Манна каша є частим гостем в кожному будинку. Особливо в тих сім’ях, де є маленькі діти. Але, навіть часто готуючи таке блюдо, далеко не кожна господиня знає, як зварити манну кашу правильно. Розібратися з цим усім, хто цікавиться допоможуть опубліковані далі рецепти.
Манна каша на молоці — класичний рецепт
Жирне свіже коров’яче молоко додає частування ситності. Ідеально підійде для його основи домашній продукт, але можна використовувати і магазинні вироби. Крім молока (1 ст.), з продуктів береться: 4 мал. ложки крупи (з гіркою), 15 г вершкового масла, ½ малий. ложки солі, 1 велика ложка цукрового піску.
Перед подачею до столу манна каша на молоці буде настоюватися під кришкою 12-15 хвилин.
Рецепт приготування на воді
Якщо в будинку не люблять молоко, то можна смачно зварити манку і на питній воді. В результаті вона вийде менш калорійною. Найпростіший рецепт такої страви включає в себе: 2,5 ст. рідини, малий. ложку цукрового піску, півсклянки манної крупи, щіпку солі, шматочок вершкового масла.
Готова каша на воді відмінно поєднується з солодкими добавками: джемом, варенням, медом.
Як зварити кашу в мультиварці?
Якщо в будинку є диво-каструля, то кашу можна поставити готуватися ще з вечора, а вранці виявити в мультиварці ароматне гаряче блюдо. Для цього береться: 2 ст. молока, 1,5 ст. води, 0,5 склянки манної крупи, щіпка солі, 2 великі ложки жирного масла і така ж кількість цукрового піску.
Якщо потрібно, щоб манна каша в мультиварці була готова до ранку, то варто скористатися функцією «відкладений старт».
На сухому молоці
Навіть сухе молоко може стати основою для смачної ситної каші з манної крупи. Щоб блюдо вийшло без грудочок, бажано варити його в посуді з довгою ручкою, яку перед початком процесу потрібно ретельно витерти рушником. Вона повинна бути ідеально сухий. З продуктів береться: 5 великих ложок сухого молока, 3 ложки цукрового піску, 1/3 ст. манної крупи, пів літра очищеної води, сіль.
Заправити за смаком вершковим маслом.
Рідка каша для дітей
Сучасні педіатри одноголосно стверджують, що не варто давати манну кашу немовлятам. А ось для харчування малюків старше року вона цілком підходить. Головне, давати її дитині не частіше 1-2 разів на тиждень. Маленькі діти охоче пробують саме рідку манку. Вона готується з наступних продуктів: 2 мал. л. крупи, 1 мал. л. цукрового піску, по ½ ст. води і молока. Цієї кількості інгредієнтів буде достатньо для однієї дитячої порції.
Якщо батьки все ж вирішили прикормлювати немовля манною кашею, то для цієї мети підійде саме такий рідкий варіант.
Як зварити манку в мікрохвильовці?
Сучасна техніка дозволяє значно спростити процес варіння манної каші. Для цього можна використовувати не тільки мультиварку, але також і мікрохвильову піч. З нею приготування обговорюваного страви значно коротшатиме. З продуктів потрібно підготувати: 2 ст. л. крупи, дрібку солі, 1 ст. жирного молока, 3 ч. л. цукрового піску.
Смачно подавати страву з будь-якими консервованими фруктами або ягодами.
Густа манна каша
Деякі гурмани віддають перевагу харчуватися тільки густою кашею, в якій «ложка стоїть». Щоб приготувати саме такий варіант частування, потрібно правильно дотримуватися пропорції манної крупи і використовуваної рідини. Густа каша стане ідеальним ситним сніданком. Для її приготування використовується: 1 ст. крупи, щіпка солі, 1 велика ложка цукрового піску, 3 ст. жирного молока.
Смачно подати таку страву зі згущеним молоком.
На молоці та воді
В цілях економії або для зниження калорійності молочної манної каші можна взяти для її приготування молоко, наполовину розбавлене очищеною водою. Всього береться 1,5 склянки рідини. А, крім того: 2 великі ложки манної крупи, дрібка солі, цукор за смаком.
Подається каша порційно з великою кількістю розтопленого вершкового або топленого масла.