Як запекти буряк в духовці – 5 рецептів

Кожній господині буде корисно знати, як запекти буряк в духовці. Адже таке блюдо в підсумку може стати не тільки доповненням до салатів, але також і самостійним гарніром – дуже корисним і дієтичним. Саме при запіканні в духовці овочі зберігають в собі максимальну кількість вітамінів та інших корисних речовин.

Щоб буряк прекрасно пропеклась, краще всього вибирати плоди середнього розміру. Занадто великі овочі будуть готуватися занадто довго. І завжди існує ймовірність, що всередині вони все ж таки залишаться сирими. Важливо також відбирати коренеплоди з непошкодженою шкіркою.

Як запекти буряк в духовці у фользі?

Найпростіше запекти буряк для холодника, різних салатів та інших холодних закусок — у фользі. Саме такий спосіб приготування обговорюваного овочу в духовці є найпоширенішим. Якщо буряк середнього або маленького розміру, її цілком можна запікати цілком.

  • Спочатку коренеплоди ретельно промиваються від піску та інших забруднень. Бадилля і корінець слід зрізати не занадто коротко гострим ножем.
  • Кожна буряк поміщається на лист фольги приблизно в 1,5 рази більше за розміром, ніж сам овоч. Необхідно запечатати її як можна більш щільно.
  • Якщо овочі дуже маленькі в кожному аркуші фольги можна розташувати відразу кілька штук.
  • Духовка прогрівається заздалегідь до 200 градусів, після чого в неї поміщається підготовлена буряк і залишається у шафі при такій же температурі приблизно на 1,5 години. Готові овочі стануть м’якими, що легко перевіряти зубочисткою.

Краще всього залишити буряк остигати прямо у фользі. Після цього її можна розгортати, очищати і подрібнювати. Саме приготовані таким чином коренеплоди зберігаються найдовше. На нижній полиці холодильника буряк, запечена в духовці у фользі, зможе провести не менше 3 днів. Головне, не розгортати покриття. А залишки невикористаної буряків і зовсім допускається заморозити.

Дивіться також:  Бараняча нога, запечена в духовці, рецепт з фото

Якщо господарці потрібно якомога швидше приготувати овочі, то вона може скористатися різними хитрощами для прискорення процесу запікання. Наприклад, налити на деко невелику кількість води.

Запікаємо буряк в рукаві

Якщо під рукою не виявилося фольги, то приготувати буряк в духовці можна, використовуючи спеціальний рукав для запікання. У кожен з них поміститься не більше 5 середніх коренеплодів.

  • Буряк ретельно очищається від забруднень, промивається водою і обсушивается рушником.
  • Овочі відправляються в рукав для запікання, який потрібно зав’язати з двох сторін, попередньо випустивши все повітря.
  • Заготівля відправляється на деку в добре розігріту духовку приблизно на годину. Вже через 40 хвилин можна перевіряти готовність коренеплодів за допомогою зубочисток або тонких дерев’яних шпажок.

До речі, значно прискорити процес запікання буряків в духовці допоможе і наступний секрет: овочі потрібно спочатку помістити в рукав для запікання, а потім зверху обгорнути фольгою. Щоправда, в такому разі на підготовку продуктів господині доведеться витратити більше часу.

Буряк, запечена на деку в духовці


Якщо ж ніяких додаткових аксесуарів у кулінара під рукою не виявилося, то можна запекти буряк відкритим способом. Для цього досить буде використовувати деко або навіть решітку духовки. Швидкість запікання для будь-якого варіанту вийде однаковою.

  • Після ретельного промивання водою буряк обсушивается паперовим рушником і викласти на деко.
  • Зверху коренеплоди злегка сбрызгиваются соняшниковою або оливковою олією.
  • На дно духової шафи встановлюється термостійкий посуд з водою. Це не дасть овочів висохнути в процесі приготування.

Приблизно через годину духовка вимкнеться, а буряк залишається в ній до повного охолодження. Це дозволить коренеплодів «дійти» до потрібного стану і не опинитися сирими всередині.

Скільки запікати буряк в духовці?

Неможливо однозначно сказати, скільки запікати буряк в духовці до повної готовності. Воно буде залежати від дуже багатьох факторів. Наприклад, від типу духової шафи, від розміру коренеплодів, від виставленої температури та інших.

Дивіться також:  Салати з печерицями – рецепти з фото

Бажаючи прискорити процес приготування овочів, не варто виставляти температуру вище 200 градусів. В іншому випадку буряк виявиться пересушеною, що негативно вплине не тільки на її зовнішній вигляд, але і на смак.

В середньому час приготування буряка становить 1-1,5 години. Щоб правильно визначити момент готовності овочів, варто періодично проколювати їх зубочисткою. Як тільки коренеплоди стануть повністю м’якими, можна вимкнути духовку.

Рецепти із запеченою буряком

В сучасних кулінарних книгах представлено дуже багато салатів із запеченою буряком. Серед них є як прості, так і досить складні.

Часниковий салат

Такий салат готується максимально швидко і з найпростіших продуктів. Для нього знадобиться взяти 6-7 шт. овочів, велику жменю очищених волоських горіхів, часник або часниковий соус. Останній можна замінити сметаною і несолодким йогуртом.

Приготування:

  • Запечена буряк натирається на середній тертці;
  • До овочів додаються перемелені в блендері волоські горіхи;
  • Залишилося заправити страву часниковим соусом або сметаною (майонезом, йогуртом) з додаванням пропущеного через прес часнику.

Салат чудово поєднується з будь-якими м’ясними стравами. Його можна подати як до повсякденного обіднього, так і до святкового столу.

Суп-пюре з плавленим сиром

З печеного буряка вдасться приготувати і ситний суп-пюре. Краще всього заздалегідь приготувати до нього сухарики з білого хліба. Крім 4 шт. буряка знадобиться взяти 0,5 літра курячого бульйону, 1-2 картоплини, 200 гр. плавленого сиру без добавок.

Приготування:

  • Картопля, нарізаний на невеликі шматочки, відварюється до готовності додати в бульйон;
  • Туди ж відправляється подрібнений буряк;
  • Залишилося додати до овочів сир, ретельно пюрировать масу, додати в неї сіль і будь-які приправи, а потім на 5-10 хвилин відправити на середній вогонь.

Подається суп з сухариками і подрібненою зеленню.

Дивіться також:  Овочевий суп-пюре — 15 рецептів

Бурякові скибочки з соусом «Тар-тар»

Печений буряк виявиться і відмінним самостійним гарніром. Для цього готові овочі нарізати на невеликі скибочки і укладаються порційно. Залишилося приготувати для них соус зі сметани, майонезу, гранульованого часнику і маринованих огірочків. Останні дрібно нарізати або натираються на тертці. Всі інгредієнти ретельно перемішуються, і соус можна викладати поверх бурякових скибочок. Зробити колір більш насиченим і апетитним допоможе буряковий сік.

Гарнір готовий. Особливо добре він доповнює червоне смажене або запечене м’ясо.

Прокрутка до верху