Не кожна господиня знає, як запекти яблука в духовці, щоб страва не розвалилася, не підгоріло і було смачним. З нашими рецептами ви швидко навчитеся готувати ці фрукти в духовій шафі і зможете радувати рідних смачним і корисним десертом хоч кожен вечір.
Яблука, запечені в духовці цілком з медом
Яблука, приготовлені в духовці цілком, – це відмінний, дуже смачний десерт, який не соромно подати і гостям. Але важливо правильно вибрати сорт фруктів.
Найбільш підходящі для запікання сорти хрусткі, так як вони добре тримають форму і не розвалюються. Відмінно запікаються яблука «Гольден».
Будуть необхідні:
- 4 великих або 6 середніх яблук;
- 60 г меду;
- 60 г будь-яких горіхів;
- 4 ч. л. цукру;
- 1 ст. л. кориці.
У кожного яблука потрібно вирізати насіння. Повинна вийде конусоподібна виїмка. Залишки насіння можна зіскоблити ложкою, але робити це треба акуратно, щоб не зіпсувати яблуко.
- Далі в кожне яблуко потрібно покласти по ложці цукру. Якщо фрукти маленькі, то кладемо поменше.
- Поверх цукру в кожне яблуко треба засипати трохи кориці. Поєднання смаків цієї спеції та фруктів обов’язково сподобається вашим домашнім.
- Поверх кориці викладають горішки. Тепер порції десерту потрібно розставити на кальці, розстеленому на деко і відправити в духовку. Багато господинь змащують невелику форму вершковим маслом і запікають фрукти в ній.
На запікання йде близько 20 – 30 хвилин при 180 градусах.
За процесом весь час потрібно спостерігати, щоб, як тільки яблука стануть м’якими, вийняти їх. Інакше шкірка фруктів може сильно розтріснутися, м’якоть розповзеться, і десерт буде мало виглядати привабливо.
Як тільки ви дістанете яблука з духовки, їх відразу ж треба перекласти на блюдо і полити рідким медом. Якщо у вас є тільки засахарівшійся, його можна розтопити на пару. Аромат на кухні, поки ви будете готувати яблука, запечені в духовці з медом, буде стояти просто непередаваний!
Яблука в слоенном тесті
Яблука в духовці цілком можна запекти в слоенном тесті. Для приготування цього десерту можна купити готове заморожене листкове тісто.
Крім нього, будуть необхідні:
- 1 кг яблук;
- 50 г волоських горіхів;
- 70 г меду;
- 1 яйце.
Яблука слід вимити, вирізати в них ножем серцевину. Але до кінця видаляти її не можна – повинно залишитися трохи м’якоті на «дні» фрукта.
- У мисці потрібно розпустити мед на пару і окремо подрібнити волоські горіхи. Змішати ці інгредієнти і розкласти у виїмки в яблуках.
- В окремій ємності потрібно збити яйце в піну.
- Розморожене тісто розкочується і нарізати на квадрати такого розміру, щоб було зручно загорнути яблуко. На центр заготовки ставиться фарширований фрукт, куточки тесту склеюються яйцем. У підсумку яблука повинні бути наче в мішечку з тіста з невеликими розрізами з боків. Зверху десерт слід змастити яйцем.
Форму для випікання вистилають калькою і ставлять на неї яблука. Досить запікати десерт в духовій шафі 20 хвилин при 200 градусах. Яблука в листковому тісті – це дуже ситно і, до того ж, корисно.
Рецепт запікання шматочками з цукром
Цей м’який і ароматний, в міру солодкий десерт можна отримати, якщо запекти яблука в духовій шафі невеликими шматочками, притрусивши цукром.
Вам будуть необхідні:
- 4 середніх за розміром яблука;
- 2 ст. л. цукру;
- 30 г вершкового масла;
- щіпка кориці;
Форму для запікання потрібно рясно змастити маслом. Яблука помити, розрізати на чотири частини і вирізати у них насінну коробочку. Фруктові скибочки викласти у форму, зверху посипати цукром і корицею. Запікати яблука з цукром в духовій шафі потрібно всього 10 хвилин при температурі 180 градусів.
Запечені яблука з сиром
Для дітей можна приготувати запечені яблука з сиром. У такому десерті маса корисних речовин і багато кальцію, який необхідний для дитячого організму. Десерт виходить надзвичайно ніжним і смачним.
Вам будуть необхідні:
- 4 середніх яблука;
- 100 г сиру жирністю 1%;
- ванільний цукор за смаком;
- жовток;
- жменю родзинок.
Яблука, традиційно, слід промити, зрізати у них верхівку і видалити ножем серцевину. У вас повинні вийти імпровізовані «чашечки» з плодів.
- Щоб приготувати начинку, потрібно яблучні серцевини почистити від насіння і перегородок, а потім збити в блендері разом з жовтком, з сиром та родзинками.
- В отриману масу додають ванілін і ще раз добре збивають.
- Потім яблука фарширують начинкою і викладають в попередньо промазану рослинним або вершковим маслом форму.
- Можна накрити «чашечки» зрізаними верхівками. Випікають десерт 20 хвилин при 180 градусах.
Готуємо з додаванням горіхів
Буквально за півгодини можна приготувати божевільної смачний десерт з яблук і волоських горіхів, який не соромно подати і гостям. У поєднанні з волоськими горіхами і згущеним молоком яблука виходять особливо смачними.
Вам будуть необхідні:
- 4 середніх яблука;
- 4 ст. л. згущеного молока;
- 50 г горіхів;
- трохи лимонної кислоти;
- за бажанням, ванілін;
- 1 ч. л. цукрової пудри.
Процес приготування зовсім не складний:
- Волоські горіхи очистити, дрібно порубати ножем, а потім змішати зі згущеним молоком і ваніллю. Останню потрібно додати на свій смак. Це і буде начинка.
- Яблука промити і обсушити. Зрізати у плодів верхівку, ложкою дістати насінну коробочку. Можна видалити і трохи м’якоті, щоб покласти більше начинки.
- Стінки яблук натерти лимонкою, щоб вони не потемніли.
- Підготовлені фрукти наповнити начинкою, поставити в промазану маслом форму і відправити на 15 хвилин у розігріту до 180 градусів духовку.
Як приготувати у фользі
Яблука в духовій шафі запікають з цукром ще й у фользі. За смаком у десерт також додається кориця.
Вам будуть необхідні:
- 5 середніх яблук;
- 5 ч. л. цукру;
- ½ Ч. л. меленої кориці.
Приступаємо:
- Яблука слід добре промити і вирізати гострим ножем їх нутрощі.
- Цукор змішати з корицею і покласти по 1 ч. л. в кожне яблуко.
- Фольгу розрізати на квадрати, щоб кожен можна було загорнути цілий фрукт.
- Яблука розставити по квадратах з фольги і щільно загорнути, скріпивши її зверху.
- Десерт випікають на деку 20 хвилин при 200 градусах в духовій шафі.
Коли фрукти будуть готові, їм дають трохи охолонути, після чого обережно звільняють від фольги.
Нюанси запікання яблук в духовці
У досвідчених господинь є свої секрети приготування запечених яблук в духовій шафі, завдяки яким вони не розвалюються і не перетворюються в кашу.
Має величезне значення, скільки запікати яблука, і при якій температурі.
Скільки запікати яблука в духовці
Тут все залежить від товщини стінок яблука та його розміру. Якщо запікаються маленькі плоди, то цілком достатньо 15 хвилин. Якщо ж фрукти великі, то час потрібно збільшити до 20 – 25 хвилин.
Багато господинь не виймають яблука відразу ж після запікання, а дають їм трохи потомитися в остигає духовці. Після «відпочинку» готовий десерт присипають цукровою пудрою.
При якій температурі готувати фрукти
Температура, при якій будуть запікатися яблука, вибирається виходячи з розміру плодів та їх сорти. Середньої жорсткості фрукти, нафаршировані начинкою, можуть запікати до повної готовності при температурі 220 градусів. Визначити, що десерт вже готовий, можна також і злегка розтрісканої шкірці.
- Дрібні плоди, діаметр яких близько 7 см, запікають при температурі 220 градусів.
- Середні за розміром яблука (близько 10 см) готують при 200 градусах.
- Великі фрукти добре запікається при температурі від 170 до 200 градусів.
Як бачите, корисний і смачний десерт приготувати дуже просто. Мінімум інгредієнтів, зовсім трохи часу на приготування, а користь для здоров’я і насолода для шлунка забезпечені!