Як зробити пісочне тісто – 8 рецептів, як приготувати смачне і розсипчасте пісочне тісто в домашніх умовах

Що може бути смачніше ніжною хрусткою випічки, яка немов тане в роті? Саме такими виходять вироби з пісочного тіста, приготовані за нашими рецептами. Щоб готове тісто було хрустким, звичайне борошно замінюють крохмалем, а замість цукру додають в суміш цукрову пудру. Якщо в якості основного інгредієнта використовується борошно, тоді рекомендується віддавати перевагу продукту з низьким вмістом клейковини. Так готова випічка вийде м’якою, розсипчастою і дуже смачною. Досі не знаєте, як зробити пісочне тісто самостійно в домашніх умовах? Тоді читайте нашу статтю.

Як зробити класичне пісочне тісто

На основі такого тіста господині готують різні десерти, пиріжки, піца, а також відкриті і закриті пироги.

На замітку: борошно, масло і цукор беруть у співвідношенні 3:2:1. Завдяки цій формулі пісочне тісто набуває необхідну розсипчасту структуру, за рахунок чого випічка виходить тане в роті.

Вам знадобляться:

  • 1 упаковка маргарину;
  • 300 г борошна;
  • 150 г цукру;
  • 2 яйця.

Приготування:

Для вимішування тіста необхідно заздалегідь підготувати зручну велику миску з глибоким дном.

  • Для початку охолоджений маргарин подрібнюємо за допомогою терки, після чого з’єднуємо його з цукром і яйцями.
  • Далі в отриману суміш починаємо повільно вводити борошно до тих пір, поки не вийде крута маса однорідної консистенції. Готове тісто накриваємо харчовою плівкою або целофаном і залишаємо в морозилці на 30 хвилин.
  • Охолоджену масу розгортаємо в корж товщиною не більше 1 см З допомогою спеціальних форм вирізаємо з тіста будь сподобалися фігурки.
  • Сформоване печиво укладають у формочки для запікання і готуємо в духовці при 200°С. Через 15 хвилин дістаємо готовий десерт.

Основна рецептура для печива

Інгредієнти:

  • борошно – 1 ст.;
  • масло – ½ пачки;
  • подрібнений цукор – ½ ст.;
  • соняшникова олія – 3 ст. л.;
  • крохмаль – 30 г;
  • сіль і ванілін – щіпка.

Етапи приготування:

  • Вершкове масло розтираємо з цукровою пудрою, додаємо в суміш рослинне масло.

На замітку: щоб масло не вплинуло на смакові якості готової випічки, віддавайте перевагу рафінованому продукту без запаху.

  • Отриману масу доводимо за допомогою міксера до однорідної текстури. Додаємо крохмаль, ванілін і ще раз збиваємо компоненти. У результаті повинна вийти крута пластична маса.
  • Повільно додаємо в суміш 1/3 борошна і починаємо вимішувати тісто. У процесі готування додаємо решту борошна. Отримана маса не повинна прилипати до долонь.
  • Пісочне тісто для печива накриваємо целофаном і залишаємо в холодильнику на 30 хвилин.
  • Потім дістаємо охолоджене тісто, формуємо з нього невеликий валик і ріжемо масу на шматочки.
  • Пісочне печиво випікається при температурі 160°С протягом півгодини.
Дивіться також:  Рогалики з дріжджового тіста – 7 рецептів як зробити

Готуємо для пирога

Приготування пісочного тіста для пирога займе мінімум часу. При цьому неймовірний аромат готової випічки змусить домочадців з нетерпінням чекати нагоди, щоб урвати хоча б маленький шматочок ласощів.

На замітку: продукти, які будуть використовуватися в рецептурі, необхідно попередньо охолодити. Масло, вода та маргарин – всі ці інгредієнти замішуються виключно в холодному вигляді.

Вам знадобляться:

  • 350 г борошна;
  • 1 упаковка вершкового масла;
  • 100 г цукрової пудри;
  • 2 курячих жовтка;
  • щіпка солі.

Приготування:

  • У зручній посуді змішайте вершкове масло з цукром і сіллю. Для збивання можете використовувати міксер або перемішати інгредієнти вручну з допомогою звичайного віночка.
  • В отриману масу додайте курячі жовтки збийте інгредієнти ще раз.
  • На поверхню столу висипте просіяне борошно гіркою, а по центру зробіть невелике заглиблення. Вилийте яєчну суміш в ямку і замісіть пластичну масу.

Важливо! Не варто мішати піщану масу занадто довго, інакше готова випічка буде твердою і менш розсипчастою.

  • Зліпити з тіста кулю, помістіть його в целофан і поставте охолоджуватися протягом 40-50 хвилин. Через деякий час розкачайте охолоджену масу і використовуйте тісто для приготування різних пирогів.

М’яке і розсипчасте тісто з дріжджами

Інгредієнти:

  • маргарин – 1 пачка;
  • борошно – 400 г;
  • 1 ч. л. дріжджів;
  • сіль – на кінчику ножа;
  • 30 г цукрового піску;
  • 60 мл води.

Приготування:

  • Дріжджі розчиніть у гарячій воді, додайте 1 ст. л. цукру. Перемішайте інгредієнти і залиште суміш на 10 хвилин.
  • Масло з’єднайте з просіяним борошном, всипте сіль і цукор, що залишився.
  • Далі починайте повільно вливати раніше розчинені дріжджі, після чого замісіть пластичну масу. Використовуйте то кількість борошна, яке знадобиться для одержання м’яких, не прилипающей до рук, консистенції.
  • Готове тісто використовувати без попереднього охолодження. На його основі можна готувати пиріжки, рулети або печиво.
  • Перед відправкою в духовку оброблене тісто має підійти протягом 40-60 хвилин. Далі сформовані вироби змащують жовтком і запікають їх до тих пір, поки не з’явиться характерна золотава скоринка.
Дивіться також:  Пряниковий будиночок – 2 рецепта

Покрокове приготування без яєць

Якщо раптом на кухні не знайшлося парочки курячих яєць, пропонуємо зробити ліниве тісто для тарти, в основу якого не входять яєчний жовток і білок.

Все, що вам знадобиться, це:

  • борошно – 1 ст.;
  • масло – 1 упаковка;
  • вода – 5 ст. л.;
  • цукор – 30 г;
  • сіль на кінчику ножа.

Приступаємо до готування:

  • Сіль і цукор розчиніть у воді.
  • Далі змішайте просіяне борошно з маслом і залийте інгредієнти раніше підготовленої рідиною. Тісто ретельно розімніть на робочій поверхні столу.
  • Коли маса перестане липнути до долонь, розкачайте її в невеликий пласт товщиною не менше 1 див. За допомогою спеціальних формочок можете вирізати невеликі фігурки для майбутнього печива або готувати на основі тесту будь-які інші солодкі десерти.
  • Вироби випікаються протягом 40-50 хвилин при температурі 190 °С.

Рецепт тіста на раз, два, три

Інгредієнти:

  • ½ Ст. борошна;
  • 1 упаковка маргарину;
  • щіпка солі;
  • 1 жовток;
  • 50 мл води.

Приготування:

  • Розітріть масло з борошном, покладіть щіпку солі.
  • В отриману суміш додайте воду і курячий жовток, після чого змішайте інгредієнти до однорідної текстури. Замісіть круте пластичну масу.
  • Далі сформуйте з готового тіста колобок, накрийте його целофаном і залиште в холодильнику на півгодини.
  • З охолодженої маси випікайте різні тарталетки, солодкі пироги або кошики.

Пісочне тісто для курника

Тісто для курника може досить довгий період часу зберігатися в замороженому вигляді. Тому рекомендуємо за раз приготувати велику кількість піщаної основи, щоб потім швидко і без особливих турбот випікати для всієї родини ароматні борошняні вироби.

Необхідні продукти:

  • борошно – 2 ст.;
  • сіль – ½ ч. л.;
  • щіпка соди;
  • яйце – 1 шт.;
  • маргарин – 1 упаковка;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • сметана – 1 ст.
Дивіться також:  Бісквіт в мультиварці – 5 рецептів

Приготування:

  • З’єднуємо жир з цукром і сіллю, збиваємо інгредієнти до повного розчинення кристалів.
  • Потім додаємо яйце, сметану і ще раз збиваємо суміш.
  • Далі додаємо борошно маленькими порціями, не припиняючи розмішування маси.
  • Додаємо гашену соду і замішуємо ніжне пластичне тісто, яке ставимо в морозилку на півгодини.
  • Після закінчення зазначеного часу розрізаємо охолоджену масу на дві частини. Одну половинку розгортаємо в круглий пласт, після чого викладаємо на тісто приготовлену начинку для курника.
  • На завершальному етапі розкачуємо частину основи і накриваємо нею верхній шар начинки. Тісто для курника запікається в розігрітій до 180°С духовці протягом 40-50 хвилин.

Ледачий спосіб в кухонному комбайні

Якщо вирішальну роль для вас грає час приготування страви, тоді швидкий заміс тіста з допомогою комбайна стане справжньою знахідкою. Досить закинути всі необхідні продукти в чашу приладу, щоб протягом декількох хвилин приготувати смачне тісто для домашньої випічки.

Важливо: у процесі готування використовуйте спеціальні насадки, призначені для замісу пісочного тіста.

Склад:

  • борошно – 2 ст.;
  • вершкове масло – 50 г;
  • тепла вода – ½ ст.;
  • яйце – 1 шт.;
  • щіпка солі.

Приготування:

  • У чаші приладу змішують борошно, масло і яйце до однорідної консистенції.
  • В окремій мисці розчиняють сіль у теплої рідини, після чого солоний розчин виливають у чашу з тестом. Отриману масу змішують, використовуючи невелику швидкість кухонного комбайна.
  • Загорнута в целофан тісто охолоджують протягом 25-30 хвилин.
  • Далі на поверхні столу з допомогою качалки розкачують тонкий пласт товщиною 2 мм
  • На завершення з готового тіста вирізують невеликі кружечки, які можна начинити будь-якими фруктами для подальшого запікання або заморозити до наступного приготування страви.
Прокрутка до верху