Як запекти буряк в духовці – 5 рецептів

Кожній господині буде корисно знати, як запекти буряк в духовці. Адже таке блюдо в підсумку може стати не тільки доповненням до салатів, але також і самостійним гарніром – дуже корисним і дієтичним. Саме при запіканні в духовці овочі зберігають в собі максимальну кількість вітамінів та інших корисних речовин.

Щоб буряк прекрасно пропеклась, краще всього вибирати плоди середнього розміру. Занадто великі овочі будуть готуватися занадто довго. І завжди існує ймовірність, що всередині вони все ж таки залишаться сирими. Важливо також відбирати коренеплоди з непошкодженою шкіркою.

Як запекти буряк в духовці у фользі?

Найпростіше запекти буряк для холодника, різних салатів та інших холодних закусок — у фользі. Саме такий спосіб приготування обговорюваного овочу в духовці є найпоширенішим. Якщо буряк середнього або маленького розміру, її цілком можна запікати цілком.

  • Спочатку коренеплоди ретельно промиваються від піску та інших забруднень. Бадилля і корінець слід зрізати не занадто коротко гострим ножем.
  • Кожна буряк поміщається на лист фольги приблизно в 1,5 рази більше за розміром, ніж сам овоч. Необхідно запечатати її як можна більш щільно.
  • Якщо овочі дуже маленькі в кожному аркуші фольги можна розташувати відразу кілька штук.
  • Духовка прогрівається заздалегідь до 200 градусів, після чого в неї поміщається підготовлена буряк і залишається у шафі при такій же температурі приблизно на 1,5 години. Готові овочі стануть м’якими, що легко перевіряти зубочисткою.

Краще всього залишити буряк остигати прямо у фользі. Після цього її можна розгортати, очищати і подрібнювати. Саме приготовані таким чином коренеплоди зберігаються найдовше. На нижній полиці холодильника буряк, запечена в духовці у фользі, зможе провести не менше 3 днів. Головне, не розгортати покриття. А залишки невикористаної буряків і зовсім допускається заморозити.

Якщо господарці потрібно якомога швидше приготувати овочі, то вона може скористатися різними хитрощами для прискорення процесу запікання. Наприклад, налити на деко невелику кількість води.

Запікаємо буряк в рукаві

Якщо під рукою не виявилося фольги, то приготувати буряк в духовці можна, використовуючи спеціальний рукав для запікання. У кожен з них поміститься не більше 5 середніх коренеплодів.

  • Буряк ретельно очищається від забруднень, промивається водою і обсушивается рушником.
  • Овочі відправляються в рукав для запікання, який потрібно зав’язати з двох сторін, попередньо випустивши все повітря.
  • Заготівля відправляється на деку в добре розігріту духовку приблизно на годину. Вже через 40 хвилин можна перевіряти готовність коренеплодів за допомогою зубочисток або тонких дерев’яних шпажок.

До речі, значно прискорити процес запікання буряків в духовці допоможе і наступний секрет: овочі потрібно спочатку помістити в рукав для запікання, а потім зверху обгорнути фольгою. Щоправда, в такому разі на підготовку продуктів господині доведеться витратити більше часу.

Буряк, запечена на деку в духовці


Якщо ж ніяких додаткових аксесуарів у кулінара під рукою не виявилося, то можна запекти буряк відкритим способом. Для цього досить буде використовувати деко або навіть решітку духовки. Швидкість запікання для будь-якого варіанту вийде однаковою.

  • Після ретельного промивання водою буряк обсушивается паперовим рушником і викласти на деко.
  • Зверху коренеплоди злегка сбрызгиваются соняшниковою або оливковою олією.
  • На дно духової шафи встановлюється термостійкий посуд з водою. Це не дасть овочів висохнути в процесі приготування.

Приблизно через годину духовка вимкнеться, а буряк залишається в ній до повного охолодження. Це дозволить коренеплодів «дійти» до потрібного стану і не опинитися сирими всередині.

Скільки запікати буряк в духовці?

Неможливо однозначно сказати, скільки запікати буряк в духовці до повної готовності. Воно буде залежати від дуже багатьох факторів. Наприклад, від типу духової шафи, від розміру коренеплодів, від виставленої температури та інших.

Бажаючи прискорити процес приготування овочів, не варто виставляти температуру вище 200 градусів. В іншому випадку буряк виявиться пересушеною, що негативно вплине не тільки на її зовнішній вигляд, але і на смак.

В середньому час приготування буряка становить 1-1,5 години. Щоб правильно визначити момент готовності овочів, варто періодично проколювати їх зубочисткою. Як тільки коренеплоди стануть повністю м’якими, можна вимкнути духовку.

Рецепти із запеченою буряком

В сучасних кулінарних книгах представлено дуже багато салатів із запеченою буряком. Серед них є як прості, так і досить складні.

Часниковий салат

Такий салат готується максимально швидко і з найпростіших продуктів. Для нього знадобиться взяти 6-7 шт. овочів, велику жменю очищених волоських горіхів, часник або часниковий соус. Останній можна замінити сметаною і несолодким йогуртом.

Приготування:

  • Запечена буряк натирається на середній тертці;
  • До овочів додаються перемелені в блендері волоські горіхи;
  • Залишилося заправити страву часниковим соусом або сметаною (майонезом, йогуртом) з додаванням пропущеного через прес часнику.

Салат чудово поєднується з будь-якими м’ясними стравами. Його можна подати як до повсякденного обіднього, так і до святкового столу.

Суп-пюре з плавленим сиром

З печеного буряка вдасться приготувати і ситний суп-пюре. Краще всього заздалегідь приготувати до нього сухарики з білого хліба. Крім 4 шт. буряка знадобиться взяти 0,5 літра курячого бульйону, 1-2 картоплини, 200 гр. плавленого сиру без добавок.

Приготування:

  • Картопля, нарізаний на невеликі шматочки, відварюється до готовності додати в бульйон;
  • Туди ж відправляється подрібнений буряк;
  • Залишилося додати до овочів сир, ретельно пюрировать масу, додати в неї сіль і будь-які приправи, а потім на 5-10 хвилин відправити на середній вогонь.

Подається суп з сухариками і подрібненою зеленню.

Бурякові скибочки з соусом «Тар-тар»

Печений буряк виявиться і відмінним самостійним гарніром. Для цього готові овочі нарізати на невеликі скибочки і укладаються порційно. Залишилося приготувати для них соус зі сметани, майонезу, гранульованого часнику і маринованих огірочків. Останні дрібно нарізати або натираються на тертці. Всі інгредієнти ретельно перемішуються, і соус можна викладати поверх бурякових скибочок. Зробити колір більш насиченим і апетитним допоможе буряковий сік.

Гарнір готовий. Особливо добре він доповнює червоне смажене або запечене м’ясо.

Прокрутка до верху