Як зробити оладки? 16 рецептів

Не всі господині, особливо молоді знають, як зробити оладки особливо пишними і смачними. А між тим є чимало цікавих рецептів приготування цього надзвичайно смачного, корисного і дуже ситного страви.

Пишні оладки на кефірі

Особливо пишними оладки виходять на кефірі. Можна використовувати розігрітий кефір, або змішувати з коньяком. Але класичний рецепт найбільш пишних оладок на кефірі вже перевірений не одним поколінням.

Оладки на кефірі крок за кроком

Приготування страви по цьому простому рецептом не займе багато часу, а результат обов’язково вам сподобається.

Будуть необхідні:

  • 250 мл 1% кефіру;
  • 200 г борошна;
  • яйце;
  • повна ст. л. цукру;
  • 1 ч. л. соди;
  • сіль.

Готуємо поетапно:

  • Спочатку через тонке сито в абсолютно суху миску просіяти борошно. Це допоможе наситити його киснем, і тоді вироби будуть більш легким.
  • В окрему миску слід вилити кефір. По можливості краще використовувати маложирний продукт, так як з-за високої жирності тісто буде важче підніматися.
  • У кефір слід додати харчову соду. Соди необхідно брати точно за рецептом. Якщо візьмете менше, тісто погано підніметься. А якщо більше, то оладки будуть мати неприємний содовий присмак.
  • Тепер слід перемішати віночком соду і кефір, дати їм постояти буквально три хвилини. Сода вступить в реакцію з кефіром. Чим кисліше буде кефір, тим більш бурхливою реакція, що добре для тіста. Можна використовувати продукт тижневої давності.
  • Коли на поверхні кефіру з’явиться багато бульбашок, потрібно додавати сіль і цукор, потім вбити яйце і добре все збити віночком.
  • Борошно в тісто додавати частинами. Можна це робити звичайною столовою ложкою. Тісто після додавання порції борошна добре перемішувати. Можуть залишитися невеликі грудочки, в цьому немає нічого страшного.
  • Повинно вийти густе, нагадує сметану, тісто. Якщо наберете його в ложку і перевернете її, маса не повинна виливатися.
  • Тепер тісто настоюється 15 хвилин, щоб грудочки розійшлися. Ще раз все перемішуємо вінчиком і можна смажити.
  • Оладки випікаються на середньому вогні. Досить виливати 1 ст. л. Коли одна сторона підрум’яниться, слід перевернути і підсмажити з зворотного боку.

Приготування оладок на молоці

Дуже багато обожнюють оладки на молоці, які готуються досить просто.

Будуть необхідні:

  • 2 яйця;
  • 200 мл теплувату молочка;
  • сіль;
  • 1 ч. л. оцту;
  • 320 г борошна;
  • 2 ст. л цукру;
  • ½ Ч. л. соди;
  • масло.

У миску влити молоко, вбити яйця, покласти гашену соду і все інше. Тісто слід гарненько збити віночком, щоб не було грудочок.

Тесту потрібно відпочити близько 10 хвилин. Потім випікаємо на середньому вогні, обсмажуючи вироби до рум’яної скоринки з кожної сторони.

Пісні оладки на воді

Можна приготувати оладки на воді, якщо під рукою немає кефіру і молока.

Дивіться також:  Фруктовий салат з йогуртом – 10 рецептів приготування

Будуть необхідні:

  • 400 мл теплуватою води;
  • 2 яйця;
  • 3 ст. л. цукру;
  • 400 г борошна;
  • ½ Ч. л. соди;
  • сіль.

Все вимішуємо в мисочці і збиваємо до зникнення грудочок. Тісто на виході повинно вийти густуватим.

Розігріваємо Сковороду і смажимо вироби з обох сторін. Коли буде обсмажуватися друга сторона, сковороду накрити кришкою. Завдяки цій хитрості оладки краще піднімуться.

Оладки на кислому молоці

Тісто для оладок можна замісити на прокисшем молоці. Багато господинь з міркувань економії часто їх печуть.

Будуть необхідні:

  • 2 яйця;
  • 400 мл молока;
  • 400 г борошна;
  • 40 г цукру;
  • ½ Ч. л. соди;
  • сіль.

У мисочці розмішати яйця, борошно і молоко, погасити соду, потім додати решту, ретельно збити тісто, дати відпочити 10-15 хвилин.

Випікати на середньому вогні. Коли підсмажиться одна сторона, перевертають і закривають кришкою. Так оладки краще піднімуться.

Оладки на ряжанці

Якщо ви хочете побалувати своїх домашніх смачним і поживним ласощами, приготуйте їм оладки на ряжанці, незвичайний смак яких всім дуже подобається.

Будуть необхідні:

  • 500 мл ряжанки;
  • 2 яйця;
  • 400 г борошна;
  • ½ Ч. л. соди;
  • 2 ст. л. цукру;
  • сіль і ваніль.

У мисочку виливається ряжанка, у неї розбиваються яйця. Суміш слід збити. Потім додається цукор і знову все збивається. На цьому етапі додаються сіль і ваніль.

Поступово в тісто втручається борошно, додається сода. Воно повинно вийти досить густим. Вдале тісто – це густа маса з бульбашками. Млинці випікають на розпеченій, на середньому вогні сковороду, використовуючи соняшникову олію. Коли підсмажиться одна сторона, перевертають і закривають.

Оригінальний сніданок на йогурті

Деякі господині готують оладки без дріжджів. Інші воліють використовувати йогурт.

Будуть необхідні:

  • 350 мл йогурту;
  • 3 яйця;
  • 300 г борошна;
  • 1 ч. л. соди;
  • 4 ст. л. цукру;
  • 5 ст. л. соняшникової олії;
  • сіль.

Вилити в миску йогурт, додати погашену соду і інші компоненти. Тісто збити, щоб не залишилося грудочок, дати відпочити 10 хвилин. Далі можна обсмажувати.

Сковороду розжарити, налити масло і діяти за аналогічною схемою.

Повітряні оладки на дріжджах

Дуже пишними і повітряними оладки виходять на дріжджах. Приготувати їх досить просто.

Будуть необхідні:

  • 500 г борошна;
  • 20 г дріжджів;
  • 400 мл теплувату молока;
  • 2 яйця;
  • 1 пачка ванілі;
  • 2 ст. л. цукру;
  • ½ Ч. л. солі;
  • 2 ст. л. рослинної олії.

Спочатку слід зробити опару. Для цього в тепловатом молоці (ні в якому разі не в гарячому) розчинити дріжджі. Потім в миску додаються 200 г борошна і цукор. Тісто розмішують і залишають у теплі приблизно на 30 хвилин.

В окремій мисці слід трохи збити яйця, потім вмішати їх в опару, додати все інше. Тісто ретельно вимішується, щоб не залишилося грудочок, і залишається знову на 30 хвилин.

Дивіться також:  Японська айва – 7 рецептів приготування

Обсмажуються вироби з двох сторін. Вони виходять дуже пишними і не опадають.

Класичні американські панкейкі

Спробуйте приготувати на сніданок класичні панкейкі, які готують в Америці.

Будуть необхідні:

  • 2 яйця;
  • 4 ст. л. цукру;
  • ½ Ч. л. ванілі;
  • 1 ч. л. соди;
  • 250 мл молока;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • 40 г топленого масла;
  • 2 склянки борошна;
  • сіль.

Щоб приготувати оладки беремо яйця, кладемо цукор, сіль і гарненько збиваємо до піни. Чим краще будуть збиті яйця, тим пишніше вийдуть панкейкі.

Вершкове масло необхідно попередньо розтопити, потім трохи остудити. Молоко також підігріти, змішати з яєчною масою. Тепер у тісто додаємо все інше і гарненько збиваємо вінчиком, щоб не залишилося жодної грудочки. Тісто має зливатися з лопатки, і не бути занадто густим.

Сковороду добре прогріваємо на середньому вогні і на суху сковорідку виливаємо ополоник тесту. Як тільки перша сторона підсмажиться, виріб слід перевернути. Так випікаємо всі панкейкі, подаємо зі сметаною або варенням.

Швидкі сметанні оладки

Багато люблять оладки на сметані, які швидко готуються і виходять дуже пишними.

Будуть необхідні:

  • 2 яйця;
  • 250 мл сметани;
  • 150 г цукру;
  • 500 г борошна;
  • 100 г масла;
  • 1 ч. л. соди;
  • сіль.

Спочатку сметану перемішують з сіллю і цукром, і лише потім додають всю соду і все інше. Має бути на виході досить щільне тісто.

Оладки випікають на середньому вогні, обсмажуючи спочатку з одного боку, а потім з іншого. Коли буде смажитися друга сторона, сковороду.

На кисляку

Особливо смачними виходять оладки на кисляку. Спробуйте їх приготувати за нашим рецептом.

Будуть необхідні:

  • 500 мл кислого молока;
  • сіль;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 1 ч. л. соди;
  • 400 г борошна.

Спочатку гарненько змішуємо борошно і соду, а після вводимо кисляк і замішуємо. Додаємо всі інші продукти. Тісто має бути однорідним, еластичним і досить густим.

Випікають на олії на середньому вогні, обсмажуємо з двох сторін.

Оладки без яєць

Якщо в силу яких-небудь причин не можна їсти яйця, то можна спекти відмінні оладки і без них.

Будуть необхідні:

  • 200 мл кефіру;
  • 160 г борошна;
  • 1 ч. л. цукру;
  • ½ Ч. л. соди;
  • 1/3 ч. л. солі.

Спочатку необхідно дати кефіру нагрітися і лише, потім можна замішувати тісто. Для цього додаємо в кефір соду і сіль, цукор, вбиваємо яйця та останню чергу додаємо борошно. Тісто на виході повинно вийти досить еластичним, густуватим.

Оладки без яєць випікаються на середньому вогні, на олії, обсмажуючи з двох сторін.

Вівсяні оладки для дітей

Для дітвори можна приготувати надзвичайно смачні і корисні оладки з вівсяними пластівцями.

Будуть необхідні:

  • 300 г вівсянки;
  • яйце;
  • кисле яблуко;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 200 мл кислого молока;
  • сода.
Дивіться також:  Оладки на сметані – 6 рецептів, як приготувати пишні та смачні оладки

Для приготування розмолоти геркулес в борошно, а яблуко натерти на дитячому тертці. У мисці з’єднати молоко, всипати сіль, цукор і соду, а в кінці вмішати вівсянку і яблуко, вбити яйце.

Тісто має вийти досить легким, але міцним і густим.

Сирні оладки на швидку руку

Дуже ситними і пишними оладки виходять на сирі.

Будуть необхідні:

  • 170 г сиру;
  • 2 ст. л. сметани;
  • 2 ст. л. борошна;
  • яйце;
  • ½ Ч. л. розпушувача;
  • ½ Ч. л. солі.

Спочатку слід натерти сир на дитячому тертці. Сир для приготування можна брати абсолютно будь-якого сорту. Багато господинь з економії готують оладки, якщо в холодильнику залежався залишок сиру.

Тісто слід окремо підготувати: розбити яйця, додати в них продукти, збити. Тепер в тісто слід вмішати сир. Слідкуйте, щоб не було грудочок.

Обсмажують на середньому вогні під кришкою. Такий сніданок дасть заряд енергії на цілий день.

Готуємо з картоплі

Це популярне блюдо в російської та української кухні. Спробуйте освоїти цей простий рецепт.

Будуть необхідні:

  • 6 картоплин;
  • 4-5 ст. л. борошна;
  • 2 яйця;
  • сіль і перець мелений.

Спочатку очищений картопля сирим натирається на дитячому тертці. Тепер до нього додаються всі інші продукти. Тісто добре розмішати.

На розігрітій сковороді смажимо вироби з двох сторін. Можна це робити під кришкою. Такі дуже смачні оладки зі сметаною.

Смачні оладки з гарбуза

Це ідеальне рішення для дієтичного харчування, адже у гарбузі міститься рекордна кількість вітамінів і мінералів, а також багато клітковини.

Будуть необхідні:

  • 400 г гарбуза;
  • 2 яйця;
  • 5 ст. л. борошна;
  • кориця (для десертного варіанти).

Сиру гарбуз натерти на дитячому тертці, щоб вийшло сире пюре. У нього слід додавати інші продукти. Обсмажують гарбузові оладки, як і звичайні, з двох сторін.

Їх можна подавати як самостійне блюдо на перекус, або приготувати на десерт. Для нього краще купити ароматний і солодкий мускатний сорт. Подають разом зі сметаною, соусами або варенням.

Яблучні оладки на кефірі

Всі знають, наскільки смачні оладки на кефірі, але класичний рецепт можна урізноманітнити, додавши в тісто кисло-солодкі яблучка. Яблуко додасть кислинку і аромат.

Будуть необхідні:

  • 250 мл кефіру;
  • 1 яйце;
  • 80 г цукру;
  • ½ Ч. л. соди;
  • 250 г борошна;
  • 2 яблука.

Спочатку слід для приготування налити кефір, всипати в нього соду, щоб вона повністю погасилась. В окремій мисочці до піни збити яйця з цукром.

Яйце і кефір з’єднати, очищені яблучка потерти на дитячому тертці і додати в тісто. Туди ж відправляємо інші продукти.

Вироби обсмажити з двох сторін, і подати до столу з солодким соусом, зі сметаною або вершками.

Прокрутка до верху