Топлене масло більш корисно, ніж цей же продукт у звичному твердому вигляді. Воно значно краще засвоюється організмом і навіть сприяє його очищенню від токсинів, шлаків. Кілька варіантів, як зробити топлене масло своїми руками, не використовуючи спеціальний інвентар, опубліковані нижче.
Топлене масло: користь і шкода
Обговорюваний продукт є по-справжньому унікальним. З-за величезної користі такого олії для організму його називають «рідким золотом» на кухні.
- Продукт варто включити в свій обов’язковий раціон всім, хто зіткнувся з проблемою недокрів’я і/або анемії. Корисні речовини із складу такого масла поліпшать стан пацієнта, а в незапущених випадках допоможуть повністю усунути наявні неприємності.
- Обов’язковим обговорюваний варіант вершкового масла є в раціоні майбутніх мам. Він сприяє правильному здорового формування і розвитку малюка. Наприклад, в складі продукту багато кальцію.
- Дозволено таке масло навіть дітям з непереносимістю лактози, адже в ньому немає агресивних молочних білків. Регулярне вживання продукту сприяє формуванню міцного здорового скелета, забезпечує малюка достатньою кількістю вітаміну Д, і багатьох вітамінів групи В. Особливо корисно їсти його і дітям, і дорослим у зимовий період.
- Вживання топленого домашнього масла благотворно впливає на роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Воно підвищує еластичність судин, зміцнює імунітет, не дає розвиватися варикозу. Речовини зі складу продукту позитивно впливають на інтелект людини, покращують пам’ять, підтримують в тонусі ЦНС.
Не можна забувати про те, що обговорюваний продукт має високу калорійність. Тому вживання його у великих порціях може призвести до появи зайвої ваги.
З цієї причини він заборонений людям, що мають проблеми з обміном речовин. Наприклад, діабетикам або пацієнтам з будь-якою формою подагри.
Як зробити топлене масло з вершкового на плиті
Інгредієнти:
- жирне масло – 1 кг.
Приготування:
- Порізати жир на шматочки. Відправити в каструлю.
- Залишити продукт на середньому вогні до тих пір, поки на його поверхні не почне з’являтися біла густа пінка.
- Відразу після цього зменшити нагрів плити до мінімального. Залишити масло в каструлі нудитися без кришки. При цьому воно не повинно активно пузиритися.
- В процесі томління маса не перемішується.
- Спочатку поверх рідини з’явиться велика пінна шапка». Потрібно дочекатися, коли вона почне зменшуватися, і в цей момент пінку слід акуратно видалити, даючи чистому маслу стекти назад.
- Дочекатися, поки продукт стане апетитно золотистим і прозорим.
Перелити ще тепле пряжене масло в будь-яку зручну ємність зі скла (можна використовувати і кераміку) і залишити остигати, не прикриваючи кришкою. Зберігається такий продукт в холоді.
Готуємо в мультиварці
Підготуємо брусок вершкового масла вагою до кілограма.
Якщо є така можливість, варто придбати фермерський продукт.
Процес томління в чаші такої техніки майже не вимагає від господарки жодного втручання:
- Відправити продукт цілим шматком в чисту миску.
- Активувати програму «Мультиповар». Оптимальні параметри – 7 – 10 хвилин при 120 градусах. Потрібно дочекатися, поки продукт стане повністю рідким і почне наближатися до закипання.
- Далі, знизити температуру на 20 градусів. Нагрівати масло 2,5 – 3 години без кришки. Важливо час від часу видаляти скоринки з поверхні і контролювати готовність, щоб маса не подгорала.
- Одержаний в мультиварці продукт процідити через найдрібніше сито. Перелити в глиняний горщик. Прибрати в холод.
З кіло твердого масла виходить близько 800 г топленого продукту.
З додаванням чорного перцю
Інгредієнти:
- несолоне масло – 1,5 кіло;
- горошок чорного перцю – 2 десертні ложки.
Приготування:
- Пряний горошок загорнути в чисту марлю.
- Опустити тканина в каструлю з вже розтопленим маслом.
- Залишити ємність на плиті при мінімальному нагріві приблизно на 2,5 години.
- За цей час потрібно зняти з масла з’явилася рясну піну.
- У самому кінці приготування видалити марлю з перцем.
Коли продукт стане яскравим, привабливим апетитним кольором, його можна процідити і перелити на зберігання в посуд із скла/кераміки.
Топлене масло в духовці
Інгредієнти:
- несолоне масло – 2 кіло.
Приготування:
- Заздалегідь прогріти духовку до 150 градусів.
- Нарізати великими шматочками масло (приблизно по 100 г кожен).
- Перекласти їх в жароміцний посуд з товстим дном і стінками. Дуже важливо, щоб в ємності після додавання жиру залишилося вільний простір, приблизно, 8 – 9 см до верху. Інакше масло сильно забризкає духовку при бурління.
- Продукт потрібно залишити в заздалегідь прогрітій духовці до тих пір, поки він не придбає янтарно-золотистого відтінку і не стане прозорим. На це піде близько 4 годин.
- На дні ємності в підсумку виявиться велика кількість осаду, а поверхня масла покриє тверда пінка. Останню обов’язково видалити металевою ложкою.
- Злити масло без осаду в скляну ємність через чисту марлю.
Коли продукт охолоне, потрібно щільно закрити посуд з ним кришкою і відправити в прохолоду на зберігання. Осад з масла також можна використовувати, наприклад, для бутербродів, паштетів. Але зберігати його допускається не довше 3 днів.
Рецепт з сметани
Інгредієнти:
- жирна домашня сметана – 1 л.
Приготування:
- В дволітрову скляну банку викласти відразу всю сметану. Вона повинна доходити рівно до половини ємності.
- Закрити щільно кришкою.
- З силою постукати банкою про м’яку поверхню. Це дозволяє легко струшувати молочний продукт навіть без додаткової кухонної техніки.
- Приблизно через 10 – 14 хвилин подібних маніпуляцій у банку утворюється масло і рідина, яку потрібно злити.
- Залишився продукт слід порізати, перекласти в каструлю і відправити на повільний вогонь. Бажано використовувати сітку для духовки, щоб додатково підняти банку і зробити вогонь для неї більш щадним.
- Топити масло близько трьох годин. В процесі уважно стежити, щоб воно не пригоріло. Постійно видаляти образовывающуюся пінку зверху.
- До кінця зазначеного строку масло повинне опинитися вгорі банки, а знизу накопичиться напівпрозора рідина. Густу частину потрібно перекласти в окрему ємність для зберігання в холоді.
Якщо вдома є міксер, то можна використовувати для збивання масла і його. Працювати їм доведеться значно менше, але швидкість потрібно вибирати мінімальну.
Як зробити з кмином
Інгредієнти:
- масло – 1 кілограм;
- кмин – 3 десертні ложки;
- каррі.
Приготування:
- При бажанні, приготувати топлене масло з кмином вийде дуже швидко. Для цього насамперед потрібно порізати жир і перекласти його у відповідну за розміром каструлю.
- Далі, розтопити молочний продукт і довести до кипіння. Коли рідке масло почне пузиритися, потрібно перемішати його і зменшити нагрів плити.
- Підготовлені прянощі загорнути в чисту марлю. Краще взяти відразу 2 – 3 шари тканини.
- Марлю з усім вмістом опустити в масло. Знову довести масу до закипання.
- Томити вміст каструлі вже зі спеціями близько години. В процесі заважати масло і видаляти з нього пінку.
- Видалити тканина з каструлі. Ретельно процідити отриманий продукт.
Готове масло прибрати в холод в керамічному посуді. Якщо планується його тривале зберігання, ємність потрібно щільно закрити.
Топлене масло дхі
Описаний нижче варіант дозволяє приготувати не класичне, а ароматизоване масло дхі. Воно має приголомшливий смак і запах, покращує будь приготоване блюдо.
Інгредієнти:
- джира – 1,5 ст. л.;
- масло – 730 – 750 г;
- каррі.
Приготування:
- Порізати вершковий жир шматочками і відправити в глибоку товстостінну ємність.
- Залишити продукт на кілька годин при кімнатній температурі до розм’якшення.
- Відправити ємність на середній вогонь. Розтопити продукт, періодично помішуючи для однорідності.
- Після закипання жиру зменшити вогонь до мінімуму. Томити продукт при легкому кипінні.
- Коли на поверхні почне збиратися пінка, масло потрібно опустити мішечок з загорнутими іншими інгредієнтами. Краще всього зробити його з марлі.
- Залишити масу в спокої на кілька годин на плиті.
- Зняти пінку. Надалі її можна використовувати, наприклад, для приготування плову. Процідити масло, видаливши марлевий мішечок.
Зберігати в холоді. Для цього однакового підійде і нижня полиця холодильника, і погріб, і морозилка і навіть зимовий балкон.
Як зберігати топлене масло в домашніх умовах
Для тривалого зберігання такого продукту найкраще підійде тара зі скла або кераміки. Ємність потрібно вибирати з кришкою.
Допускається зберігати масло в холодильнику, так і в морозилці. У прохолоді воно може простояти до 2 років.
Дозволяється зберігати топлене масло навіть при кімнатній температурі в темному місці. У такому випадку термін зберігання скоротиться до 6 – 8 місяців. Краще відразу розкладати його в невеликі ємності. У середньому, пів-літрової банки продукту вистачає на 1,5 – 2 місяці сім’ї з 4 чоловік.
Незалежно від того, який рецепт обраний для самостійного приготування топленого масла, потрібно взяти дуже якісний вихідний продукт. Він має бути без різних домішок, без додавання солі і, бажано, жирністю більше 82 %.