Білосніжна хрустка капуста, заквашена за улюбленим рецептом, хороша в якості закуски. Її їдять разом з картоплею, додають у салати, вареники і пироги. Головне – знати, як заквасити капусту, щоб була хрусткою і соковитою.
Класичний рецепт
Підготовка качанів у всіх рецептах проходить наступні етапи:
1. З капусти прибирають пошкоджені листя.
2. Вирізують кочережки, розрізавши качани на чотири частини.
3. Нарізку роблять поперек росту листя, поклавши чверть качана на бік.
Стандартний рецепт приготування припускає використання наступних продуктів:
• 5 кг капусти;
• 100 г кухонної солі;
• 2 середні морквини.
Хід роботи:
1. Морква чистять, натирають на крупній тертці.
2. На широкому столі розкладають по черзі нашатковану капусту і моркву.
3. Посипають овочі сіллю прямо на столі. Це необхідно для того, щоб всі продукти були рівномірно покриті крупинками.
4. Продукти мнуть руками і перемішують.
5. У відро чи банку укладають шарами капусту з морквою, утрамбовуючи кожен з них. При бродінні може виливатися сік, тому для 5 кг овоча знадобиться ємність більшого обсягу. Зверху кладуть вантаж.
6. Дають постояти 5 днів у теплому місці.
7. На 3 день овочевий сік помутніє, і ємність виносять у прохолодне місце. Вантаж знімають, акуратно протикають шари паличкою, щоб закуска «подышала», і почалося бродіння в нижніх шарах.
Обсяг інгредієнтів можна пропорційно скорочувати або збільшувати. Деякі класичні рецепти передбачають додавання 1 столової ложки цукру.
Простий і швидкий рецепт в банку
Хрустку капусту можна заквасити за 2-3 дні. Для цього необхідно взяти такі інгредієнти:
• 3 кг капусти;
• 300 г моркви;
• 1 л води;
• 2 маленькі ложки солі;
• лавровий лист;
• запашний перець;
• гвоздика.
Хід приготування:
1. Моркву труть на середній тертці.
2. Капусту шаткують і змішують з морквою. Сильно тиснути руками при цьому не треба, нарізка повинна вийти максимально хрусткою.
3. Укладають овочі в банку до половини і трохи утрамбовують.
4. Поверх кладуть лавровий лист, гвоздику і перець.
5. Зверху утрамбовують залишилися овочі і знову повторюють набір спецій.
6. Сіль у воді розмішують до повного розчинення й овочі заливають маринадом. Він повинен повністю покрити нарізку.
7. Беруть виделку і проколюють овочі вглиб, щоб розсіл дістався до нижніх шарів.
8. Банку ставлять у миску, щоб сік міг стікати саме туди.
9. Періодичні проколюють нарізку виделкою, щоб випустити бульбашки повітря.
Банку тримають у кімнаті від 2 до 3 днів. Потім зупиняють бродіння, прибравши ємність в холодильник.
З додаванням часнику
Хрусткою і ароматною виходить квашена капуста з часником. Для її приготування знадобляться:
• 2 середніх качана;
• 3 середні морквини;
• 6 часникових зубчиків;
• 3 великі ложки солі;
• 2 столові ложки цукру;
• 2 чайні ложки перцю горошком;
• листи лавра;
• 250 мл очищеної води.
Рецепт:
1. Кожен зубчик часнику кладуть на дошку і розчавлюють ножем, щоб він тріснув.
2. Морква чистять і труть на крупній тертці.
3. Капусту шаткують на столі і присипають сіллю (2 столові ложки) і цукром.
4. Нарізку мнуть руками і укладають в ємність, трамбуючи кулаками.
5. Зверху викладають шар моркви і половину часнику.
6. Наступним шаром йдуть чорний перець і лавровий лист.
7. Далі укладають шар капусти і знову моркву.
8. Зверху кладуть плоску тарілку.
9. Воду нагрівають у каструлі, додають 1 велику ложку солі.
10. Теплу рідину вливають у овочі.
11. Зверху ставлять вантаж.
Банку залишають у кімнаті на 3 дні. Протягом цього часу періодично роблять овочевої маси отвори виделкою. Така капуста може зберігатися в прохолодному місці понад 6 місяців.
З буряком на зиму
Квашена капуста з буряком – це чудова закуска до м’яса, картоплі. Готувати її просто. Взимку можна буде насолодитися пряний смак з кислинкою. Для приготування знадобляться:
• 2 моркви;
• 25 г цукру;
• 2 кг капусти;
• 30 г солі;
• 2 л води;
• 2 червоні буряки;
• 2 головки часнику;
• лавровий лист.
Покрокове приготування:
1. Капусту нарізають на брусочки шириною 4-5 див
2. Моркву і буряк чистять і шаткують соломкою.
3. На дно ємності кидають роздавлені часникові часточки.
4. Слідом кладуть моркву, буряк і капусту.
5. Закладають листи лавра.
6. Воду наливають у каструлю і засипають туди цукор і сіль.
7. Рідину доводять до кипіння і вимикають вогонь.
8. Коли вода охолоне, нею заливають банки і закривають їх кришками.
9. На наступний день ємність відкривають і трохи придавлюють вміст виделкою.
10. Потім кришки закручують і зберігають закуску в темному місці.
Буряк надає заготовці рожевий відтінок. Хрустка капуста на зиму чудово підходить в якості страви на святковий стіл.
В медовому розсолі
Для приготування капусти з медом знадобляться наступні інгредієнти:
• 1 велика морквина;
• 3,5 столової ложки солі;
• 1,5 л води;
• 1,5 великої ложки меду.
Хід роботи:
1. Дрібно нашатковану капусту і терту моркву укладають у скляну банку шарами. Щільно трамбують нарізку.
2. У киплячій воді розчиняють сіль і мед.
3. Теплим маринадом заливають овочі так, щоб він повністю покрив.
4. Банку прикривають кришкою і зберігають при кімнатній температурі. Періодично протикають нарізку ножем.
Квашена капуста з медом вже готова через 2-3 доби. Зберігають її у холодильнику.
З гострим перцем
Щоб приготувати гостру капусту, беруть наступні продукти:
• 2,5 кг капусти;
• 2 столові ложки солі;
• 2 морквини;
• 1 чайна ложка червоного меленого перцю;
• лавровий лист (3-4 штуки).
Покроковий рецепт:
1. Капусту шаткують і складають в каструлю.
2. Зверху насипають сіль.
3. Добре розминають до утворення соку.
4. Моркву натирають і додають до капусти.
5. Продукти добре перемішують.
6. Додають червоний перець і знову перемішують.
7. Нарізку складають в ємність і ущільнюють.
8. Зверху кладуть лавровий лист.
9. Накривають плоскою кришкою або тарілкою. Придавлюють гнітом.
Через 5-7 днів капуста готова. Перед подачею до неї додають трохи соняшникової олії, цибулю і цукор. Виходить пікантне і корисне блюдо.
З яблуками і перцем
Для приготування цієї закуски необхідно запастися наступними продуктами:
• 2 моркви;
• 1 великий качан капусти;
• 2 болгарських перцю;
• 4 яблука;
• 70 г солі;
• 60г цукру;
• 10-12 горошків чорного перцю;
• лавровий лист.
Приготування:
1. Моркву труть на тертці, а капусту тонко шаткують.
2. Овочі з’єднують між собою відповідної ємності.
3. Засипають до них цукор і сіль, овочі злегка перетирають руками.
4. У ємність додають перець і лавровий лист. Перемішують продукти.
5. Яблука миють і розрізають на 4 частини. Видаляють з них насіння і шаткують невеликими шматочками.
6. У банку викладають шар капусти з морквою, добре утрамбовують.
7. Далі йде шар яблук. Так заповнюють всю банку, чергуючи овочі і фрукти. До верхівки повинно залишитися приблизно 5 див.
8. Банку ставлять у миску і залишають на 3 дні в кімнаті. Кілька разів на день проколюють нарізку паличкою або ножем.
9. Після закінчення зазначеного часу виносять ємність на холод. Блюдо готове через 7 днів.
Перед подачею з закуски віджимають сік, заправляють її олією.
Секрети хрусткості
Отримати хрустку квашену капусту дозволять наступні поради:
1. Для закваски краще вибирати пізні сорти білокачанної капусти.
2. Відмінний смак овоча виходить, якщо класти приблизно 60 г солі на банку об’ємом 3 літри. Краще всього брати суміш з цукру (20 г) і солі (40 г).
3. Овоч треба квасити без оцту.
4. В якості спецій радять використовувати кмин, аніс, коріандр.
5. Найвдаліший вид нарізки – це довга локшина. Для цього потрібно використовувати спеціальну шатківницю.
6. Заморожувати овоч не можна, інакше він втратить свої корисні властивості і стане м’яким. Два дні його тримають при температурі 18-20 градусів, потім переносять в більш прохолодне приміщення. Температура зберігання готової капусти – від 0 до мінус 2 градусів.
7. Важливо регулярно знімати піну і протикати закуску ножем.
Згідно давньої мудрості сама хрустка капуста виходить при заквасці в молодика. Ця порада для тих, хто вірить у магію місяця.