Смак домашнього йогурту, так само як його корисність, значно перевершують якості магазинних варіантів. Приготування цієї страви не займає багато зусиль і часу. На виході виходить натуральний продукт. Наша стаття підкаже досвідченим і недосвідченим господаркам, як зробити йогурт в мультиварці.
Принципи приготування домашнього йогурту
Щоб приготувати смачний домашній йогурт, необхідно знати наступні принципи його виготовлення.
- Для того, щоб отримати смачний продукт, не можна користуватися молоком, яке тільки що дістали з холодильника. Якщо вирішили скористатися домашнім молоком, то перед приготуванням його потрібно довести до кипіння. Пастеризований продукт на повільному вогні доводять до кімнатної температури.
- Закваску для домашнього йогурту можна придбати як в магазині, так і в аптеці. Роль закваски може грати магазинний йогурт, вибираючи який потрібно звернути увагу на невеликий термін придатності, маленький список інгредієнтів, відсутність або обмежену кількість смакових компонентів. Найкращим варіантом буде живий продукт, термін придатності якого не перевищує 10 днів, що складається з 2-3 інгредієнтів.
- Якщо для готування використовується суха закваска, то вона в окремому посуді змішується з частиною молока. Потім доливається частина продуктів.
- Якщо йогурт готується без спеціальних банок, вміст поміщається в добре промиту чашу. Далі мультиварка включається на «Підігрів». Для скисання продукту потрібно 4-8 годин.
На замітку. Приготувати йогурт домашнього виду можна не тільки в мультиварках, які мають спеціальну функцію, але і в інших пристроях.
Як вибрати закваску для йогурту
Щоб правильно приготувати йогурт, необхідно вибрати якісну закваску. Особливо це актуально для людей, що вживають продукт для оздоровлення.
Нижче наведені найбільш поширені закваски з характеристиками:
- «Йогурт» — найбільш поширений вид закваски, що має в своєму складі болгарську паличку, молочну кислоту, яка робить згубна дія на хвороботворні мікроорганізми.
- «Бифит» характеризується найбільш приємним смаком завдяки наявності біфідо і молочнокислих мікроорганізмів. Йогурт, приготований з цієї закваскою, покращує роботу шлунково-кишкового тракту.
- «Кефір» надає благотворний вплив на роботу шлунка. Для отримання найкращого результату слід вибрати продукт бродіння свіжого.
- «Сімбілакт» містить властиві для організму людини бактерії, нормалізує кишкову мікрофлору.
- «Стрептосан» готується на основі кавказьких кисломолочних продуктів, нормалізує обмінні процеси.
Вибираючи закваску, слід звертати увагу на її склад. Чим більше в ній міститься бактерій, тим корисніше буде вихідний продукт. Щоб суха закваска надовго зберегла свої корисні якості, її необхідно зберігати в холодильнику. При відсутності бажання витрачати додатковий час на суху закваску, її можна замінити на густий йогурт, який відрізняється малим терміном придатності.
На замітку, щоб домогтися найкращого оздоровчого ефекту, рекомендується робити йогурт з сумішшю різних заквасок.
Класичний йогурт в мультиварці
Отримати смачний йогурт можна класичним способом.
Для його виготовлення потрібно взяти:
- 1 л молока;
- суху закваску.
Кількість розраховується від її виду. Витрата описано на упаковці.
Спосіб виготовлення:
- Молоко налити в чашу мультиварки, включити програму «Підігрів» на 7 хвилин.
- Перелити в каструлю. Змішати з обраної закваскою. Заповнити приготовленою сумішшю чисті баночки.
- Накрити рушником чашу мультиварки. Прикрити кришкою баночки, опустити їх у чашу.
- Водою кімнатної температури заповнити чашу, щоб вона доходила до горлечка баночок.
- Якщо мультиварка має програму «Йогурт», то включаємо її на 8 годин, якщо ні, то – «Підігрів». Одержаний продукт прибрати в холодильник на 2 години.
Готуємо без закваски
Можна готувати йогурт без закваски. Для цього можна скористатися кислим молоком, вершками, магазинним йогуртом без додаткових компонентів.
Для виготовлення смачного продукту слід взяти:
- йогурту або інший обраний молочний продукт – 80 г;
- ½ Л молока.
Спосіб виготовлення:
- Молоко підігріти до температури 40 градусів.
- Змішати підігріте молоко з молочним продуктом.
- Отриману суміш розлити в банки.
- Чаша мультиварки вистилається рушником, на якому розміщуються баночки зі сумішшю.
- У чашу налити теплу воду до горлечка баночок.
- Включити програму «Йогурт» або «Підігрів». Задати час – 10 хвилин.
- Баночки вистояти 6 годин у вимкненій мультиварці.
- Помістити на 2 години в холодильник.
Рецепт на основі молока
Для виготовлення йогурту на основі молока слід взяти:
- молока жирністю 2,5 % — 2 л;
- ½ Л вершків жирністю 10 %;
- цукру 5 ст. л.;
- 1 баночку йогурту.
Спосіб виготовлення:
- У чашу мультиварки налити теплі вершки і молоко.
- Включити програму «Випічка» на 5 хвилин.
- Остудити до 40 градусів.
- Додати баночку йогурту.
- Закрити кришку мультиварки, включивши програму «Підігрів» на 5 годин. Щоб домогтися кращого результату не слід за цей час відкривати кришку.
- Приготовлений продукт перемішати з цукром. Перелити в обрану ємність, поставити в холодильник на пару годин.
Фруктовий йогурт в мультиварці
Домашній фруктовий йогурт можна готувати з закваскою, раніше приготованим йогуртом, магазинним продуктом. Фрукти використовуються на розсуд.
Для приготування потрібно взяти:
- літр молока;
- 100 г закваски або йогурту;
- 1 ст. л. цукру за бажанням;
- будь-які фрукти за смаком.
Спосіб виготовлення:
- Сире молоко прокип’ятити, пастеризоване нагріти до кімнатної температури.
- Додати йогурт або закваску, цукор, все перемішати до отримання однорідної маси.
- Пастеризувати стаканчики, розлити в них приготовлену масу.
- Стаканчики розмістити в чашу мультиварки з викладеним на дні рушником. Залити теплою водою чашу до шийок пляшок.
- Включити програму «Йогурт».
Свіжі фрукти додаються в готовий продукт. На дно стаканчиків перед додаванням молока можна викладати тільки джем або варення.
Додати в йогурт, щоб він був ще смачніше
Багато господинь вважають за краще експериментувати зі смаком йогурту. Це не тільки додасть цікавий аромат, але і допоможе збагатити організм різними мікроелементами. Можна використовувати будь-які добавки, спираючись на власний смак. Але важливо пам’ятати, що додаткові інгредієнти додаються в готовий продукт. Інакше в процесі готування буде перероблятися лактоза. Мікроорганізми почнуть процес зброджування добавок, а не молока.
Якщо є бажання додати цитрусові, то їх слід прокип’ятити з цукром 2 хвилини. Це допоможе знищити патогенні мікроорганізми, так як цитрусові не поєднуються з молочними продуктами. При використанні кураги слід пам’ятати про міру. Більший обсяг сухофрукта може викликати послаблення кишечника.
Для збагачення продукту мікроелементами, створення неповторного смаку нерідко використовують як добавки:
- гарбузове насіння;
- фісташки;
- мускатний горіх;
- корицю;
- апельсинову, лимонну цедру;
- яблучне пюре;
- ізюм;
- стружку шоколаду;
- ваніль;
- какао-порошок.
Йогурт, приготований в домашніх умовах, є натуральним продуктом, який відрізняється неповторним смаком і робить благотворний вплив на організм.