Як запекти курку в духовці, щоб м’ясо не вийшло сухим і жорстким? Слідуйте нашим рецептами, і у вас вийде ніжне, смачне і ароматне блюдо.
Як запекти курку в духовці цілком?
Смачна страва з золотистою хрусткою скоринкою в пряному соусі стане центральною фігурою будь-якого святкового столу.
Інгредієнти:
- куряча тушка — 1,5 кг;
- оливкова олія — 35 мл;
- чотири зубці часнику;
- сушений базилік — 8 гр;
- чорний перець — 5 гр;
- сіль — 20 гр.
Покрокове приготування:
Курку необхідно обробити, помивши її під проточною водою і просушити серветками.
Продавлений під пресом часник з’єднати в загальній чашці з перцем, сіллю і базиліком. Долити до суміші оливкова олія.
Частина приготовленого маринаду піде всередину курячої тушки.
Покласти м’ясо на деко і обмазати з обох сторін соусом, що залишився.
Не забудьте змастити форму для запікання олією.
Залишити сире блюдо в такому вигляді на 60 хвилин, щоб воно добре просочилося.
Духовку загострити до 180 градусів.
Готувати 1,2 години. Ви зрозумієте, що страва готова за хрусткої золотистої скоринки.
З лимоном і часником
Лимон не дозволить м’яса всередині курки бути сухим і додасть соковитості. А часник додасть пряність смаку.
Вам знадобиться:
- один лимон;
- олія оливкова — 85 мл;
- одна курка цілком;
- мелений перець — 6 гр;
- десять часникових зубчиків;
- п’ять гілочок розмарину;
- сіль за смаком.
Як приготувати:
Очищений від лушпиння часник подрібніть в ступі.
Розмарин дуже дрібно порубаєте.
З’єднайте ці два продукти разом.
Від лимона зніміть цедру, потріть на тертці і додайте до часниковою суміші.
Туди ж видавити лимонний сік, налийте олію і насипте сіль з перцем.
Змастіть отриманим соусом м’ясо з усіх боків, не забудьте обмазати і внутрішню частину.
Збризніть форму для запікання залишилися олією і поставте тушку.
Готувати страву рекомендується близько години. Духовка повинна мати температуру 180 градусів.
Після того, як курка приготується, залиште її нудитися ще 15 хвилин і подавайте на стіл.
З картоплею
Самий простий і смачний варіант.
Список продуктів:
- три зубці часнику;
- чотири курячі стегенця;
- картопля — 1 кг;
- сіль і перець за смаком;
- нежирний майонез — 60 гр.
Запікаємо курку в духовці з картоплею:
Яку б частину птиці ви не взяли, розділіть її на порційні шматки.
Кожен очищений зубчик розріжте на три часточки.
Вставляємо в м’якоть шматочки часнику.
У нашпиговану курку втираємо сіль і мелений перець. Не пропускаємо жодного шматочка.
Запікаємо тушку на деку в розпеченій до 180 градусів духовий печі протягом півгодини.
Позбавляємо картоплю від шкірки і ріжемо скибочками.
Прибираємо страву з духовки, розкладаємо навколо нього картоплю. Постарайтеся перемішати її з жиром, який утворився на деку і посолити.
Продовжуємо ще запікати 40 хвилин. Приємного апетиту!
Курка, запечена в рукаві
Ще один спосіб зробити м’ясо м’яким, ніжним і соковитим.
Базові продукти:
- курятина – 1,5 кг;
- два болгарських перцю;
- сіль — 15 гр;
- сметана — 400 гр;
- приправи за смаком;
- п’ять картоплин;
- часник.
Спосіб приготування.
В миску зі сметаною покришити подрібнений часник.
Всі овочі почистити і нашаткувати тонкими пластинками.
200 грам маринаду з’єднати з порізаними овочами.
Другою половиною соусу обмазати шматочки птиці.
Покласти курку в пакет для запікання. Його краю потрібно щільно закупорити.
Викласти в блюдо в форму для запікання, обкласти овочами.
Час запікання — 60 хвилин. Температура духовки — 200 градусів.
В середині готування проткніть пакет в декількох місцях, щоб він не вибухнув.
Рецепт з засмаженою скоринкою
Щоб отримати апетитну курочку з хрусткою золотистою шкіркою та ніжним, що тане в роті м’ясом, дотримуйтесь правил нашого рецепта.
Список інгредієнтів:
- одна курочка;
- мелений чорний перець — 20 гр;
- сіль за смаком.
Секрети приготування:
Промиту тушку птиці розкрийте ножем поперек рівно посередині.
Щедро посипте зовнішню частину курки перцем.
На дно дека товстим шаром насипте сіль.
На неї поставте підготовлену птицю.
Запікайте вже в розігрітій духовці близько години.
Щоб урізноманітнити рецепт, додайте в м’ясо свої улюблені прянощі й овочі.
Під майонезом
Вам знадобиться:
- тушка птиці;
- сіль — 10 гр;
- майонез — 60 г;
- щіпка меленого перцю;
- рослинне масло — 17 мл;
- інші приправи за смаком.
Як приготувати:
Помиту пташину тушку насамперед потрібно розрізати на порційні шматочки і скласти в миску.
Додати до них перець, сіль і будь-які інші прянощі.
Налити майонез і перемішати.
Викласти м’ясо в майонезі у форму для запікання.
Готувати при температурі 190 градусів 35 хвилин.
Як тільки м’ясо пропечеться, поставте блюдо на стіл і покришіть зверху зеленню.
По — французьки з сиром
Дуже ніжне, смачне і м’яке блюдо з приголомшливим ароматом.
Вам знадобиться:
- чотири помідора;
- одна курочка;
- два цибулі;
- твердий сир — 150 гр;
- сіль і прянощі за смаком;
- майонез — 40 гр.
Покрокова інструкція:
Відбити дерев’яним молоточком порційні шматочки курки.
Обваляти їх у солі та спеціях.
Цибуля позбавити від лушпиння і порізати кільцями.
Від помідорів відрізати капелюшки, і самі овочі нашаткувати кружечками.
Сир подрібнити на тертці.
Деко для запікання змастити маслом.
На дно викласти кубики птиці і рівномірно розподілити по всій поверхні форми.
Зверху викласти цибульні кільця і полити їх майонезом.
Третім шаром підуть помідори, посипати сиром.
Тепер можна почати приготування при температурі духовки 180 градусів. Час запікання — 45 хвилин.
Запікаємо у фользі
Ще один спосіб приготування ніжного страви у власному соку.
Інгредієнти:
- тушка курчати;
- гранульований часник;
- чорний перець за смаком;
- сметана — 210 гр;
- мелена паприка;
- приправа каррі за смаком;
- сіль — 10 гр.
Як і скільки запікати курку:
Обробляємо курчати за стандартною процедурою.
Натираємо тушку зсередини і зовні сумішшю солі і перцю.
З’єднати в окремому посуді паприку, сметану, часник і каррі.
Можна додатково взяти часточки часнику і закласти їх в надрізи на м’ясі.
Всю тушку обмажте приготовленим маринадом.
Що залишився соус влийте всередину птиці.
Загортаємо її у фольгу і щільно закриваємо.
Заздалегідь розігріваємо духовку до 200 градусів Цельсія і кладемо на середню поличку тушку на деку.
Запікайте протягом двох годин.
Вийміть птицю з духовки, зніміть фольгу і проткніть ножем або зубочисткою м’ясо. Якщо при цьому виділився сік — значить страву готове.
В соєво — медовому маринаді
Такий соус надає м’ясу неповторний аромат і смак.
Список продуктів:
- вершкове масло — 100 гр;
- тушка птиці;
- три часникового зубчики;
- соєвий соус — 50 мл;
- сіль за смаком;
- імбир — 10 гр;
- мед — 60 г;
- масло рослинне — 18 мл;
- сухі прянощі.
Поетапне приготування:
Курку обваляти в суміші солі і перцю.
Корінь імбиру проведіть через тертку.
Очищені зубчики часнику обробіть під пресом.
Налийте в окрему чашку соєвий соус.
До нього перекладіть мед, імбир, масло, часник та інші сипучі приправи.
Перемішайте і обробіть цією масою птицю.
Поставте блюдо в холодильник на 60 хвилин.
Починайте випікати в духовці протягом години.
Заздалегідь залиште невелику кількість соусу і під час готування кілька разів обливайте їм запекающееся страва.
Як зробити курку — гриль в духовці?
У деяких моделях духовок немає функції гриль. Але можна обійтися без неї і приготувати смачну, соковиту курку.
Список продуктів:
- олія оливкова — 45 мл;
- мелений перець — 6 гр;
- паприка — 5 гр;
- цілісна курка;
- орегано — 4 гр;
- сіль — 8 гр.
Спосіб приготування.
Промиту і просушену тушку натерти перцем і сіллю так, щоб не залишилося ні одного чистого місця.
Зробити це рекомендується, поклавши птицю у форму для запікання.
З’єднати масло і всі вищеназвані прянощі.
Полити цим соусом тушку.
Духовку розжарити до 230 градусів.
При цій температурі запікати рівно 20 хвилин.
Потім охолодити плиту до 200 градусів.
Готувати близько 40 хвилин.
Як тільки блюдо пропечеться, залиште його ще на 15 хвилин.
У горщиках
Страву в горщиках за старими рецептами виходить таким смачним, яким воно не може приготуватися в духовці на деку.
Інгредієнти:
- курячі крильця — 0,2 кг;
- сметана нежирна — 30 гр;
- два зубчики часнику;
- сіль, перець та інші спеції за смаком;
- чотири картоплини;
- майонез — 20 гр;
- зелень;
- одна морквина.
Покрокова інструкція:
Крильця рубаємо на більш дрібні шматочки.
Очищену картоплю нарізаємо часточками.
Моркву і часник пропускаємо через тертку.
Змішуємо спеції, майонез і сметану.
Перемішуємо при додаванні солі.
З’єднуємо сметанний соус з подрібненим на тертці овочами.
Ділимо кубики птиці на дві половини.
Перша половина йде на дно горщиків, слідом закладаємо картоплю, а потім знову курку.
Між шарами повинен бути соус.
Посипаємо це пишність зеленню і наливаємо трохи води.
Готуємо в духовці при 220 градусів протягом години.
Курка, запечена з овочами
Список продуктів:
- тушка птиці;
- три баклажана;
- майонез — 60 г;
- п’ять картоплин;
- п’ять помідорів;
- дві цибулини;
- три болгарських перцю;
- сіль, прянощі для курки і перець за смаком;
- масло рослинне — 40 мл;
- зелень.
Як приготувати страву:
Рубаємо курочки на кубики.
Всі овочі очищаються від шкірки і миються.
Цибулю шаткуємо півкільцями.
Баклажани ріжуться квадратиками.
Інші овочі — невеликими скибочками.
Шматочки птиці скласти в глибокий посуд, посипати приправами з сіллю і обмазати майонезним соусом.
Овочі з’єднати в іншій мисці разом з маслом і перцем.
Викласти всі інгредієнти на глибоке деко.
Готувати протягом години.
Щоб ніщо не пригоріло, час від часу перемішуйте вміст форми для запікання.
В кінці можна посипати страву свіжою петрушкою. Приємного апетиту!