Для дієтичного і лікувального харчування часто вживають страви з риби, які мають гарні смакові якості і легко засвоюються. Незаперечним плюсом продукту є швидке приготування. У нашій добірці ви дізнаєтеся, як запекти рибу в духовці різними способами.
Яку рибу краще запікати в духовці
Коли ви вирішили приготувати рибне блюдо, то відразу постає питання про те, яку рибу краще запікати. У кожного різні критерії вибору, але частіше віддається перевагу таким видам, у яких малий вміст кісток. В основному – це морські мешканці.
Запікати можна будь-яку рибу, але найчастіше вибирають:
- ляща;
- сьомгу;
- карася;
- форель;
- скумбрію;
- лина;
- карпа;
- камбалу;
- щуку;
- товстолобика;
- тріску;
- горбушу;
- стерлядь.
При тому, кожну рибу готують за своїми особливостями. Для одного сорту підходить запікання тільки у фользі, для іншого – в спеціальних формах, а для третього – рукав.
Червона риба, запечена у фользі
Червона риба в духовці поєднує в собі простоту приготування і смачний результат. Всього за півгодини вишукане, дороге страва прикрасить святковий стіл.
Інгредієнти:
- сіль;
- філе червоної риби – 4 шматка;
- цибуля – 1 шт.;
- лимон – 1 шт.;
- перець;
- лимонний сік;
- лаврове листя – 4 аркуша.
Приготування:
- Деко застелити фольгою.
- Духова шафа виставити на 210 градусів.
- Нарізати цибулю. Отриманим цибульними кільцями вкрити фольгу. Розкласти лаврушки і горошини перцю.
- Нарізати лимон. Отримані скибочки покласти на цибулю. Рибу промазати сіллю. Викласти на деко шкіркою вгору. Полити соком. Укрити фольгою.
- Прибрати в духовку і запікати близько півгодини.
Як смачно запекти минтай в духовці
Дуже смачний минтай виходить зі сметаною. За короткий час вийде легке, ароматне і дуже апетитне блюдо.
Інгредієнти:
- минтай – 760 г;
- сіль;
- цибуля – 3 шт.;
- італійські трави;
- сир -120 г твердого;
- томат – 1 шт.;
- масло;
- часник – 7 зубків;
- сіль – 0,5 ч. ложки;
- сметана – 6 ст. ложок.
Приготування:
- Для приготування потрібно металева форма, яку необхідно промазати маслом.
- Цибульні півкільця розподілити по дну форми. Рибу нарізати. Натерти сіллю і травами. Розкласти рибні шматки на цибулю.
- Взяти спеціальний прес для часнику і пропустити часникові зубки. Отриману кашку розмазати по минтаю.
- Полити сметаною. Рибні шматки повинні бути повністю покриті. Нарізаний скибочками помідор розкласти на сметані і присипати травами. Натерти сир і посипати отриманої стружкою блюдо.
- Відправити запікатися. Духову шафу до цього моменту повинен прогрітися до 195 градусів. Для приготування знадобиться півгодини.
Запікаємо з овочами
Риба з овочами – дієтичне блюдо, в якому зберігаються соки продуктів і корисні властивості. Підходить не тільки для вечері, але і чудово виглядає на святковому столі.
Інгредієнти:
- філе морського окуня – 530 г;
- перець;
- картопля – 4 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- сіль;
- морква – 1 шт.;
- приправа для риби;
- болгарський перець -1 шт.;
- часник – 4 зубки;
- помідор – 1 шт.
Приготування:
- Морський продукт нарізати квадратами по ширині 4 сантиметри. Натерти сіллю. Посипати приправою. Порубати картопляні бульби. Смачніше буде маленькими кубиками. Морквина знадобиться кільцями, перець – смужками. Цибулю – півкільцями. Нарізати помідор. Часник нарізати не треба.
- Відрізати шість шматків фольги. На дно кожного розмістити філе, цибульні півкільця, картопляні кубики. Посолити. Потім викласти томат, перець і моркву.
- Гарненько закрити фольгою і щільно закріпити краю. Зверху накрити ще одним шаром фольги. Защипнути краю. Ця маніпуляція допоможе соку залишитися всередині страви.
- Духова шафа необхідний розігрітий (200 градусів). Потримати півгодини.
- Подають прямо у фользі, розкривши в центрі.
Судак в лимонному соці цілком
Спробуйте зробити рибу цілком. Приготовлена таким чином тушка вийде соковитою, ароматною і дуже привабливою.
Приготування:
- рослинне масло – 2 ст. ложки;
- сіль;
- сік з одного лимона;
- судак – 1500 г;
- спеції;
- перець лимонний – щіпка;
- лимон – 1 шт.;
- сметана – 1 ст. ложка;
- білий цибуля – 1 шт.
Приготування:
- Натерти спеціями і сіллю тушку. Промаринувати чверть години. Нарізати лимон. Цибульні півкільця посипати лимонним перцем, посолити і залити сметаною.
- В тушці зробити надрізи, які повинні бути глибокими, куди помістити лимонні півкільця. У черевце покласти цибульну суміш.
- Промазати маслом фольгу. Викласти заготовку. Полити соком. Поставити в духову шафу, який має температуру 180 градусів. Готувати півгодини.
Риба, запечена з гречаною кашею
Якщо хочете справити враження на гостей, то цей варіант приготування для вас знахідка. Страва виходить не тільки оригінальним і гарна на вигляд, але і дуже смачним і соковитим. Для приготування підходить будь-яка риба.
Інгредієнти:
- рибна тушка – 950 г;
- сіль;
- крупа гречана розсипчаста – 1 склянка вареної;
- перець;
- сметана;
- яйце – 2 шт. варене;
- борошно – 1 ст. ложка;
- цибуля – 1 шт.
Приготування:
- Зрізати голову і плавники. Видалити нутрощі таким чином, щоб черевце залишилося цілим. Промити. Натерти сіллю.
- Нашаткувати цибулину. Засмажити. Змішати з кашею. Нарізати яйця і додати до начинки. Посолити. Розмішати. Помістити в черевце.
- У борошно насипати приправи. Розмішати. Обваляти тушку. Помістити на сковороду з маслом. Потримати тушку до появи золотистого кольору. Відправити в духовку (180 градусів). Запікати півгодини. Полити сметаною. Потомити п’ять хвилин.
Форель, фарширована овочами і грибами
Для отримання вдалого страви необхідно дотримуватися пропорції продуктів і спецій.
Інгредієнти:
- печериці – 270 г;
- форель – 3 тушки;
- сіль;
- морква – 1 шт.;
- спеції;
- кабачок – 1 шт.;
- консервована кукурудза – 130 г;
- цибуля – 1 шт.
Приготування:
- Моркву натерти. Кабачок подрібнити. Цибулину нашаткувати. Помістити в сковороду. Обсмажити. Посипати сіллю і спеціями. Перемішати.
- Нарізані гриби обсмажити окремо від овочів.
- Промиті і просушені тушки натерти сіллю. Змішати дві засмажки. У черевце покласти начинку. Краї скріпити.
- Режим духової шафи знадобиться 200 градусів і час – півгодини.
Риба з картоплею в духовці
В духовій шафі у риби збережуться всі поживні властивості, і смак залишиться натуральним. А завдяки приготуванню з картоплею не треба замислюватися про гарнірі.
Інгредієнти:
- сир – 110 г;
- тріска – 750 г;
- сметана – 30 мл;
- картопля – 950 г;
- кріп – 45 г;
- рослинна олія – 25 мл;
- томат – 4 шт.;
- прованські трави – 11 г;
- цибуля – 140 р.
Приготування:
- Нарізати порційними шматками тушку. Присипати сіллю і травами. Натерти. Дати полежати півгодини.
- Картоплю нарізати. Красивіше буде якщо виходити кружечки. Цибуля знадобиться півкільцями, а томати – часточками. Натерти сир.
- Промазати маслом форму. Розкласти частину картоплі. Посипати сіллю і травами. Викласти частину цибулевих півкілець. Розмістити рибні шматки. Присипати подрібненим кропом. Покрити томатами. Викласти залишки лука. Посолити. Розкласти картопляні гуртки.
Філе палтуса в лаваші
Завдяки вишуканому білого м’яса, риба володіє високими смаковими якостями. У досвідчених кулінарів вона є фаворитом. Кістки практично відсутні, тому для запікання палтус підходить ідеально. Риба, запечена в лаваші, вийде особливо ніжною і смачною.
Інгредієнти:
- палтус – 750 г;
- запашний перець;
- лаваш – 3 шт.;
- сіль;
- сметана – 160 мл;
- рослинне масло – 75 мл;
- майонез – 120 мл;
- помідор – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.
Приготування:
- Видалити кістки з тушки. Нарізати. Шматки повинні бути порційними. Посипати перцем і сіллю. Розтерти.
- Цибулю нарізати і розібрати на окремі кільця. Подрібнити помідор. У майонез налити сметану і розмішати.
- Кожен аркуш лаваша розрізати. На половину аркуша викласти цибульні кільця. Накрити рибним шматком. Промазати майонезним соусом. Накрити кружечками помідора. Підсолити. Загорнути краї лаваша як конверт. Повторити процес з рештою продуктами.
- Для запікання знадобиться деко невеликий за розміром. Промазати маслом. Розкласти заготовки швом вниз. Промазати маслом і залити соусом, що залишився.
- Відправити в духову піч, яка розпечена до 180 градусів. Потримати півгодини.
Хек з морквою та цибулею
Хек в духовці овочі стає соковитішим і ароматні.
Інгредієнти:
- рослинна олія;
- хек – 550 г;
- майоран;
- морквина – 220 г;
- сушений базилік;
- цибуля – 110 г;
- перець;
- сметана – 2 ст. ложки;
- сіль;
- вода – 100 мл
Приготування:
- Тушку нарізати. Посипати сіллю, травами, полити зі сметаною.
- Нашаткувати цибулю. Моркву натерти. Використовуйте тільки крупну тертку.
- Влити масло на сковороду і додати цибульні півкільця. Потомити до прозорого стану. Закинути моркву. Накрити кришкою і тушкувати хвилин п’ять.
- Третина засмажки помістити у форму. Викласти рибу. Вкрити овочами. Посипати запашним перцем і підсолити. По краю форми влити воду.
- Помістити в духову піч, яка до цього моменту має температуру 180 градусів. Потримати півгодини.
В сметані з сиром
Апетитна ароматна сирна скоринка підкорить вас з перших секунд. Страва, приготована за цим рецептом, стане улюбленим у вашій родині.
Інгредієнти:
- гірчиця;
- минтай – 2 кг;
- сіль;
- сметана – 430 мл;
- борошно;
- сир – 170 г;
- яйце – 2 шт.;
- кріп;
- цибуля – 3 шт.;
- спеції;
- рослинне масло.
Приготування:
- Нарізати тушки. У борошно насипати сіль і спеції. Перемішати. Вмочити рибні шматки. Помістити на деко.
- Цибулю нашаткувати. Обсмажити в олії на сковорідці.
- У сметану налити яйця. Додати гірчицю і порубаний кріп. Посипати сіллю і додати засмажку. Розмішати. Залити рибу. Посипати сирної стружкою.
- Відправити в прогріту духову піч (180 градусів). Коли побачите красиву, золоту шкуринку, можна діставати.
Короп
З прісноводних мешканців, короп – найсмачніша риба, яку часто готують господині будинку. З зеленню страва виходить ароматним і смачним.
Інгредієнти:
- майонез – 110 мл;
- короп – 950 г;
- білий мелений перець;
- свіжа петрушка – 55 г;
- сіль;
- кріп – 55 г;
- рослинна олія – 25 мл;
- часник – 5 зубків.
Приготування:
- Тушку випатрати і промити. Посипати перцем і сіллю. Розтерти.
- Часникові зубки пропустити через прес і натерти рибу. Нашатковану зелень помістити в черевце.
- Промазати маслом фольгу, яку заздалегідь розмістили на деку. Помістити рибу. Промазати майонезом. Відправити на годину в духовку (180 градусів).
Риба під шубою»
Ця варіація приготування сподобається всім, навіть діти будуть з задоволенням їсти цю страву.
Інгредієнти:
- мелений перець;
- сіль;
- цибуля – 1 шт.;
- філе рибне – 950 г;
- морква – 2 шт.;
- сир – 110 г;
- помідори – 2 шт.;
- чабер;
- рослинне масло.
Приготування:
- Філе нарізати. Посолити. Посипати перцем і чабером. Залити майонезом. Розтерти. Помістити на промазанный маслом деко.
- Натерти моркву. Нарізати цибулю. Помістити на сковороду. Влити олію. Засмажити. Викласти на рибу.
- Нарізати помідори, і отриманими кільцями вкрити блюдо. Засипати сирної стружкою. Прибрати в духову піч і запікати до красивого золотого кольору. Режим 180 градусів.
Скумбрія, запечена у майонезному соусі
Під час приготування скумбрія видає специфічний запах, який чудово замаскує майонезний соус з травами.
Інгредієнти:
- майонез – 270 мл;
- скумбрія – 3 тушки;
- прованські трави – 0,5 ч. ложки;
- борошно – 2 ст. ложки;
- сіль – 0,5 ч. ложки;
- вершкове масло – 85 м;
- білий перець мелений – 0,5 ч. ложки;
- молоко – 850 мл
Приготування:
- Для початку необхідно приготувати соус до риби. На суху сковороду покласти борошно. Прожарити. Додати масло. Розмішати. Влити малими порціями молоко. Насипати сіль і перець. Розігріти. Додати майонез і перемішати. Закип’ятити. Насипати прованські трави. Перемішати. Присипати подрібненим кропом.Якщо немає свіжого кропу, можна використовувати заморожену пряність.
- Натерти тушку сіллю і відправити у форму. Залити соусом. Риба повинна бути повністю покрита. Запікати годину при 180 градусах. Поміщати в гарячий духовий шафа. У готового страви на поверхні утворюється красива золотиста скоринка.
Риба з часником і паприкою
Легкоусвояемая риба для легкої вечері.
Інгредієнти:
- скумбрія – 3 шт.;
- сіль;
- лимонний сік – 2 ст. ложки;
- оливкова олія – 5 ст. ложок;
- часник -35 г;
- приправа для риби – 1 ч. ложка;
- паприка мелена – 1 ст. ложка.
Приготування:
- Дрібно порубати часникові зубки. Відправити в ступку, посолити і розтовкти. Повинна вийти кашка. Насипати паприку, приправу для риби і розмішати. Залити оливкове масло і перемішати.
- Відокремити кістки від тушки. Просушити філе. Полити соком. Промазати приготовленої пастою. Накрити плівкою і заховати в холодильник на півгодини. Розкласти філе на сковорідці. Шкірка має бути зверху. Присолити.
- Відправити запікатися в духовку (180 градусів). Потрібно півгодини.
Як смачно запекти кижуч в духовці?
Ті, хто люблять морську рибу, по достоїнству оцінять просте і легке в приготуванні страва з приємним смаком і тонким ароматом.
Інгредієнти:
- масло рослинне – 1 ст. ложка;
- кижуч – 850 г стейка;
- чорний перець – щіпка;
- лимонний сік – 1 ст. ложка;
- морська сіль – 1 щіпка.
Приготування:
- Стейки промити і просушити. Обсипати сіллю з перцем і натерти. Змастити маслом і полити соком.
- Перекласти заготовки у форму і відправити в духовку (200 градусів). Потримати не більш півгодини.
Тріска в гірчично-вершковому соусі
Ніжна біла риба, яку чудово доповнює і робить вишуканою гірчичний соус.
Інгредієнти:
- вершкове масло – 2 ст. ложки;
- гірчиця в насінні – 3 ст. ложки;
- зелень тархуну – 1 ст. ложка подрібнена;
- вермут – 120 мл;
- сіль;
- вершки жирні – 180 г;
- тріска – 4 філе;
- перець;
- гірчиця діжонська – 5 ч. ложок;
- цибулю-шалот – 3 шт.
Приготування:
- Прокип’ятити вермут. Помістити цибулю, половину гірчиці в насінні і проварити кілька хвилин. Влити вершки і додати половину діжонської гірчиці з тархуном. Потомити три хвилини. Додати сіль і перець. Перемішати.
- Натерти рибу залишками двох видів гірчиці, підсолити і обсипати перцем. Розтерти.
- Масло розтопити і промазати деко. Помістити філе. Відправити в духовку і запікати півгодини. Режим 180 градусів.
- Дістати рибу і полити підготовленим соусом.
Стейк з червоної риби в духовці
Приготуйте королівську рибу, запечену у фользі, яка стане прикрасою столу.
Інгредієнти:
- соєвий соус – 2 ст. ложки;
- стейки з червоної риби – 950 г;
- свіжа петрушка;
- сіль;
- лимонна цедра;
- приправа для риби;
- мед – 1 ст. ложка;
- оливкова олія – 3 ст. ложки;
- імбир – 1 ч. ложка;
- часник – 2 зубки.
Приготування:
- Порубати часник. Змішати з маслом. Налити мед і соєвий соус. Насипати імбир з цедрою. Посолити. Перемішати. Натерти рибу. Присипати посіченою петрушкою.
- Застелити деко фольгою. Промазати маслом. Викласти рибу. Загорнути фольгою. Відправити в духову піч, яка прогріта до 200 градусів. Запікати півгодини. Відкрити стейки і пропікатися ще чверть години до рум’яного кольору.
Риба в солі
Дивовижне і оригінальне блюдо, яке подають в елітних ресторанах, дуже просто приготувати самостійно вдома, витративши при цьому мінімум коштів.
Інгредієнти:
- лимонна цедра від лимона;
- кріп – 35 г;
- форель або дорада – 1 тушка 950 г;
- білок – 2 шт.;
- петрушка – 45 г;
- морська сіль велика – 1100 р.
Приготування:
- В черево тушки покласти зелень, яку шаткувати не треба. Білки збити і насипати сіль. Додати цедру. Перемішати. Дати відстоятися. Потрібно сім хвилин.
- Накрити деко фольгою. Розподілити половину солі. Помістити тушку. Вкрити сіллю. Запікати півгодини. Духова шафа повинен бути прогрітий (200 градусів).
- Дістати зготовку. Взяти молоточок, постукуючи зламати кірку і відкрити рибу.