Скумбрія – це морська риба сімейства скумбрієвих. М’ясо риби жирне, ледь рожеве і без дрібних кісток. У її складі безліч корисних речовин: білок, йод, кальцій, калій, фосфор, цинк, вітамін B і D. Скумбрія містить жирні Омега-3 кислоти, які благотворно впливають на роботу всього організму і підвищують імунну систему. Вживання скумбрії сприяє покращенню роботи нервової системи, обміну речовин і кровообігу, зниженню холестерину в крові, підвищення гемоглобіну.
Як засолити скумбрію швидко і смачно
Використовують різні способи приготування скумбрії: її можна смажити на грилі або сковороді, варити і тушкувати, нафарширувати різними овочами, запекти в духовці, замаринувати або закоптити. Один з поширених методів готування цієї риби – це соління скумбрії в морській солі з різними прянощами і спеціями. Соля скумбрію в домашніх умовах, ви отримуєте в міру солону і без консервантів, рибу. Можна солити скумбрію двома способами – сухим і в розсолі.
Як солити скумбрію сухим способом
Час приготування: 2 дні.
Кількість порцій: 1.
Інгредієнти:
- Скумбрія – 1 шт. (близько 500 гр)
- Сіль – 1 столова ложка
- Цукор – 1 столова ложка
- Чорний перець
- Лавровий лист
- Сухі трави – петрушка, базилік, кріп
Приготування:
- Скумбрію солити можна як цілком, так і невеликими шматочками. При купівлі скумбрії в магазині, рекомендується купувати рибу разом з головою, так як вона більш ніжна і соковита. Якщо риба заморожена, то слід попередньо розморозити її до кімнатної температури.
- Перед просолкой необхідно очистити рибу від нутрощів, вирізати голову, хвіст і плавники, після цього промити водою.
- У невеликій тарілці змішати цукор, сіль, чорний запашний перець, шматочками лавровий лист і сухі трави. Сіль рекомендується брати велику морську або куховарську, вона зробить рибу м’якою і соковитою. Спеції додаються для більш пряного смаку і аромату.
- Якщо ви солите скумбрію шматочками, то слід обваляти кожен шматочок риби з двох сторін в спеціях. Якщо скумбрія солиться цілком, то обов’язково наповнити черевце риби сіллю зі спеціями, і посипати з двох сторін.
- Викласти рибу в скляну ємність, накрити кришкою і прибрати в холодильник на 48 годин. Також можна використовувати целофановий пакет або харчову плівку. Потрібно щільно загорніть рибу у кілька шарів і залишити в холодильнику.
- Після того як скумбрія засолится протягом 2 днів, слід промити рибу від солі і спецій і подавати до столу. За бажанням можна додати оцет, порізану цибулю і невелику кількість рослинного масла.
Як солити скумбрію в розсолі
Час приготування: добу.
Кількість порцій: 1.
Інгредієнти:
- Скумбрія: 2 шт. (приблизно 1 кг)
- Сіль – 3 столові ложки
- Цукор – 2 столові ложки
- Гвоздика
- Коріандр
- Лавровий лист
Приготування:
- Скумбрію випатрати видаливши всі нутрощі, плавці, хвіст і голову. Прибрати чорну плівку, що покриває черевце риби. Нарізати скумбрію на невеликі шматочки.
- У каструлі закип’ятити літр води. Додати цукор, сіль, сухі спеції.
- Після того як розсіл закипить зняти з вогню і залишити остигати.
- В емальовану або скляну ємність викласти шматочки скумбрії. Можна використовувати скляну банку.
- Залити рибу пряним розсолом і щільно закрити кришкою.
- Солити скумбрію шматочками в розсолі слід добу в холодильнику.
- Готову рибу вийняти з розсолу і подавати з рослинним маслом і свіжою зеленню. Засолена в розсолі скумбрія виходить дуже ніжною, м’якою і ароматною.
Солона скумбрія прекрасна поєднується з смаженим і вареним картоплею, вона відмінно підходить в якості закуски в поєднанні з овочевим гарніром.