Хрумка рум’яна і добре просмажена картопелька фрі може бути приготована вдома самостійно. Смак страви в підсумку вийде нічим не гірше, ніж в найбільш популярних кафе швидкого харчування. Далі опубліковано кілька вдалих рецептів, які підкажуть, як зробити картоплю фрі в домашніх умовах.
Картопля фрі – класичний рецепт у фритюрниці
Щоб значно спростити для себе процес приготування обговорюваного страви, варто використовувати фритюрницю. З продуктів потрібно: багато рослинної олії без запаху, 600 г картоплі, сіль і будь-які ароматні трави за смаком.
- Бульби картоплі ретельно миються, очищаються і нарізати тонкою соломкою. Кожен скибочку потрібно перед смаженням відкинути на друшляк і просушити за допомогою чистого рушники, щоб краплі рідини не стріляли в жирі.
- Масло виливається в спеціальний пристрій, і його температура виставляється до позначки в 160 градусів.
- Коли рідина нагріється до зазначеної температури, в неї можна занурювати картопляні брусочки, використовуючи при цьому спеціальну металеву сітку. Масло навколо картоплі має активно кипіти.
- Щоб соломка не злипалися, краще смажити мініатюрними порціями.
- Готову страву викласти на паперовий рушник і солиться.
Вибрані приправи насипаються виключно на готовий смажений продукт, інакше вони почнуть сильно горіти в маслі і зіпсують весь процес.
Рецепт приготування в сковороді
Якщо у господині фритюрниці не виявилося, то і без такого пристрою легко вдасться приготувати хрусткі картопляні брусочки. Потрібно використовувати звичайну сковороду і необхідно підготувати: 2 великі картоплини, 350 мл рослинного масла, кухонну сіль і мелений перець за смаком.
- Бульби промиваються, очищаються від шкірки і нарізати брусочками, ширина яких не більше 1 див.
- Далі картоплю кілька хвилин вимочується в крижаній воді, яка звільнить його від зайвого крохмалю. Потім скибочки обсушиваются серветкою з паперу.
- У глибокій товстостінній сковороді розжарюється рослинне масло. У нього занурюється картопля. Рідина повинна повністю покривати овоч.
- Смажиться невелика порція страви не більше 12 хвилин.
Картопля фрі посипається сіллю, будь пікантними спеціями, перцем і подається до столу.
Смачний гарнір в мультиварці
Ще простіше приготувати обговорюване блюдо, використовуючи мультиварку. Для цього потрібно: 6 картопляних бульб, сіль, 700 мл якісного соняшникової олії.
- Картопля миється, чиститься і нарізається мініатюрними брусочками.
- Скибочки овоча вимочуються в присоленной воді приблизно 20 хвилин.
- У цій же рідини картопля вариться близько 12 хвилин.
- Вода зливається, а овочеві брусочки сушаться на паперовому рушнику.
- В режимі «Випічка» в чашу мультиварки гарненько розігрівається масло.
- У киплячу рідину викладається картопля смажиться до появи легкої золотистої скоринки.
Подається страва з кетчупом або будь-яким соусом на основі томатної пасти.
Картопля фрі в мікрохвильовці
Цей рецепт картоплі фрі підійде тим, хто не любить довго возитися на кухні. Залишиться лише підібрати відповідний соус, і страва (нічим не гірше, ніж в кафе), можна подавати до обіду. Готується воно з наступних продуктів: 650 г картоплі, 4 ст. л. рафінованої оливкової олії, дрібна сіль, гострі приправи.
- Картопля після очищення від шкірки нарізати тонкими брусочками. Занадто товсті скибочки не зможуть добре просмажиться в мікрохвильовій печі.
- Подрібнений овоч складається в неглибоку ємність, придатну для використання в обговорюваному пристрої, посипається сіллю і будь-якими обраними приправами. Наприклад, відмінно підходить до частування мелена паприка.
- Страва готується 2,5 хвилини при максимальній потужності мікрохвильової печі. Потім картопляні брусочки перевертаються, і пристрій включається на той же час.
Подається частування гарячим.
Як приготувати в аерогрилі в домашніх умовах?
Цікаво, що для приготування домашнього картоплі фрі чудово підходять практично всі пристрої, що полегшують побут господині. Це не лише мікрохвильовка і мультиварка, але також і аерогриль. Особливо сподобається дбайливим кулінарам, що за таким рецептом не потрібне використання величезної кількості рослинного масла. Крім 5 картопляних бульб, буде використовуватися: 3ст. л. рафінованої оливкової олії і щіпка солі. Як приготувати картоплю фрі в аерогрилі, описано далі.
- Картопля чиститься, промивається, обсушивается рушником і нарізати довгими поздовжніми скибочками.
- Вийшла соломка добре перемішується з підсоленим оливковою олією. Робити це потрібно безпосередньо перед смаженням. Найкраще змащувати маслом невеликі порції картоплі, які в наступну секунду вирушать в аерогриль. Інакше овоч з часом дасть сік в мисці і змиє важливу масляну плівку з поверхні брусочків.
- Картопляна соломка розкладається на середній решітці аэрогриля.
- Готується страва при високій швидкості вентилятора. Температура при цьому повинна бути 260 градусів.
- Через 12 хвилин брусочки овоча перевертається на інший бік і знову «смажаться» таку ж кількість часу.
Картопля фрі стане відмінним гарніром до будь-якої м’ясної страви.
З готового напівфабрикату
Сьогодні в будь-якому супермаркеті легко вдасться знайти напівфабрикат – заморожені картопляні брусочки для приготування їх в киплячому маслі. Використовуючи такий продукт, улюблене блюдо вдасться приготувати за рекордно короткий термін. Для цього знадобиться: пакет замороженої картоплі, 400 мл рослинного масла, дрібна сіль за смаком.
- Першим ділом потрібно повністю розморозити напівфабрикат. На картопляних брусочках не повинна залишитися волога, інакше масло почне сильно шипіти і бризкати.
- Щоб правильно розморозити готову картоплю фрі, пакет опускають в теплу воду на 10-12 хвилин.
- Далі скибочки овоча викладаються на паперовий рушник, щоб останнє ввібрало в себе всю вологу.
- Залишилося лише приготувати страву будь-яким зручним способом – викласти його в розпечене масло у фритюрницю або звичайну сковороду.
- Коли скибочки стануть золотистими з усіх граней, вони викладаються на серветку з паперу для видалення зайвого жиру і солятся.
Особливо смачно їсти домашню картоплю фрі з різноманітними гострими соусами.
Дієтичний рецепт
Дивно, але навіть такий жирний і калорійний на перший погляд гарнір може виявитися цілком дієтичним. У такому разі картоплю потрібно готувати в духовій шафі без додавання олії. Крім 8 штук овоча, буде використовуватися: 2 білка курячих яєць, 1 ст. л. кухонної солі, по щіпці чорного і червоного меленого перцю, велика ложка італійських трав.
- Бульби миються, чистяться, нарізати брусочками, кожен з яких обсушивается паперовими серветками. Можна використовувати спеціальний пристрій для подрібнення картоплі або ж просто гострий ніж.
- Білки добре збиваються, солятся, змішуються з приправами.
- Пряної яєчної сумішшю поливається картопля. Після ретельного перемішування брусочки викладаються на деко, застелене пергаментом.
- Готується страва в духовій шафі, розігрітій до 200 градусів близько півгодини.
Щоб уникнути склеювання, скибочки картоплі не повинні торкатися один одного.
З якими соусами подавати картоплю фрі?
Існує величезна кількість соусів, які ідеально підходять до обсмаженої в розпеченому маслі картоплі. Вершкові, сирні, томатні і багато інших. Будь-який з них можна приготувати в домашніх умовах.
Наприклад, для сирно-вершкового соусу обсмажується на вершковому маслі жменю борошна, потім заливається жирними вершками, солиться і посипається сиром. Разом інгредієнти готуються 5-7 хвилин до загустіння.
Для томатного соусу пара свіжих помідорів очищається від шкірки, нарізати дрібними кубиками і гаситься на повільному вогні з томатною пастою, подрібненим часником і будь-якими спеціями.
Пікантний часниковий соус готується на основі сметани та майонезу. Ці два продукти в рівних кількостях змішуються, заправляються гранульованим часником, сіллю і натертим на дрібній тертці маринованим огірком.