Часникові зубки в маринаді – пікантна закуска, яка відмінно доповнить міцні алкогольні напої або гаряче з м’яса. Є кілька вдалих рецептів, як замаринувати часник легко і швидко. Кращі з них зібрані нижче.
Класичний рецепт
Інгредієнти:
- 200 — 250 г часникових зубчиків;
- 50 мл (9%) оцту;
- по 30 г кухонної солі і цукру-піску;
- ½ Л фільтрованої води;
- 1/3 коричної палички, дрібку гвоздики і перемеленого перцю.
Приготування:
- Для обговорюваної закуски варто постаратися вибрати зубки основи закуски приблизно однакового розміру. Чудово, якщо є можливість використовувати свіжозібраний з грядки продукт.
- Зубки прямо з лушпинням покрити водою. Залишити рідини на 50 хвилин. Це значно полегшить очищення часнику.
- Видалити всю лушпиння.
- Зубки висушити.
- У сотейник вилити чисту воду. Розчинити в ній сухі компоненти, крім спецій. Довести до закипання. Відразу після появи перших бульбашок залити в неї оцет.
- На дно чистої банки покласти корицю, гвоздику, перець.
- Зверху висипати часникові зубки.
- Залити їх маринадом.
Щоб замаринувати часник на зиму зубчиками правильно, потрібно обов’язково організувати стерилізацію баночки в окропі. Щоб ємність не лопнула, під неї підкласти рушник. Обробляти посуд 7 — 8 хвилин, після чого покрити кришкою і закрутити. Остудити і перемістити в темряву.
Рецепт маринування, як на ринку
Інгредієнти:
- 1 кілограм свіжих часникових головок;
- 1 ст. оцту;
- по 30 — 35 г морської солі і цукру-піску;
- 16 – 18 шт. перцю горошку;
- 2 середніх листочка лаврушки;
- 1 повний стакан води.
Приготування:
- Важливо використовувати щільні головки, щоб закуска готова мала потрібної «хрусткостью».
- З них знімається тільки верхня забруднена частина лушпиння. Попередньо його потрібно полити окропом. Після такої процедури чистити часник буде значно легше.
- Підготовлені продукти перемістити в банку зі скла. Посуд має бути після стерилізації.
- У каструлі з’єднати інші заявлені компоненти. Всипати розкришений лавровий лист. Поварити суміш на невеликому вогні чверть години. В кінці довести до бурхливого кипіння.
- Головки в банку, залити маринадом, охолодженим приблизно до 80 — 83 градусів.
- Закрити ємність кришкою з капрону і охолодити.
Щоб частування мало привабливий рожевий колір, за аналогічним рецептом можна замаринувати часник цілком з додаванням сирого буряка.
Найшвидший спосіб
Інгредієнти:
- 1 кіло міцного часнику;
- 1 шт. перчика чилі;
- 1 ст. столового оцту;
- 1 ст. очищеної води;
- 60 г цукрового піску;
- 30 г кухонної солі;
- 1 лавровий листочок;
- по 1 щіпці подрібненого розмарину і коріандру.
Приготування:
- Часник почистити і промити. Спочатку обробити окропом (залишити в ньому на хвилину), потім льодяною водою.
- Гострий перчик нашаткувати тонкими кільцями. Видалити з нього насіння.
- Відправити перець в каструлю. Туди помістити і лаврушку, оцет, сіль, цукор, спеції. Залити все водою.
- У чистий посуд укласти часникові часточки. Залити отриманим маринадом разом з усією гущею.
- Закрити посуд. Дати охолонути.
Готову закуску прибрати в холод, щоб збільшити термін її зберігання.
Як смачно замаринувати часник головками
Інгредієнти:
- 8 середніх часникових головок;
- 40 г білого цукру;
- 30 г кам’яної солі;
- 1 ст. фільтрованої води;
- 2 листочка лаврушки;
- 7 – 8 горошин запашного і 0,5 малий. ложки свіжомеленого чорного перцю;
- 1 ст. оцту (від 6 до 9 відсотків).
Приготування:
- Головки прямо в лушпинні обробляти окропом 2 – 2,5 хвилини. Злити рідину, а разом з нею видалити верхній шар лушпиння. Не ділити продукт на зубчики!
- Заповнити підготовленими головками банку зі скла (після стерилізації).
- У каструлю вилити воду. Відправити туди сіль, цукор, цілі листя лаврушки, два види перцю, оцет.
- Довести рідку суміш до закипання. Потім остудити.
- Вилити воду з прянощами на часник в банку.
- Накрити ємність кришкою. Дати охолонути в теплі.
Помістити замаринований головками часник в холод. Через 72 години можна знімати пробу. На холоді така закуска зберігається близько місяця.
Заготівля по-корейськи
Інгредієнти:
- 1 кілограм часнику;
- 1 ст. оцту (від 6 до 9%);
- 2 ст. соєвого (класичного) соусу.
Приготування:
- Добре промити неочищений часник. Розділити його на зубки. Лушпиння не зчищати. Дати зубців просохнути.
- Перекласти продукт в чисту тару для закочування. Полити оцтом. Злегка розбавити його водою.
- Закрити ємність кришкою і відправити на 7 – 8 днів на холод. Місце повинно бути затемненим.
- По закінченні вказаного часу майбутню закуску перекласти в іншу банку.
- Соєвий соус (класичний) прокип’ятити 12 – 14 хвилин. Залити їм часникові зубки в чистій ємності.
Закочені ємності відправити в прохолоду на зберігання.
З додаванням буряків
Інгредієнти:
- ½ Кіло буряків;
- ½ Кіло свіжого часнику;
- 1 невеликий пучок парасольок кропу;
- ½ Л чистої води;
- 1 ст. л. кам’яної солі;
- 40 мл оцту;
- 1 ст. л. цукру-піску;
- 1 – 2 «парасольки» гвоздики;
- 1 лавровий листочок;
- 6 – 7 перцю у вигляді горошин
Приготування:
- З часнику зчистити крайній шар лушпиння, не розділяючи його часточками.
- Помістити головки в активно вируючу рідина на 3 – 3,5 хвилини.
- Остудити їх у холодній воді.
- Сирий буряк порізати тоненькими слайсами.
- На дно чистої банки опустити пучок кроповий парасольок.
- Зверху укласти часникові головки і шматочки буряка.
- Закип’ятити ½ л питної води. Розчинити в ній сипучі компоненти.
- Додати оцет, лаврушку, перець.
- Довести маринад до кипіння. Злегка остудити.
- Залити вміст банки пікантною сумішшю.
- Закатати.
Через 15 днів в баночці виявиться дуже смачний часник.
Маринований часник по-грузинськи
Інгредієнти:
- 1 кілограм свіжого часнику;
- 1 пучок свіжого тархуну;
- 400 мл столового оцту;
- 4 ст. л. крупної солі;
- 5 ст. л. цукру;
- 400 мл фільтрованої води.
Приготування:
- Зачистити часникові головки, залишивши на них всього один шар лушпиння.
- Обшпарити окропом.
- Розкласти його на плоскій поверхні і дати охолонути. Присипати крупно сіллю.
- Перекласти в ємність на 3 літри шарами: часник подрібнений тархун. Таким чином розподіляти продукти доверху.
- Оцет розбавити водою. Засипати цукор. Залити сумішшю вміст банки.
Горлечко ємності закрити кришкою. Залишити часник маринуватися на 10 – 15 днів.
У яблучному оцті на зиму
Інгредієнти:
- 20 ст. л. саморобного яблучного оцту;
- 1 ст. води;
- 5 ст. л. часниковою солі;
- 2,5 ст. л. цукру-піску;
- 1 кілограм часнику зимових сортів.
Приготування:
- Головки основного інгредієнта вимити, очистити.
- Скласти часник в емальований посуд. Залити оцтом і крижаною водою.
- Залишити часник маринуватися на 40 днів.
- Потім злити рідину. Головки промити під чистою проточною водою і покласти в чисту банку.
- У злитому маринаді розчинити сипучі компоненти. Довести до закипання і злегка остудити.
- Залити маринадом часник в чистому посуді.
Накрити ємність кришкою і залишити закуску в такому вигляді ще на 2 тижні.
Маринуємо з перцем чилі
Інгредієнти:
- 1 кілограм часнику;
- 5 ст. л. солі (без йоду);
- 2 ч. л. цукру-піску;
- 1,5 ст. чистої дистильованої води;
- 1,5 ст. оцту (6%);
- 3 шт. середніх сушених перчиком чилі.
Приготування:
- Часник розібрати на зубці.
- Обшпарити тільки що скипіла рідиною.
- Залишилися компоненти, крім перцю, з’єднати. Довести до появи бульбашок в рідині і залишити при інтенсивному кипінні на 2 – 2,5 хвилини.
- Часникові часточки розкласти по скляним тарам. У кожну відправити стручок перчика.
- Залити продукти маринадом.
- Закатати закуску.
Банки переставити в прохолоду (після остигання). Страва буде готова до зняття першої проби через 15 днів.
В цибулинні
Інгредієнти:
- 120 мл оцту;
- 240 мл чистої води;
- 900 — 950 г часнику;
- 20 — 25 г крупної солі;
- 5 — 7 шт. ріпчастої цибулі;
- 60 — 65 г цукру;
- 7 — 9 горошків перцю;
- 10 листочків лаврушки;
- 3 г подрібненої кориці.
Приготування:
- Зняти лушпиння з усіх цибулин. Після промивання – висушити.
- Часникові часточки розділити. Обдати їх спочатку окропом, а потім холодною водою.
- Відправити інгредієнти з перших двох кроків у банки.
- З решти продуктів приготувати маринад. Дати рідини прокипеть2,5 хвилини, після чого влити оцет.
- Залити сумішшю вміст банок. Закатати їх.
Закуска буде настоювати 3 тижні.
Готовий часник зазвичай подається у складі асорті з інших маринованих овочів. Смачно доповнювати їм наваристий борщ або запечене в духовці м’ясо. Чоловікам можна подати маринований часник як самостійну закуску до міцних алкогольних напоїв.