Для багатьох початківців господарок стає проблемою, як зробити тісто для пельменів, щоб воно вийшло смачним, ніжним, еластичним.
Ідеальна основа повинна добре розкачуватись, залепляться, утримувати начинку всередині, швидко провариваться.
Кулінари склали вдалі рецепти ідеального пельменного тіста з різних інгредієнтів в кращих традиціях російської кухні.
М’яке тісто для пельменів за класичним рецептом
Цей варіант приготування тіста зручний, якщо під рукою мінімальна кількість інгредієнтів.
Потрібно:
- 1 яйце;
- 200 мл питної води;
- 600 г пшеничного борошна;
- 5 г дрібної солі.
Кроки приготування.
- Борошно з’єднують із сіллю і висипають у місткій чашку.
- В центрі сухої суміші роблять лунку. В неї наливають холодну воду і вбивають яйце.
- Ложкою починають замішування тіста, рухаючись від центру до країв.
- Коли маса стане густішою, її викладають на присипаний борошном стіл.
- Тісто продовжують вручну замішувати, періодично додаючи борошно.
- Коли основа стане однорідною і пружною, її поміщають в холодильник на 30 хвилин.
Порада: заміс тіста вимагає великих фізичних зусиль, тому зручніше і легше робити це нижньою частиною долонь: так руки менше втомляться.
Заварна основа для пельменів
Тісто, приготоване за цим рецептом, виходить більш ніжним, тонким, не рветься при розкочуванні, а пельмені з нього швидше варяться.
Список продуктів:
- 1 яйце;
- 480 г борошна вищого сорту;
- 200 мл окропу;
- 20 мл рослинного масла;
- 5 г солі.
Спосіб приготування.
- Яйце солять і пару хвилин збивають до утворення піни.
- Частинами додають просіяне борошно, постійно перемішуючи масу. Комков бути не повинно.
- Додають масло, розмішують знову.
- Не перестаючи заважати, в отриманий склад вливають тільки що вскипевшую воду.
- Коли тісто трохи охолоне, його вимішують руками до ідеальної консистенції. Якщо маса продовжує липнути до рук, додають ще 1-2 ст. ложки борошна.
- Перед ліпленням заварне тісто для пельменів обертають харчовою плівкою і прибирають «на відпочинок» в холодильник на 40 хвилин.
Тісто в хлібопічці
Кухонна «помічниця» значно спрощує трудомісткий процес вимішування тіста. Пельменна основа в хлібопічці завжди виходить потрібної консистенції. Крім того, можна засипати весь обсяг борошна відразу, а не частинами, як при замісі звичайного тесту.
Необхідні компоненти:
- 250 мл відфільтрованої води;
- 1 невелике яйце;
- 480 г просіяного борошна;
- 5 г солі;
- 20 мл соняшникової олії.
Технологія приготування.
- У ємність хлібопічки розбивають яйце, виливають воду і масло.
- Додають сіль і все борошно.
- Включають програму «Тісто» на 1,5 години (час приготування залежить від конкретної моделі техніки).
- Тісто для пельменів в хлібопічці виходить однорідним, без бульбашок в розрізі. Його кладуть у поліетиленовий пакет і відразу ж використовують для розкочування.
Готуємо на основі мінеральної води
Найсмачнішим, м’яким, легко раскатывающимся виходить домашнє тісто на мінералці. Воду краще брати сильної газації і наливати з пляшки безпосередньо перед приготуванням.
Потрібно:
- 1 яйце;
- 80 мл рослинного масла;
- по 3 г цукрового піску і солі;
- 220 мл сильногазованою мінеральної води;
- · 550 г борошна.
Порядок дій.
- Яйце збовтують виделкою.
- Додають сіль і цукор, перемішують до розчинення крупинок.
- Заливають масло і газовану воду.
- Невеликими порціями засипають борошно, ретельно вимішуючи тісто ложкою.
- Коли масу стане незручно заважати в мисці, її вивалюють на стіл і мнуть руками. Місять доти, поки тісто не перестане прилипати до долонь.
Еластичне пельменний тісто на воді і яйці
Завдяки додаванню рослинного масла, тісто стає м’яким, податливим. Вироби з нього не разлепляются при варінні і не розриваються навіть після заморозки. Якщо тісто необхідно для приготування пельменів з рибним фаршем, пшеничне борошно можна замінити рисової.
Склад:
- 480 г борошна вищого сорту;
- 1 яйце;
- 200 мл теплої води;
- 40 мл рослинного масла;
- 3 г солі.
Рецепт покроково.
- Яйце перемішують із сіллю.
- Додають масло і воду.
- Засипають борошно, замішують еластичне тісто.
- З отриманої маси скачують кулю, покласти його в поліетиленовий пакет і прибирають в холодне місце на 20 хвилин.
Порада: замість рослинного масла можна взяти майонез, тісто вийде м’якше і слухнянішою.
Варіант на окропі з рослинним маслом
Заварне тісто має більш щільну консистенцію, воно краще розкочується і склеюється. Вироби з нього можна наповнювати великою кількістю начинки: вони не порвуться. З приготуванням такої основи легко впорається навіть недосвідчений кулінар.
Необхідні компоненти:
- 450 г білого борошна;
- 1 яйце;
- 200 мл крутого окропу;
- 4 г дрібної солі;
- 20 мл кукурудзяної олії.
Технологія приготування.
- Яйце збивають з сіллю.
- Акуратно засипають борошно, заливають масло.
- Продукти перемішують до однорідної консистенції.
- Потроху вводять окріп, розмішуючи складу ложкою.
- Трохи остигле тісто місять руками.
- Формують гладкий колобок і прибирають його перед ліпленням в холодильник на півгодини.
Як зробити тісто на пельмені на молоці?
З основою, приготовленої з молока, приємно працювати. Вона майже не липне до долонь, легко розкочується, не руйнується при варінні. Пельмені з тіста на молоці виходять дуже смачними.
Потрібно:
- 200 мл среднежирного молока;
- 1 яйце;
- 380 г просіяного борошна;
- 20 мл соняшникової олії;
- 5 г солі.
Порядок дій.
- Молоко трохи підігрівають в мікрохвильовій печі або на плиті.
- Гіркою борошно насипають на містку миску, роблять у середині невелику воронку.
- У заглиблення вбивають яйце, насипають сіль і наливають молоко.
- Тісто починають замішувати ложкою по колу.
- Додають соняшникову олію.
- Масу вивалюють на стіл, посипаний борошном, і продовжують місити вручну.
- Тісто має бути пружним, але м’яким (при необхідності борошно додають).
- З тіста формують шар, кладуть його в глибоку ємність, змащену рослинним маслом, і залишають накритий тканиною на 30 хвилин.
Ніжне — на сметані
Секрет тіста, приготованого за цим рецептом, полягає в додаванні склянки сметани. Ніжну сметанную основу можна використовувати для ліплення пельменів, чебуреків, вареників, а також просто смажити на сухій сковороді.
Необхідні інгредієнти:
- 200 г жирної (краще домашнього) сметани;
- 350 г борошна;
- 1 яйце;
- 5 г солі.
Послідовність приготування.
- Всі інгредієнти, крім борошна, з’єднують в одній ємності.
- Частинами підсипають борошно, безперервно розмішуючи масу.
- Тісто з допомогою ложки збирають в один шар і викладають на поверхню, посипану борошном.
- Основу розминають нижньою частиною долонь до м’якості.
- Щоб тісто набуло необхідну консистенцію, його кладуть у пакет і поміщають в прохолодне місце на 40 хвилин.
Порада: сметанне тісто виходить дуже ніжним. Тому важливо строго дотримувати час варіння пельменів: переварившиеся вироби можуть порватися.
Рецепт приготування без яєць
Ідеальну пельменну основу можна замісити і без додавання яйця. Вироби з такого тіста завжди виходять ніжними та смачними.
Список продуктів:
- 0,5 кг борошна;
- 220 мл води;
- 3 г солі.
Процес приготування.
- Сіль розмішують у воді кімнатної температури до повного розчинення кристалів.
- В цю ж ємність просіюють невелику частину приготовленої борошна.
- Масу розмішують круговими рухами за допомогою виделки.
- Коли заважати виделкою стане складно, тісто викладають з ємності на стіл, попередньо присипану борошном, і місять вручну. Робити це необхідно не менше 15 хвилин.
- Коли основа перестане липнути до поверхні і долонь, і стане однорідною на вигляд, її слід прибрати в пакет і помістити в холодильник на півгодини.
Оригінальне кольорове тісто для пельменів
За цим рецептом можна приготувати смачні і дуже ефектні пельмені зеленого, жовтого і червоного кольорів. Для тіста використовуються тільки природні барвники, тому страву можна пропонувати навіть маленьким дітям. Кольоровим пельмені обов’язково опиняться в центрі уваги на дитячому святі.
Для зеленого тіста потрібно:
- 250 р пшеничного борошна;
- 50 мл молока;
- 50 мл води;
- 1 маленькій яйце;
- 20 г сметани;
- 100 г замороженого шпинату;
- 3 г солі.
Інгредієнти для червоної основи:
- 250 г борошна;
- 100 мл томатного соку навпіл з водою;
- 20 г томат-пасти;
- 1 дрібне яйце;
- сіль.
Продукти для жовтого відтінку:
- 250 г борошна;
- 1 велика морква;
- 4 р куркуми;
- 1 невелике яйце;
- 20 г сметани;
- 3 г солі.
Послідовність приготування.
- Для зеленої основи шпинат відтають і дрібно нарізають. Щоб отримати вироби в цяточку, із зеленої маси можна віджати сік і використовувати тільки його.
- Додають яйце і сметану.
- Сіль з’єднують з борошном і засипають в зелену основу.
- Тісто замішують звичайним способом і прибирають в холодильник для «відпочинку».
- Щоб отримати червоні пельмені, перемішують збите яйце, сік і томат-пасту.
- Засипають борошно з сіллю, місять тісто, до ліплення охолоджують його.
- Аналогічно готують і жовту основу: сметану з’єднують з куркумою і збитим яйцем, додають свіжовичавлений морквяний сік, солять, поступово всипають борошно і роблять тісто.
Зробити пельменний тісто за запропонованими рецептами вдасться навіть у молодої господині. Головне — це дотримання технологічного процесу. Якщо ви готуєте тісто з запасом, обов’язково додайте рослинне масло: воно дозволить основі залишитися такою ж м’якою і не розтріснутися навіть через кілька днів.