Як замаринувати курку для запікання в духовці?

Курку можна готувати завжди по-різному, змінюючи один тільки маринад. Вона може нагадувати качку по-пекінськи, бути пряної і гострою, нагадувати шашлик або бути солодкуватою. Експериментувати з соусами для маринування можна нескінченно! Але як краще замаринувати курку для запікання в духовці, щоб вона вийшла соковитою, а пропеклась дуже швидко? Представляємо кращу добірку!

Маринад для курки в духовці з оцтом

Оцет не тільки додає м’ясу приємну кислинку, але і робить м’ясо ніжніше, розм’якшуючи волокна. Якщо все зроблено правильно, пропорції дотримані, то птах нагадує за смаком шашлик, особливо якщо додати в маринад цибулю.

Для приготування знадобиться:

  • Оцет 9% — 4 ст. л.
  • Вода – 200 мл
  • Сіль, перець – за смаком.
  • Рослинна олія – 2 ст. л.
  • Ріпчаста цибуля – одна велика головка.
  • Будь-які спеції за смаком.

Змішуємо воду, оцет, олію, спеції, сіль. Занурюємо в нього шматки курки (якщо плануєте запікати тушку цілком, приготуйте маринаду в 2 рази більше). Для швидкого результату, рівномірного просочення всіх шматочків м’яса, можна придавити м’ясо будь-яким гнітом. Час підготовки до запіканню – 3 години, але можна сміливо залишити на всю ніч.

Шанувальники здорового способу життя завжди можуть замінити звичайний магазинний оцет натуральним – яблучним або винним. Також завжди можна збільшити його кількість, щоб кислинка вийшла більш виражена. Але, як показує практика, оцет в процесі запікання вивітрюється, залишивши про себе лише легке «нагадування» у вигляді приємного присмаку.

Медово-соєвий соус

Мед у поєднанні з соєвим соусом додає м’ясу неповторний смак. Після запікання курки з’являється золотиста карамельна скоринка, і її дає саме мед. В такому маринаді можна підготувати крильця, стегна, стегенця, а ідеальний спосіб приготування на відкритому вогні або грилі.

Підготуємо:

  • Мед (натуральний квітковий) — 5 ст. л.
  • Соєвий соус – 100 мл
  • Сіль, перець – за смаком.
  • Будь-які спеції за смаком — всього одна щіпка.

Змішуємо всі компоненти, даємо їм настоятися, щоб вони «одружилися», опускаємо в маринад шматочки птиці, злегка натираючи їх нашим маринадом. Для хорошої просочення маринувати можна всю ніч, але в екстрених випадках достатньо і 2-3 годин.

Дивіться також:  Овочеве рагу з м’ясом – 11 рецептів приготування

Наша порада! Куряче м’ясо має бути охолодженим, але ніяк не замороженим. Для хорошої просочення будь-яким соусом заздалегідь підготуйте птицю, розділивши її на шматочки величиною трохи більше сірникової коробки, або залиште їх цілком.

Як замаринувати курку для запікання в сметані?

Сметана робить м’ясо дуже ніжний, солодкуватий, але в той же час напрочуд соковитим. Але для приготування одним кисломолочним продуктом не обійтися: соус чудово поєднується з такою спецією як каррі, надаючи страві легкий східний присмак.

Приготуйте для маринаду:

  • Сметану – 200 мл
  • Каррі – щіпку.
  • Мелену паприку – щіпку.
  • Цибулини – 2 невеликі головки.
  • Сіль за смаком.

Цибулину очищаємо, ріжемо дрібними півкільцями. У сметану додаємо спеції і розмішуємо до однорідної консистенції. Змішуємо маринад з цибулею, і рясно змащуємо їм нашу птицю. Це – прекрасний маринад для гомілки курки, стегон і стегенець. А ось для цілої тушки краще вибрати інший варіант.

Увага! Для хорошого результату маринувати в сметані достатньо один-два години. Запікають курку, не виймаючи з соусу при температурі 180 градусів приблизно 40 хвилин.

Пряний маринад з лимоном

Це – варіант безпрограшного швидкого маринаду для курки, особливо, якщо ви задумали здивувати гостей. Ідеальні частини – крильця, хоча і стегна, і шматочки філе вийдуть незвичайними і смачними.


Нам знадобляться:

  • Склянку кокосового молока.
  • Один лимон.
  • Пучок кінзи.
  • Три зубчики часнику.
  • 2 ст. ложки цукру.
  • Сік одного маленького лайма.
  • Сіль, перець.

В окремій мисці змішуємо молоко, зелень, часник, спеції, сік лайма і цедру одного лимона, счищенную тонким ножем. Злегка подслащиваем і даємо маринаду настоятися. Занурюємо в ароматний соус крильця, залишаємо в холодильнику на всю ніч. Випікаємо 20-30 хвилин, постійно поливаючи маринадом. Смачна і оригінальна закуска готова!

У винно-гірчичному соусі

Винно-гірчичний соус надає м’ясу пряність і кислинку одночасно, перетворюючи звичайну курку в святкове блюдо, яке не соромно подавати гостям. Для приготування можна взяти будь-червоне вино – від сухого, до десертного. Навіть зміна одного цього компонента буде змінювати смак.

Дивіться також:  Домашня шаурма з куркою в лаваші – 3 рецепта

Для винного маринаду приготуємо:

  • Вино – 200 мл
  • Гірчицю – 5 ст. л.
  • Орегано і базилік – щіпку (можна обійтися і без них).
  • Сіль, перець за смаком.

Готуємо соус, змішуючи всі компоненти. Як в оцтовому маринаді, витримувати курку краще під гнітом, а потім випікати, поливаючи соусом.

В апельсиновому маринаді

Курка в апельсиновому маринаді підійде всім, хто любить поєднувати м’ясо з сухофруктами, ягодами, начиняти яблуками та горіхами. Для приготування знадобиться сік двох великих апельсинів, сіль і спеції за смаком. Вичавлюємо сік з цитрусових, змішуємо зі спеціями, занурюємо шматочки птиці і маринуємо кілька годин.

Увага! Готовий сік з пакетів брати не варто: він містить занадто багато цукру. А ось кількість апельсинів можна збільшити, особливо якщо ви плануєте гасити велику тушку птиці.

Швидкий і смачний рецепт з кефіром

Кефірний варіант, мабуть, найшвидший маринад для курки. Він простий, бюджетний, але при цьому дуже хороший: м’ясо робиться буквально повітряним і просто тане в роті! Приготувати страву просто: достатньо присолити і залити курку кисломолочним продуктом. Спеції, сіль – все підбирайте під свій варіант. Але пам’ятайте: заграв кефір не підходить. А ще краще брати жирністю 3, 2% — такий напій краще просочить птицю.

 

До речі, саме такий маринад вважається кращим для сухуватого курячого філе: кефір розм’якшує волокна, і страва виходить дуже соковитим.

Нюанс! Кефір чудово поєднується з будь-якими свіжими травами: від звичайної петрушки, закінчуючи кінзою. Свіжі використовувати трави або сухі – вирішувати вам. Головне, пучок брати великим. А ще кефір можна замінити на мацоні або натуральний грецький йогурт.

Пряний маринад для курки карамелізованою

У Китаї національним блюдом вважається качка по-пекінськи. Спробувати її злітаються туристи з усіх куточків світу і, скуштувавши шматочок, залишаються в захваті. Курка, замаринована спеціальним способом, вийде не гірше, а зробити смак яскравіше легко, збільшивши кількість спецій.

Дивіться також:  Крижана риба – 8 рецептів приготування

Для пряного маринаду знадобляться:

  • Соєвий соус – 150 мл
  • Мед – 100 р.
  • Корінь імбиру (свіжий), довжиною в 7 див.
  • Зубчики часнику – 3 шт.
  • Прованські трави – щіпка (можна обійтися і без них).
  • Сіль, перець за смаком.

Натираємо імбирний корінь на дрібній тертці і змішуємо його з медом, соєвим соусом, сіллю і перцем. Маса повинна придбати однорідну консистенцію. Тепер важливо нагріти маринад на водяній бані, довести до кипіння, помішуючи. Через 3 хвилини після кипіння на слабкому вогні знімаємо соус з вогню і даємо йому охолонути. Курку – цілу тушку – натираємо маринадом-глазур’ю, залишаємо маринуватися приблизно на годину. Запікати її важливо протягом години на 180 градусах, через кожні 10 хвилин поливаючи нашим пряним соусом.

Така курка буде пікантною, і особливо добре подавати її з розсипчастим білим рисом.

Важливо: якщо хочете, щоб птах покрилася глазурованої скоринкою цілком, переверніть її через півгодини на спинку. Тоді і грудка покриється апетитною золотою скоринкою.

Гостро-солодкий азіатський рецепт

Курка в гостро-солодкому соусі – хіт сезону і новий тренд у світі «високої кухні». Жоден ресторан з паназіатськіх напрямком не обходиться в меню без цієї страви.

Для приготування візьмемо:

  • Мед – 3 ст. л.
  • Соєвий соус – 150 мл
  • Корінь імбиру (свіжий), довжиною у 3 див.
  • Зубчики часнику – 3 шт.
  • Сік лайма – 50 мл
  • Устричний соус – 30 мл

Змішуємо компоненти (крім часнику і імбиру), домагаючись однорідної консистенції. Трьом трохи імбиру, видавлюємо часник, ще раз гарненько перемішуємо. Натираємо сумішшю курку, рясно змащуючи кожен шматок. Запікаємо, періодично поливаючи маринадом.

Час витримки курки в соусі має становити 2 години і більше. Все це час тримаєте її в холодильнику.

Крім вищеназваних маринадів, легко маринувати курку в томаті, квас, пиво, і простий мінеральної води з газами. Головне, щоб м’ясо було ідеально свіжим і тоді страва, що називається, з’їдять з пальцями.

Прокрутка до верху