Сир – цінний джерело кальцію і білка, безперечний лідер серед дієтичних страв, рекомендованих для профілактики цілого «букета» хвороб. Сьогодні багато господинь відмовляються від виготовленої промисловим способом кисломолочної продукції і трепетно збирають секрети, що підказують, як зробити сир з кислого молока самостійно.
Як зробити сир з кислого молока в духовці
Переваги приготованого в домашніх умовах продукту:
- Натуральний склад, без консервантів та рослинних жирів, в якому зберігаються всі необхідні вітаміни, мінеральні речовини, ферменти.
- Можливість відрегулювати соковитість, щільність і жирність страви – домашній сир зазвичай виходить ніжним, шаруватим, з потрібною часткою кислоти.
Приготувати його можна різними способами.
Головне правило єдине – якісний, перевірений молоко. Добре б від домашньої корови (попередньо його рекомендовано прокип’ятити!), але допустимо і магазинне, тільки обов’язково пастеризоване, з нетривалим періодом зберігання.
Для будь-якого із способів нам знадобляться:
- кисле молоко;
- металеве сито або друшляк;
- великий шматок марлі.
Час приготування: ~ 6 – 12 годин.
Послідовність дій:
- Не на повну 1 см банку з кислим молоком (можна взяти й іншу ємність, але молоко слід відразу сквашувати саме в ній) відправляємо в холодну духовку. Не накриваємо!
- Гріємо 40 – 60 хвилин при виставленій в межах 120 – 150 °C температурі.
- Вимикаємо техніку, залишаємо в ній отриманий сир до повного охолодження, можна на ніч.
- Застеляємо сито/друшляк двома шарами марлі.
- Поступово висипаємо на неї сир, акуратно зливаючи сироватку.
- Кінці тканини стискаємо вузликом – так вийде віджати більшу частину непотрібної рідини.
- Забуваємо про сирі на пару-трійку годин, поки не стече сироватка. При бажанні отримати сухий продукт, марлю зав’язуємо і підвішуємо над мискою. Бажаємо мокрий сир – залишаємо його на друшляку.
- Періодично перевіряємо консистенцію сирної маси. По досягненні потрібної щільності перекладаємо готовий продукт в ємність для зберігання.
При приготуванні в духовці з 3 літрів молока можна отримати 700 – 900 грамів смачного сиру.
Зверніть увагу! Кількість кінцевого продукту і ступінь кислоти залежать від тривалості і правильності скисання вихідної сировини. Воно повинно дозріти, але одночасно з тим не встигнути перекиснуть. Таким параметрам відповідає продукт 3-денний свіжості.
Готуємо в мікрохвильовці
Найпростіший і досить швидкий спосіб отримати ароматний сир з кислого – скористатися мікрохвильовою піччю.
Час приготування: ~5 – 15 хвилин безпосередньо в СВЧ-печі + кілька годин для охолодження.
Послідовність дій:
- Кисле молоко виливаємо в ємність, придатну для використання в мікрохвильовці. Накривати її не обов’язково, хоча цей варіант теж допустимо.
- Включаємо СВЧ-піч на повну потужність (зазвичай це 700 – 750 Вт) на 5 хвилин.
- Після звукового сигналу перевіряємо сироватку. Якщо вона прозора – приготування закінчено, якщо ж її колір молочний – необхідно додати ще кілька хвилин. Кількість часу – умовний параметр, визначити який для своєї печі можна тільки досвідченим шляхом. Залежить він від особливостей мікрохвильовки, а також від форми і матеріалу ємності, використовуваної в ній.
- Залишаємо сир в утворилася рідини на кілька годин до повного охолодження.
- Охолоджену до кімнатної температури суміш відкидаємо на сито для видалення з готового продукту зайвої сироватки.
З літра кислого молока з допомогою мікрохвильової печі можна отримати від 200 р сиру, що залежить від якості молока і відсотка білка в ньому.
З додаванням кефіру
Коли немає часу чекати, щоб молоко скисло, можна скористатися кефіром і за пару годин приготувати ніжний сир.
На літр молока нам знадобиться 0,5 – 1,0 л кефіру 1% жирності. Чим більше взяти для сквашування кефіру, тим більш вираженою буде в готовому продукті кислинка.
Послідовність дій:
- Доводимо молоко до кипіння.
- Знімаємо з плити, вливаємо в нього кефір, добре розмішуємо.
- Залишаємо мінімум на 120 хвилин (можна і на ніч). За цей час сир встигне «відскочити» від сироватки.
- Проціджуємо готовий продукт через марлю. Чим менше часу буде стікати зайва рідина, тим більш вологий сир вийде в підсумку.
Цікаво, що саме цей спосіб рекомендований педіатрами для приготування кисломолочної продукції, оптимальної для першого прикорму.
Рецепт в мультиварці
Сир в мультиварці – найпопулярнішою «помічниці» сучасної господині – готується не менш просто і швидко, ніж іншими способами.
Програму можна використовувати на свій розсуд. Наприклад, «йогурт», «підігрів», «випічка», «молочна каша». Час готування, відповідно, буде варіюватися від 15 хвилин до години. Основна умова при виборі режиму – температура, яка не доведе рідину до кипіння.
Послідовність дій:
- Кисле молоко виливаємо в чашу мультиварки.
- Вибираємо придивилася програму, при необхідності виставляємо температуру до 80 градусів, включаємо прилад і забуваємо про приготуванні на заданий технікою проміжок часу.
- По закінченні потрібного часу вимикаємо мультиварку і даємо сиру охолонути. Це займе не менше 3 – 4 годин.
- Відкидаємо отриманий продукт на марлю, дозволяючи стекти сироватці. При необхідності, підвішуємо марлю у вузлику або злегка віджимаємо руками за аналогією з уже описаними способами.
Самий швидкий рецепт
Якщо є необхідність терміново приготувати домашній сир, можна скористатися перевіреним рецептом, що дозволяє буквально за годину отримати 0,5 кг найніжнішої рікотти.
Нам знадобиться:
- 3 літри свіжого домашнього або магазинного пастеризованого молока;
- щедра щіпка солі;
- 3 – 4 ст. л. лимонного соку або 2 ч. л. лимонної кислоти.
Послідовність дій:
- Обполіскуємо каструлю з холодною водою, вливаємо в неї молоко, солимо, додаємо лимонний сік/кристалічну кислоту.
- Нагріваємо отриману суміш на повільному вогні або водяній бані, періодично помішуючи.
- Продовжуємо попередній етап до появи «пластівців» і повного відділення сироватки.
- Відкидаємо сир на марлю і залишаємо на 45 – 60 хвилин для стікання рідини.
Можна використовувати дещо іншу технологію – молоко довести до кипіння, зняти з плити, тільки потім посолити його і влити лимонний сік. Далі суміш потрібно перемішати склад і почекати 7 хвилин, поки рідина не почне згортатися пластівцями.
В цей момент непогано б додати столову ложку жирних вершків, які зроблять смак готового сиру особливо ніжним і вершковим.
По закінченні потрібного часу для відділення рікотти від сироватки, як і при всіх інших способах, рекомендовано скористатися друшляком і марлею.
Технологія приготування без нагріву
Далі представлені два способи приготування сиру з кислого молока, що виключають його термічну обробку:
- Утворилася в результаті бродіння молока кисляк просто відкидають на сито з марлею. Відіжміть зайву рідину, отримуючи вологий і ніжніший за консистенцією кисломолочний продукт, ніж сир, приготований в духовці на водяній бані і т. д.
- Пакет кефіру залишають на ніч в морозилці, вранці витягують отриману «крижинку» з целофану і відправляють в друшляк, застелений марлею, до повного розморожування і відділення сиру від сироватки.
Смачний сир з кислого козячого молока
Технології приготування сиру з коров’ячого і козячого молока ідентичні. З однією лише різницею, що останнє – більш цінне. Воно підвищує імунітет, має цілющі властивості. Саме тому сир з нього виходить легкозасвоюваним, низкоаллергенным, максимально насиченим вітамінами і мікроелементами. Ось тільки для того, щоб козяче молоко скисло, часом потрібно чимало часу. Саме тому досвідчені господині прискорюють цей процес за допомогою кип’ятіння і додавання солі.
Подібні маніпуляції дозволяють отримати козячу кисляк буквально за добу, за умови сквашування в теплому місці. Далі можна вибирати, як зробити з кислого козячого молока сир: в мультиварці, мікрохвильовій печі або ж за допомогою звичайного прогрівання.
Заручившись запропонованими перевіреними рецептами, ви без праці освоїте нескладну технологію приготування домашнього сиру і порадуєте сім’ю смачними і корисними кулінарними шедеврами.