, то дана інструкція допоможе вам.
- Готовий свинячий субпродукт заливаємо холодною водою, таким чином, дозволяючи йому трохи охолонути.
- Підчіплюємо шкуру гострим ножем і починаємо її знімати. Якщо це відбувається з працею, значить мова ще не готовий. Відправте його поваритися на деякий час і знову повторіть дії. З доведеного до готовності продукту шкіра злазить дуже добре.
Секрети варіння мови щоб він був м’яким
Як бачите свинячий язик досить примхливий продукт. Крім вже перелічених нюансів підготовки і варіння є й інші, які дозволяють отримати м’яке і смачне блюдо.
- Якщо субпродукт стає м’яким після варіння, значить він готовий. Це можна дуже легко перевірити, якщо проткнути його виделкою, легко входить – діставайте.
- Обов’язково давайте мови полежати деякий час у воді перед варінням. Це не тільки зробить його підсумок більш м’яким, але і усуне неприємний запах.
- Спробуйте приготувати страву в двох бульйонах, тобто спочатку помістіть в один, доведіть до кипіння, протримаєте на вогні близько 15-20 хвилин, злийте всю рідину, промийте мову і знову опустіть в каструлю з водою не забувши приправити спеціями.
- Не допускайте сильного кипіння, досить того щоб вміст всього лише трохи булькало. Якщо процес буде дуже активним, то це може негативно позначитися на смакових якостях і м’якості.
- Вважається, що солити мову потрібно після приготування вже звільнивши від шкірки, а в бульйон додавати лише спеції та деякі овочі. Причому робиться це не відразу, а десь через 40-50 хвилин.
- Не поспішайте діставати продукт тільки тому, що минуло дві години, точний час залежить від температури, на якій він готувався, а також від довжини і товщини. Можливо, що за цей період часу він буде ще твердим і доведеться доварити, що не дуже добре. Набагато краще відразу його перевірити.