Як зробити сир з кислого молока – 7 правильних рецептів

Сир – цінний джерело кальцію і білка, безперечний лідер серед дієтичних страв, рекомендованих для профілактики цілого «букета» хвороб. Сьогодні багато господинь відмовляються від виготовленої промисловим способом кисломолочної продукції і трепетно збирають секрети, що підказують, як зробити сир з кислого молока самостійно.

Як зробити сир з кислого молока в духовці

Переваги приготованого в домашніх умовах продукту:

  • Натуральний склад, без консервантів та рослинних жирів, в якому зберігаються всі необхідні вітаміни, мінеральні речовини, ферменти.
  • Можливість відрегулювати соковитість, щільність і жирність страви – домашній сир зазвичай виходить ніжним, шаруватим, з потрібною часткою кислоти.

Приготувати його можна різними способами.

Головне правило єдине – якісний, перевірений молоко. Добре б від домашньої корови (попередньо його рекомендовано прокип’ятити!), але допустимо і магазинне, тільки обов’язково пастеризоване, з нетривалим періодом зберігання.

Для будь-якого із способів нам знадобляться:

  • кисле молоко;
  • металеве сито або друшляк;
  • великий шматок марлі.

Час приготування: ~ 6 – 12 годин.

Послідовність дій:

  • Не на повну 1 см банку з кислим молоком (можна взяти й іншу ємність, але молоко слід відразу сквашувати саме в ній) відправляємо в холодну духовку. Не накриваємо!
  • Гріємо 40 – 60 хвилин при виставленій в межах 120 – 150 °C температурі.
  • Вимикаємо техніку, залишаємо в ній отриманий сир до повного охолодження, можна на ніч.
  • Застеляємо сито/друшляк двома шарами марлі.
  • Поступово висипаємо на неї сир, акуратно зливаючи сироватку.
  • Кінці тканини стискаємо вузликом – так вийде віджати більшу частину непотрібної рідини.
  • Забуваємо про сирі на пару-трійку годин, поки не стече сироватка. При бажанні отримати сухий продукт, марлю зав’язуємо і підвішуємо над мискою. Бажаємо мокрий сир – залишаємо його на друшляку.
  • Періодично перевіряємо консистенцію сирної маси. По досягненні потрібної щільності перекладаємо готовий продукт в ємність для зберігання.

При приготуванні в духовці з 3 літрів молока можна отримати 700 – 900 грамів смачного сиру.

Дивіться також:  Скумбрія в цибулинні за 3 хвилини – 6 рецептів

Зверніть увагу! Кількість кінцевого продукту і ступінь кислоти залежать від тривалості і правильності скисання вихідної сировини. Воно повинно дозріти, але одночасно з тим не встигнути перекиснуть. Таким параметрам відповідає продукт 3-денний свіжості.

Готуємо в мікрохвильовці

Найпростіший і досить швидкий спосіб отримати ароматний сир з кислого – скористатися мікрохвильовою піччю.

Час приготування: ~5 – 15 хвилин безпосередньо в СВЧ-печі + кілька годин для охолодження.

Послідовність дій:

  • Кисле молоко виливаємо в ємність, придатну для використання в мікрохвильовці. Накривати її не обов’язково, хоча цей варіант теж допустимо.
  • Включаємо СВЧ-піч на повну потужність (зазвичай це 700 – 750 Вт) на 5 хвилин.
  • Після звукового сигналу перевіряємо сироватку. Якщо вона прозора – приготування закінчено, якщо ж її колір молочний – необхідно додати ще кілька хвилин. Кількість часу – умовний параметр, визначити який для своєї печі можна тільки досвідченим шляхом. Залежить він від особливостей мікрохвильовки, а також від форми і матеріалу ємності, використовуваної в ній.
  • Залишаємо сир в утворилася рідини на кілька годин до повного охолодження.
  • Охолоджену до кімнатної температури суміш відкидаємо на сито для видалення з готового продукту зайвої сироватки.

З літра кислого молока з допомогою мікрохвильової печі можна отримати від 200 р сиру, що залежить від якості молока і відсотка білка в ньому.

З додаванням кефіру

Коли немає часу чекати, щоб молоко скисло, можна скористатися кефіром і за пару годин приготувати ніжний сир.

На літр молока нам знадобиться 0,5 – 1,0 л кефіру 1% жирності. Чим більше взяти для сквашування кефіру, тим більш вираженою буде в готовому продукті кислинка.

Послідовність дій:

  • Доводимо молоко до кипіння.
  • Знімаємо з плити, вливаємо в нього кефір, добре розмішуємо.
  • Залишаємо мінімум на 120 хвилин (можна і на ніч). За цей час сир встигне «відскочити» від сироватки.
  • Проціджуємо готовий продукт через марлю. Чим менше часу буде стікати зайва рідина, тим більш вологий сир вийде в підсумку.
Дивіться також:  Закуска до вина – 12 найкращих рецептів закусок до червоного і білого вина

Цікаво, що саме цей спосіб рекомендований педіатрами для приготування кисломолочної продукції, оптимальної для першого прикорму.

Рецепт в мультиварці

Сир в мультиварці – найпопулярнішою «помічниці» сучасної господині – готується не менш просто і швидко, ніж іншими способами.

Програму можна використовувати на свій розсуд. Наприклад, «йогурт», «підігрів», «випічка», «молочна каша». Час готування, відповідно, буде варіюватися від 15 хвилин до години. Основна умова при виборі режиму – температура, яка не доведе рідину до кипіння.

Послідовність дій:

  • Кисле молоко виливаємо в чашу мультиварки.
  • Вибираємо придивилася програму, при необхідності виставляємо температуру до 80 градусів, включаємо прилад і забуваємо про приготуванні на заданий технікою проміжок часу.
  • По закінченні потрібного часу вимикаємо мультиварку і даємо сиру охолонути. Це займе не менше 3 – 4 годин.
  • Відкидаємо отриманий продукт на марлю, дозволяючи стекти сироватці. При необхідності, підвішуємо марлю у вузлику або злегка віджимаємо руками за аналогією з уже описаними способами.

Самий швидкий рецепт

Якщо є необхідність терміново приготувати домашній сир, можна скористатися перевіреним рецептом, що дозволяє буквально за годину отримати 0,5 кг найніжнішої рікотти.

Нам знадобиться:

  • 3 літри свіжого домашнього або магазинного пастеризованого молока;
  • щедра щіпка солі;
  • 3 – 4 ст. л. лимонного соку або 2 ч. л. лимонної кислоти.

Послідовність дій:

  • Обполіскуємо каструлю з холодною водою, вливаємо в неї молоко, солимо, додаємо лимонний сік/кристалічну кислоту.
  • Нагріваємо отриману суміш на повільному вогні або водяній бані, періодично помішуючи.
  • Продовжуємо попередній етап до появи «пластівців» і повного відділення сироватки.
  • Відкидаємо сир на марлю і залишаємо на 45 – 60 хвилин для стікання рідини.

Можна використовувати дещо іншу технологію – молоко довести до кипіння, зняти з плити, тільки потім посолити його і влити лимонний сік. Далі суміш потрібно перемішати склад і почекати 7 хвилин, поки рідина не почне згортатися пластівцями.

Дивіться також:  Макарони з тушонкою – 5 рецептів приготування

В цей момент непогано б додати столову ложку жирних вершків, які зроблять смак готового сиру особливо ніжним і вершковим.

По закінченні потрібного часу для відділення рікотти від сироватки, як і при всіх інших способах, рекомендовано скористатися друшляком і марлею.

Технологія приготування без нагріву

Далі представлені два способи приготування сиру з кислого молока, що виключають його термічну обробку:

  • Утворилася в результаті бродіння молока кисляк просто відкидають на сито з марлею. Відіжміть зайву рідину, отримуючи вологий і ніжніший за консистенцією кисломолочний продукт, ніж сир, приготований в духовці на водяній бані і т. д.
  • Пакет кефіру залишають на ніч в морозилці, вранці витягують отриману «крижинку» з целофану і відправляють в друшляк, застелений марлею, до повного розморожування і відділення сиру від сироватки.

Смачний сир з кислого козячого молока

Технології приготування сиру з коров’ячого і козячого молока ідентичні. З однією лише різницею, що останнє – більш цінне. Воно підвищує імунітет, має цілющі властивості. Саме тому сир з нього виходить легкозасвоюваним, низкоаллергенным, максимально насиченим вітамінами і мікроелементами. Ось тільки для того, щоб козяче молоко скисло, часом потрібно чимало часу. Саме тому досвідчені господині прискорюють цей процес за допомогою кип’ятіння і додавання солі.

Подібні маніпуляції дозволяють отримати козячу кисляк буквально за добу, за умови сквашування в теплому місці. Далі можна вибирати, як зробити з кислого козячого молока сир: в мультиварці, мікрохвильовій печі або ж за допомогою звичайного прогрівання.

Заручившись запропонованими перевіреними рецептами, ви без праці освоїте нескладну технологію приготування домашнього сиру і порадуєте сім’ю смачними і корисними кулінарними шедеврами.

Прокрутка до верху