Це популярне ласощі знають і люблять усі. Але останнім часом в магазинах і кафе важко знайти дійсно смачний продукт. Тому давайте дізнаємося, як зробити тістечко картопля самостійно.
Класичне тістечко картопля
Варіантів десерту дуже багато, але традиційний рецепт – завжди найкращий.
Для приготування знадобиться:
- банку згущеного молока;
- упаковка масла вершкового;
- ч. л. цукру;
- близько 700 грам печива;
- шість ложок какао.
Процес приготування:
- Вибране печиво потрібно подрібнити в зовсім дрібну крихту. Краще всього це зробити за допомогою блендера, але якщо його немає, то скористайтеся м’ясорубкою або просто роздушіть руками.
- Масло трохи розімніть (воно не повинно бути тільки з полиці холодильника), змішайте зі згущеним молоком і ретельно перебити. Потім всипте какао і ще трохи попрацюйте міксером.
- В отриману масу акуратно введіть крихти з печива, доведіть складу до однорідності і вылепите форми у вигляді картоплин.
- Зазначене кількість цукру перетріть з великою ложкою олії і з цієї суміші сформуйте «вічка» для тістечок. Але прикрашати їх таким способом зовсім не обов’язково.
Рецепт приготування печива
Тістечко картопля з печива готується дуже швидко і не вимагає великих матеріальних витрат, але незмінно виходить м’яким і смачним.
В якості наповнювача дуже добре підходить просте печиво «До чаю» або «Ювілейне».
Необхідні продукти:
- три ложки какао;
- 0,15 кг вершкового масла;
- 200 грам згущеного молока;
- 0,4 кг печива.
Процес приготування:
- Печиво перетворюємо в дрібну крихту будь-яким зручним та доступним способом.
- Змішуємо її з вказаною кількістю какао. Якщо вам подобається більш насичений шоколадний смак, то додайте ще трохи порошку.
- До сухих інгредієнтів вливаємо згущене молоко і кладемо масло, нарізане на кубики невеликого розміру (воно має бути достатньо твердим).
- Всі складові ретельно вимішуємо до м’якого і однорідного стану. Якщо маса вийшла сухуватою, значить потрібно ввести ще трохи масла або згущеного молока.
- Вылепите тістечка підходящої форми і охолодіть перед подачею. За бажанням їх можна прикрасити горіхами.
Як зробити по ГОСТу
Необхідні продукти:
- 70 грам какао;
- 50 грам згущеного молока;
- три яйця;
- 15 грам крохмалю;
- три ч. л. рому або коньяку;
- близько 150 грам масла вершкового;
- 70 грам борошна;
- 0,1 кг цукру.
Процес приготування:
- З’єднати жовтки і частина цукру до утворення досить густий світлої маси.
- Білки теж перебиваємо так, щоб утворилася піна. Змішуємо їх з цукром і доводимо до щільного стану, збивши суміш ще трохи.
- Обидві приготовлені маси з’єднуємо між собою, а потім з крохмалем і борошном.
- Отримане тісто перекладаємо у форму і випікаємо близько 12 хвилин при 200 градусах. Після цього повністю охолодити його і даємо постояти 10 годин перед подальшим використанням.
- Через зазначений проміжок часу, перетворюємо корж в дрібну крихту будь-яким способом, наприклад, за допомогою блендера.
- Пудру перебиваємо з маслом і сюди ж вливаємо згущене молоко, продовжуючи працювати міксером. Трохи крему (буквально, чайну ложку) потрібно відкласти.
- Цю суміш викладаємо до бісквітної крихти, вливаємо вибраний алкоголь і перемішуємо до однорідності. Формуємо тістечка і обвалюють їх в какао.
- З відкладеного крему робимо невеликі «паростки» і прикріплюємо їх до десерту.
Простий десерт з сухарів
Необхідні продукти:
- півсклянки цукру;
- дві склянки молока;
- 0,4 кг сухарів панірувальних;
- півпачки вершкового масла;
- три ложки какао;
- горіхи і кокосова стружка на свій смак.
Процес приготування:
- Доводимо масло на плиті до рідкого стану і змішуємо з цукром. Потім в отриману масу кладемо какао, вливаємо молоко і перемішуємо.
- Як тільки всі складові розтануть, додаємо до них панірувальні сухарі і розмішуємо, доводячи до однорідності.
- Поки суміш ще тепла, формуємо тістечка. За смаком обвалюємо їх у ароматної білій стружці, горіхах і какао і прибираємо на годину в холодильник перед подачею.
З бісквіту зі згущеним молоком
Необхідні продукти:
- склянку борошна і стільки ж цукру;
- чотири яйця;
- ч. л. розпушувача і ваніліну;
- 0,1 кг какао, цукрової пудри;
- близько 150 грам вершкового масла;
- згущене молоко – 50 грам.
Процес приготування:
- Змішуємо цукор з ваніліном і яйцями, збиваємо, потім додаємо розпушувач з борошном. Вимішуємо складу до однорідності і з цієї маси печемо корж при 180 градусах близько 35 хвилин.
- Його повністю остуджуємо і залишаємо на ніч, щоб він добре просох. Після цього подрібнюємо його будь-яким способом в крихту.
- Цукрову пудру змішати зі згущеним молоком і маслом, збиваємо міксером до утворення крему. Цю масу викладаємо до крихті, вимішуємо і формуємо тістечка.
- Кожну заготовку обвалюємо в какао і даємо готового десерту постояти деякий час у холодильнику перед подачею.
Тістечко картопля з фундуком
Необхідні продукти:
- дві ложки цукрової пудри і какао;
- 0,1 кг фундука;
- 130 мл молока;
- 100 грам вершкового масла;
- близько 300 грам печива.
Процес приготування:
- Горіхи та печиво за допомогою блендера перетворити в дрібну крихту.
- Нагрійте Молоко, з’єднайте з какао і цукровою пудрою. Додайте нарізане масло і розмішайте, щоб воно розтопилося в молоці. Дочекайтеся остигання солодкої маси.
- Змішайте рідку суміш з подрібненими інгредієнтами, розмішайте до однорідності, сформуйте тістечка і обваляйте їх в какао.
Просте частування з вівсяних пластівців
Необхідні продукти:
- чотири ложки какао;
- банан;
- половина склянки вівсянки;
- 100 грам кокосової стружки.
Процес приготування:
- Пластівці подрібнюємо майже в борошно, змішати з какао і стружкою. Бажано цю масу ще раз пропустити через комбайн або блендер.
- Банан перетворюємо у пюре, викладаємо до решти складових і отримуємо однорідну суміш.
- Залишається зробити з неї будь-які за формою картоплини, які за смаком можна обваляти в какао і трохи підморозити перед подачею.
Чим замінити згущене молоко в десерті
Якщо дуже хочеться приготувати тістечка, але під рукою не виявилося згущеного молока, то спробуйте замінити її невеликою кількістю молока або вершків з додаванням цукру.
- Дієтичний варіант – використовувати бананове пюре, яке дуже добре поєднується з какао.
- Також замість згущеного молока цілком підійде джем або варення. Але регулюйте кількість цукру, щоб не вийшло занадто солодко.
Тістечко картопля – ласощі, яке досі актуально і любимо. І яким би рецептом ви не скористалися, десерт завжди вийде дуже смачним.