Хто з вас не любити похрумтіти смачними, ароматними чіпсами? Цей снек популярний у всьому світі. Однак є одне, але, в продукті містяться речовини, які можуть завдати шкоди здоров’ю: підсилювачі смаку, емульгатори, барвники, ароматизатори. Ми хочемо поділитися, як зробити чіпси в домашніх умовах, снеки виходять смачними і корисними.
Картопляні чіпси в мікрохвильовці
Чіпси в мікрохвильовці готуються не тільки просто, але й досить швидко.
Плюс рецепту в тому, що знадобляться тільки 3 інгредієнта:
- картопля – 300 р. Бажано не використовувати молоду картоплю, чіпси вийдуть не дуже смачними, будуть віддавати крохмалем;
- рослинна олія – 60 г;
- спеції за смаком.
Етапи приготування:
- Зріжте з картоплі шкірки, добре вимийте і покладіть в холодну кип’ячену воду не менше ніж на 15 хвилин. У цьому випадку піде зайвий крохмаль.
- Картопля просушіть за допомогою рушники, наріжте тонкими скибочками. Якщо у вас є шинковочная терка, вона відмінно підійде.
- Змастіть посуд маслом, викладіть картоплю так, щоб майбутні чіпси не стикалися один з одним.
- Присипте спеціями.
- Поставте блюдо в мікрохвильову піч на максимальну потужність.
Загальний час приготування – 4 хвилини. Через 2 хвилини зупинити таймер, переверніть чіпси, щоб і друга їх сторона вийшла з скоринкою.
Як тільки мікрохвильовка закінчила роботу, страву потрібно дістати. Інакше чіпси швидко відволожаться, перетворяться в несмачну смажену картоплю.
З картоплі на сковороді
Чіпси з картоплі легко можна приготувати на сковороді. Єдиний момент – потрібно правильно підбирати сорт овочу.
Ідеально підійде:
- «Снігур»;
- «Пушкинец»;
- «Леді Розетта».
Ці сорти виводилися селекціонерами спеціально для приготування чіпсів. Вони щільні, не водянисті, вміст крохмалю мінімальне.
Щоб приготувати чіпси з картоплі на сковороді, потрібні інгредієнти:
- картопля – 0,3 кг;
- оливкова олія – 50 мл;
- спеції на свій розсуд;
- зелень (кріп, петрушка, базилік).
Приготування:
- Підготуйте картоплю.
- Наріжте тонкими слайсами, викладіть на тканину, щоб трохи підсохли (15-25 хвилин).
- У сковороді нагрійте масло, викладіть слайсы. В ідеалі вони не повинні торкатися один одного.
- Картопля обсмажте з кожного боку за кілька хвилин.
- Після приготування, викладіть слайсы на папір. Це допоможе позбутися від зайвого жиру;
- Присипте чіпси спеціями і зеленню.
Чіпси краще з’їдати відразу, як тільки вони охолонуть. Такі снеки чудово підійдуть до пляшки холодного пива.
Готуємо з бананів
Діти обожнюють чіпси, буквально «трусяться» за ними. Але провідні педіатри не рекомендує давати ці продукти малюкам. Причина в їх складі. Альтернатива – смачні чіпси, приготовані з банана.
Для приготування знадобляться інгредієнти:
- банани – 3 шт.;
- лимонний сік – 50 мл Використовуйте тільки свіжовичавлений продукт. Пакетований сік не підійде.
Приготування:
- Банани очистіть від шкірки.
- М’якоть наріжте невеликими гуртками, або довгими брусочками.
- Розігрійте духовку (температура 90-100 градусів).
- Деко застелити фольгою, викладіть банан, збризніть лимонним соком. Він додасть чіпсам свіжість, кислуватий присмак, не дасть продукту сильно почорніти.
- Відправте в духовку на 1,5 години.
Якщо по закінченню цього часу чіпси ще не готові, приберіть їх в духовку ще на час.
Такі бананові чіпси можна брати дітей на прогулянку, вони поживні, смачні.
Як зробити з моркви
Домашні чіпси із моркви — відмінний варіант для тих, хто дотримується дієти, або строго стежить за живленням.
Нам знадобляться інгредієнти:
- морква – 200 р. багато В чому смак страви буде залежати від цього основного компонента. Намагайтеся купувати молодий овоч, без ознак зелені і жовтизни;
- рослинне масло – 15 г;
- спеції – за смаком. До моркви ідеально підходить суміш перців і сушений базилік.
Процес приготування:
- Очистіть моркву від шкірки, наріжте слайсами.
- Покладіть в глибоку миску, додайте масло і спеції, добре перемішайте.
- Застеліть пергаментом форму для випічки, викладіть моркву в 1 шар.
- Відправте в духовку на 2 години (температура 80-100 градусів).
Щоб вироби не згоріли, залишайте дверцята духовки прочиненими. В цьому випадку час приготування продукту збільшиться, але снеки вийдуть ідеальними за смаком.
Яблучні чіпси в духовці
Яблучні чіпси можна сміливо запропонувати навіть малюкам. Ласощі в міру солодке, має приємний аромат. Приготування в середньому займає 2-2,5 години.
Інгредієнти:
- яблука – 5 шт. Важливо вибирати щільні сорти, щоб чіпси не розсипалися;
- цукор – 100 г;
- кип’ячена вода – 200 мл;
- лимонна кислота – 3 р. Можна замінити лимонним соком (20 мл).
Етапи приготування:
- У воду додайте цукор і лимонну кислоту, доведіть рідину до кипіння. У вас повинен вийти солодко-кислий сироп.
- Яблука розрізати навпіл, нарізуйте тонкими слайсами. Серцевину заздалегідь можна не вирізати, тільки позбутися від кісточок. У цьому випадку в серединці чіпсів вийде гарна зірочка.
- Скибочки яблук покладіть в остиглий сироп, залиште настоятися 15-20 хвилин.
- Викладіть на паперовий рушник, дайте трохи просохнути.
- Укладіть яблучні слайсы у форму, поставте в розігріту духовку (температура 100 градусів).
- Залиште їх мінімум на 1,5 години.
Яблучні чіпси можна присипати корицею, кокосовою стружкою, цукровою пудрою, полити карамеллю або медом.
Рецепт з сиру
Можна самим приготувати чіпси з сиру? Звичайно, але молочний продукт потрібно вибирати твердих сортів, щоб його можна було легко натерти.
Просто сирні чіпси виходять жирноватыми і трохи прісними. Провідні шеф-кухарі пропонують незвичайний рецепт з додаванням курки. Про нього і піде мова нижче.
Інгредієнти:
- сир – 200 р. Ідеально підійде «Гауда», «Маасдам», «Блау»;
- куряче варене філе (можна взяти копчене) – 60 г;
- часник – кілька зубчиків;
- спеції та зелень – за смаковими уподобаннями.
Приготування:
- Сир натріть на крупній тертці.
- Філе наріжте тонкою соломкою.
- З’єднайте компоненти, додайте дрібно нарізаний часник і спеції.
- Чайною ложкою викладайте чіпси на пергамент. Пам’ятайте про те, що сир «розповзеться», тому між закускою повинно залишатися місце.
- Відправте в духовку на 15 хвилин (температура 180 градусів).
Такі чіпси краще перекладати в блюдо після того, як вони охолонуть, інакше снеки не будуть тримати форму.
Закуска ідеально поєднується з пивними напоями та білим вином.
З тонкого вірменського лаваша
Можна швидко приготувати чіпси з лаваша. У духовці снеки виходять хрусткими, по смакових якостях не відрізняються від тих, які випускаються в пачках.
Нам знадобляться інгредієнти:
- тонкий покупної лаваш – 2 шт.;
- олія – 100 мл;
- спеції і зелень.
Приготування:
- Прогрійте духовку.
- Наріжте лаваш на квадратики.
- Викладіть на деко, змастіть маслом, присипте спеціями і зеленню.
- Відправляйте в духовку на 10-15 хвилин (температура 200 градусів).
Чіпси з лаваша відмінно підійдуть до овочевих легких салатів, супів.
Низькокалорійні чіпси в духовці
Для тих, хто дотримується дієти, але при цьому хоче ласувати смачними снеками, можна запропонувати рецепт низькокалорійних чіпсів з кабачка.
Важливо вибирати молоденький овоч, без товстої шкірки і великих насіння.
Інгредієнти наступні:
- кабачки – 3 шт.;
- борошно – 50 р;
- спеції – за смаком.
Приготування:
- Кабачки промийте, наріжте на тонкі слайсы.
- Обваляйте їх у борошні. Для цього можна використовувати поліетиленовий пакет.
- Розігрійте духовку (температура 180-200 градусів).
- Викладіть кабачки на пергамент, змащене маслом.
- Відправте в піч на 15 хвилин.
- Після того, як чіпси охолонуть, посипте спеціями.
Плюс страви в тому, що воно низькокалорійне, швидко готується, не вимагає використання дорогих компонентів.
Часникові чіпси з картопляного пюре
Чіпси з картопляного пюре досить незвичайні. Вони виходять ніжними, мають солодкувато-вершковий смак, за допомогою кондитерського шприца їм можна надати абсолютно будь-яку форму.
Інгредієнти:
- картопля – 0,5 кг;
- вершки або солодка домашня сметана – 20 г;
- масло вершкове – 30 г;
- курячий жовток – 1 шт. Можна замінити 2 перепелиними;
- часник – 3 зубчики.
Приготування:
- Картоплю відваріть.
- Додайте вершки, гарненько розтовчіть, щоб не було грудочок. Можна для цих цілей скористатися блендером.
- Додайте масло і спеції, часник.
- В самому кінці підмішайте жовток.
- Покладіть пюре в кондитерський мішечок, за допомогою насадки зробіть невеликі чіпси у вигляді безе.
- Випікайте в духовці 15-20 хвилин (температура 200 градусів).
Такі снеки можна їсти як в холодному, так і гарячому вигляді.
Чіпси, приготовлені в домашніх умовах, користуються великою популярністю. Закуска виходить смачною, при цьому нешкідливою. Наші рецепти допоможуть проявити ваш кулінарний талант і здивувати своїх гостей.