Як запекти картоплю у фользі в духовці?

Картопля, запечена у фользі в духовці дуже нагадує за смаком картопля, запечена на пікніку на вугіллі. До того ж, приготування у фользі дає масу плюсів:

  • корисні вітаміни залишаються в овоче
  • завдяки фользі картопляний сік не випаровується, що робить страву ніжним і соковитим на смак
  • калорійність печеної картоплі не перевищує 300 ккал, тому дієтологи часто рекомендують це просте блюдо при дієтах
  • картопля містить велику кількість калію, що робить його незамінним продуктом у меню гіпертоніків, людей з тендітною кістковою тканиною, при серцево-судинних захворюваннях
  • картоплю можна запікати прямо в шкірці (особливо якщо це молода картопля), а значить не треба витрачати багато часу на чищення — досить ретельно вимити овочі мочалкою
  • відразу з духовки картоплю прямо у фользі викладаємо на велике блюдо і подаємо до столу.

Рецепт запеченої картоплі у фользі в духовці

Рецепт № 1.

Найпростіший рецепт — це запечена картопля в духовці у фользі. Робиться це так:
необхідну кількість картоплин середнього розміру ретельно мити під проточною водою, надрізають уздовж (розріз йде не до кінця) і в розріз покласти маленький шматочок вершкового масла, можна трохи підсолити. Потім кожна картоплина загортається в 2-3 шару фольги і розкладаються на деко. Духовка розігрівається до 200 градусів, картопля запікається близько 40 хвилин (можна проткнути шпажкою, якщо проходить м’яко і легко — значить, готово).

Рецепт № 2.

Ціла картопля, запечена в духовці у фользі може подаватися і до святкового столу. Особливо якщо вона з начинкою. Тоді кожен гість зможе покласти собі на тарілку сподобався «згорток» і насолоджуватися незвично приготованим стравою.

Щоб приготувати печену картоплю з начинкою знадобиться:

  • картопля розсипчастих сортів середніх розмірів
  • бекон або сало (в залежності від індивідуальних уподобань) 400 гр
  • головка часнику
  • сіль
Дивіться також:  Скумбрія, запечена з цибулею та морквою

Приготування:

Картопля промивається від бруду, розрізається вздовж, серединка вирізається (щоб вийшли «мисочки»). У заглиблення посипається трошки солі, кладеться шматочок сала чи бекону, трохи видавленого часнику. Складається дві половинки і загортається в 2 шари фольги. Запікати необхідно близько години.

Другий варіант начинки:

  • тертий твердий сир
  • болгарський перець, нарізаний кубиками
  • м’ясо, нарізане дрібними кубиками і обсмажене з цибулею, підсолене

Все змішати, викласти в поглиблення половинок картоплин, далі як і в попередньому варіанті — скласти, загорнути, запекти.

Скільки запікати картоплю у фользі в духовці

Час запікання може відрізнятися в залежності від температури, до якої розігріта духова піч, сорти картоплі та інших нюансів. Але мінімальний час — 30 хвилин.
Якщо картопля готується з начинкою, яка, до того ж, в сирому вигляді — час коливається від 50 до 70 хвилин.

Рекомендації по приготуванню:
1. Картопля беріть середніх розмірів і дуже крохмальних сортів.
2. Варіанти начинки можуть бути будь — якими- м’ясна, овочева (гриби, цибуля, морква), з морепродуктів або рибна.
3. Якщо картопля не дуже крохмальна або великих розмірів — приготуйте заправку на основі сметани або йогурту без добавок (приправи, маринований огірок, 1 чайна ложка хрону — на склянку сметани), і запікайте, поклавши в розріз картоплі ложку заправки.

Прокрутка до верху