Сучасні господині звикли практично все купувати в магазині, і вже давно не є дефіцитом варена згущене молоко. Але от якість продукту навіть у зарекомендували себе з позитивного боку виробників часто залишає бажати кращого. Тому тим, хто звик до натуральним продуктам, буде корисна інформація про те, як варити згущене молоко різними способами, і які десерти можна приготувати з цим інгредієнтом.
Як варити згущене молоко в домашніх умовах
Отримати корисне і смачне ласощі, смак якого буде «той самий», натуральний, з дитинства, можна кількома способами. Вибирайте найбільш зручний, виділіть декілька хвилин на підготовку, кілька годин на варіння і приступайте.
Класичний спосіб варіння
Незважаючи на заборони виробників згущеного молока, класичним способом готування вареного згущеного молока стала її варіння в жерстяній банці. Скільки варити згущене молоко в банку, і як запобігти генеральне прибирання на кухні з відмиванням солодкої молочно-карамельної маси зі стін і стелі, – питання не пусті.
А тому, не відступайте від наведеного алгоритму:
- У велику каструлю покласти банку зі згущеним молоком і залити її водою до максимально можливого рівня, щоб не часто доливати воду в процесі варіння. Відправити каструлю на плиту і дочекатися активного булькання води.
- Після закипання варити згущене молоко пару годин, якщо в подальшому планується використовувати для приготування кремів в торти або тістечка. Щоб отримати більш густий і темний склад (наприклад, для наповнення «горішків»), то варити згущене молоко необхідно десь на годину довше.
- У процесі варіння потрібно стежити, щоб банку не «оголилася» і при необхідності доливати в каструлю гарячу воду. Закінчивши термічну обробку, банку слід залишити остигати у воді, в якій вона варилася. Виконання цих двох умов допоможе уникнути епічного вибуху.
Вибираючи згущене молоко для варіння, потрібно уважно вивчити його склад на етикетці. Якісний продукт не повинен включати в себе щось, крім молочних продуктів і цукру. Згущене молоко з пальмовою олією у складі нехай краще залишиться на полиці магазину.
Варена згущене молоко своїми руками
Не тільки з магазинного продукту можна приготувати варену згущенку. Її цілком реально зробити з цукру і цільного коров’ячого молока, витративши при цьому часу не набагато більше, ніж при класичному способі.
На півтора літра домашньої вареного згущеного молока слід взяти:
- 3000 мл цільного коров’ячого молока (краще домашнього, а не магазинного);
- 1000 г цукрового піску;
- 45 мл лимонного соку;
- 5 г соди.
Спосіб приготування:
- Молоко з цукром в каструлі відповідного літражу відправити на вогонь і прогрівати, безперервно помішуючи, до повного розчинення цукру.
- Коли склад закипить, зняти каструлю з плити, додати в її вміст сік лимона і соду. Молоко почне активно пінитися. Тепер його слід енергійно перемішати і повернути на вогонь.
- З моменту повторного закипання засікти час і уварювати згущене молоко на середньому вогні протягом трьох годин. За цей час молоко потемніє і загусне.
- У процесі варіння потрібно не лише періодично перемішувати склад, але і знімати пробу на готовність. Якщо крапля молока не буде розтікатися на холодному блюдце, – варена згущене молоко готова. Готовий продукт слід розлити по півлітрових баночках для подальшого зберігання.
Готуємо в духовці
Згущене молоко, що продається не в жерстяних банках, а в тетрапаках, в каструлі класичним способом не звариш. Для такого продукту більше підійде готування в духовці.
Послідовність дій при цьому буде наступною:
- В металеву або скляну жароміцну ємність перелити згущене молоко і закрити цю посудину зверху листом харчової фольги.
- Помістити тару з молоком в іншу ємність з водою, щоб рівень рідини доходив до середини висоти згущеного молока в формі.
- Далі поставити згущене молоко на 2 – 3 години в духовку, розігріту до 200 градусів. При необхідності в процесі варіння доливати выкипевшую воду. Готову згущене молоко дістати з духовки, звільнити від фольги і використовувати за призначенням.
Найпростіший спосіб в мікрохвильовці
Володарі мікрохвильових печей повинні знати, як варити згущене молоко з допомогою цього пристрою. Тим більше, що весь процес займе не більш 8 хвилин.
Алгоритм варіння в СВЧ-печі такий:
- У керамічну або скляну посудину влити згущене молоко і поставити його в мікрохвильовку на 2 хвилини. Потужність пристрою повинна бути встановлена на рівні 700 Вт.
- Після звукового сигналу згущене молоко перемішати і знову відправити на 2 хвилини в мікрохвильову піч. Важливо стежити, щоб молоко не втекло і прогрівалося рівномірно, тому його обов’язково потрібно перемішувати. Повторювати такий періодичний нагрівання не більше 4 разів.
Довівши продукт до потрібної консистенції і кольору, його можна використовувати за прямим кулінарного призначення.
Рецепти випічки з вареним згущеним молоком
Безумовно, є натуральне варене згущене молоко просто ложкою – задоволення, якого не досягти, навіть з допомогою «райського» батончика «Баунті». Однак ще більш чудовим ласощами може виявитися випічка зі згущеним молоком. Торти, тістечка, печиво з таким компонентом виходять просто казково смачними.
Крем з вареного згущеного молока і вершкового масла
Цей крем підійде в якості начинки для різних домашніх тортів з бісквітних, медових, листкових або вафельних коржів, а також різноманітних тістечок і печива.
Пропорції інгредієнтів для його приготування:
- 380 г вареного згущеного молока;
- 200 г розм’якшеного вершкового масла;
- 20 – 40 г цукрової пудри;
- 5 мл лікеру (або іншого алкоголю для аромату).
Готуємо наступним чином:
- М’яке масло збити разом з цукровою пудрою до стану білої пишної маси. Окремо проробити те ж з вареним згущеним молоком.
- Далі обидві маси об’єднати, перемішавши їх силіконової лопаткою.
- В кінці приготування для аромату додати трохи лікеру. Крем готовий.
Класичне печиво «Горішки»
Неприваблива згущене молоко, варена у банку в каструлі, може стати чудовою начинкою для домашнього печива «горішки».
Щоб його спекти, слід підготувати:
- 2 яйця;
- 200 г цукру;
- 250 г вершкового масла;
- 8 г ванільного цукру;
- 3 г солі;
- 5 г гашеного соди;
- 320 г борошна;
- 380 г вареного згущеного молока;
- ядра будь-якого горіха з розрахунку одне ядро на один «горішок».
Покроковий рецепт випічки найсолодших, калорійних і таких дивно смачних «горішків» у світі:
- Перед початком замішування тіста масло розтопити і залишити, щоб воно трохи охололо, але продовжувало бути рідким.
- Яйця з цукром і сіллю розтерти ручним віночком до однорідного стану. Потім влити рідке масло, розмішати, додати гашену соду і борошно.
- Готове пісочне тісто відправити на годину в холодильник, щоб з ним було легше в подальшому працювати.
- Форму для випічки «горішків» (орешницу) змастити рослинним маслом. З тіста скачати кульки діаметром з черешню і викласти їх у поглиблення форми. Не варто робити заготовки більшого розміру, інакше тісто обов’язково спробує втекти в процесі випічки.
- На невеликому вогні піч «горішки» по одній – дві хвилини з кожного боку. Готові порції дуже обережно вийняти і остудити.
- Далі залишається тільки зібрати «шкарлупки», наповнивши їх вареним згущеним молоком і сховавши всередині кожного горіхове ядерце.
Дуже смачні кекси
Густа консистенція вареного згущеного молока дозволяє використовувати її в якості начинки для кексів. Така випічка зі смачним молочним сюрпризом сподобається і дорослим, і дітям.
Пропорції продуктів, що входять до її складу, наступні:
- 1 яйце;
- 80 г цукру;
- 200 мл молока;
- 200 мл рослинного масла;
- 3,5 г ваніліну;
- 2,5 г солі;
- 7 г розпушувача;
- 250 г борошна;
- 190 г вареного згущеного молока.
Черговість кулінарних процесів:
- Яйце спінити віночком разом з цукром, влити молоко і рослинне масло, знову все розбовтати.
- Потім додати сипучі компоненти (борошно, ванілін, сіль і розпушувач). Готове тісто має бути густим, як сметана.
- У змащені маслом силіконові формочки покласти по столовій ложці тесту, зверху нього чайну ложку вареного згущеного молока. Смачну начинку ховаємо під другою порцією тесту.
- Готувати кекси в духовці при 180 °С приблизно 30 – 40 хвилин. Остиглі кекси можна прикрасити цукровою пудрою.
Вафельний торт з вареним згущеним молоком
Маючи під рукою упаковку готових вафельних коржів і банку вареного згущеного молока, можна приготувати смачний торт буквально за пару хвилин.
На один такий десерт потрібно:
- 6 – 8 вафельних коржів;
- 380 г вареного згущеного молока;
- 100 г м’якого вершкового масла;
- 100 г подрібненого обсмаженого арахісу;
- 50 – 70 г шоколаду.
Хід роботи:
- Згущене молоко збити з розм’якшеним вершковим маслом до пишноти.
- Зібрати торт з готових коржів, перекладаючи їх отриманим на попередньому кроці складом.
- Зверху десерт також змастити кремом і посипати подрібненим арахісом.
- Шоколад розтопити і з допомогою корнетика нанести поверх горіхів хаотичний малюнок з тягучих солодких ниток.
- Дати торту приблизно годину просочитися чи можна подавати відразу, нарізавши на порційні шматки.
Рогалики з «варенкой»
Для пишних рогаликів на дріжджовому тесті з начинкою з вареного згущеного молока слід підготувати:
- 200 г вершкового масла;
- 150 г цукру (з них 50 г – в тісто);
- 1 яйце;
- 150 мл молока;
- 50 г дріжджів;
- 630 г борошна;
- 370 г вареного згущеного молока.
Спосіб випічки:
- У молоці розчинити цукор, дріжджі. Влити разболтанное до однорідності яйце і розтоплене масло. Невеликими частинами підсипаючи борошно, замісити тісто.
- Дати масі постояти в теплі до збільшення в об’ємі в два – три рази. Потім добре обім’яти її, розділити на три частини, кожну з яких розкотити в коло. Розрізати заготовки на сегменти зручного розміру.
- На край кожної порції покласти начинку з згущеного молока, згорнути рулетиком, обваляти в цукровому піску і запекти до рум’яної скоринки в духовці, розігрітій до 180 – 190 градусів.
Випічка з вареним згущеним молоком може бути досить різноманітною і незмінно смачною. Але беручись за її приготування, варто пам’ятати, що результат багато в чому буде залежати від якості вихідних продуктів. У зв’язку з цим, варто витратити трохи часу і приготувати «варенку» самостійно, адже про те, як це зробити, ви тепер знаєте предостатньо!