Незважаючи на поширену думку про шкоду сала, засолене в домашніх умовах воно багате вітамінами A, E, D, F, а також селеном і лецитином. Щоб насолодитися смаком високоякісного продукту, перед тим, як засолити грудинку, варто познайомитися з різними прийомами і деякими хитрощами процесу засолювання.
Як смачно засолити свинячу грудинку в розсолі
Свиняча грудинка в розсолі вийде дуже ніжною і соковитою, якщо підготувати:
- 1 кг грудинки;
- 1 л води;
- 10 горошин запашного перцю;
- стільки ж чорного перцю;
- 5 лаврових листочків;
- 5 бутонів гвоздики;
- часникову головку;
- 1 гострий перець;
- трохи насіння коріандру, гірчиці і кмину;
- сіль.
Основні кроки підготовки полягають у виконанні наступних дій:
- Філе нарізати шматочками 5х8 см, які викладаються у відповідний контейнер.
- У каструльку поміщається яйце, і порціями всипається сіль до того моменту, поки яйце, яке потім витягується, не спливе.
- Рідина, куди відправляються всі спеції, доводять до кипіння і варять 5 хвилин.
- Після охолодження розсолу до 50°C, їм заливається свинина з салом так, щоб рідина перевищувала основний продукт на 1 див.
- Через 2 доби після знаходження в холодильнику можна приступати до дегустації.
Сухий спосіб засолювання
Не менш смачною грудинка виходить при сухому засолі, рецепт якого передбачає підготовку:
- 1 кг грудинки;
- 150 г солі;
- 5 г меленого перцю;
- трохи червоного меленого перцю;
- 1,5 головки часнику.
Етапи створення:
- Всі приправи змішуються в піалі.
- Сало з м’ясної прорізом нарізається кубиками 6х8 см з підрізанням майже до самої шкірки.
- В прорізі поміщаються часникові пластинки.
- Сало натирається сумішшю прянощів, загортається в плівку і кладеться в холодильну камеру.
- Коли пройде 24 години, підсолений продукт відправляється в морозильну камеру.
- Після аналогічної кількості часу сало готове.
В цибулинні
Якщо засолити грудинку в домашніх умовах в цибулинні, то на виході вийде ароматний продукт красивого кольору, зовні нагадує копчене сало з проріззю.
Для приготування знадобляться:
- 1 л води;
- 1 кг грудинки;
- по 5 горошин перцю запашного і чорного;
- головка часнику;
- 120 г солі;
- 5 р цибулиння;
- 2 лаврових листочка.
Покрокова інструкція підготовки:
- По дну каструлі розподіляються цибулиння, лаврове листя і перець.
- Далі додається сіль.
- Вміст заливається рідиною, після чого розсіл кип’ятиться.
- Після закипання в маринад опускається грудинка, яка обкладається часниковими зубчиками.
- Кип’ятиться сало 30 хвилин.
- Після охолодження сало в розсолі відправляється на 24 години на холод.
- Коли зазначений час закінчиться, сало перекладається в морозилку на 12 годин.
Грудинка солона під гнітом
Ще одна варіація прийому засолювання, яка готується з:
- 1 кг сала;
- 100 г солі;
- 15 г перцю горошком, коріандру і пряних трав;
- кілька листочків лаврового листа і часникових зубчиків.
У процесі створення:
- Промите і добре обсушенное сало з проріззю надрізається по 5 см не до самої шкірки.
- Сіль змішується зі спеціями.
- Часник ріжеться пластинками, які вставляються в надрізи.
- На дно ємності висипається підготовлена суміш, на яку викладається сало, покрывающееся тарілкою.
- Далі встановлюється гніт, а сало солиться добу на столі.
- Коли сало промаринується, на 3 діб воно забирається в холод.
- По закінченні вказаного часу сало з проріззю готове до вживання.
Готуємо гарячим способом
Швидкий метод засолювання сала с проріззю передбачає наявність:
- 1 кг грудинки;
- 220 г солі;
- 15 горошин чорного перцю;
- 5 р аджики;
- кілька лаврових листочків;
- 1,5 л води;
- ½ Головки часнику.
Спосіб створення смачного сала з м’ясної прорізом полягає у виконанні наступних дій:
- Свинина з салом промивається, обсушивается і нарізати поздовжніми шматочками по довжині ємності з шириною в 3 див.
- У каструльці кип’ятиться вода, в яку відправляються сіль і всі приправи.
- Зубчики часнику пропускаються через прес.
- Після закипання в рідину відправляється сало, яке там вариться 5 хвилин.
- Посуд знімається з плитки і залишають на 10 годин.
- По закінченні вказаного часу сало присипається подрібненої часниковою кашкою і обмазується аджикою, після чого загортається в плівку.
- Через 3 години перебування в холодильній камері сало готове.
Найсмачніший рецепт з паприкою
Приготувавши грудинку з паприкою, можна не тільки насолодитися чудовим смаком, але і заощадити певну суму грошей з-за більш низької ціни сирого сала, в порівнянні з готовим.
Для виконання рецепта необхідні:
- 1 кг грудинки;
- 100 г солі;
- головка часнику;
- по 15 г чамана, паприки і червоного перцю.
При приготуванні:
- По підготовленій грудинки робляться надрізи, в які поміщаються часникові пластинки.
- Грудинка обсипається сіллю і поміщається під гніт на 24 години.
- Коли пройде зазначений час, розсіл зливається, грудинка обмазується сумішшю спецій з чамана, паприки і чилі.
- Підготовлений продукт обертається харчовою плівкою і відправляється на добу в морозильну камеру.
Як засолити грудинку з аскорбіновою кислотою
Оригінальний рецепт, який втілюється в життя:
- ½ Кг грудинки;
- 6 таблеток аскорбінової кислоти;
- 5 бутончиків гвоздики;
- 8 горошин чорного перцю;
- такої ж кількості запашного;
- 120 г солі;
- головки часнику;
- мелений перець;
- 1 л води.
Засолювання грудинки полягає у виконанні таких маніпуляцій:
- Вода з сіллю і прянощами кип’ятиться.
- Свинина з салом промивається, обсушивается і натирається сумішшю з товченого часнику і аскорбінки.
- Сало заливається маринадом кімнатної температури і відправляється в холод на 7 днів.
- По закінченні вказаного часу розсіл зливається. Після чого сало обсипається меленим перцем і оговтується на 24 години на холод.
Отже, щоб скуштувати смачне сало, немає необхідності переплачувати зайві гроші за готовий продукт. Достатньо купити свіжу грудинку і засолити її по своєму смаку.