У давнину напій з какао-бобів був доступний лише обраним: жерців, правителів і наближеною еліті. Йому приписували магічні і цілющі властивості, а рецепт приготування зберігали в суворій таємниці. В наші дні кожна господиня знає, як зварити какао, хоча технологія його приготування і таїть чимало секретів.
Як зварити какао на молоці
Для того щоб приготувати порцію напою з насиченим шоколадним ароматом достатньо:
- какао – 1/3 – 1/2 чайної ложки;
- цукор – 2 чайні ложки;
- молоко – 150 мл;
- вода – 30 – 50 мл
Какао-порошок гігроскопічний, тобто погано змішується з водою, тому недостатньо перемішати всі інгредієнти і закип’ятити напій.
У молоці з гіркого порошку утворюються дрібні грудочки, які безнадійно псують смак какао.
Правильний процес приготування виглядає так:
- У мисці змішується цукор і какао-порошок. Всі крупинки цукру повинні покритися шоколадною пудрою. На дні не повинно залишитися шару какао-порошку.
- Доливають окріп, близько 30 – 50 р. Вода потрібна не тільки для того, щоб розвести сухі інгредієнти, але і для того, щоб збалансувати смак напою. У відповідності зі стандартами, він повинен бути помірно солодкий, з присмаком молока та шоколаду.
- Какао і цукор треба розтерти в окропі в однорідну суміш. Якщо інгредієнти ретельно перемішали насухо, проблем не буде. Якщо в мисці залишився шар какао-порошку, доведеться боротися з грудочками.
- Молоко нагрівається окремо. При температурі 50ºС в ньому відбуваються неминучі і необоротні зміни: згортається білок альбумін; кальцій і фосфор переходять в гідрофобну форму; молочний жир насичується отриманими твердими сполуками. В результаті на поверхні молока утворюється плівка, яка стане щільною і зіпсує зовнішній вигляд напою після його остигання. Крім того, в неї перейде велика частина корисних речовин, склад продукту збідніє.
- Щоб у каструлі відразу не утворилася плівка, молоко збивають вінчиком, не дозволяючи йому бурхливо кипіти.
- Шоколадну масу тонкою цівкою вводять в молоко, не припиняючи перемішувати вміст каструлі.
- Варити какао не потрібно. Напій доводять до кипіння і забирають з вогню.
- Коктейль подають і п’ють гарячим, адже при охолодженні утворюється плівка все одно.
Покроковий рецепт на воді
Найчастіше такий рецепт використовують вегетаріанці або ті, хто підтримує пост. В какао, зварене на воді, додають трохи маршмеллоу на основі агар-агару. Американський зефір тане у гарячому напої, утворюючи солодку пінку зі смаком пастили.
На чашку какао візьміть:
- 200 мл води;
- 3 – 5 г какао;
- цукор за смаком;
- мускатний горіх або кориця.
Невелика кількість цукру завжди бажано. По-перше, солодкий присмак підкреслить благородну шоколадну гірчинку. По-друге, змішаний з цукром, какао-порошок краще розчиниться у воді.
- Цукор і какао-порошок розчиняють у 50 мл гарячої води.
- Доливають решту окріп.
- Нагрівають до появи окремих дрібних бульбашок.
- Вимикають, не дозволяючи напою кипіти ключем.
Додати у готовий напій молоко теж ніколи не пізно.
До плюсів такого способу приготування можна віднести те, що:
- молочна плівка гарантовано не утворюється;
- напій не «втече» на плиту;
- з приготуванням впорається навіть дитина молодшого шкільного віку;
- можна використовувати згущене молоко, якщо немає свіжого молока.
Гарячий шоколад з какао
Розкішний десерт для фанатів шоколаду:
- какао – 50 г;
- цукор – 25 г;
- крохмаль – 10 г;
- вода – 50 г;
- вершки – 250 мл
Напій виходить дуже калорійним і насиченим. Незважаючи на це, гурмани віддають перевагу урізноманітнити рецепт топленим гірким шоколадом, коньяком, ванільним цукром та іншими добавками. Можна зварити гарячий шоколад і з кількома крупинками солі, що значно загострить його смак.
- Какао і цукор розчиняють в окропі.
- Шоколадний крем вливають у нагріті вершки.
- Напій доводять до кипіння, постійно перемішуючи його віночком.
- Щоб стабілізувати коктейль по консистенції, на останньому етапі в нього додають крохмаль. Шоколад придбає приємну густоту і тягучість.
Готуємо, як у дитячому садку
Склад страв у дошкільних установах вивірений не тільки до грамів, а навіть до сотих часток.
Згідно з технологічною картою, на 100 г нетто напою використовують:
- какао-порошок – 1,11 г;
- цукор – 5,56 м;
- молоко – 61,11 г;
- вода питна – 44,44 р.
Враховується також і те, що 12 мг рідини випаровується у процесі приготування.
Завдяки ретельно розробленій рецептурі, смак такого какао з молоком максимально ніжний і гармонійний.
Важлива особливість приготування: молоко повинно бути добре прокип’яченою.
- У посуд висипається какао і цукор.
- Склад заливається окропом і розтирається в однорідну масу.
- При постійному помішуванні в нього вливається заздалегідь прокип’ячена в окремому посуді молоко.
- Всі інгредієнти знову доводять до кипіння.
В мікрохвильовці
Для приготування такого коктейлю найкраще підійде прозора гуртка для СВЧ. Доведеться пильно спостерігати за киплячим молоком.
Інгредієнти:
- какао – одна чайна ложка;
- цукор – за смаком;
- молоко – неповна гуртка;
- окріп – пара ложок.
Лайфхак: якщо краї посуду змастити маслом, молоко не втече, так як піна не зможе піднятися по жирному обідка. Бульбашки повітря вийдуть, а молоко залишиться в гуртку.
- Какао з цукром розчиняється в невеликій кількості окропу.
- Заливається молоком.
- Кружка на півтори хвилини поміщається в мікрохвильовку, включену на повну потужність.
Какао з ваніллю
Найперший відомий рецепт напою належала жерцям ацтеків і включав в себе какао-боби, мед і ваніль. Лінгвісти, що вивчають стародавні документи, сперечаються про четвертому інгредієнті – перець або гвоздика.
Втім, напій і без цього виходить виключно смачним:
- какао – 1 барна ложка;
- мед – 10 г;
- стручок ванілі.
Не варто шукати в магазинах какао-боби, прагнучи до історичної достовірності. Напій можна зварити і з какао-порошку. На молоці його почали готувати вже у Європі, тому в рецепті тільки вода.
- Розтерти какао і кілька крапель меду.
- Покласти на дно стручок ванілі, його можна розкришити.
- Залити гарячою водою і довести до кипіння.
- Процідити напій.
Можна просто додати ванільний цукор у готовий коктейль. Але необроблені зерна ванілі дадуть особливу солодкість і аромат.
Незвичайний напій з морозивом
В середині літа, 11 липня, відзначають Всесвітній день шоколаду. З цього приводу або в будь-якій іншій жаркий день можна побалувати себе напоєм з охолодженого какао.
Буде потрібно для казково смачного коктейлю з морозивом:
- порція какао;
- банан, персик, манго або всього потроху;
- 100 г улюбленого морозива;
- «ласощі» для прикраси: сиропи, шоколадна крихта, мускатний горіх, кориця, коктейльна вишня.
Можна зварити смачне какао з будь-якого рецепту – з молоком або без нього.
- Охолодити напій.
- Збити в міксері разом з фруктами.
- Викласти в нього кульку морозива.
- Прикрасити коктейль.
Якщо збити напій разом з морозивом, вийде міцна ефектна піна.
Смачний напій з порошку
Можна приготувати напій з какао-порошку з різними корисними і смачними добавками.
При застуді, перевтомі, занепаді сил можна зварити з порошку какао на молоці, додавши до нього:
- тертий свіжий імбир;
- спеції та прянощі (кориця, мускат, різні перці);
- алкоголь;
- апельсиновий сік;
- яєчний жовток.
Незвичайні інгредієнти надають напою дивний, несподіваний смак.
Приклад тому – швейцарський традиційний рецепт з м’ятою:
- молоко — 200 мл;
- какао – 10 г;
- цукор – 5 г;
- шоколад – 5 м;
- кілька крапель м’ятного екстракту (можна замінити його м’ятним лікером);
- пара горошин кольорового перцю.
Для прикраси:
- кольорове м’ятне морозиво – 1 кулька (можна замінити збитими вершками);
- гілочка м’яти.
М’ятна какао – різдвяна традиція, тому келих з напоєм обов’язково прикрашають крамельной паличкою candy cane.
- Спочатку варять какао на молоці з горошинкой перцю.
- Розчиняють в напої шматочок шоколаду.
- Переливають в гуртки або термостійкі келихи. При цьому перець потрібно викинути.
- Вливають екстракт або лікер.
- Прикрашають морозивом і м’ятою.
Тепер у вас в руках келих кращого на планеті какао! Встояти перед таким ласощами не зможе ніхто.