Брокколі – овоч суперечливий: незважаючи на те, що це вітамінна скарбниця і джерело мікроелементів, більшість жителів пострадянського простору не мають до неї теплих почуттів. Причина тому банальна – багато хто просто не знають істинного смаку такого продукту. Адже давно доведено, що він цілком залежить від дотримання технології приготування. Саме тому важливо знати, як варити заморожену брокколі, і які «смакоти» стоїть з неї приготувати.
Потрібно розморожувати брокколі перед варінням
Чому мова піде саме про замороженої капусти? Та тому що в такому вигляді вона доступна цілорічно, що дозволяє навіть взимку включати її в раціон. Однак потрібно розморожувати брокколі перед варінням?
Робити це не рекомендовано з ряду причин:
- Велика частина вітамінів безповоротно зникне.
- Суцвіття стануть безформними, після приготування перетворившись в кашу.
При прагненні зварити капусту брокколі правильно, пакет із замороженим овочем дістають з морозилки безпосередньо перед опусканням в окріп.
Якщо шматочки перемерзли і склеїлися між собою, розморожуйте їх рівно стільки, щоб мати можливість розділити суцвіття.
Як і скільки варити заморожену броколі в каструлі
Вибираючи для готування спаржевої капусти каструлю, важливо дотримати кілька правил:
- Використовуємо посуд великої місткості, щоб суцвіття менше стосувалися один одного під час варіння.
- Води наливають стільки, щоб овочі були лише злегка покриті нею.
- Капусту опускаємо в злегка підсолену, киплячу рідину.
- Варимо після закипання від 5 до 12 хвилин. Тривалість кипіння залежить від розміру суцвіть: чим вони більші, тим довше по часу триває термічна обробка.
- Готовий овоч витягуємо з окропу. Залишившись у ньому, він просто швидко «розповзеться».
Як готувати брокколі в каструлі поетапно:
- Посуд з водою ставимо на сильний вогонь, доводимо рідину до кипіння.
- Солимо за смаком (зразкові пропорції: 0,5 ч. л. солі на літр води).
- Закладаємо заморожені суцвіття (або цілу головку).
- Чекаємо повторного закипання води, після чого ставимо вогонь на мінімум.
- Варимо капусту до готовності потрібну кількість хвилин.
- Дістаємо шумівкою суцвіття, викладаємо їх на тарілку, поливаємо топленим вершковим або рослинним маслом.
При бажанні отримати хрустку овоч, ідеально зберіг форму і насичений колір, промийте зварену брокколі крижаною водою.
Варимо капусту до готовності в мультиварці
Застосування такої багатофункціональної техніки в рази спрощує процес варіння.
Приготувати в ній заморожений овоч можна:
- На пару, що максимально збереже в брокколі всі вітаміни і мінерали.
- У воді, за аналогією з варінням у каструлі.
Особливості варіння на пару:
- У чашу наливаємо 2 – 3 склянки води.
- Встановлюємо спеціальну корзину для приготування на пару.
- Викладаємо в неї потрібну кількість замороженої броколі.
- Вибираємо режим «Варити на пару» і виставляємо програму на 10 хвилин.
- По закінченні цього часу залишаємо овочі в мультиварці ще на 5 хвилин, щоб вони «дійшли» до готовності.
- Вимикаємо техніку, дістаємо суцвіття і при бажанні заправляємо маслом/соусом.
Спосіб приготування в пароварці
Готувати заморожену броколі за тією ж технологією можна і в пароварці. Цей спосіб оптимальний для людей, що дотримують дієту або дотримуються принципів ПП і ЗСЖ. Також він займає мінімум часу.
Послідовність дій:
- Кип’ятимо в пароварці 1,5 л води.
- Закладаємо суцвіття капусти на верхній рівень.
- Готуємо 10 хвилин.
- При бажанні, обдаємо овоч крижаною водою і заправляємо улюбленими спеціями і соусами (соєвий соус, часник, рослинне масло, гіркий перець, тощо).
Зверніть увагу! Якщо брокколі заморожена цілою головкою без поділу на окремі суцвіття, час готування на пару збільшують на 3 – 5 хвилин.
Готуємо в мікрохвильовці
Варити капусту брокколі можна і в мікрохвильовці, процес займе всього лише 3 хвилини. Але вибирати цей варіант варто тільки в крайніх випадках – коли час підтискає, або під рукою немає іншої техніки (наприклад, в офісі). Такий підхід обумовлений тим, що приготований в СВЧ-печі овоч виходить сухуватим, порівняно з звареною на пару або в каструлі.
Як готувати заморожену броколі в мікрохвильовці:
- Дістати потрібну кількість суцвіть з морозильної камери, скласти в підходящий для використання в мікрохвильовій печі посуд. При відсутності такої, можна висипати овочі в звичайний поліетиленовий пакет.
- Посолити продукт за смаком, додати 1 ст. л. води.
- Ємність накрити кришкою, пакет щільно зав’язати.
- Виставити таймер на 3 хвилини при максимальній потужності техніки. Часом можна варіювати, відштовхуючись від своїх смакових пристрастей. Чим довше вариться капуста, тим м’якше вона виявиться в підсумку.
- Перекласти готову страву на тарілку, заправити соусом або використовувати як напівфабрикат для інших рецептів.
Що можна приготувати з вареної брокколі
Від різноманіття варіантів можна просто розгубитися. Це можуть бути котлети, млинці, омлети, супи, всілякі салати (наприклад, з креветками, курячою грудкою, помідорами, Фетою, кедровими горішками, апельсином і т. д.), запіканки і пироги. Спаржеву капусту додають в плов і макарони, смажать у клярі і сухарях, готують з неї бутербродную пасту і суфле, використовують як основу для рагу і різних закусок. Завжди можна смачно приготувати брокколі, відштовхуючись від своїх гастрономічних пристрастей.
Далі пропонуємо 3 перевірених рецепту на основі цього корисного овоча. Їх головні переваги – швидкість приготування (максимум 20 хвилин), мінімум зусиль, а також оригінальність та поживність.
Суп-пюре
Безперечний лідер серед страв з брокколі. Час приготування: ∼ 20 хвилин.
Інгредієнти:
- півкіло вареної брокколі;
- 2 великих картоплини;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- сіль, часник, вершки – за смаком;
- вершкове масло для смаження;
- сухарики, зелень – для прикраси при подачі.
Покроковий рецепт:
- Картоплю нарізаємо кубиками, солимо, варимо до готовності в мінімальній кількості води.
- Натерту моркву і порізану кубиками цибулю пасеруємо на сковороді у вершковому маслі.
- Готові овочі змішуємо і збиваємо блендером до однорідного стану.
- Додаємо вершки, регулюючи бажану густоту супу.
- При необхідності досолює його. Якщо любите часник, додайте його, попередньо подолавши в часничниці.
- Доводимо суп до кипіння.
- Подаємо, посипавши сухарями і прикрасивши гілочками петрушки, листочками м’яти або іншою улюбленою зеленню.
Вершки можна замінити плавленим сиром з вершковим смаком. Його додаємо до картоплі на етапі варіння.
Фріттата
Брокколі ідеально поєднується з яйцем. Готову страву виходить яскравим, незвичайним ніжним смаком.
Час приготування: ∼10 хвилин.
Інгредієнти:
- 3 яйця;
- 100 – 150 г варених суцвіть капусти;
- 1 цибулина (краще брати солодку);
- 1 перець (вибирайте червоний або яскраво-оранжевий);
- сіль, паприка, мелений чорний перець – за смаком;
- оливкова + масло для смаження;
- зелень для прикраси.
Покроковий рецепт:
- Ріжемо овочі: брокколі – шматочками, цибулю – дрібними кубиками або півкільцями, перець – тонкою соломкою.
- Розтоплюємо вершкове масло в оливковій, смажимо овочеву суміш 4 хвилини на середньому вогні.
- Яйця збиваємо, додаємо за смаком зазначені спеції, солимо.
- Заливаємо збитою сумішшю овочі, накриваємо кришкою, залишаємо на 3 – 5 хвилин до застигання яєць.
- Акуратно за допомогою лопатки складаємо фріттату навпіл (за аналогією з книгою), перекладаємо на тарілку, посипаємо улюбленої зеленню.
Смажена в панірувальних сухарях брокколі
Це найпростіший рецепт, що дозволяє смачно приготувати брокколі. Капуста при цьому виходить ароматний і соковитий.
Час приготування: ∼15 хвилин.
Інгредієнти:
- варена брокколі – 500 г;
- панірувальні сухарі – 40 г;
- вершкове масло – 30 – 50 р.
Покроковий рецепт:
- Великі суцвіття ріжемо навпіл, дрібні залишаємо цілими.
- Щедро обвалюємо капусту в сухарях.
- Смажимо її до рум’яної скоринки на середньому вогні попередньо розтопленому вершковому маслі приблизно по 2 – 3 хвилини з кожного боку.
- Подаємо як самостійне блюдо або як гарнір до м’яса.
Кулінарні поради для господинь
Спробуйте самі заморозити брокколі. Так ви будете впевнені в якості та свіжості продукту, отримаєте можливість розібрати її на суцвіття зручною величини і розфасувати на порції потрібних розмірів.
Для цього:
- Ретельно вибирайте капусту для заморозки. Вона повинна бути свіжою, з яскравим, однорідним кольором, без вкраплень гнилі і неприємного запаху.
- Помийте овоч, видаліть непотрібні листя, жорстку частину ніжки, розділіть плід на суцвіття.
- Помістіть останні півгодини в крутий соляний розчин – це дозволить позбутися від личинок комах, які можуть бути всередині капусти.
- Гарненько промийте суцвіття під краном.
- Опустіть їх на пару хвилин в окріп, а потім відразу ж занурте в ємність з холодною водою і кубиками льоду.
- Дочекайтеся повного висихання суцвіть, розкладіть брокколі в герметичні пакети і приберіть в морозилку.
Зібрані у статті секрети досвідчених кулінарів підкажуть, як варити заморожену брокколі, щоб вона вийшла смачною, зберігши при цьому все різноманіття корисних речовин.