Як варити вівсяну кашу?

Ситний і корисний сніданок – запорука енергії і гарного настрою на весь день. І вівсянка в якості ранкової трапези підходить, як не можна краще. Давайте розглянемо, як варити вівсяну кашу правильно, щоб вона вийшла смачною.

Як варити вівсяну кашу на молоці у каструлі

Варити вівсяну кашу на молоці зовсім не складно. Найголовніше – дізнатися алгоритм, а також, скільки буде потрібно інгредієнтів і часу.

Необхідні продукти:

  • дві ложки цукру;
  • щіпка солі;
  • пластівці – півсклянки;
  • масло вершкове – велика ложка;
  • 0,25 літра молока.

Процес приготування:

  • Вливаємо молоко в ємність, яку можна нагрівати, ставимо на плиту і чекаємо, коли вміст закипить.
  • Засипаємо в нього пластівці, додаємо всі інші інгредієнти за смаком, перемішуємо.
  • Зменшуємо рівень нагріву, готуємо близько п’яти хвилин, додаємо масло і перед подачею даємо настоятися каші деякий час.

Скільки варити вівсяну кашу

Оскільки існує великий вибір пластівців та різноманітні способи їх приготування, обов’язково потрібно знати, скільки варити кашу правильно.

  • На плиті. Якщо пластівці за розміром більші, то потрібно не менше 12 хвилин, щоб вони дійшли до потрібного стану. Для дрібних буде досить п’яти хвилин, а для каші швидкого приготування – хвилину на вогні. Останню можна і просто залити гарячим молоком.
  • В мультиварці на процес займає близько 12 хвилин, якщо включити спеціальний режим «Молочна каша».
  • Використовуючи пароварку, приготуйтеся витратити достатньо часу, так як каша буде готова приблизно через 40 хвилин.

Правильні пропорції крупи і молока

Ще один не менш важливий момент в приготуванні каші – правильні пропорції.

  • Якщо ви любите кашу рідкої консистенції, то слід дотримуватися пропорцію 1:3. Тобто, на одну частину пластівців — три частини молока.
  • Для більш в’язкого варіанти каші буде достатньо зберегти співвідношення 1:2 (склянку вівсянки — дві склянки молока).
  • А якщо хочете кашу зовсім густої консистенції, то зменшите кількість молока ще наполовину.

Молочна вівсяна каша в мультиварці

Каша в мультиварці – швидкий спосіб отримати смачне блюдо і при цьому, не особливо спостерігаючи за процесом.

Продукти для приготування:

  • половина маленької ложки вершкового масла;
  • сіль на свій смак;
  • цукор – одна велика ложка;
  • склянка пластівців;
  • 0,75 літра молока.

Процес приготування:

  • У чашу мультиварки спочатку помістіть потрібну кількість пластівців, покладіть шматочок вершкового масла, а також цукор і сіль. Замість цукру можна використовувати мед, тоді страва буде ще корисніше.
  • Залийте все молоком і добре перемішайте. Увімкніть прилад у режим «Каша» або ж «Мультиповар» на 10 хвилин. Подавайте після завершення програми.

Пісний рецепт приготування на воді

Якщо з якої-небудь причини ви не хочете використовувати молоко, то можна зварити вівсяну кашу на воді. Вона виходить не менш смачною і при цьому малокалорійної.

Необхідні продукти:

  • дві склянки води;
  • ложка цукру;
  • щіпка солі;
  • стакан вівсяних пластівців.

Процес приготування:

  • Влийте воду в каструлю, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Після цього покладіть потрібну кількість солі і цукру, перемішайте і додайте пластівці.
  • Зробіть рівень нагріву поменше і варіть кашу близько п’яти хвилин. Повинна вийти маса досить густої консистенції. Як тільки вона дійде до потрібного стану, знімайте з плити і дайте їй трохи постояти перед подачею.

Як варити вівсяну кашу з цільного зерна

Каша з цільного зерна виходить набагато корисніше і ситніше. Звичайно, доведеться витратити більше часу, але на здоров’ї економити не варто. Обов’язково спробуйте цей рецепт хоча б один раз.

Необхідні продукти:

  • 1 ч. л. цукру;
  • 20 грам вершкового масла;
  • приблизно, 120 грам цільнозернові крупи;
  • 0,6 літра чистої води;
  • 150 мілілітрів молока;
  • половина ч. л. солі або за смаком.

Процес приготування:

  • Так як в цьому рецепті ми використовуємо вівсянку з цільного зерна, то її, як і інші крупи, потрібно промити перед приготуванням.
  • Потім поміщаємо промиті зерна в каструлю, заливаємо водою і доводимо до кипіння.
  • Коли процес пішов, зменшуємо вогонь майже до мінімального рівня, прикриваємо крупу кришкою і залишаємо на 30 хвилин. Через це час, перевіряємо готовність каші — якщо верхній шар вже залишився без води, то можна додати цукор, сіль, шматочок масла і перемішати.
  • Знову доводимо масу до кипіння, відразу знімаємо каструлю з плити, обертаємо її для збереження тепла рушником і даємо настоятися каші не менше п’ятнадцяти хвилин.

Варіант корисного сніданку на молоці та воді

Вважається, що приготування каші на основі молока і води – найкращий варіант.

Вівсяна каша на молоці виходить досить насиченою, а іноді навіть жирнуватою. На воді – занадто легкою і майже позбавленою смаку. А ось якщо з’єднати ці два інгредієнти, то в підсумку вийде ідеальне поєднання.

Необхідні продукти:

  • половина склянки вівсяних пластівців;
  • по половині склянки молока і води;
  • ложка цукру;
  • сіль і масло на свій смак.

Процес приготування:

  • Вівсянка засипається в каструлю і заливають необхідною кількістю молока і води.
  • Ставимо ємність на плиту, включаємо середній рівень нагріву і доводимо вміст до кипіння.
  • Тепер можна зменшити вогонь, покласти цукор і сіль за смаком. Готуємо ще близько п’яти хвилин, після чого знімаємо з плити і даємо постояти ще десять.
  • Перед подачею страву можна додати трохи вершкового масла, ягоди або горіхи.

Що можна додати в кашу для поліпшення смаку

Звичайно, зовсім порожня вівсяна каша на воді, так якщо без цукру та інших добавок, не надто смачне ласощі.

Якщо ви хочете схуднути на вівсянці, то не варто зловживати додатковими інгредієнтами.

Досить буде покласти трохи меду або ж нарізати фрукти. Знову ж, не забувайте, що вівсяна каша з бананом – це хороше поєднання, яке відповідає канонам правильного харчування, але зовсім не сприяє втраті зайвої ваги.

Те ж можна сказати і про вершковому маслі, адже його кладуть майже у всі каші. Так, воно робить страву більш насиченим, але за рахунок великої кількості жиру збільшує його калорійність.

Ті, хто не турбуються про фігуру, а лише дбає про здоров’я, можуть дозволити собі набагато більше.

  • Свіжі або заморожені фрукти і ягоди. Це може бути ківі, полуниця, банан, диня, яблука, смородина. Всі вони зроблять блюдо солодший і наповнять організм енергією. Ви будете ситі до обіду.
  • Не менш смачною виходить вівсянка, якщо поєднати її з сухофруктами. Особливо добре вона поєднується з чорницею, в’яленої журавлиною, родзинками і чорносливом. Це набагато корисніше, ніж класти цукор, адже сухофрукти не тільки поживні, але й містять багато вітамінів і клітковини.
  • Можна спробувати урізноманітнити смак йогуртом. Краще використовувати натуральний, але тоді каша все одно буде не солодкою. А ось якщо змішати її з яким-небудь фруктовим продуктом – зовсім інша справа. Головне, щоб він не був дуже жирним.
  • Також не забувайте про горіхи, насіння і навіть спеції (ваніль, кориця). Причому останні взагалі не додадуть страві ні краплі жирів і вуглеводів.

Вівсяна каша – цілюща блюдо, яким теж не варто зловживати. Одного разу в день, на сніданок, цілком достатньо. Якщо вам зовсім не подобається смак страви, то експериментуйте – кладіть різні добавки і привчайте себе отримувати вранці максимальна кількість поживних речовин.

Прокрутка до верху