Хочете отримати нове і смачне блюдо? Давайте розглянемо, як зробити кляр для риби на основі різних інгредієнтів.
Як зробити простий кляр для риби
Найпростіший кляр для смаження риби за цим рецептом напевно знайома всім.
Він дуже легкий, робить рибу більш м’якою, «запечатує» смак і сік м’яса, ніби під панцир.
Необхідні продукти:
- два яйця;
- будь-які спеції за смаком;
- 0,2 літра молока;
- п’ять великих ложок борошна.
Зверніть увагу, що молоко використовувати необов’язково. Якщо готуєте без нього, просто зменшіть кількість борошна.
Процес приготування:
- У миску вбиваємо яйця, змішуємо з молоком і присипаємо спеціями. Зазвичай кладуть сіль і чорний перець.
- Потім засипаємо борошно, доводимо до однорідного складу, досить густого стану і в цій масі обвалюємо рибу.
Рецепт приготування з часником
Це пікантний варіант кляру, кількість часнику в якому можете регулювати на свій смак. Риба підходить будь-яка, але особливо добре виходить минтай в клярі за цим рецептом.
Необхідні продукти:
- склянка борошна;
- три зубки часнику;
- будь-які спеції за бажанням;
- дві склянки води;
- ч. л. розпушувача.
Процес приготування:
- Для початку змішуємо всі сухі інгредієнти зі списку, потім вливаємо до них воду. Ретельно розмішуємо склад так, щоб не було ніяких грудок.
- Додаємо подрібнений часник. Найкраще його натерти або передавити.
- В отриманій масі обвалюємо кожен шматочок риби і смажимо.
Майонезний кляр для рибного філе
Досить пишний кляр виходить при використанні майонезу. Ідеальним варіантом буде домашній соус, який, до речі, можна заздалегідь зробити самостійно.
Необхідні продукти:
- велика ложка майонезу;
- спеції на свій смак;
- одне яйце;
- дві великі ложки борошна.
Якщо вам потрібно більше панірування, то просто збільшіть кількість інгредієнтів пропорційно.
Процес приготування:
- Майонез поміщаємо в будь-яку ємність, змішуємо з яйцем і вибраними спеціями.
- Засипаємо борошно і доводимо до однорідної консистенції за допомогою міксера. Перед використанням бажано дати масі трохи постояти.
Як зробити на основі пива
Кляр на пиві – звучить трохи незвично. Але досвідчені кулінари в курсі, що страви, приготовані на пенном, завжди виходять смачними і цікавими.
Необхідні продукти:
- п’ять великих ложок молока;
- два яйця;
- 0,2 кг борошна;
- спеції за смаком;
- півсклянки світлого пива.
Процес приготування:
- У глибокій ємності змішуємо рідкі інгредієнти зі списку, потім засипаємо борошно і доводимо складу до однорідної маси. На цьому етапі кладемо вибрані приправи.
- В інший посуд поміщаємо яйця і збиваємо так, щоб утворилася піна. Вливаємо її до пивної суміші.
У підсумку паніровка повинна чимось нагадувати тісто на оладки. Дайте їй постояти приблизно 30 хвилин і використовуйте для обжарювання.
Сирний кляр для смаження риби
Рецепт, безумовно, сподобається любителям сиру. Тісто виходить м’яким, але при цьому злегка хрусткою. А якщо взяти гострий сир, то він додасть страві насиченості.
Необхідні продукти:
- дві великі ложки майонезу;
- спеції на свій смак;
- одне яйце;
- 100 грам сиру;
- дві ложки борошна.
Процес приготування:
- Подрібнюємо сир на дрібній тертці, з’єднуємо його з іншими інгредієнтами за списком, не забуваючи покласти приправи і обов’язково трохи посолити.
- Перемішуємо масу до однорідності (вона повинна бути середньої густоти) і повністю обвалюємо в ній кожен шматочок риби. Після цього смажимо.
Щоб сир «схопився» і став хрустким, важливо викладати рибні заготовки в дуже гаряче масло.
На основі сметани
Необхідні продукти:
- 100 грам сиру;
- щіпка соди;
- три яйця;
- 0,25 кг сметани;
- спеції за бажанням;
- близько склянки борошна.
Процес приготування:
- Вміст яєць вбиваємо в миску, туди ж відправляємо сметану і все збиваємо за допомогою міксера.
- Додаємо залишилися інгредієнти, приправляємо спеціями і вимішуємо до однорідності.
- Сир перед додаванням до маси необхідно подрібнити на дрібній тертці.
От і все. Кляр готовий до використання.
Повітряний кляр на мінеральній воді
По цьому рецепту виходить не тільки повітряний, але ще і дуже м’який кляр за рахунок бульбашок газу в мінеральній воді.
Необхідні продукти:
- півсклянки газованої мінеральної води;
- приправи за бажанням;
- 150 грам борошна;
- одне яйце.
Процес приготування:
- Для приготування вам знадобиться дуже холодна вода. Краще охолодити її не просто в холодильнику, а в морозилці, але не чекаючи утворення льоду.
- Змішуємо яйце з половиною від зазначеної кількості мінералки, приправляємо. Сіль кладіть акуратно, не забувайте, що вода вже солона.
- Додаємо борошно потроху, поки не вийде густа маса.
- Починаємо вливати воду, що залишилася, постійно заважаючи і доводячи складу до потрібної консистенції.
Незвичайний варіант з горілкою
Кляр досить простий, а риба виходить смачною. Але такий варіант приготування не підійде, якщо страва будуть їсти діти, адже в ньому використовується алкоголь.
Необхідні продукти:
- 0,15 кг борошна;
- будь-які спеції;
- два яйця;
- горілка – дві великі ложки.
Процес приготування:
- Яйця ділимо на білі і жовті частини. Білки збиваємо так, щоб з’явилася піна. Жовтки теж перебиваємо, але не так сильно.
- Продовжуючи злегка помішувати жовтки, вливаємо до них горілку і відразу ж кладемо вибрані спеції і засипаємо борошно.
- Залишилось лише викласти до цієї маси збиті білки, перемішати і панірування готова.
На кефірі
Ще один варіант кляру, який зробить блюдо ситніше, ніжніше і смачніше. Зверніть увагу, що в цьому рецепті суміш виходить не густий, швидше, навіть рідкуватий.
Необхідні продукти:
- два яйця;
- 100 мл кефіру;
- приблизно 4 ложки борошна;
- будь-які спеції за бажанням.
Процес приготування:
- Готується паніровка зовсім легко. З’єднайте між собою всі зазначені інгредієнти зі списку, збийте їх віночком або за допомогою міксера.
- Додайте будь-які приправи за смаком, наприклад, сіль, перець або трави для рибних страв. У результаті повинна вийти маса не дуже густої консистенції. Обваляйте в ній кожен шматочок риби і переходьте до процесу обжарювання.
Кожен кляр для риби по-своєму смачний, і щоб зрозуміти, який варіант подобається та підходить саме вам, варто спробувати все. Адже в будь-якому випадку така паніровка робить готову страву набагато краще.