Як зробити чіпси в домашніх умовах – 9 рецептів

Хто з вас не любити похрумтіти смачними, ароматними чіпсами? Цей снек популярний у всьому світі. Однак є одне, але, в продукті містяться речовини, які можуть завдати шкоди здоров’ю: підсилювачі смаку, емульгатори, барвники, ароматизатори. Ми хочемо поділитися, як зробити чіпси в домашніх умовах, снеки виходять смачними і корисними.

Картопляні чіпси в мікрохвильовці

Чіпси в мікрохвильовці готуються не тільки просто, але й досить швидко.

Плюс рецепту в тому, що знадобляться тільки 3 інгредієнта:

  • картопля – 300 р. Бажано не використовувати молоду картоплю, чіпси вийдуть не дуже смачними, будуть віддавати крохмалем;
  • рослинна олія – 60 г;
  • спеції за смаком.

Етапи приготування:

  • Зріжте з картоплі шкірки, добре вимийте і покладіть в холодну кип’ячену воду не менше ніж на 15 хвилин. У цьому випадку піде зайвий крохмаль.
  • Картопля просушіть за допомогою рушники, наріжте тонкими скибочками. Якщо у вас є шинковочная терка, вона відмінно підійде.
  • Змастіть посуд маслом, викладіть картоплю так, щоб майбутні чіпси не стикалися один з одним.
  • Присипте спеціями.
  • Поставте блюдо в мікрохвильову піч на максимальну потужність.

Загальний час приготування – 4 хвилини. Через 2 хвилини зупинити таймер, переверніть чіпси, щоб і друга їх сторона вийшла з скоринкою.

Як тільки мікрохвильовка закінчила роботу, страву потрібно дістати. Інакше чіпси швидко відволожаться, перетворяться в несмачну смажену картоплю.

З картоплі на сковороді

Чіпси з картоплі легко можна приготувати на сковороді. Єдиний момент – потрібно правильно підбирати сорт овочу.

Ідеально підійде:

  • «Снігур»;
  • «Пушкинец»;
  • «Леді Розетта».

Ці сорти виводилися селекціонерами спеціально для приготування чіпсів. Вони щільні, не водянисті, вміст крохмалю мінімальне.

Щоб приготувати чіпси з картоплі на сковороді, потрібні інгредієнти:

  • картопля – 0,3 кг;
  • оливкова олія – 50 мл;
  • спеції на свій розсуд;
  • зелень (кріп, петрушка, базилік).

Приготування:

  • Підготуйте картоплю.
  • Наріжте тонкими слайсами, викладіть на тканину, щоб трохи підсохли (15-25 хвилин).
  • У сковороді нагрійте масло, викладіть слайсы. В ідеалі вони не повинні торкатися один одного.
  • Картопля обсмажте з кожного боку за кілька хвилин.
  • Після приготування, викладіть слайсы на папір. Це допоможе позбутися від зайвого жиру;
  • Присипте чіпси спеціями і зеленню.
Дивіться також:  Гречаники – 8 рецептів приготування

Чіпси краще з’їдати відразу, як тільки вони охолонуть. Такі снеки чудово підійдуть до пляшки холодного пива.

Готуємо з бананів

Діти обожнюють чіпси, буквально «трусяться» за ними. Але провідні педіатри не рекомендує давати ці продукти малюкам. Причина в їх складі. Альтернатива – смачні чіпси, приготовані з банана.

Для приготування знадобляться інгредієнти:

  • банани – 3 шт.;
  • лимонний сік – 50 мл Використовуйте тільки свіжовичавлений продукт. Пакетований сік не підійде.

Приготування:

  • Банани очистіть від шкірки.
  • М’якоть наріжте невеликими гуртками, або довгими брусочками.
  • Розігрійте духовку (температура 90-100 градусів).
  • Деко застелити фольгою, викладіть банан, збризніть лимонним соком. Він додасть чіпсам свіжість, кислуватий присмак, не дасть продукту сильно почорніти.
  • Відправте в духовку на 1,5 години.

Якщо по закінченню цього часу чіпси ще не готові, приберіть їх в духовку ще на час.

Такі бананові чіпси можна брати дітей на прогулянку, вони поживні, смачні.

Як зробити з моркви

Домашні чіпси із моркви — відмінний варіант для тих, хто дотримується дієти, або строго стежить за живленням.

Нам знадобляться інгредієнти:

  • морква – 200 р. багато В чому смак страви буде залежати від цього основного компонента. Намагайтеся купувати молодий овоч, без ознак зелені і жовтизни;
  • рослинне масло – 15 г;
  • спеції – за смаком. До моркви ідеально підходить суміш перців і сушений базилік.

Процес приготування:

  • Очистіть моркву від шкірки, наріжте слайсами.
  • Покладіть в глибоку миску, додайте масло і спеції, добре перемішайте.
  • Застеліть пергаментом форму для випічки, викладіть моркву в 1 шар.
  • Відправте в духовку на 2 години (температура 80-100 градусів).

Щоб вироби не згоріли, залишайте дверцята духовки прочиненими. В цьому випадку час приготування продукту збільшиться, але снеки вийдуть ідеальними за смаком.

Яблучні чіпси в духовці

Яблучні чіпси можна сміливо запропонувати навіть малюкам. Ласощі в міру солодке, має приємний аромат. Приготування в середньому займає 2-2,5 години.

Дивіться також:  Овочеве рагу з м’ясом – 11 рецептів приготування

Інгредієнти:

  • яблука – 5 шт. Важливо вибирати щільні сорти, щоб чіпси не розсипалися;
  • цукор – 100 г;
  • кип’ячена вода – 200 мл;
  • лимонна кислота – 3 р. Можна замінити лимонним соком (20 мл).

Етапи приготування:

  • У воду додайте цукор і лимонну кислоту, доведіть рідину до кипіння. У вас повинен вийти солодко-кислий сироп.
  • Яблука розрізати навпіл, нарізуйте тонкими слайсами. Серцевину заздалегідь можна не вирізати, тільки позбутися від кісточок. У цьому випадку в серединці чіпсів вийде гарна зірочка.
  • Скибочки яблук покладіть в остиглий сироп, залиште настоятися 15-20 хвилин.
  • Викладіть на паперовий рушник, дайте трохи просохнути.
  • Укладіть яблучні слайсы у форму, поставте в розігріту духовку (температура 100 градусів).
  • Залиште їх мінімум на 1,5 години.

Яблучні чіпси можна присипати корицею, кокосовою стружкою, цукровою пудрою, полити карамеллю або медом.

Рецепт з сиру

Можна самим приготувати чіпси з сиру? Звичайно, але молочний продукт потрібно вибирати твердих сортів, щоб його можна було легко натерти.

Просто сирні чіпси виходять жирноватыми і трохи прісними. Провідні шеф-кухарі пропонують незвичайний рецепт з додаванням курки. Про нього і піде мова нижче.

Інгредієнти:

  • сир – 200 р. Ідеально підійде «Гауда», «Маасдам», «Блау»;
  • куряче варене філе (можна взяти копчене) – 60 г;
  • часник – кілька зубчиків;
  • спеції та зелень – за смаковими уподобаннями.

Приготування:

  • Сир натріть на крупній тертці.
  • Філе наріжте тонкою соломкою.
  • З’єднайте компоненти, додайте дрібно нарізаний часник і спеції.
  • Чайною ложкою викладайте чіпси на пергамент. Пам’ятайте про те, що сир «розповзеться», тому між закускою повинно залишатися місце.
  • Відправте в духовку на 15 хвилин (температура 180 градусів).

Такі чіпси краще перекладати в блюдо після того, як вони охолонуть, інакше снеки не будуть тримати форму.

Закуска ідеально поєднується з пивними напоями та білим вином.

З тонкого вірменського лаваша

Можна швидко приготувати чіпси з лаваша. У духовці снеки виходять хрусткими, по смакових якостях не відрізняються від тих, які випускаються в пачках.

Дивіться також:  Печериці у сметані — 7 рецептів, як приготувати на сковороді

Нам знадобляться інгредієнти:

  • тонкий покупної лаваш – 2 шт.;
  • олія – 100 мл;
  • спеції і зелень.

Приготування:

  • Прогрійте духовку.
  • Наріжте лаваш на квадратики.
  • Викладіть на деко, змастіть маслом, присипте спеціями і зеленню.
  • Відправляйте в духовку на 10-15 хвилин (температура 200 градусів).

Чіпси з лаваша відмінно підійдуть до овочевих легких салатів, супів.

Низькокалорійні чіпси в духовці

Для тих, хто дотримується дієти, але при цьому хоче ласувати смачними снеками, можна запропонувати рецепт низькокалорійних чіпсів з кабачка.

Важливо вибирати молоденький овоч, без товстої шкірки і великих насіння.

Інгредієнти наступні:

  • кабачки – 3 шт.;
  • борошно – 50 р;
  • спеції – за смаком.

Приготування:

  • Кабачки промийте, наріжте на тонкі слайсы.
  • Обваляйте їх у борошні. Для цього можна використовувати поліетиленовий пакет.
  • Розігрійте духовку (температура 180-200 градусів).
  • Викладіть кабачки на пергамент, змащене маслом.
  • Відправте в піч на 15 хвилин.
  • Після того, як чіпси охолонуть, посипте спеціями.

Плюс страви в тому, що воно низькокалорійне, швидко готується, не вимагає використання дорогих компонентів.

Часникові чіпси з картопляного пюре

Чіпси з картопляного пюре досить незвичайні. Вони виходять ніжними, мають солодкувато-вершковий смак, за допомогою кондитерського шприца їм можна надати абсолютно будь-яку форму.

Інгредієнти:

  • картопля – 0,5 кг;
  • вершки або солодка домашня сметана – 20 г;
  • масло вершкове – 30 г;
  • курячий жовток – 1 шт. Можна замінити 2 перепелиними;
  • часник – 3 зубчики.

Приготування:

  • Картоплю відваріть.
  • Додайте вершки, гарненько розтовчіть, щоб не було грудочок. Можна для цих цілей скористатися блендером.
  • Додайте масло і спеції, часник.
  • В самому кінці підмішайте жовток.
  • Покладіть пюре в кондитерський мішечок, за допомогою насадки зробіть невеликі чіпси у вигляді безе.
  • Випікайте в духовці 15-20 хвилин (температура 200 градусів).

Такі снеки можна їсти як в холодному, так і гарячому вигляді.

Чіпси, приготовлені в домашніх умовах, користуються великою популярністю. Закуска виходить смачною, при цьому нешкідливою. Наші рецепти допоможуть проявити ваш кулінарний талант і здивувати своїх гостей.

Прокрутка до верху