Сьогодні ж величезною популярністю користується маринований імбир. Правда, в продаж він зустрічається досить рідко. Так, і коштує такий продукт не дешево. Тому багато господинь намагаються зробити його самостійно. Як замаринувати імбир в домашніх умовах? Для цього відомо кілька цілком доступних і зовсім нескладних способів.
Як замаринувати імбир простим способом
Для початку варто розглянути варіант, з яким легко впорається навіть починаюча господиня. З його допомогою можна відносно швидко і просто замаринувати імбир, а потім використовувати його в якості приправи або компоненти для приготування інших, більш складних страв.
Для роботи знадобиться:
- 60 грам очищеного імбирного кореня;
- 100 мл гарячої води;
- 10 грам солі;
- 4 грама цукрового піску;
- 1 столова ложка (яблучного або столового).
Як замаринувати імбир в домашніх умовах:
- Очистити від шкірки невеликий шматочок кореня.
- Нарізати його акуратно пластинками і укласти в заздалегідь підготовлену чисту ємність (краще взяти скляну банку з кришкою).
- Подрібнений продукт посолити і залити окропом. Відставити в сторону до повного охолодження розчину. З усієї солі імбир вбере лише ту кількість, яка необхідна йому.
- Половину остиглого розсолу злити. При цьому залишилася рідина повинна повністю покривати продукт.
- Додати цукор, залити все оцтом і перемішати.
Продукт можна використовувати практично відразу. Але краще дати йому кілька годин постояти. Зберігати маринований імбир бажано в прохолодному місці.
Готуємо в рисовому оцті
Якщо під руками є рисовий оцет, то можна використовувати іншу технологію маринування. При цьому готовий продукт буде навіть смачніше, ніж той, що продається в магазині.
Для того, щоб замаринувати корінь імбиру, треба взяти:
- 500 грам коренів імбиру;
- 10 грам морської солі;
- 100 грам цукрового піску;
- 250 мл рисового оцту.
Спосіб приготування в даному випадку відрізняється від попереднього варіанту:
- Спочатку імбир, як звичайно, треба очистити, а потім нарізати тоненькими слайсами. Для цього можна використовувати звичну овощечистку.
- Шматочки скласти в тарілку, пересипати сіллю і залишити приблизно на годину.
- Для приготування маринаду цукор помістити в сотейник разом з оцтом, а потім довести до кипіння.
- Солоний імбир укласти в стерилізовану ємність, а потім залити гарячим маринадом. Як тільки розчин охолоне, продукт можна буде пробувати.
При бажанні його можна відразу щільно закупорити (або закатати металевою кришкою) і зберігати до трьох місяців у прохолодному місці.
Домашній рецепт маринування у вині
Іноді для приготування маринаду використовується сухе червоне вино. По-перше, воно робить готовий продукт більш ароматним. По-друге, шматочки імбиру набувають приємний блідо-рожевий колір.
У цьому випадку знадобиться:
- 3 кореня імбиру;
- 25 грам цукрового піску;
- 30 грам звичайного столового оцту;
- півсклянки води;
- 10 грам солі;
- 80 грамів вина (бажано червоного сухого).
Як замаринувати імбир в домашніх умовах, використовуючи ці інгредієнти:
- Першим ділом корінці потрібно очистити і гарненько промити.
- Скласти їх в каструлю, залити водою і поставити ємність на вогонь.
- Довести вміст до кипіння і поварити 4 хвилини. Така процедура зробить продукт більш м’яким. Потім його можна буде нарізати гострим ножем на тонкі кружечки.
- Заготовки перекласти в банку.
- У каструлю засипати сіль з цукром.
- Залити їх вином, а потім додати оцет і воду.
- Розчин закип’ятити на повільному вогні.
- Маринад вилити в банку. Він повинен бути покрити подрібнений імбир повністю. При необхідності можна додати трохи окропу.
- Закрити банку кришкою. Після охолодження поставити її в холодильник.
Через три дні маринований продукт буде остаточно готовий до вживання.
Рожевий маринований імбир для суші
Любителі суші знають, що незамінною приправою для цього оригінального східного блюда є маринований імбир. Часто йому надають легкий рожевий відтінок. Роблять так лише для того, щоб продукт візуально гармоніював з іншими стравами на столі. Смак приправи при цьому не змінюється. Як приготувати в умовах домашньої кухні імбир для суші, так, ще щоб він був рожевим?
Для цього потрібні наступні інгредієнти:
- 250 грам свіжих коренів імбиру;
- 500 мілілітрів води;
- 30 грам 9%-го оцту;
- 5 грам харчової солі;
- 50 грам цукрового піску;
- шматочок свіжого буряка.
Методика приготування рожевого імбиру:
- Очищені і ретельно вимиті корінці нарізати максимально тонкими пластинками.
- Частина води (250 мл) закип’ятити в каструлі.
- Додати в неї сіль, добре перемішати і зняти з вогню.
- Приготовленим розчином залити заготовки. Через 10 хвилин рідину можна буде злити, а оброблені шматочки скласти в банку.
- У воді, що залишилася також розчинити цукор і довести її до кипіння.
- Вилити гарячу рідину в банку, попередньо поклавши на неї шматочок буряка.
- Зверху залити оцет.
- Банку закупорити і після охолодження відправити на зберігання в холодильник.
Через пару днів її можна відкривати і з задоволенням насолоджуватися оригінальної приправою.
В лимонному соці
Для маринування імбирного кореня можна використовувати різні варіанти. Все буде залежати від того, які продукти для цього є в наявності.
Наприклад, можна спробувати рецепт, для якого буде потрібно:
- 100 грам свіжих коренів;
- 5 грам морської солі;
- 90 мл столового оцту;
- 1 невеликий шматочок буряка;
- 8-10 грам тростинного цукру;
- ½ Частина лимона.
Як правильно замаринувати імбир з усього цього:
- Обчищені корінці треба промити і тонко нарізати.
- Заготовки разом з буряком скласти в скляну банку.
- Сік половинки цитруса змішати з оцтом, додавши до них сіль і коричневий цукор. Дочекатися розчинення всіх кристалів.
- Залити цією рідиною продукти і зберігати під кришкою в холодильнику дві доби.
Після цього можна буде знімати пробу. Якщо смак імбиру виявиться недостатньо яскраво вираженим, час маринування можна збільшити.
Корінь імбиру маринований з горілкою
У деяких випадках для маринування імбиру також використовують горілку. Вона разом з основним продуктом надає додаткове антимікробну дію на людський організм. Така приправа просто ідеальна для суші.
Для її приготування потрібні такі компоненти:
- 200 грам молодих коренів;
- 50 мл винного оцту;
- 3 грама солі;
- 45 грам цукру;
- 10 мілілітрів горілки.
Як замаринувати корінь імбиру, використовуючи ці інгредієнти:
- Очищену від шкірки серцевину коренів довільно порізати шматочками.
- Скласти їх в тарілку і залити окропом.
- Через 2 хвилини воду можна вилити, а продукти обсушити і тонко нарізати. Після теплової обробки вони стануть м’якше, і зробити це буде набагато простіше.
- Інші інгредієнти за рецептурою зібрати в сотейнику і додати до них трохи води (20 мл).
- Далі все це потрібно перемішати і закип’ятити.
- Залити імбир вже розсолом, маринадом і залишити під кришкою на 5 годин.
Така приправа також відмінно підійде до будь-якого рибного або м’ясного блюда.
Що можна приготувати з маринованим імбиром
Найчастіше на практиці використовують маринований імбир для суші. Як відомо, таке блюдо готують з свіжою рибою, а це зовсім небезпечно. В даному випадку оригінальна приправа чинить бактерицидну дію. Володіючи сильними антимікробними властивостями, вона захищає організм людини від можливого зараження при вживанні в їжу продуктів, що не пройшли термічну обробку. Але це – не єдина область застосування імбиру.
Пластинки маринованих корінців часто використовують для приготування різних салатів і бутербродів.
Такі страви на сніданок можуть стати відмінним зарядом бадьорості на весь день. Адже маринований імбир – це відмінний тонізуючий засіб, що додає сили і помітно підвищує працездатність. Також його можна використовувати для приготування соусів до м’яса або риби. Цікаво, що навіть після теплової обробки він не втрачає свої корисні властивості.