Як зварити манну кашу? 8 рецептів приготування

Манна каша є частим гостем в кожному будинку. Особливо в тих сім’ях, де є маленькі діти. Але, навіть часто готуючи таке блюдо, далеко не кожна господиня знає, як зварити манну кашу правильно. Розібратися з цим усім, хто цікавиться допоможуть опубліковані далі рецепти.

Манна каша на молоці — класичний рецепт

Жирне свіже коров’яче молоко додає частування ситності. Ідеально підійде для його основи домашній продукт, але можна використовувати і магазинні вироби. Крім молока (1 ст.), з продуктів береться: 4 мал. ложки крупи (з гіркою), 15 г вершкового масла, ½ малий. ложки солі, 1 велика ложка цукрового піску.

  • Молоко в невеликій каструлі доводиться до кипіння.
  • Відразу після цього в ємність висипаються всі сухі інгредієнти, крім манки, і ретельно перемішуються.
  • Коли молоко почне закипати повторно, в нього можна потроху засипати крупу.
  • Другою рукою маса інтенсивно постійно помішується.
  • Коли вся манка опиниться в молоці, інгредієнти повинні разом покипіти 3-4 хвилини.
  • Перед подачею до столу манна каша на молоці буде настоюватися під кришкою 12-15 хвилин.

    Рецепт приготування на воді

    Якщо в будинку не люблять молоко, то можна смачно зварити манку і на питній воді. В результаті вона вийде менш калорійною. Найпростіший рецепт такої страви включає в себе: 2,5 ст. рідини, малий. ложку цукрового піску, півсклянки манної крупи, щіпку солі, шматочок вершкового масла.

  • Вода в каструлі доводиться до кипіння.
  • Відразу після цього в посуд тонкою цівкою засипати суху крупу. Робиться це при постійному помішуванні.
  • Разом інгредієнти варяться ще 15-17 хвилин.
  • Залишається додати цукор, сіль, масло і дати страві настоятися 5-7 хвилин.
  • Готова каша на воді відмінно поєднується з солодкими добавками: джемом, варенням, медом.

    Дивіться також:  Капуста тушкована з грибами – 6 рецептів приготування

    Як зварити кашу в мультиварці?

    Якщо в будинку є диво-каструля, то кашу можна поставити готуватися ще з вечора, а вранці виявити в мультиварці ароматне гаряче блюдо. Для цього береться: 2 ст. молока, 1,5 ст. води, 0,5 склянки манної крупи, щіпка солі, 2 великі ложки жирного масла і така ж кількість цукрового піску.

  • У чашу пристрою відразу додається цукор, сіль, очищена вода і молоко.
  • Ложкою всі інгредієнти перемішуються до повного розчинення.
  • Далі в ємність закладається манка і масло. У програмі «Мультиповар» страва буде нудитися близько 25 хвилин.
  • Якщо потрібно, щоб манна каша в мультиварці була готова до ранку, то варто скористатися функцією «відкладений старт».

    На сухому молоці

    Навіть сухе молоко може стати основою для смачної ситної каші з манної крупи. Щоб блюдо вийшло без грудочок, бажано варити його в посуді з довгою ручкою, яку перед початком процесу потрібно ретельно витерти рушником. Вона повинна бути ідеально сухий. З продуктів береться: 5 великих ложок сухого молока, 3 ложки цукрового піску, 1/3 ст. манної крупи, пів літра очищеної води, сіль.

  • У суху зручну посуд відразу додається молоко і манка. Суха суміш ретельно вимішується і розтирається ложкою. Навіть самі дрібні грудочки потрібно ліквідувати, інакше вони збережуться і в готовій страві.
  • Далі в ємність відправляється сіль і цукор.
  • Тонкою цівкою до сипучих компонентів вливається вода. Перемішувати їх особливо зручно віночком.
  • Каша на повільному вогні доводять до кипіння. Після появи перших бульбашок маса вариться ще 3-4 хвилини, після чого знімається з вогню.
  • Заправити за смаком вершковим маслом.

    Рідка каша для дітей

    Сучасні педіатри одноголосно стверджують, що не варто давати манну кашу немовлятам. А ось для харчування малюків старше року вона цілком підходить. Головне, давати її дитині не частіше 1-2 разів на тиждень. Маленькі діти охоче пробують саме рідку манку. Вона готується з наступних продуктів: 2 мал. л. крупи, 1 мал. л. цукрового піску, по ½ ст. води і молока. Цієї кількості інгредієнтів буде достатньо для однієї дитячої порції.

    Дивіться також:  Манти по узбецьки — 6 рецептів правильного приготування

  • Першим ділом крупа ретельно промешівается. Це захистить страва від грудочок.
  • Далі манка невеликими порціями при постійному помішуванні всипається в киплячу воду.
  • Страва вариться близько 12 хвилин.
  • Залишається всипати цукор, влити молоко, довести масу до кипіння і зняти з вогню.
  • Якщо батьки все ж вирішили прикормлювати немовля манною кашею, то для цієї мети підійде саме такий рідкий варіант.

    Як зварити манку в мікрохвильовці?

    Сучасна техніка дозволяє значно спростити процес варіння манної каші. Для цього можна використовувати не тільки мультиварку, але також і мікрохвильову піч. З нею приготування обговорюваного страви значно коротшатиме. З продуктів потрібно підготувати: 2 ст. л. крупи, дрібку солі, 1 ст. жирного молока, 3 ч. л. цукрового піску.

  • У глибокий посуд, призначену спеціально для мікрохвильової печі, висипаються всі сухі компоненти і ретельно перемішуються. Це захистить частування в майбутньому від появи неапетитних грудочок.
  • Інгредієнти заливаються нехолодным молоком.
  • Далі можна відправляти миску в мікрохвильовку на 2 хвилини при максимальній потужності.
  • Потім перемішується і готується ще стільки ж.
  • Смачно подавати страву з будь-якими консервованими фруктами або ягодами.

    Густа манна каша

    Деякі гурмани віддають перевагу харчуватися тільки густою кашею, в якій «ложка стоїть». Щоб приготувати саме такий варіант частування, потрібно правильно дотримуватися пропорції манної крупи і використовуваної рідини. Густа каша стане ідеальним ситним сніданком. Для її приготування використовується: 1 ст. крупи, щіпка солі, 1 велика ложка цукрового піску, 3 ст. жирного молока.

  • Спочатку в окремій ємності перемішуються всі сухі компоненти. В них не повинно виявитися навіть самих мініатюрних грудочок.
  • У будь товстостінній посуді доводиться до кипіння молоко. При бажанні можна змішати його 50/50 з водою. Але це скоротить калорійність страви і зробить його смак менш насиченим.
  • У кипляче молоко повільно всипати всі сипучі продукти.
  • Вариться частування ще 10-12 хвилин.
  • Важливо постійно помішувати масу і не давати утворюватися грудочок.
  • Дивіться також:  Як приготувати яєчню? 13 рецептів приготування

    Смачно подати таку страву зі згущеним молоком.

    На молоці та воді

    В цілях економії або для зниження калорійності молочної манної каші можна взяти для її приготування молоко, наполовину розбавлене очищеною водою. Всього береться 1,5 склянки рідини. А, крім того: 2 великі ложки манної крупи, дрібка солі, цукор за смаком.

  • Спочатку в каструлю виливається вода і відправляється на плиту. Через пару хвилин до неї можна влити молоко.
  • Рідина солиться, в неї додається цукровий пісок за смаком.
  • Як тільки на поверхні суміші почне підніматися пінка, вогонь потрібно зменшити до мінімального значення.
  • Відразу ж можна тонкою цівкою всипати в каструлю, попередньо просіяне манну крупу. Дуже важливо при цьому постійно помішувати, не даючи грудочок утворюватися.
  • Коли страва покипить 2-3 хвилини, можна вимикати плиту, закривати його кришкою і залишають настоюватися на 8-10 хвилин.
  • Подається каша порційно з великою кількістю розтопленого вершкового або топленого масла.

    Прокрутка до верху