Як замаринувати часник зубчиками і цілими головками – 10 дуже смачних рецептів в домашніх умовах

Часникові зубки в маринаді – пікантна закуска, яка відмінно доповнить міцні алкогольні напої або гаряче з м’яса. Є кілька вдалих рецептів, як замаринувати часник легко і швидко. Кращі з них зібрані нижче.

Класичний рецепт

Інгредієнти:

  • 200 — 250 г часникових зубчиків;
  • 50 мл (9%) оцту;
  • по 30 г кухонної солі і цукру-піску;
  • ½ Л фільтрованої води;
  • 1/3 коричної палички, дрібку гвоздики і перемеленого перцю.

Приготування:

  • Для обговорюваної закуски варто постаратися вибрати зубки основи закуски приблизно однакового розміру. Чудово, якщо є можливість використовувати свіжозібраний з грядки продукт.
  • Зубки прямо з лушпинням покрити водою. Залишити рідини на 50 хвилин. Це значно полегшить очищення часнику.
  • Видалити всю лушпиння.
  • Зубки висушити.
  • У сотейник вилити чисту воду. Розчинити в ній сухі компоненти, крім спецій. Довести до закипання. Відразу після появи перших бульбашок залити в неї оцет.
  • На дно чистої банки покласти корицю, гвоздику, перець.
  • Зверху висипати часникові зубки.
  • Залити їх маринадом.

Щоб замаринувати часник на зиму зубчиками правильно, потрібно обов’язково організувати стерилізацію баночки в окропі. Щоб ємність не лопнула, під неї підкласти рушник. Обробляти посуд 7 — 8 хвилин, після чого покрити кришкою і закрутити. Остудити і перемістити в темряву.

Рецепт маринування, як на ринку

Інгредієнти:

  • 1 кілограм свіжих часникових головок;
  • 1 ст. оцту;
  • по 30 — 35 г морської солі і цукру-піску;
  • 16 – 18 шт. перцю горошку;
  • 2 середніх листочка лаврушки;
  • 1 повний стакан води.

Приготування:

  • Важливо використовувати щільні головки, щоб закуска готова мала потрібної «хрусткостью».
  • З них знімається тільки верхня забруднена частина лушпиння. Попередньо його потрібно полити окропом. Після такої процедури чистити часник буде значно легше.
  • Підготовлені продукти перемістити в банку зі скла. Посуд має бути після стерилізації.
  • У каструлі з’єднати інші заявлені компоненти. Всипати розкришений лавровий лист. Поварити суміш на невеликому вогні чверть години. В кінці довести до бурхливого кипіння.
  • Головки в банку, залити маринадом, охолодженим приблизно до 80 — 83 градусів.
  • Закрити ємність кришкою з капрону і охолодити.
Дивіться також:  Солянка з капусти з грибами на зиму – 7 рецептів

Щоб частування мало привабливий рожевий колір, за аналогічним рецептом можна замаринувати часник цілком з додаванням сирого буряка.

Найшвидший спосіб

Інгредієнти:

  • 1 кіло міцного часнику;
  • 1 шт. перчика чилі;
  • 1 ст. столового оцту;
  • 1 ст. очищеної води;
  • 60 г цукрового піску;
  • 30 г кухонної солі;
  • 1 лавровий листочок;
  • по 1 щіпці подрібненого розмарину і коріандру.

Приготування:

  • Часник почистити і промити. Спочатку обробити окропом (залишити в ньому на хвилину), потім льодяною водою.
  • Гострий перчик нашаткувати тонкими кільцями. Видалити з нього насіння.
  • Відправити перець в каструлю. Туди помістити і лаврушку, оцет, сіль, цукор, спеції. Залити все водою.
  • У чистий посуд укласти часникові часточки. Залити отриманим маринадом разом з усією гущею.
  • Закрити посуд. Дати охолонути.

Готову закуску прибрати в холод, щоб збільшити термін її зберігання.

Як смачно замаринувати часник головками

Інгредієнти:

  • 8 середніх часникових головок;
  • 40 г білого цукру;
  • 30 г кам’яної солі;
  • 1 ст. фільтрованої води;
  • 2 листочка лаврушки;
  • 7 – 8 горошин запашного і 0,5 малий. ложки свіжомеленого чорного перцю;
  • 1 ст. оцту (від 6 до 9 відсотків).

Приготування:

  • Головки прямо в лушпинні обробляти окропом 2 – 2,5 хвилини. Злити рідину, а разом з нею видалити верхній шар лушпиння. Не ділити продукт на зубчики!
  • Заповнити підготовленими головками банку зі скла (після стерилізації).
  • У каструлю вилити воду. Відправити туди сіль, цукор, цілі листя лаврушки, два види перцю, оцет.
  • Довести рідку суміш до закипання. Потім остудити.
  • Вилити воду з прянощами на часник в банку.
  • Накрити ємність кришкою. Дати охолонути в теплі.

Помістити замаринований головками часник в холод. Через 72 години можна знімати пробу. На холоді така закуска зберігається близько місяця.

Заготівля по-корейськи

Інгредієнти:

  • 1 кілограм часнику;
  • 1 ст. оцту (від 6 до 9%);
  • 2 ст. соєвого (класичного) соусу.

Приготування:

  • Добре промити неочищений часник. Розділити його на зубки. Лушпиння не зчищати. Дати зубців просохнути.
  • Перекласти продукт в чисту тару для закочування. Полити оцтом. Злегка розбавити його водою.
  • Закрити ємність кришкою і відправити на 7 – 8 днів на холод. Місце повинно бути затемненим.
  • По закінченні вказаного часу майбутню закуску перекласти в іншу банку.
  • Соєвий соус (класичний) прокип’ятити 12 – 14 хвилин. Залити їм часникові зубки в чистій ємності.
Дивіться також:  Маринований гострий перець – 6 кращих рецептів

Закочені ємності відправити в прохолоду на зберігання.

З додаванням буряків

Інгредієнти:

  • ½ Кіло буряків;
  • ½ Кіло свіжого часнику;
  • 1 невеликий пучок парасольок кропу;
  • ½ Л чистої води;
  • 1 ст. л. кам’яної солі;
  • 40 мл оцту;
  • 1 ст. л. цукру-піску;
  • 1 – 2 «парасольки» гвоздики;
  • 1 лавровий листочок;
  • 6 – 7 перцю у вигляді горошин

Приготування:

  • З часнику зчистити крайній шар лушпиння, не розділяючи його часточками.
  • Помістити головки в активно вируючу рідина на 3 – 3,5 хвилини.
  • Остудити їх у холодній воді.
  • Сирий буряк порізати тоненькими слайсами.
  • На дно чистої банки опустити пучок кроповий парасольок.
  • Зверху укласти часникові головки і шматочки буряка.
  • Закип’ятити ½ л питної води. Розчинити в ній сипучі компоненти.
  • Додати оцет, лаврушку, перець.
  • Довести маринад до кипіння. Злегка остудити.
  • Залити вміст банки пікантною сумішшю.
  • Закатати.

Через 15 днів в баночці виявиться дуже смачний часник.

Маринований часник по-грузинськи

Інгредієнти:

  • 1 кілограм свіжого часнику;
  • 1 пучок свіжого тархуну;
  • 400 мл столового оцту;
  • 4 ст. л. крупної солі;
  • 5 ст. л. цукру;
  • 400 мл фільтрованої води.

Приготування:

  • Зачистити часникові головки, залишивши на них всього один шар лушпиння.
  • Обшпарити окропом.
  • Розкласти його на плоскій поверхні і дати охолонути. Присипати крупно сіллю.
  • Перекласти в ємність на 3 літри шарами: часник подрібнений тархун. Таким чином розподіляти продукти доверху.
  • Оцет розбавити водою. Засипати цукор. Залити сумішшю вміст банки.

Горлечко ємності закрити кришкою. Залишити часник маринуватися на 10 – 15 днів.

У яблучному оцті на зиму

Інгредієнти:

  • 20 ст. л. саморобного яблучного оцту;
  • 1 ст. води;
  • 5 ст. л. часниковою солі;
  • 2,5 ст. л. цукру-піску;
  • 1 кілограм часнику зимових сортів.

Приготування:

  • Головки основного інгредієнта вимити, очистити.
  • Скласти часник в емальований посуд. Залити оцтом і крижаною водою.
  • Залишити часник маринуватися на 40 днів.
  • Потім злити рідину. Головки промити під чистою проточною водою і покласти в чисту банку.
  • У злитому маринаді розчинити сипучі компоненти. Довести до закипання і злегка остудити.
  • Залити маринадом часник в чистому посуді.
Дивіться також:  Як солити гриби – 6 рецептів в домашніх умовах

Накрити ємність кришкою і залишити закуску в такому вигляді ще на 2 тижні.

Маринуємо з перцем чилі

Інгредієнти:

  • 1 кілограм часнику;
  • 5 ст. л. солі (без йоду);
  • 2 ч. л. цукру-піску;
  • 1,5 ст. чистої дистильованої води;
  • 1,5 ст. оцту (6%);
  • 3 шт. середніх сушених перчиком чилі.

Приготування:

  • Часник розібрати на зубці.
  • Обшпарити тільки що скипіла рідиною.
  • Залишилися компоненти, крім перцю, з’єднати. Довести до появи бульбашок в рідині і залишити при інтенсивному кипінні на 2 – 2,5 хвилини.
  • Часникові часточки розкласти по скляним тарам. У кожну відправити стручок перчика.
  • Залити продукти маринадом.
  • Закатати закуску.

Банки переставити в прохолоду (після остигання). Страва буде готова до зняття першої проби через 15 днів.

В цибулинні

Інгредієнти:

  • 120 мл оцту;
  • 240 мл чистої води;
  • 900 — 950 г часнику;
  • 20 — 25 г крупної солі;
  • 5 — 7 шт. ріпчастої цибулі;
  • 60 — 65 г цукру;
  • 7 — 9 горошків перцю;
  • 10 листочків лаврушки;
  • 3 г подрібненої кориці.

Приготування:

  • Зняти лушпиння з усіх цибулин. Після промивання – висушити.
  • Часникові часточки розділити. Обдати їх спочатку окропом, а потім холодною водою.
  • Відправити інгредієнти з перших двох кроків у банки.
  • З решти продуктів приготувати маринад. Дати рідини прокипеть2,5 хвилини, після чого влити оцет.
  • Залити сумішшю вміст банок. Закатати їх.

Закуска буде настоювати 3 тижні.

Готовий часник зазвичай подається у складі асорті з інших маринованих овочів. Смачно доповнювати їм наваристий борщ або запечене в духовці м’ясо. Чоловікам можна подати маринований часник як самостійну закуску до міцних алкогольних напоїв.

Прокрутка до верху