Як замаринувати курку для запікання або смаження в духовці – 7 рецептів смачного маринаду

Кожній господині відомо як мінімум кілька способів, як замаринувати курку для духовки, гриля або мангала. Але незважаючи на це, багато шукають нові рецепти, щоб урізноманітнити звичне блюдо. В цій рубриці наведено 7 найбільш цікавих і простих у виконанні способів приготування курки в маринаді.

Як замаринувати курку з оцтом для запікання в духовці

Найбільш поширеним маринадом для курки є склад на основі оцту. Підійдуть будь-які частини птиці, або ж можна взяти тушку і розрізати її на порційні шматочки. А щоб надати ніжного м’яса нові смакові нотки, варто використовувати різноманітні спеції.

Щоб замаринувати курку для смаження в духовці в оцті, потрібні такі складові:

  • 1,5-1,7 кг м’яса птиці;
  • 3-4 великі цибулини (краще, якщо це буде білий або червоно-синій сорт, але допустимо взяти і звичайні «ріпки»);
  • 100 мл столового оцту (3%);
  • сіль;
  • паприка;
  • каррі;
  • сушений базилік.

Як підготувати курятину для запікання:

  • Моєму м’ясо птиці, при необхідності розбираємо на шматки.
  • Нарізаємо цибулю кільцями або півкільцями, збризкуємо оцтом, даємо трохи постояти.
  • Вводимо цибульну нарізку до м’яса, насипаємо сіль, інші приправи.
  • Додаємо в масу оцет, ретельно перемішуємо вміст посуду, трохи приминаючи його руками.
  • Встановлюємо на м’ясо гніт і відправляємо в холодне місце на кілька годин, після чого можна приступати до запіканню.

На замітку. Для додання додаткового аромату м’яса можна покласти в маринад горошинки чорного перцю і лаврові листочки. Тільки перед запіканням останні доведеться видалити.

Птах, мариновий в сметані

Сметана допоможе зробити соковитим і м’яким куряче м’ясо, навіть якщо це сухувата грудка.

Для приготування такого маринаду знадобляться наступні продукти:

  • упаковка будь-яких частин курки;
  • 5-6 зубчиків часнику;
  • 100 г сметани;
  • столова ложка гірчиці;
  • сіль;
  • сушена зелень за бажанням.

Як замаринувати курку для запікання в духовці:

  • Моєму м’ясо, обережно обтираем серветками, щоб видалити зайву вологу.
  • Очищаємо зубці часнику, після чого пропускаємо їх через прес або перетворюємо в стружку за допомогою терки.
  • Додаємо часник до сметані, туди ж кладемо сушену зелень і гірчицю, перемішуємо до однорідності.
  • Вводимо маринад до курки, не забуваємо посолити м’ясо, після чого заважаємо його руками, не докладаючи механічних зусиль і не придавлюючи шматочки.
  • Прибираємо ємність з птахом в холодне місце, даємо їй постояти не менше 2 годин.
Дивіться також:  Підлива з курки – 8 рецептів, як приготувати підливу

Рада. Краще запікати курятину в такому маринаді, помістивши її в кулінарний рукав.

Маринуємо в соєвому соусі

Страви азіатської кухні стають все популярнішими в Росії з кожним днем, і вже багато господинь пробували робити курку в соєвому соусі. М’ясо, замариноване в цьому складі, можна готувати не тільки в духовці, але і на мангалі або сковороді.

Для роботи потрібні такі складові:

  • упаковка курячих гомілок або стегон (можна взяти кожних по лотку);
  • 3 столових ложки соєвого соусу;
  • кілька зубців часнику (допустимо виключити цю складову);
  • паприка;
  • порошковий перець (чорний або червоний);
  • мала кількість солі.

Етапи підготовки курятини до запіканню або засмажки:

  • Промиті курячі частини складаємо в каструлю, попередньо обсушивши серветками.
  • Чистимо часник, подрібнюємо зручним способом і кладемо до м’яса.
  • Посипаємо птицю сіллю і приправами, наливаємо соєвий соус.
  • Перемішуємо м’ясо з маринадом, а потім прибираємо в холодильник на кілька годин.

На замітку. Є інший варіант такого маринаду, коли до нього додається томатна паста в тій же кількості, що і соєвий соус. Якщо її немає, припустимо взяти кетчуп потрібної гостроти, а деякі господині кладуть свіжі помідори, порізані тонкими часточками.

Як замаринувати курку в кефірі для смаження в духовці

Брати для маринаду тільки кефір не рекомендується, краще додати до нього трохи гірчиці або кетчупу. У цьому розділі ми розглянемо другий варіант.

Потрібні такі компоненти:

  • 1,2-1,3 кг курятини;
  • склянка кисломолочного продукту будь-якої жирності;
  • кілька столових ложок улюбленого кетчупу;
  • 4-5 зубців часнику;
  • будь-яка сушена зелень;
  • сіль і мелений перець.

Як зробити кефірний маринад для курки:

  • Кладемо помиту птицю в глибоку посуд, посипаємо сіллю і приправами.
  • Вводимо подрібнений зручним способом часник.
  • Додаємо кефір і кетчуп, ретельно перемішуємо вміст посуду.
  • Відправляємо птицю маринуватися в холодне місце.
Дивіться також:  Курка в соєвому соусі на сковороді – 8 рецептів приготування

Рада. Насправді курятині достатньо і години, щоб належним чином просочитися маринадом. Але краще потримати птицю у складі перед засмажкою або запіканням трохи довше.

Маринад для курки-гриль

Курку для гриля маринують. Тут наведено найбільш простий варіант підготовки птиці.

Потрібні такі складові:

  • куряча тушка;
  • 2,5-3 л кип’яченої води;
  • 3-5 столових ложок солі;
  • гранульований часник за смаком;
  • невелика кількість меленої паприки і чорного перцю;
  • 30 мл рафінованої олії без запаху.

Як зробити маринад для курки гриль:

  • Кладемо помиту і випатрану тушку у велику ємність, зверху наливаємо теплу кип’ячену воду з розчиненою в ній сіллю. Рідина повинна повністю покрити птицю.
  • Прибираємо посуд у прохолодне місце не менш ніж на 9-11 годин.
  • Після закінчення цього часу витягаємо тушку, обережно витираємо серветками, змащуємо сумішшю олії зі спеціями. Не забуваємо про внутрішній частині птахи!
  • Даємо курятині промаринуватися ще пару годин, після чого можна приступати до приготування.

Аналогічним способом можна підготувати курку для запікання, порізавши тушку на частини.

Покроковий азіатський рецепт

Щоб зробити страву за цим рецептом, потрібно дістатися до великого супермаркету, де є спеціалізований відділ. У звичайній торговельній точці може і не знайтися необхідних для роботи компонентів. Крім того, треба купити великий пакет-гриппер з застібкою зверху.

У процесі створення потрібні такі складові:

  • лоток курячого м’яса (краще крилець);
  • 8-9 зубців часнику;
  • один стручок пекучого перцю (дозволено замінити порошковим);
  • 2 стебла селери;
  • невеликий імбирний корінець;
  • 3 столові ложки цукру;
  • 1/2 склянки рисового вина (якщо не вийшло знайти його в магазині, припустимо взяти біле солодке);
  • 1/2 склянки соєвого соусу;
  • 50-60 мл кунжутного масла (якщо його немає, беремо звичайне рослинне).

Послідовність створення страви:

  • Курятину миємо й сушимо з допомогою серветок, а якщо це крильця, робимо невеликі надрізи ножем в області суглобів.
  • Подрібнюємо на тертці часник і імбирний корінь, потім викладаємо ці заготовки в чашу блендера.
  • Туди ж кладемо нарізані стебла селери, подрібнений зручним способом стручок пекучого перцю, вливаємо рисове вино, соєвий соус і кунжутне масло, насипаємо цукор, а потім включаємо прилад.
  • Отриманим соусом заливаємо курятину, вміщену в пакет, закорковуємо застібку і кілька разів енергійно його струшуємо.
  • Коли маринад рівномірно розподілиться по шматочках птиці, відправляємо пакет в холодильник.
Дивіться також:  Тісто для мантів по-узбецьки – класичний рецепт і варіанти

Приступати до приготування курки можна вже через 2 години, але припустимо тримати її в маринаді до півдоби.

Пряний маринад для курки з лимоном

Смак курки в цитрусовому маринаді вийде не тільки незвичайним, але і неймовірно насиченим, якщо додати велику кількість спецій.

Потрібні такі складові:

  • 1,5-1,7 кг курятини;
  • 2 цитруса;
  • 1/2 часниковою головки;
  • 10-12 гілочок розмарину (якщо немає свіжого, замінюємо сушеним);
  • спеції (шафран, паприка, перець мелений і горошком, сушений базилік і інші за смаком);
  • сіль.

Робимо маринад з лимоном:

  • Промиту і висушену курку складаємо в глибоку миску або каструлю.
  • Ріжемо лимони невеликими шматочками, з’єднайте з нашаткованою розмарином. Якщо він використовується в сушеному вигляді, кладемо столову ложку.
  • Переміщаємо отриману суміш до м’яса, вводимо часник, інші спеції, солимо і вимішуємо, приминаючи руками.
  • Прибираємо заготовку в холодильник мінімум на 6-7 годин.

Можна внести зміни в наведені способи приготування, по-своєму поєднуючи приправи і вибираючи в якості основи для маринаду різні склади. Це залежить від особистих уподобань господині, домочадців і гостей. Головне, купувати тільки якісні та свіжі продукти, і тоді курка, приготована за будь-яким рецептом, обов’язково вийде смачною.

Прокрутка до верху