Як закоптити сало – 7 рецептів, як зробити копчене сало в домашніх умовах

Копчене сало – справжній делікатес для гурманів. Як закоптити сало, щоб воно було м’яким і ніжним, з витонченим ароматом і апетитним виглядом в домашніх умовах? Існує безліч рецептів для приготування за короткий час, без наявності спеціальних пристосувань і устаткування.

Як закоптити сало в домашній коптильні

Прийнято вважати, що кращі смакові якості сала в коптильні гарячого копчення проявляються при використанні свіжих тирси. Зазвичай це роблять декількома методами: на вулиці або в приміщенні у спеціально облаштованих пристосуваннях фабричного виробництва, виготовлених власноруч, з допомогою підручних засобів. Існує два способи – мокрий і сухий.

Мокрий спосіб

Первинний процес починається з приготування сала, його необхідно вимочити у розсолі:

  • 100-150 г солі;
  • сіль, перець горошком;
  • вода;
  • лавровий лист.

Розсіл обов’язково повинен покрити шматок сала. За бажанням додають бутони гвоздики, часник, інші спеції. Час засолу – не менше доби. Потім продукт просушують і близько 2 годин коптять. На початку процесу вогонь повинен бути максимально сильним. Через 15-20 хвилин нагрівання зменшують і продовжують копчення близько 3-4 годин.

Щоб отримати сало холодного копчення його також попередньо засолюють будь-яким зручним способом. Потім поміщають в коптильню на 2-3 дні при температурі не вище 20 градусів. В залежності від бажаного результату процес продовжують ще 1-2 дні.

Сухий спосіб

Вважається, що при сухому засаливании сало повинне готуватися заздалегідь. Рясно натерті сіллю шматки залишають на 1-2 тиждень для засолювання.

Для посилення аромату і смакових якостей додають спеції:

  • лавровий лист;
  • часник;
  • паприку;
  • коріандр;
  • кмин;
  • запашний або гострий перець – за смаком.

Перед тим, як визначити сало в коптильню, його слід ретельно вимити і висушити. Копчення проводять так само, як і при мокрому способі. Для швидкого засолювання, поміщають засолене сало під гніт в холодильник, не менш ніж на 4-6 годин. Чим краще воно просолитися, тим якісніше буде продукт.

Дивіться також:  Шаньги з картоплею — 4 рецепта як у бабусі

Любителі пікантних закусок готують варено-копчене сало. Для цього його попередньо відварюють в маринаді з сіллю, перцем і спеціями і тільки після цього коптять в звичайному режимі.

Прийнято вважати, що смак і аромат безпосередньо залежить від якості тирси, використовуваних при копченні. Найбільш підходящі виходять з фруктових порід дерев: вишні, абрикоса, яблуні, черешні.

У духовці, гарячим способом

Один з найбільш простих і доступних способів закоптити сало в домашніх умовах – використовувати духовку. Варто відзначити, що запах диму в приміщенні неминучий. В наявності потрібно мати деко з високими бортами і грати.

Процес приготування ділиться на кілька етапів.

  • На деко вистилається 2-3 шари фольги, насипається тонким шаром тріска.
  • Поверх викласти в 2 шари фольги з загорнутими бортиками, щоб жир не стікав на нижній шар з тирсою.
  • Заздалегідь приготоване сало викладається на решітку.
  • Готується в духовій шафі при температурі 100 градусів протягом 30-40 хвилин.
  • Після приготування дверцята духовки не відкриваються, продукт витримують ще 2-2,5 години, виносять на вулицю.

Для запобігання задимлення бажано мати якісну витяжку.

Простий рецепт в казані на плиті

Щоб уникнути запаху диму і максимально спростити процес, застосовується доступний метод приготування – з допомогою казана. Це можна робити на будь-якій плиті: газової, електричної, дров’яної. Якщо є можливість приготувати делікатес у вуличних умовах, підійде будь-яке джерело відкритого вогню: мангал або просто багаття.

Зробити копчене сало в казані нескладно:

  • розподілити на дні тирсу шаром 1-2 см (залежно від обсягу);
  • викласти фольгу, сформувавши «бортики»;
  • поставити зверху ґрати круглої форми;
  • викласти сало на решітку;
  • закрити кришку, додатково її загерметизувати;
  • тримати на великому вогні 15-20 хвилин;
  • довести на невеликому вогні до готовності протягом 30-40 хвилин.
Дивіться також:  Як приготувати курячі крильця – 12 смачних рецептів приготування в духовці на сковороді, в мультиварці і мікрохвильовці

Для герметизації кришку обмотують фольгою або замазують щілини прісним тестом з борошна і води.

Копчення сала рідким димом

Застосування рідкого диму значно полегшує процес приготування копченого сала, продукт виходить красивого золотистого кольору з характерним приємним запахом за короткий час. Щоб правильно закоптити сало з рідким димом, практикується кілька способів.

Простий рецепт копченого сала з рідким димом

Для приготування необхідно підготувати маринад:

  • 100-150 г солі;
  • 50-60 мл рідкого диму;
  • вода;
  • лушпиння від 2-3 великих цибулин жовтих відтінків.

Процес ділиться на кілька етапів.

  • Лушпиння відварюється протягом 6-10 хвилин, додається сіль і рідкий дим.
  • Сало заливається маринадом на добу.
  • Шматки просушуються, натираються гострим перцем, часником і паприкою, розкладаються на решітці в коптильні.
  • Після приготування кожен шматок обертається харчовою плівкою і поміщається в холодильник.

При бажанні додаються інші спеції: коріандр, зіра, пряні трави.

Копчено-варене сало з рідким димом

Зробити копчене сало з ніжним приємним смаком і консистенцією, потрібно попередньо проварити його в маринаді:

  • вода;
  • 100-150 г солі;
  • часник;
  • лушпиння 1 великій цибулині золотисто-жовтого кольору;
  • 15-20 мл рідкого диму;
  • лавровий лист;
  • перець чорний запашний і горошком.

Процес приготування проводиться поетапно.

  • У воду додається перець, часник і заливається водою.
  • Доводять до кипіння і варять на невеликому вогні не більше 3 хвилин.
  • Опускається сало (продукт повинен бути покритий повністю).
  • Вариться протягом півгодини.
  • Сало настоюється в маринаді не менше 6-8 годин.
  • Витягується готовий продукт, просушується.
  • Натирається сумішшю з меленого перцю, подрібненого часнику і спецій.
  • Кожен шматок обертається фольгою, зберігається в морозилці.

Щоб скоротити час приготування і отримати максимально насичений колір і смак, необхідно нарізати шматки не товщі 5 див.

В мультиварці

Сучасні господині використовують мультиварки для спрощення процесу готування.

Дивіться також:  Вівсяна каша на воді – 8 рецептів приготування

Для найбільш простого і поширеного способу потрібно:

  • 1 кг сала;
  • 100-150 г солі;
  • запашний перець горошком;
  • 1/2 год ложки червоного гострого перцю;
  • 2 ч ложки паприки;
  • лушпиння 2 великих цибулин жовтих відтінків;
  • 1 середня головка часнику;
  • лавровий лист;
  • 50 мл рідкого диму;
  • 1,5 л води.

Як правильно закоптити сало в мультиварці:

  • Лушпиння ретельно промивається і ділиться на 2 частини.
  • Одна частина викладається на дно мультиварки, зверху кладеться сало шматками.
  • Посипається перцем, лавровим листом і паприкою.
  • Зверху викладається часник зубчиками.
  • Накривається шаром залишилася лушпиння.
  • Шматки заливаються водою, додається рідкий дим.
  • Виставляється режим «гасіння» на 1,5 години.

Після охолодження кожен шматок обертається харчовою плівкою, зберігається в холодильнику.