Як запікати яблука в духовці – 6 смачних рецептів

Запечені яблука – це просте блюдо з чудовим смаком. Ніжна м’якоть печеного яблука привносить нотки легкості і насиченості. Такий десерт може стати простим дієтичним блюдом або яскравим святковим частуванням. А ось як запікати яблука в духовці, ви дізнаєтеся в нашій статті.

Особливості приготування яблук в духовці

Запечені яблука — це традиційне блюдо російської кухні. Найпростіший спосіб – це запекти фрукти з цукром, але для начинки можна використовувати сухофрукти, мед, горіхи і сир. Запечені яблучка виходять дуже ніжними, тому їх часто готують для самих маленьких гурманів. Для того щоб яблука вийшли не тільки смачними, а й корисними, важливо знати скільки і як правильно їх запікати.

Для приготування смачного ласощі використовують зимові сорти яблук з кисло-солодкою м’якоттю і щільною шкіркою. Плоди повинні бути гладкими, без дефектів та пошкоджень. Перед запіканням з яблук потрібно зрізати верхівку, вийняти серцевину з кісточками. Заповнити їх начинкою і збризнути плоди лимонним соком, так яблучка в процесі запікання сильно не потемніють.

Форму для випічки можна застелити пергаментом або фольгою, викласти фрукти і запекти в духовці. До речі, приготувати запечені фрукти можна в мультиварці і навіть в мікрохвильовій печі. Готовність страви можна визначити по шкірці, якщо вона стала зморшкуватою, значить, плоди готові. Також можна використовувати зубочистку, якщо вона легко проходить крізь шкірку, значить, десерт можна діставати з духовки.

Скільки запікати яблука в духовці

Час запікання яблук буде залежати від їх розмірів. Як правило, для приготування десерту вибирають великі плоди, так їх зручніше фарширувати. Головне, не перетримати яблука в духовці, при тривалому запіканні шкірка фруктів починає лопатися, з них витікає сік, вони стають не красивими за зовнішнім виглядом.

Дивіться також:  Здобне тісто -12 рецептів смачних

Великі плоди випікають приблизно 40-50 хвилин. Для плодів середніх розмірів потрібно не більше 30 хвилин. Якщо шкірка придбала золотисту прозорість і рум’яний колір, то яблучка можна подавати до столу.

При якій температурі готувати фрукти

Якщо сильно розігріти духовку, то плоди почнуть лопатися і просто сильно высушатся, так як з них витече весь сік. Для того щоб приготувати соковитий і смачний десерт, фрукти краще запікати при температурі 180-200 градусів.

Як запікати яблука в духовці з цукром

Запечені яблука з цукром – це самий простий і доступний спосіб приготування смачного ласощі, який підходить навіть малюкам у віці до 1 року. У процесі запікання цукор розчиняється в яблучному соку і перетворюється в сироп. А ось якщо білий цукор замінити коричневим, то можна приготувати десерт із карамельним смаком.

Спосіб приготування:

  • Беремо яблука, робимо поглиблення, серцевину повністю видаляти не треба. Заповнюємо цукром і викладаємо у форму для запікання.
  • Підготовлені фрукти скроплюємо водою або лимонним соком, запікаємо в духовці і подаємо разом з кулькою ванільного морозива.

Рецепт приготування з сиром

Запечені яблука з сиром – простий і апетитний десерт з низьким вмістом калорій, тому він підходить, як дорослим, так і дітям. Яблучка з сиром можна доповнити ваніліном, корицею, медом і сухофруктами, виходить дуже смачно і корисно. Для приготування краще використовувати фрукти осінніх і зимових сортів, домашній жирний або знежирений сир.

Спосіб приготування:

  • Для начинки беремо 100 г сиру, змішуємо його з ложкою сметани, додаємо дві ложки цукру і жменю родзинок.
  • З яблук відрізаємо верхівку, видаляємо серцевину і заповнюємо їх приготованою начинкою. Викладаємо фрукти на деко і запікаємо в духовці. У лист можна налити трохи води, так можна не допустити пересихання фруктів.
Дивіться також:  Мастика для торта – 10 рецептів як зробити в домашніх умовах

З додаванням кориці

Запечені яблука з корицею – це не просто фантастичний смак, але і приголомшливий аромат. Мало хто знає, але така східна пряність не тільки покращує настрій, але і позитивно позначається на активності мозку, очищає печінку і допомагає регулювати рівень цукру в крові.

Спосіб приготування:

  • Для начинки візьмемо 100 г сиру, додамо до нього 5 г кориці, трохи ванілі і цукру. При бажанні можна додати подрібнені горіхи і родзинки.
  • Відрізаємо з яблук верхівку, видаляємо серцевину і заповнюємо їх начинкою.
  • Викладаємо яблучка на деко і запікаємо в духовці. Подаємо в гарячому або холодному вигляді.

Яблука, запечені у фользі

Приготування страв у фользі – це простий спосіб зберегти корисні речовини використовуваних продуктів, а також надати страві незвичайний вигляд. У фользі можна запікати не тільки м’ясо і овочі, але і фрукти. Пропонуємо рецепт запечених яблук у фользі, порадуйте своїх близьких оригінальним кулінарним шедевром.

Спосіб приготування:

  • Запікати будемо не просто яблука, а зі смачною начинкою із сухофруктів. Для цього візьмемо родзинки і чорнослив, заллємо гарячою водою і залишимо на 20 хвилин. Потім дрібно наріжемо їх і змішаємо з подрібненими горіхами, дрібкою кориці та імбиру.
  • З яблук зрізаємо верхню частину, видаляємо серцевину і наповнюємо фрукти приготовленої начинкою.
  • Загортаємо яблука у фольгу так, щоб зверху залишилось невеликий отвір, так фрукти під час запікання залишаться цілими. Ставимо в духовку і готуємо до повної готовності. Перед подачею десерт можна полити рідким медом.

В листковому тісті

Запечені яблука – це недорогий і смачний десерт, але виглядає він не завжди ефектно. Виправити такий недолік можна, якщо запекти яблука в листковому тісті. Для запікання краще використовувати бездріжджове, а щоб тісто набуло приємний відтінок, його варто змастити яйцем разом з молоком або звичайною водою.

Дивіться також:  Цукровий сироп – 6 рецептів, як приготувати в домашніх умовах

Спосіб приготування:

  • З яблучок акуратно зрізаємо верхівку так, щоб вийшла капелюшок, їх не викидаємо. Вирізаємо серцевину і очищаємо від шкірки.
  • Беремо дві ложки цукру і дрібку кориці, змішуємо і в отриманій суміші обвалюємо яблука.
  • В середину яблук викладаємо будь-яку начинку, наприклад, можна покласти родзинки і одну цукерку.
  • Розкачуємо тісто, нарізаємо його смужками, і кожне яблучко обертаємо заготовками з тіста, скріплюємо з допомогою збитого яйця з молоком. Накриваємо фрукти капелюшками. Якщо залишилося тісто, то з нього можна вирізати листя і прикріпити їх до капелюшків.
  • Тестом змащуємо яйцем, кожне яблучко загорнути у фольгу і кладемо на деко.
  • Перші 15 хвилин запікаємо фрукти у фользі, потім їх розгортаємо і готуємо, поки тісто не підрум’яниться.

Варіант запікання з горіхами

Якщо ви вирішили урізноманітнити меню легким і корисним десертом, то настав час приготувати що-небудь з фруктів. Запечені яблука з горіхами – це найкращий варіант для тих, хто вирішив обмежити себе в яблучної випічки, але не бажає відмовлятися від солодких страв.

Спосіб приготування:

  • За допомогою гострого ножа робимо з яблук чашечку, не прорізаючи фрукт до самого дна.
  • Подрібнені горіхи змішуємо з медом і заповнюємо яблука.
  • Перекладаємо на деко, зверху поливаємо медом і кладемо шматочок вершкового масла. Запікаємо до повної готовності.

Різноманітність рецептів дозволить кожен день ласувати смачним десертом. Мінімум продуктів, сил і часу, а результат – смачне і корисне блюдо для всієї родини.

Прокрутка до верху