Всі знають, наскільки корисна і смачна буряк, особливо якщо її правильно приготувати. Однак дуже часто, безліч цікавих і потрібних для здоров’я організму страв з буряком походить повз нас просто тому, що цей коренеплід вже занадто довго вариться. Ну, немає у нас часу на годинне стояння біля плити, щоб приготувати потрібне блюдо з вареним буряком. Хтось воліє робити з буряка напівфабрикати і, нарізавши відварну буряк, закладати її в морозилку, до настання потреби. Хтось напередодні варить овоч. Між тим є простий і швидкий спосіб швидкого приготування буряка в НВЧ-печі. Ми розповімо про те, як зварити буряк в мікрохвильовці.
Готуємо буряк цілком в пакеті
Як зварити буряк в мікрохвильовці в пакеті? Є кілька варіантів приготування коренеплоду в СВЧ. Один з них — готування цілої буряків в поліетиленовому пакеті.
Робиться це так:
- коренеплоди промити щіткою, видаляючи бруд особливо ретельно;
- не обрізаючи хвостика і кінчика буряків, скласти всі коренеплоди в пакет;
- зав’язавши краю пакета на сайт, покласти в мікрохвильовку і залишити на 15-20 хвилин на режимі повної потужності. Зазвичай використовують потужність 850-1000 Вт;
- коли пакет надуется, можна вважати, що готування завершена. Зазвичай цього часу достатньо для приготування середніх розмірів буряків. Для великих коренеплодів можна збільшити час приготування;
- діставши буряк з пакета, остудити її.
Все, улюблений овоч готовий до використання в салаті або іншому вашій страві.
Швидке приготування шматочками в пакеті
Отже, готуємо максимально швидко. Очищаємо свеколку від бруду, промиваємо, потім знімаємо з неї шкірку, ріжемо на часточки середнього розміру. Тепер, як і в першому випадку, складаємо все в пакет, пов’язуємо краєчки на вузол і відправляємо в мікрохвильову піч, проколів пакет в декількох місцях. Це пов’язано з тим, що в процесі приготування пар буде утворюватися з різаною буряків більш інтенсивно. Він може порвати пакет.
Буряк середнього розміру повинна готуватися в пакеті таким чином хвилин 10, якщо коренеплід більше — максимум 15. За цей час навіть самі старі і жорсткі коренеплоди повинні зваритися. Коли час вийде, дістаєте пакет з мікрохвильовки, виймаєте буряк, остужаете і використовуєте як зазвичай.
Варимо в харчовій плівці
Це приблизно те ж саме, що і в попередньому способі, однак спосіб відрізняється деталями. Так, вимиту і підготовлену до варінні буряк потрібно знову ж нарізати, скласти в жароміцний посуд, яку ви зазвичай використовуєте для пищеприготовления в мікрохвильовій печі. Посудину цю належить затягнути харчовою плівкою. Що це таке, розповідати не треба, ця плівка є в будь-якому будинку. Вона зручна тим, що акуратно і щільно вкриває і упаковує будь-які продукти. Все, робота майже готова — вам залишається тільки включити мікрохвильовку на потрібну повну потужність і залишити буряк готуватися на 8-10 хвилин.
Плівка хороша і тоді, коли хочете використовувати коренеплід в цілісному вигляді. У цьому випадку вимитий буряк просто оберніть плівкою і відправте її в тарілці в піч. Тут важливо добре упакувати плівкою коренеплід, щоб не залишити відкритих частин. Запікання цілої буряків трохи більш затратно по часу (все займе приблизно на п’ять хвилин більше), проте такий спосіб дозволяє зберегти і більше соку. Далі як завжди — вийняти, розгорнути, плівку зняти, а буряк залишити остигати.
Як варити під кришкою для СВЧ?
Зазвичай разом з СВЧ-піччю в комплекті докладають і кришку для приготування. У звичайному житті нею мало хто користується активно, однак при приготуванні буряків така кришка може допомогти.
Як і в попередніх рецептах ви миєте якісно буряк. Якщо овочі вам потрібні для салату, то спочатку буряк ріжте тими шматочками, які вам потрібні. Нарізану буряк слід скласти в посуд для мікрохвильової печі і накрити тієї самої особливої кришкою з отворами. Поставте каструлю в мікрохвильовку і виставляйте 850 Вт. Достатньо всього лише трьох хвилин, щоб готові варені шматочки можна було остуджувати і використовувати далі.
Ось така малість здорово допомагає господині в її повсякденних турботах на кухні.
Як варити буряк з водою
Чому багато хто воліють готувати буряк в мікрохвильовці? Зрозуміло, з міркувань економії часу на готування. Однак не тільки це причина такої популярності мікрохвильовій печі. Справа в тому, що будь-який овоч, будь то буряки, картоплю, моркву та інший коренеплід, при приготуванні в мікрохвильовці набуває смак і консистенцію запеченого продукту. Ну, якщо не в повному обсязі, то хоча б частково. Тобто смак стає більш концентрованим, щільним. Однак є люди, які люблять традиційно приготовлений продукт — буряк вологе, соковите, таку, яку зазвичай готують в каструлі з водою.
Чи можна подібним чином приготувати буряк в мікрохвильовці? Можна, звичайно. Для цього потрібно нарізати промиті коренеплоди на шматки невеликих розмірів, в скляний посуд налити трохи води — приблизно півсклянки, не більше, і скласти туди ж шматочки. Далі під кришкою проварити їх до готовності на найбільшій потужності. Скільки часу варити буряк? Хвилин п’ять-сім, готовність вам покаже вістрі ножа — входить вільно, без зусиль — готово, ні — додайте трохи часу і доварите.
Дістаньте посуд, злийте надлишок води. Зварена на пару, волога і смачна буряк готова! Але не забудьте воду злити саме відразу, щоб коренеплід не увібрав в себе воду, ставши водянистим і позбавленим смаку.
В якості висновку
Завдяки таким нехитрим способів час на приготування їжі істотно скорочується, що дуже важливо в умовах, коли нам його хронічно бракує. Швидко навчившись готувати правильні і корисні продукти, ви не тільки різноманітите меню своєї родини, але і зробите його більш корисним і смачним.