Купуючи червону рибу, звертайте увагу на її живіт, якщо він потовщений, найімовірніше, в ньому є ікра. Цей продукт вважається справжнім делікатесом. Кожна господиня повинна знати, як засолити ікру горбуші. Про це й поговоримо у статті.
Як відокремити плівку від ікри
Якщо у горбуші попалася ікра, ні в якому разі не треба її викидати. Правильно засолення продукт, ви отримаєте чудову закуску, яку можна мазати на бутерброди, використовувати в салатах, прикрашати різні страви.
Перш ніж приступити до засолюванні ікри, потрібно зняти з неї плівку (ястики). Робити це потрібно акуратно, щоб не пошкодити ікринки.
Шеф-кухарі пропонують використовувати наступні способи:
- Ошпарювання окропом. Окріп налийте в глибоку тару, помістіть туди ікру на кілька секунд. Візьміть сито з великими отворами, протріть через нього ікринки. Плівка повинна добре знятися, залишитися у вас в руках. Якщо в будинку немає сита, його можна замінити великою теркою, або навіть скористатися ракеткою для гри в бадмінтон.
- Покладіть ястики в марлю, згорнуту в кілька шарів. Потримайте над струменем гарячої води кілька хвилин, постійно перемішуючи ікру.
- Покладіть ікру в глибоку скляну миску. В міксер, вставте насадки для розмішування тіста (без віночків). Увімкніть пристрій на мінімальній швидкості, піднесіть до ястыкам. За кілька секунд плівка намотається на віночок. Щоб застосовувати цей спосіб, потрібно мати певні навички.
- Можна трохи надрізати ястики, і акуратно дістати ікринки ложкою або виделкою. Намагайтеся робити це обережно, щоб не пошкодити ікринки.
Як бачимо, відокремити плівку від ікри досить просто. Процес не займе у вас більше 15-20 хвилин. Якщо не до кінця видалити ястики, ікра буде гірчити, смак продукту зіпсується.
Класичний рецепт приготування
За класичним способом ікра солиться «мокрим» способом. Час приготування страви – 3 години.
Для рецепту знадобляться прості інгредієнти:
- ікра – 250 г;
- фільтрована вода – 300 мл;
- сіль – столова ложка;
- цукор – 5 р.
Процес приготування включає в себе наступні етапи:
- Ікру відокремте від плівки, промити її проточною водою, відкиньте на сито, дайте трохи просохнути.
- Закип’ятіть воду, додайте цукор і сіль. Слідкуйте за тим, щоб інгредієнти повністю розчинилися, не було кристаликів.
- Остудіть воду до 30-40 градусів. Якщо цього не зробити ікра просто звариться, блюдо вийде не смачним.
- Залийте отриманим розсолом ікринки, дайте настоятися не менше 2 годин.
- Відкиньте ікру на марлю, рідина повинна повністю стекти.
- Розкладіть ікру по банкам і відправте в холодильник.
Ікра, приготовлена за таким рецептом, може зберігатися в холодильнику 2-3 доби. Якщо хочете збільшити термін придатності продукту, додайте соняшникову олію. Воно повинно бути рафінованим, без запаху, щоб не зіпсувати смак ікри.
Простий варіант з рослинним маслом
Рецепт засолу ікри червоної риби з рослинним маслом користується великою популярністю. У цьому випадку термін придатності продукту збільшується до 2 тижнів.
Необхідні інгредієнти:
- ікра – 100 г;
- сіль – 3 г;
- цукор – 3 г;
- масло рослинне – 5 р.
Процес приготування:
- Відокремте ікру від плівки, промити прохолодною водою, просушіть.
- Перекладіть ікру в скляну тару.
- Додайте сіль, цукор, рослинна олія. Намагайтеся, щоб інгредієнти розмістилися по всьому периметру тари, але перемішувати ікру не варто. У цьому випадку велика ймовірність пошкодження цілісності ікринок.
- Закрийте тару щільною кришкою і приберіть в холодильник.
Через 9 годин ікру можна їсти. За цим рецептом вона виходить малосольною. Якщо любите більш насичений смак, додайте трохи більше солі.
Як швидко засолити ікру горбуші
Якщо потрібно швидко засолити ікру горбуші, скористайтеся наступним рецептом:
- ікра – 500 г;
- велика сіль – 10 г;
- цукор – 3 р.
Приготування:
- Ікринки очистіть від ястиків, промийте водою.
- Помістіть продукт в глибоку тарілку.
- Додайте залишилися інгредієнти.
- Обережно перемішайте ікру, намагаючись не порушити її цілісність.
- Накрийте миску тарілкою і поставте на неї вантаж, щоб не проникав повітря. Ідеально підійде пів-літрова банка з водою.
- Приберіть тару в холодильник.
Ікра подібним способом засолюється 5 годин. Якщо продукт не встигаєте з’їсти протягом 2 діб, його можна прибрати в морозилку. Заморожувати ікру можна тільки 1 раз. Від різниці температур ікринки можуть полопати.
Посол сухим способом
Можна солити ікру «сухим» способом. У цьому разі виключається використання розсолу. Переваги даного способу очевидні: збільшується термін придатності продукту.
Знадобляться наступні інгредієнти:
- ікра – 250 г;
- сіль — 30 г;
- вода – 1 літр.
Процес приготування включає кілька етапів:
- Закип’ятіть воду.
- Ікру (разом з ястыками) помістіть в сито.
- У киплячу воду додайте 20 г солі, дайте їй повністю розчинитися.
- В отриманий розсіл опустіть сито з ікрою (на 20-25 секунд).
- Видаліть плівку, щоб ікра не гірчить.
- Перекладіть ікринки в скляний або пластиковий судочок, засипте сіллю.
- Обов’язково перемішайте.
- Приберіть продукт в холодильник.
Приготовлена таким способом ікра буде готова вже через пару годин.
По-царськи з вершками і цибулею
Якщо ви любите кулінарні експерименти, пропонуємо наступний рецепт приготування ікри.
Нам знадобляться інгредієнти:
- ікра – 250 г;
- цибуля – 1 головка середнього розміру;
- вершки – 25 мл Краще підійде продукт середньої жирності (15-20%);
- сіль – чайна ложка;
- червоний і чорний мелений перець – 2 р.
Процес приготування:
- Видаліть плівку з ікри, гарненько промийте і просушіть.
- Перекладіть ікру горбуші в скляну тару.
- Дрібно наріжте цибулю. Краще вибрати спосіб нарізки кубиками. Додайте готовий продукт до ікри.
- Посипте сіллю (половина порції), додайте перець, акуратно перемішайте.
- Зверху полийте ікру вершками, намагайтеся, щоб вони розподілилися рівномірно.
- Додайте залишилася сіль. Перемішувати ікру вже не потрібно.
Готується така ікра близько 2 годин. Після цього її можна їсти.
Ікра горбуші, приготовлена таким способом, виходить дуже ніжною (за рахунок вершків). Її можна використовувати в салатах або є, як закуску.
Засолювання замороженої ікри горбуші
Смачна ікра горбуші може вийти з мороженого продукту. Щоб ікринки не лопалися, їх потрібно правильно розморозити. В цій справі головне не поспішати.
Покладіть ікру з плівкою в холодильник, залиште мінімум на 8 годин. Розморожуватися продукт буде природним способом.
Інгредієнти Для рецепта знадобляться:
- ікра – 0,5 кг;
- кип’ячена вода – 2 л;
- велика сіль – 100 р;
- цукор – 5 г;
- оливкова олія – 40 мл
Приготування:
- З розмороженого продукту видаліть плівку, покладіть ікру в сито, промийте водою.
- Підігрійте 1 літр води (температура 40 градусів), розчиніть в ній половину солі і цукру.
- Занурте в розсіл ікру на кілька хвилин.
- Злити розсіл, починайте готувати новий.
- Доведіть воду до кипіння, додайте залишилися цукор і сіль, остудіть розсіл до 30 градусів.
- Ще раз помістіть ікринки в розсіл. На цей раз на 20-30 хвилин.
- Злийте рідину, викладіть ікринки на рушник, дайте їм трохи підсохнути.
- Перекладіть ікру в банку, залийте олією.
Якщо зробити все правильно, ікра вийде ароматної і смачної.
З лимонним соком і зеленню
Цей рецепт цінується справжніми гурманами ікри. Відразу налаштовуйтесь на те, що процес приготування займе не менше 3 годин. Але в результаті ви отримаєте ікру, насичену яскравими смаками.
Список інгредієнтів:
- ікра – 0,5 кг;
- сіль – 15 г;
- оливкова масло – 100 г;
- мелений перець – 3 р;
- лимон – 1 шт.;
- кріп, петрушка, базилік – за смаком.
Приготування:
- Очистіть ікру від плівки, промити її проточною водою.
- Помістіть в скляну тару, додайте сіль, цукор і перець.
- З лимона вичавити сік, змішайте з маслом, полийте ікринки.
- Гарненько змішайте всі компоненти.
- Наріжте зелень, присипте ікру.
- Приберіть продукт в холодильник на 2-3 години.
Шеф-кухарі воліють використовувати білий перець. Він надає страві незвичайний аромат і яскраві смакові якості.
Ікра – корисний продукт. Правильно приготовлена ікра нічим не відрізняється від тієї, яка продається в баночках. Скористайтеся нашими рецептами, і у вас вийде ідеальна страва.