Основу ячної каші складають подрібнені зерна ячменю — справжнє джерело корисних елементів, вуглеводів і клітковини, в яких так потребує наш організм. Щоб крупа зберегла всі наявні корисні речовини, важливо вміти її правильно приготувати.
Як варити ячну кашу на воді?
Ячну кашу традиційно подають до столу в двох видах – зварену на свіжому молоці або на воді.
Безсумнівно, при першому способі готування, їжа набуває більш насичений смак, але і використання простої чистої води у вигляді основи має свої плюси:
- ячка, зварена на воді, має калорійність трохи більше 70 ккал на стограмову порцію, а значить — відмінно підходить для дієтичного харчування;
- на воді каша виходить розсипчастою, в неї можна додати будь-які прянощі і подавати у вигляді гарніру до овочів або м’ясним продуктам;
- ячна крупа на воді гіпоалергенна, її рекомендують при вагітності та грудному вигодовуванні.
Приготувати ячну кашу на воді зовсім не складно – потрібно лише дотримуватися деяких простих правил, і тоді з цим процесом впоратися будь-яка, навіть починаюча господиня.
Пропорції при варінні каші з ячної крупи
Залежно від ваших переваг в їжі, з подрібненого ячменю можна отримати три види страви, що розрізняються по своїй консистенції:
Зверніть увагу: щоб зробити ячний гарнір більш смачним, полегшити травлення крупи і підвищити її поживність, бажано перед варінням обсмажити ячку на сковорідці або на деку в духовці.
Скільки варити?
Скільки варити крупу також залежить від того, який вид страви ви хочете поставити на свій стіл:
- розсипчаста каша буде готова через 13 – 15 хвилин;
- для в’язкого або полувязкого стану час варіння повинно складати не менше 25 хвилин.
Рада! Щоб скоротити процес, радимо замочити крупу в холодній воді приблизно за 2 – 3 години перед готуванням. Ще швидше можна отримати готову порцію, якщо використовувати для варіння не просто чисту воду, а кип’яток.
Рецепти приготування ячної каші на воді
Ось кілька простих рецептів, які допоможуть вам приготувати поживний і ситний сніданок.
Простий рецепт варіння ячної каші на воді
Цей простий рецепт дозволить вам отримати порцію корисної каші, не витрачаючи на приготування багато часу і зусиль:
Рада! Для варіння будь-якої каші, в тому числі і ячної, краще використовувати посуд з товстими стінками, це запобіжить пригорання крупи і зробить їжу ароматною і без гіркого присмаку.
Розсипчаста каша на воді
М’яка розсипна ячна каша – традиційна страва російської народної кухні.
Ось як приготувати соковиту ячку на воді в російському стилі:
Приємного апетиту!
Рецепт з додаванням м’яса
Такий варіант сніданку або обіду найкраще підійде для людей, що займаються спортом і ведуть активний спосіб життя. Вуглеводи у вигляді каші і білок м’яса – це повноцінне харчування, що дозволяє не відчувати почуття голоду досить тривалий час.
Особливо смачно виходить ячна каша, яка гаситься разом з молодою яловичиною:
Хвилин через 20 можна кликати домочадців — пора до столу!
Ячна каша на воді в мультиварці
Ячна каша на воді в мультиварці не вариться, а нудиться. З – за цього вона виходить дуже ніжною і м’якою, що робить її відмінною складовою частиною щоденного дитячого меню.
Після цього можна спокійно займатися своїми справами – про готовність каші мультиварка сповістить вас приємним звуковим сигналом.
Рада! Для різноманітності готову кашу можна залити молоком, додати ягоди, фрукти, або зробити гарніром до відварного м’яса — в будь-яких варіаціях каша з ячної крупи на воді буде відмінно поєднуватися з іншими продуктами.
З м’ясним фаршем і грибами
Ячна каша з м’ясним фаршем і грибами має настільки наваристий смак і ласий зовнішній вигляд, що подібне блюдо не соромно поставити на святковий стіл. Таку кашу зручно готувати в духовці, використовуючи для цього керамічний горщик або сотейник.
Рада! Важливо, щоб рідина не вбереться передчасно, адже в цьому випадку каша може не до кінця приготуватися і навіть пригоріти. Стежте за рівнем води і при необхідності доливайте.
Тепер ви знаєте, як правильно підготувати крупу, варити ячну кашу на воді і урізноманітнити страви з неї. Сподіваємося, що з нашою допомогою апетитна і корисна ячка стане одним з улюблених страв на вашому хлібосольного столі.