Сьогодні балувати домашніх рибними делікатесами вже не так доступно, як раніше. Продукти не тільки дороги, але і викликають великі сумніви в їх якості, що особливо стосується ікри, адже вона термічно не обробляється. Процес її посолу не складний, тому знаючи, як засолити ікру форелі в домашніх умовах, будь-яка господиня виконає його з легкістю.
Підготовка ікри до засолюванні
Найвишуканішим рибним делікатесом, звичайно ж, є ікра. Жодне свято не обходиться без такої розкішної закуски. В останні час прихильники такого продукту все частіше стикаються з невідповідністю його якості ціною. Тому багато зацікавилися, як самостійно посолити ікру форелі. Виконати це можна декількома способами, головне, вибрати якісний продукт.
Існує класифікація ікри, яку варто знати тим, хто солить, і тим, хто просто її їсть:
- Ястична, коли ікру солять прямо в ястиков. Такий продукт можна зберігати не довше місяця, і він має досить своєрідний присмак.
- Паюсна. Засолювання відбувається за особливою рецептурою методом пресування. У результаті виходить єдина маса з довгим терміном зберігання і з досить непоганими смаковими якостями.
- Зерниста ікра. Найсмачніша, так як для засолу використовується вже дозріла ікра.
Сам процес засолювання не так складний, як підготовка ікри, яка полягає у вилученні продукту з ястика, тобто, з плівки. Існують різні методи зробити це, і у кожного є свої плюси і мінуси.
- Обробити ікру можна за допомогою звичайної марлі. Для цього тканину треба згорнути в чотири шари, в центр викласти ястика з ікрою, опустити в посудину з теплою водою і робити звичайні обертання. Плівка буде відпадати, а ікринки залишаться на марлі. Спосіб простий, але довгий.
- Є швидкий спосіб очищення, коли ястика з ікрою занурюють в гарячу воду на кілька секунд в результаті такої теплової обробки, плівка відійде і вам залишиться тільки вибрати ікру.
- Ще один кропітка метод полягає в тому, щоб розрізати ястика навпіл і витягати з неї ікру.
- Також можна позначте плівку в різних місцях, опустити продукт в ємність з теплою водою і заважати віночком. Після, ікру слід вилити в сито і прибрати залишки плівки.
Як засолити ікру форелі за класичним рецептом
Солити ікру форелі можна різними методами, але ми почнемо з звичайного класичного рецепту. Для цього, крім червоної ікри, знадобиться морська сіль, солодкий пісок і вода.
Спосіб приготування:
- Як тільки закінчена обробка ікринок, можна приступати до приготування розсолу. Для цього в сотейник ллємо воду і запалюємо вогонь. Ледь вода закипить, сиплемо сухі інгредієнти. На літр рідини потрібно склянку кухонної солі і півсклянки звичайного цукрового піску, тобто, співвідношення 2:1.
- Варимо розсіл вісім хвилин і охолодити, так як гарячий склад просто зварить ікру.
- У розчин кладемо ікру і чекаємо п’ять хвилин. Якщо ви плануєте зберігати продукт тривалий термін, то залиште його просаливаться на півгодини.
- Потім викладаємо готовий делікатес в скляну тару і ставимо в холод.
Готуємо в тузлуці
Ікра форелі має чудові смакові якості, при цьому вона багата білком, важливими для нашого організму кислотами і вітамінами.
Часто ікру солять в спеціальному розчині з кухонної солі – в тузлуці. До речі, цей рецепт гарний тим, що ікру не треба чистити від плівки, в процесі засолу ікринки самі від неї звільняться.
Спосіб приготування:
- У ємності змішуємо 650 г йодованої солі і 50 г цукрового піску, заливаємо сипучі літром води і ставимо на вогонь.
- Доводимо розчин до кипіння і варимо, поки солодкі і сольові гранули не розчиняться.
- Готовий тузлук охолоджуємо, але тільки до 50 градусів, і закладаємо в нього ікру. Перемішуємо вінчиком ікринки так, щоб плівка на нього намотувалася.
- Відставляємо ікру в розчині на 20 хвилин, а після пропускаємо через сито, щоб пішов весь тузлук.
- Зберігаємо готовий делікатес в холоді не довше трьох днів. Якщо після закінчення цього часу ікра ще залишиться, то краще покласти її в морозилку.
В цукровому розсолі
Цукровий розсіл – це ще один метод посолити ікру. Для цього також потрібно очистити ікринки від плівки і підготувати розсіл.
Спосіб приготування:
- У літрі води розмішайте 80 г солі і 40 г солодкого піску, закип’ятіть розчин, залийте їм ікру і залиште на 20 хвилин.
- Потім візьміть марлю і вилийте на неї ікру прямо з розсолом, залиште так продукт на півгодини, щоб вийшла вся рідина, а ікринки злегка підсохли.
- Перекладіть готовий делікатес в прозору ємність і потримайте в холоді. Через пару годин ікрою можна пригощати гостей.
Засолювання ікри форелі швидким способом
Якщо ви чекаєте гостей і дуже хочете нагодувати їх домашньої червоною ікрою, то швидкий спосіб засолювання дозволить вам підготувати такий продукт вчасно.
Спосіб приготування:
- У чистий посуд кладемо вже очищені ікринки, засипаємо її сумішшю з солоних і солодких гранул у співвідношенні 2:1.
- Обережно вимішуємо ікру і чекаємо 15 хвилин.
- Потім перекладаємо ікринки на марлю і підв’язуємо так, щоб вийшла зайва рідина.
- Потім кладемо засолену закуску в скляну ємність і відправляємо в холод. Через п’ять годин можна подавати делікатес до столу.
Ікра пряного посолу
Багато хто вважає, що у розсіл для ікри не потрібно додавати нічого крім основних інгредієнтів, оскільки різні пряні добавки тільки зіпсують смак рибного делікатесу.
Насправді, пряний посол додасть готовому продукту ще більший аромат і благородний смак.
Інгредієнти:
- 45 г солі;
- 20 г солодкого піску;
- три горошини перцю;
- пара грам солі;
- гвоздика;
- щіпка свіжого (сухого) імбиру.
Спосіб приготування:
- У 500 мл води розмішуємо гранули солі і цукру, відправляємо складу на плиту і чекаємо, поки розчин закипить.
- Потім кладемо в нього всі прянощі і відразу гасимо вогонь.
- Маринад прикриваємо кришкою і охолоджуємо до 50 градусів.
- Після, розсіл потрібно процідити, покласти в нього ікру (150 г), добре розмішати і почекати 25 хвилин.
- Через сито або марлю пропускаємо розсіл і перекладаємо ікру в підготовлену тару. Ставимо на закуску кілька годин на холод, після чого можна вживати смачний продукт будь-яким зручним способом.
Солона форелеве ікра з лимоном
Ще один приголомшливий спосіб посолити ікру – додати в розсіл лимон. В результаті ікра виходить з приголомшливим смаком і ароматом. Для рецепту краще взяти морську сіль, а для поливання – будь-соняшникова олія.
Інгредієнти:
- 160 г ікри;
- половина лимона;
- ложка солодкого піску;
- дві ложки з гіркою солі;
- дві ложки олії;
- 600 мл води.
Спосіб приготування:
- З лимона знімаємо шкірочку (цедру) і вичавлюємо сік. Краще зробити це так, щоб не було зайвої м’якоті і кісточок.
- Лимонні кірки заливаємо водою і кип’ятити три хвилини, потім додаємо сіль і підсолоджувач, варимо пару хвилин. Після розсіл проціджуємо і остуджуємо до 50 градусів.
- В охолоджену рідину виливаємо цитрусовий сік, закладаємо ікру, розмішуємо і вичікуємо 25 хвилин.
- Відкидаємо на друшляк або сито ікру, стряхиваем з неї залишки рідини і кладемо закуску в банку. Примасливаем її і подаємо до столу.
Як визначити, форель з ікрою чи ні
Напевно ні для кого не буде новиною, що ікра буває тільки у самки, тому потрібно вміти відрізняти її від самця. Це досить просто, якщо знати деякі правила.
На відміну від самця, самка за розмірами тулуба більш велика, але при цьому голова у неї маленька, та й зубів у неї менше. А ось у самця все навпаки – маленьке тіло, велика голова і багато гострих зубів. Якщо у риби нижня щелепа на кінці загнуто догори, значить перед вами самець солідного віку і вже точно не самка.
Щоб вибрати форель з ікрою, треба уважно подивитися на черевце. Якщо риба була виловлена в період нересту, то ікра буде сама вириватися назовні.
Якщо щільне черевце, а отвір на ньому розширено і має рожевий (червоний) колір, то риба з ікрою.
Тепер ви знаєте, як приготувати цей делікатес в домашніх умовах. Якщо ви все-таки пересолили рибу, то не варто переживати – просто залийте її звичайною кип’яченою водою або чорним чаєм і залиште на 10 хвилин.