Як варити вівсяну кашу?

Ситний і корисний сніданок – запорука енергії і гарного настрою на весь день. І вівсянка в якості ранкової трапези підходить, як не можна краще. Давайте розглянемо, як варити вівсяну кашу правильно, щоб вона вийшла смачною.

Як варити вівсяну кашу на молоці у каструлі

Варити вівсяну кашу на молоці зовсім не складно. Найголовніше – дізнатися алгоритм, а також, скільки буде потрібно інгредієнтів і часу.

Необхідні продукти:

  • дві ложки цукру;
  • щіпка солі;
  • пластівці – півсклянки;
  • масло вершкове – велика ложка;
  • 0,25 літра молока.

Процес приготування:

  • Вливаємо молоко в ємність, яку можна нагрівати, ставимо на плиту і чекаємо, коли вміст закипить.
  • Засипаємо в нього пластівці, додаємо всі інші інгредієнти за смаком, перемішуємо.
  • Зменшуємо рівень нагріву, готуємо близько п’яти хвилин, додаємо масло і перед подачею даємо настоятися каші деякий час.

Скільки варити вівсяну кашу

Оскільки існує великий вибір пластівців та різноманітні способи їх приготування, обов’язково потрібно знати, скільки варити кашу правильно.

  • На плиті. Якщо пластівці за розміром більші, то потрібно не менше 12 хвилин, щоб вони дійшли до потрібного стану. Для дрібних буде досить п’яти хвилин, а для каші швидкого приготування – хвилину на вогні. Останню можна і просто залити гарячим молоком.
  • В мультиварці на процес займає близько 12 хвилин, якщо включити спеціальний режим «Молочна каша».
  • Використовуючи пароварку, приготуйтеся витратити достатньо часу, так як каша буде готова приблизно через 40 хвилин.

Правильні пропорції крупи і молока

Ще один не менш важливий момент в приготуванні каші – правильні пропорції.

  • Якщо ви любите кашу рідкої консистенції, то слід дотримуватися пропорцію 1:3. Тобто, на одну частину пластівців — три частини молока.
  • Для більш в’язкого варіанти каші буде достатньо зберегти співвідношення 1:2 (склянку вівсянки — дві склянки молока).
  • А якщо хочете кашу зовсім густої консистенції, то зменшите кількість молока ще наполовину.
Дивіться також:  Паста з куркою в вершковому соусі – 8 рецептів приготування

Молочна вівсяна каша в мультиварці

Каша в мультиварці – швидкий спосіб отримати смачне блюдо і при цьому, не особливо спостерігаючи за процесом.

Продукти для приготування:

  • половина маленької ложки вершкового масла;
  • сіль на свій смак;
  • цукор – одна велика ложка;
  • склянка пластівців;
  • 0,75 літра молока.

Процес приготування:

  • У чашу мультиварки спочатку помістіть потрібну кількість пластівців, покладіть шматочок вершкового масла, а також цукор і сіль. Замість цукру можна використовувати мед, тоді страва буде ще корисніше.
  • Залийте все молоком і добре перемішайте. Увімкніть прилад у режим «Каша» або ж «Мультиповар» на 10 хвилин. Подавайте після завершення програми.

Пісний рецепт приготування на воді

Якщо з якої-небудь причини ви не хочете використовувати молоко, то можна зварити вівсяну кашу на воді. Вона виходить не менш смачною і при цьому малокалорійної.

Необхідні продукти:

  • дві склянки води;
  • ложка цукру;
  • щіпка солі;
  • стакан вівсяних пластівців.

Процес приготування:

  • Влийте воду в каструлю, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Після цього покладіть потрібну кількість солі і цукру, перемішайте і додайте пластівці.
  • Зробіть рівень нагріву поменше і варіть кашу близько п’яти хвилин. Повинна вийти маса досить густої консистенції. Як тільки вона дійде до потрібного стану, знімайте з плити і дайте їй трохи постояти перед подачею.

Як варити вівсяну кашу з цільного зерна

Каша з цільного зерна виходить набагато корисніше і ситніше. Звичайно, доведеться витратити більше часу, але на здоров’ї економити не варто. Обов’язково спробуйте цей рецепт хоча б один раз.

Необхідні продукти:

  • 1 ч. л. цукру;
  • 20 грам вершкового масла;
  • приблизно, 120 грам цільнозернові крупи;
  • 0,6 літра чистої води;
  • 150 мілілітрів молока;
  • половина ч. л. солі або за смаком.
Дивіться також:  Гречана локшина – 6 рецептів приготування і подачі

Процес приготування:

  • Так як в цьому рецепті ми використовуємо вівсянку з цільного зерна, то її, як і інші крупи, потрібно промити перед приготуванням.
  • Потім поміщаємо промиті зерна в каструлю, заливаємо водою і доводимо до кипіння.
  • Коли процес пішов, зменшуємо вогонь майже до мінімального рівня, прикриваємо крупу кришкою і залишаємо на 30 хвилин. Через це час, перевіряємо готовність каші — якщо верхній шар вже залишився без води, то можна додати цукор, сіль, шматочок масла і перемішати.
  • Знову доводимо масу до кипіння, відразу знімаємо каструлю з плити, обертаємо її для збереження тепла рушником і даємо настоятися каші не менше п’ятнадцяти хвилин.

Варіант корисного сніданку на молоці та воді

Вважається, що приготування каші на основі молока і води – найкращий варіант.

Вівсяна каша на молоці виходить досить насиченою, а іноді навіть жирнуватою. На воді – занадто легкою і майже позбавленою смаку. А ось якщо з’єднати ці два інгредієнти, то в підсумку вийде ідеальне поєднання.

Необхідні продукти:

  • половина склянки вівсяних пластівців;
  • по половині склянки молока і води;
  • ложка цукру;
  • сіль і масло на свій смак.

Процес приготування:

  • Вівсянка засипається в каструлю і заливають необхідною кількістю молока і води.
  • Ставимо ємність на плиту, включаємо середній рівень нагріву і доводимо вміст до кипіння.
  • Тепер можна зменшити вогонь, покласти цукор і сіль за смаком. Готуємо ще близько п’яти хвилин, після чого знімаємо з плити і даємо постояти ще десять.
  • Перед подачею страву можна додати трохи вершкового масла, ягоди або горіхи.

Що можна додати в кашу для поліпшення смаку

Звичайно, зовсім порожня вівсяна каша на воді, так якщо без цукру та інших добавок, не надто смачне ласощі.

Дивіться також:  Картопля в фользі в духовці – 8 рецептів запікання

Якщо ви хочете схуднути на вівсянці, то не варто зловживати додатковими інгредієнтами.

Досить буде покласти трохи меду або ж нарізати фрукти. Знову ж, не забувайте, що вівсяна каша з бананом – це хороше поєднання, яке відповідає канонам правильного харчування, але зовсім не сприяє втраті зайвої ваги.

Те ж можна сказати і про вершковому маслі, адже його кладуть майже у всі каші. Так, воно робить страву більш насиченим, але за рахунок великої кількості жиру збільшує його калорійність.

Ті, хто не турбуються про фігуру, а лише дбає про здоров’я, можуть дозволити собі набагато більше.

  • Свіжі або заморожені фрукти і ягоди. Це може бути ківі, полуниця, банан, диня, яблука, смородина. Всі вони зроблять блюдо солодший і наповнять організм енергією. Ви будете ситі до обіду.
  • Не менш смачною виходить вівсянка, якщо поєднати її з сухофруктами. Особливо добре вона поєднується з чорницею, в’яленої журавлиною, родзинками і чорносливом. Це набагато корисніше, ніж класти цукор, адже сухофрукти не тільки поживні, але й містять багато вітамінів і клітковини.
  • Можна спробувати урізноманітнити смак йогуртом. Краще використовувати натуральний, але тоді каша все одно буде не солодкою. А ось якщо змішати її з яким-небудь фруктовим продуктом – зовсім інша справа. Головне, щоб він не був дуже жирним.
  • Також не забувайте про горіхи, насіння і навіть спеції (ваніль, кориця). Причому останні взагалі не додадуть страві ні краплі жирів і вуглеводів.

Вівсяна каша – цілюща блюдо, яким теж не варто зловживати. Одного разу в день, на сніданок, цілком достатньо. Якщо вам зовсім не подобається смак страви, то експериментуйте – кладіть різні добавки і привчайте себе отримувати вранці максимальна кількість поживних речовин.

Прокрутка до верху