Відмінна випічка або холодний десерт — шарлотку, страва, знайоме багатьом з дитинства з використанням різних компонентів. Страва під назвою «шарлотка» або «шарлот» готують по всьому світу. Десь це холодний пудинг, прекрасна випічка печиво савоярді або традиційний яблучний пиріг, який швидко готується, завжди виходить і може мати різні варіації приготування. Ніжний і соковитий, він прекрасно підійде до чаю на ранок, радуючи дивовижним ароматом і чудовим смаком.
Як зробити класичну шарлотку з яблуками?
Готується смачний пиріг з романтичною назвою з:
- яблук – 5-7 шт.;
- борошна – 200 г;
- цукрового піску – 200 г;
- кориці, ванільного цукру;
- яєць – 4-6 шт.
Перед тим, як почати готувати пиріг, обов’язково варто включити духова шафа. Поки буде готуватися тісто, духовка прогріється до потрібної температури.
Фрукти вимити, очистити від шкірки і насіння, після чого подрібнити ножем, перетворивши на тонкі скибочки. Окремо жовтки збиваються до появи піни і білки з цукром до збільшення маси в кілька разів. З’єднати обидві маси, додати ванілін і поступово ввести просіяне борошно. Весь час повинен бути включений міксер, який постійно буде змішувати продукти.
Далі форма вистилається пергаментом, змащується маслом. Частина заготовки виливається в неї і заповнюється фруктовою нарізкою.
Щоб яблучка рівномірно розподілилися по пирогу, кожен шар рекомендується притрусити борошном.
Згори сиплеться кориця, виливається тісто, і форма відправляється в духову шафу на 12 хвилин при 200 градусах і 25 при 190. Про готовність випічки підкаже аромат, золотава скоринка і зубочистка, якої перевіряють внутрішню готовність пирога.
Рецепт приготування з сиром
Готується страва на основі:
- сир – 250 г;
- яєць – 3-5 шт.;
- яблук – 4 шт.;
- цукрового піску – 170 г;
- сметани – 90 мл;
- борошна – 210 г;
- розпушувач – 0,5 ч. л.;
- вершкового масла – 25 г;
- солі.
Тісто для шарлотки по цьому рецепту виходить пишним, повітряним, як і пиріг у підсумку. Збити окремо жовтки, додавши дрібку солі та білки з цукром до стійких піків. З’єднати обидві суміші, додати змішану сметану з сиром.
Окремо перемішуються сипучі компоненти і вводяться до решти продуктів. Роз’ємна форма змащується маслом, притрушивается невеликою кількістю борошна і заповнюється наполовину тестом. Зверху викладаються яблучні скибочки і тісто. Запекти в духовій шафі при температурі 190 градусів приблизно 30 хвилин.
Готуємо в мультиварці
шарлотка в мультиварці нітрохи не гірше тієї, що приготовлена в духовій шафі.
Для неї варто запастися:
- яблука – 5 шт.;
- яйцями – 5-6 шт.;
- борошно – 230 г;
- цукром – 220 г;
- розпушувачем – чайна ложка;
- вершковим маслом – 60 г;
- сіллю.
Збити міксером жовтки з білками, цукром і сіллю, додати до них заздалегідь змішані борошно і разрыхляющий порошок, вимішати. Готове тісто має по консистенції схожа на густу сметану.
Яблука порізати, заздалегідь видаливши насіння і серцевину, змішати з тестом. Вилити заготівлю мультиварочную чашу змащену маслом, готувати протягом години в режимі «випічка». Після приготування пиріг повинен трохи постояти в чаші з відкритою кришкою, після чого його можна подавати до столу.
Пишна шарлотка з хрусткою скоринкою
Для тих, хто любить безе, меренги представлений цей чудовий рецепт – пишна шарлотка в хрусткій скоринці.
Готується страва з:
- яйця – 4 шт.;
- цукрового піску — 190 г;
- білого борошна – 200 г;
- яблук.
Спочатку очищаються і нарізаються яблучка.
Щоб уникнути потемніння рекомендується полити фрукти соком лимона.
Окремо збивається білкова маса з цукром до стійкої піни, після до неї вводяться жовтки і борошно з порошком.
Роз’ємна форма вистилається пергаментом, змащується маслом і посипається сухариками для панірування. Туди ж відправляється половина заготовки, всі яблучка і тісто. Випікати десерт необхідно при 180 градусах протягом 38 хвилин (перевірити зубочисткою).
Як приготувати на кефірі
Готується випічка на основі:
- кефіру – 250 мл;
- цукру – 250 г;
- борошна – 450 г;
- жиру рослинного – 5 ст. л.;
- розпушувача – трохи більше чайної ложки;
- яєць – 3 шт.;
- яблук – 4 шт. середнього розміру;
- кориці;
- пудри цукрової для присипки.
Білки з жовтками і цукром збиваються разом до хорошої пінки. Слідом вводиться кисломолочний продукт, просеянная борошно. До решти інгредієнтів додається борошно з порошком.
Збивати їх міксером не потрібно, щоб уникнути жорсткості випічки.
Останнім компонентом йде рослинний жир.
З фруктів вийняти серцевину, порізати шматочками. Форма змащується жиром, притрушивается борошном. У неї виливається половина суміші, після яблука з корицею і інша маса. Запікати пиріг слід при температурі 190 градусів 45 хвилин. Після приготування шарлотка на кефірі прикрашається цукровою пудрою.
З бісквітного тіста
На приготування цього пишного пирога піде близько 35 хвилин.
Готується з:
- курячих яєць – 3-5 шт.;
- цукру – 220 г;
- борошна пшеничного – 210 г;
- яблук – кількість за бажанням;
- жиру рослинного – 20 мл;
- ваніліну.
Попередньо яйця для бісквітного тіста слід охолодити, відокремивши жовтки від білків. Фрукти очищаються і нарізати тонкими часточками. Форма змащується маслом і в неї викладається вся фруктова нарізка.
Цукор з жовтками збиваються, слідом додається ванільний екстракт. Після вводиться просеянная борошно, все ретельно вимішується.
Охолоджені білки збити до стійких піків, акуратно силіконової лопаткою ввести в тісто, вимісити. Залити отриманою масою яблука, запекти при температурі 180 градусів протягом 20 хвилин.
Насипний пиріг з яблуками
У пирога смачна скоринка зверху і соковита начинка всередині.
Для його приготування слід запастися:
- яблуками – 1,3 кг;
- борошном – 200 г;
- цукровим піском – 200 г;
- манною крупою – 190 г;
- сіллю;
- розпушувачем – 12 м;
- корицею;
- вершковим маслом – 160 р.
Спочатку змішуються в мисці всі сипучі компоненти, крім кориці. Фрукти очищаються і натираються на крупній тертці. До них вводиться кориця, все перемішується.
Форму застелити пергаментом, змастити олією. Висипати трохи сухої суміші на низ форми, розрівняти, викласти частину яблучної начинки. Зробити так само ще кілька шарів. Покласти зверху нарізку з вершкового масла, поставити випікатися пиріг при температурі 185 градусів протягом 55 хвилин.
Щоб верхівка пирога не підгоріла, її можна прикрити блискучим папером після появи золотистої скоринки.
Подається десерт охолодженим (гарячий він буде сильно кришитися при спробі нарізати).
Перевернута шарлотка з яблуками
Для шарлотки перевертыша слід запастися:
- яблука – 4 шт.;
- вершковим маслом – 70 г;
- цукровим піском – 55 г;
- борошном і цукром – за 210 г (для тесту);
- яйця – 3 шт.;
- корицею.
Почистити і нарізати часточками яблука. На сковороді розтопити масло, цукровий пісок засипати. Після розчинення цукру додати фрукти і трохи обсмажити.
Тісто приготувати з цукрового піску, борошна, яєць і кориці. Все ретельно вимішати. На деко викласти солодкі фрукти, залити сумішшю, випекти при температурі 190 градусів 20 хвилин. Вийняти, перевернути догори дном. Виходить дуже красиво і смачно.
Листкова шарлотка в духовці
Листкова шарлотка з яблуками в духовці готується з:
- листкового тіста;
- крохмалю – 1 ст. л.;
- цукру – 100 г;
- яйця;
- яблук;
- кориці.
Тісто розморозити, фрукти помити і нарізати часточками. У деко, змащене маслом, покласти розкатаний пласт тіста, зверху яблучка з корицею, цукром і крохмалем (для в’язкості начинки). Зверху фруктова нарізка прикривається другим пластом тіста, змащують збитим жовтком. Випікати пиріг рекомендується при 190 градусах протягом 30 хвилин. Нарізати готовий десерт краще в охолодженому вигляді.
Пишна дріжджова випічка з яблук і груш
Готується соковитий пиріг з:
- борошна – 260 г;
- молока – 160 мл;
- дріжджі – 25 г;
- яєць – пару штук;
- олії оливкової – 40 мл;
- ваніліну, солі;
- яблук – 4 шт.;
- груш – 4 шт. (залежно від розміру);
- горіхів (для прикраси).
У мисці збивається ванілін з сіллю і яйцями. У підігріте молоко додати цукор і дріжджі, дати їм піднятися. Змішати з яєчною сумішшю, борошном, олією. Дати масі злегка піднятися. Горішки підсмажити, подрібнити в крихту. Фрукти помити і нарізати часточками, видаливши насіння.
Форму змастити маслом і рясно посипати борошном. Викласти частину тіста, начинку і тісто. Горіхову крихту змішати з цукровим піском, присипати пиріг, поставити випікатися в духовку на 35 хвилин при 190 градусах.
Пряний пиріг з додаванням кориці
Пряний аромат кориці ідеально підходить для випічки і відмінно поєднується з яблуками. Додамо її в тісто для шарлотки.
Для приготування страви варто запастися:
- яблуками – 1 кг;
- яйця – 3-4 шт.;
- цукром – 100 г;
- борошном – 110 г;
- корицею – чайна ложка без гірки;
- вершковим маслом.
Спочатку збивається цукровий пісок з яєчками до хорошої піни, після всипається просеянная борошно, все вимішується. З яблук видаляється серцевина, після чого вони нарізати тонкими півкільцями.
У форму, змащену маслом, влити половинку густої суміші, засипати яблучка, притрусити корицею. Зверху залити рештою тестом і поставити випікатися на 35 хвилин при 185 градусах.
Готуємо яблучну шарлотку в хлібопічці
З настанням літа можна приготувати ніжну випічку з цікавим смаком, скориставшись хлібопічкою.
Готується страва з:
- борошна – 220 г;
- цукрового піску – 270 г;
- яблук – пару штук;
- злив – 120 г (приблизно);
- яєць – 3 шт.;
- розпушувача, масла, кориці.
Фрукти очистити і нарізати акуратними скибочками. Окремо збити жовтки і білки, з’єднати, збити з цукровим піском. Туди ж вводиться борошно, кориця і після вся начинка.
Хлібопічка змащується маслом, заповнюється заготівлею і включається на 90 хвилин в режимі «Кекс». Скоринка не повинна бути темною. Оскільки пиріг не завжди виходить рівним зверху, прикрасити його можна пудрою, мастикою, шоколадною глазур’ю і т. д.