Коли немає часу готувати складні вишукані десерти, а побалувати близьких чимось смачненьким все ж хочеться, пропонуємо зробити домашнє желе з желатину, використовуючи різні варіації приготування. Зі смаком такого ласощі багато хто з нас познайомилися ще в далекому дитинстві, коли вибір солодощів був не настільки великий. Але навіть сьогодні цей десерт не втрачає своєї актуальності, так як зробити желе з желатину зможе будь-яка, навіть починаюча господиня.
Як правильно розводити желатин для желе
Желе – простий і доступний десерт, смак якого полюбився як дорослим, так і самим маленьким ласунам. Щоб готове блюдо придбало рівномірну студнеобразную структуру, що зберігає форму, в желе додають желатин.
Від кількості доданого інгредієнта залежить густота та щільність майбутнього ласощі. Якщо господиня хоче, щоб в кінцевому підсумку отримати «тремтячу» консистенцію застиглої маси, тоді на 1 л рідини слід використовувати 20 г желатину. Для більш щільної текстури, яку можна буде розрізати ножем, необхідно взяти в 2,5 рази більше порошку на ту ж кількість рідини.
Важливо! Якщо в десерті буде недостатня кількість желатину, він просто не придбає необхідну застиглу форму.
Розведений у воді порошок ставлять на слабкий вогонь, постійно помішуючи суміш в процесі нагріву. Найкраще для цієї мети використовувати водяну баню. Вогонь вимикають відразу ж, як тільки маса придбає однорідну структуру. Далі отриманий склад охолоджують до температури приміщення, після чого відправляють його в холодильну камеру на 4 – 5 годин.
Щоб в результаті вийшло смачне домашнє желе, господаркам слід взяти на озброєння кілька дієвих порад:
- Залитий водою желатин не варто доводити до кипіння, інакше маса не загусне.
- Забороняється нагрівати інгредієнти в металевому посуді, інакше готовий десерт потемніє і набуває гіркого присмаку.
- Однорідна в’язка консистенція без грудок вийде у тому випадку, якщо змішувати всі інгредієнти в злегка підігрітою ємності.
- Для застигання досить поставити приготовану масу в холодильну камеру. Якщо прибрати десерт в морозилку, рідина піддасться процесу кристалізації.
Класичний рецепт домашнього желе
Вам знадобляться:
- желатин – 40 г;
- вода – 4 ст.
Приготування:
- Висипте порошок в зручну ємність, з’єднайте його з водою і приберіть суміш на півгодини. Періодично помішуйте масу.
- Як тільки порошок набубнявіє, вилийте рідину в сотейник і підігрійте компоненти на слабкому вогні. Весь час стежте за процесом нагріву і помішуйте консистенцію.
- Розчинений желатин зніміть з вогню і залиште суміш остуджуватися до температури приміщення.
- На завершальному етапі вилийте масу в креманку, після чого відправте желе в холодильну камеру. Для повного загустіння краще всього залишити десерт охолоджуватися на протязі всієї ночі.
Готуємо з соку
Таке фруктове ласощі, як желе з соку, особливо сподобається тим, хто боїться погладшати хоча б на один зайвий кілограм. Для господинь великим бонусом є швидкість і легкість приготування даної страви.
В якості основи можете вибирати будь-який напій, будь то апельсиновий, яблучний або виноградний сік.
Продукти:
- желе – 3 ст. л.;
- сік апельсина – 500 мл;
- цукор – 1 ч. л.
Процес приготування:
- У мисці розведіть желатин соком, змішані інгредієнти приберіть на півгодини.
- Через зазначений час у суміш, що настоялась висипте цукор і нагрівайте її на невеликому вогні. Постійно перемішуйте компоненти до тих пір, поки маса не придбає густу консистенцію, без грудочок.
- Розлиту по формам масу відправте в холодильну камеру і залиште її там до повного застигання.
- Желе прикрашають фруктами або збитими вершками, після чого подають готову страву до столу.
Як приготувати з фруктів
Найпростіше для приготування такого десерту купити звичайне магазинне желе і зробити його за лічені хвилини, дотримуючись зазначеної інструкції. Але якщо ви все-таки хочете здивувати рідних смачним, по-справжньому домашнім стравою, тоді радимо приготувати желе з фруктами самостійно.
Кілька порад господині:
- В якості основи для желе підійдуть не тільки звичайна вода і сік. Можна використовувати в рецептурі також сметану, йогурт або пюре з фруктів.
- У розведений й підігрітий на слабкому вогні желатин додають крупно порізані кубики фруктів. Це можуть бути яблука, ананаси, цитрусові або різні ягоди – вибір начинки залежить від вашої фантазії і смакових уподобань.
- Якщо ви вирішили використовувати консервовані фрукти, попередньо їх слід гарненько промокнути, щоб зайва рідина не зіпсувала готову страву.
Желе варення
Інгредієнти:
- 30 г желатину;
- ½ Ст. будь-якого варення;
- 2 ст. води;
- 3 ст. л. цукру.
Приготування:
- Залийте порошок невеликою кількістю води. Отриману масу залиште на півгодини.
- Залишилася воду налити в сотейник і нагрійте її до 80 °С.
- Всипте цукор, додайте варення і перемішайте компоненти.
Основу варять протягом 5 – 10 хвилин, а потім охолоджують до кімнатної температури. - Готовий желатин нагрівають за допомогою водяної бані доти, поки консистенція не придбає необхідну однорідність.
- Далі змішують желатин з приготовленої раніше основою і суміш розливають по формах. Желе варення ставлять у холодильник, а через півгодини виймають готовий десерт з форм і подають його до столу.
З сметани
Для приготування сметанного желе досить розвести желатин у воді, після чого отриману суміш нагріти і з’єднати її з збитою сметаною.
Важливо! Найкраще зіб’ється нежирний продукт, тому використовуйте замість домашньої звичайну магазинну сметану.
Щоб маса придбала пишну консистенцію суфле, збивайте молочний продукт з допомогою міксера або блендера. Звичайне перемішування вилкою не принесе потрібний ефект. І головне – не бійтеся експериментувати. Додайте в тісто шматочки фруктів, какао, йогурт, ванілін, а готове желе зі сметани прикрашайте подрібненими горіхами, шоколадом або солодким джемом.
Рецепт з сиру
Що потрібно:
- 300 г сиру;
- ½ Склянки молока;
- 2 ст. л. меду;
- 30 г желатину;
- ½ Скл. сметани.
Приготування:
- Змішайте сметану з сиром, додайте мед і збийте компоненти з допомогою міксера.
- Желатин розведіть молоком і дайте йому набрякнути протягом 30 хвилин.
- Набряклу масу нагрійте в мікрохвильовій печі. В результаті у неї повинна сформуватися в’язка, густа консистенція.
- Желатинову суміш з’єднайте з сирною масою і перемішайте компоненти. За бажанням можете додати желе шматочки фруктів або ягід.
- Готову суміш, викладену в спеціальні формочки, приберіть на 2 години охолоджуватися. Застиглий сирний десерт подавайте з джемом або згущеним молоком.
Молочне желе в домашніх умовах
Продукти:
- 20 г желатину;
- 4 яєчних жовтка;
- 50 г цукру;
- 200 мл молока;
- щіпка ваніліну.
Приготування:
- Розітріть жовтки з цукром і ваніліном, після чого залийте інгредієнти теплим молоком.
- Желатин залийте водою, а як тільки компонент розбухне, з’єднайте його з раніше підготовленої молочної масою.
- За допомогою водяної бані нагрійте суміш і помішуйте до утворення однорідної консистенції.
- Отриману желейну масу вилийте у форму і відправте десерт в холодильник на 4 години.
Сподіваємося, що наші рецепти допоможуть вам створити смачний кулінарний шедевр з використанням мінімуму продуктів і витраченого часу. Фантазуйте, не бійтеся експериментувати і радуйте домочадців дивовижними десертами власного приготування. Приємного апетиту!