Ласуни обов’язково оцінять цей простий і легкий десерт, який можна приготувати з найрізноманітніших інгредієнтів. Як зробити желе самостійно? Дізнайтеся із запропонованих рецептів.
Як зробити желе з желатину
Желе з желатину – самий простий і швидкий спосіб його приготування, який є базовим.
Необхідні продукти:
- літр води;
- 40 грам желатину.
Процес приготування:
- Зазначене кількість желатину помістіть в стакан і залийте водою. Вона повинна бути кімнатної температури. Залиште складу в спокої приблизно на 40 хвилин, щоб суміш добре розбухла.
- Помішуйте вміст кожні 10 хвилин, а через відведений час перелийте все в каструлю і почніть гріти на слабкому вогні.
- Продовжуйте гріти масу, поки желатин повністю не розчиниться, після чого розподіліть її по формах.
- Дочекайтеся остигання желе і приберіть в холодильник як мінімум на кілька годин, а краще на ніч.
Рецепт приготування з варення
Якщо ви освоїли класичний варіант приготування желе, то саме час зробити десерт з варення і желатину, адже він вийде солодким і насиченим.
Необхідні продукти:
- склянка будь-якого варення;
- один літр води;
- цукор на свій смак;
- 30 грам желатину.
Процес приготування:
- Желатин засипаємо в склянку, додаємо воду і залишаємо отриманий склад на 60 хвилин для того, щоб він добре набух.
- Вибране варення змішуємо з двома склянками води і ретельно перемішуємо.
- Те, що вийшло, проціджуємо через сито, таким чином позбавляючись від великих шматочків. За бажанням можете додати трохи цукру, але це не обов’язково, оскільки варення і так солодке.
- Ставимо цей сироп на плиту і варимо на слабкому вогні близько 10 хвилин.
- В окремій ємності нагріваємо набряклий желатин, поки він повністю не розчиниться. Зверніть увагу, що суміш не повинна кипіти. Після цього з’єднуємо сироп з варення і желатин.
- Переливаємо суміш у форму, доводимо до кімнатної температури і прибираємо в холодильник на кілька годин для застигання.
Молочне желе з шоколадом
Молочне желе, та ще й з шоколадом, – одне з найсмачніших поєднань.
Необхідні продукти:
- 30 грам желатину;
- 100 грам цукру;
- 150 грам шоколаду;
- 0,75 літра молока;
- ванілін за смаком.
Процес приготування:
- У невелику ємність поміщаємо желатин, заливаємо водою і даємо йому постояти близько години для набухання.
- Шоколад перетираємо на тертці, з’єднайте з цукром і все це заливаємо гарячим молоком.
- Туди ж вливаємо вже набряклий желатин і ставимо суміш на плиту. Доводимо складу до кипіння і відразу ж знімаємо.
- Розливаємо все за формами, даємо охолонути до кімнатної температури, а потім ставимо ще на кілька годин в холодильник.
З компоту та желатину
Десерт з компоту і желатину виходить зовсім легким.
Якщо хочете зробити смак більш цікавим, додайте корицю, ваніль або лимонний сік.
Необхідні продукти:
- 30 грам желатину;
- 500 мілілітрів будь-якого компоту.
Процес приготування:
- Якщо у вас компот з ягодами, то обов’язково видаліть їх. Вам знадобиться тільки сама рідина.
- Всипте вказану кількість желатину в будь-яку ємність, залийте компотом і залиште приблизно на 40 хвилин.
- Через цей період часу поставте ємність на плиту, зробивши слабкий рівень нагріву, і тримайте пару хвилин до повного розчинення желатину. Але не давайте йому закипіти і постійно помішуйте вміст.
- Перемістіть отриману суміш у будь-які форми, дайте желе охолонути до кімнатної температури і приберіть в холодильник на кілька годин для застигання. Подавайте в якості легкого й корисного десерту.
Готуємо для торта
Для того щоб прикрасити торт шаром желе, можна скористатися абсолютно будь-яким рецептом її приготування, та ще й додати до нього різноманітні ягоди або фрукти. Але щоб заливка ні розтеклася, зберегла форму і виглядала красиво, необхідно враховувати деякі нюанси.
- В першу чергу, помістіть основу торта у форму, щоб ще не застигле желе не потекло по краях.
- Не заливайте желе на порожні бісквітні коржі, адже вони легко вберуть все в себе. Бажано покрити їх легким шаром крему, джему або варення і прибрати на півгодини в холодильник. Потім торт можна залити тонким шаром желе і дати йому застигнути. Тільки після цього доливаємо весь об’єм, що залишився желейної маси.
Желе фруктового соку
Желе з соку – це яскравий, райдужний десерт, який точно сподобається дітям.
Можна використовувати сік в пакетах, а можна і натуральний, так буде навіть корисніше.
Необхідні продукти:
- півлітра будь-якого фруктового соку;
- велика ложка желатину;
- 130 мл холодної води.
Процес приготування:
- Всипаємо вказану кількість желатину в каструлю, заливаємо водою і залишаємо на 30 хвилин для того, щоб він набух.
- Потім ставимо ємність на плиту, включаємо середній рівень нагріву і тримаємо на вогні близько трьох хвилин до повного розчинення желатину. Постійно помішуючи, не даємо вмісту закипіти.
- У цю суміш вливаємо сік і швидко все перешиваємо.
- Перелити желе по красивих форм, охолоджуємо до кімнатної температури і ставимо в холодильник мінімум на 3 години до повного застигання.
На основі сиру
Необхідні продукти:
- 150 мілілітрів молока;
- 50 грам меду;
- 150 грам сметани;
- дві великі ложки желатину;
- 400 грам полуниці;
- 350 грам сиру.
Процес приготування:
- У глибоку ємність поміщаємо мед, сметану і сир і ретельно перебиваємо все до однорідності за допомогою блендера.
- Зазначеною кількістю молока заливаємо желатин, залишаємо на 30 хвилин і чекаємо, коли він добре набухне.
- Після цього відправляємо желатинову масу на плиту, включивши низький рівень нагріву, і тримаємо її пару хвилин до повного розчинення желатину.
- Тепер можна з’єднати між собою склади, отримані на попередніх кроках.
- Частина полуниці порізати на половинки. В красиві форми помістити трохи сирної маси, з боків викласти нарізану полуницю, а в середину – цільні ягоди.
- Все це залити залишилася масою і прибрати як мінімум на кілька годин у холодильник, щоб десерт застиг. Після цього його можна подавати.
Фруктове желе в домашніх умовах
Фруктове желе можна готувати з абсолютно будь-якими фруктами, виходячи зі своїх смакових переваг, а також використовувати ягоди і навіть сироп для того, щоб смак вийшов максимально насиченим.
Необхідні продукти:
- дві великі ложки лимонного соку;
- 100 мл вишневого сиропу;
- три великих ложки желатину;
- один літр води;
- три груші невеликого розміру;
- близько 15 ягід малини;
- один пакет заготовки для желе.
Процес приготування:
- У посуд поміщаємо вказану кількість води і прогріваємо приблизно до 60 градусів. Засипаємо сюди заготовку для желе, вливаємо лимонний сік і ретельно перемішуємо.
- Після цього додаємо вишневий сироп і груші, очищені від шкірки, без твердої серцевини і порізані на невеликі шматочки.
- Желатин засипаємо в склянку, вливаємо трохи нагрітої рідини і залишаємо на деякий час до повного набухання.
- Через відведений час, вливаємо желатин до маси, яка нудиться на повільному вогні, перемішуємо все, гріємо пару хвилин, не доводячи до кипіння, знімаємо.
- У підготовлені ємності поміщаємо спочатку шматочки груш, а потім ягоди малини. Заливаємо їх желе і прибираємо на кілька годин в холодильник.
Желе готується зовсім просто, десерт виходить на любителя, але зате яскравий і легкий.