Бульйон є універсальним стравою. Існує величезне різноманіття страв на його основі. Бульйон використовують для приготування різних супів, холодців, підлив і соусів. Досить важливим критерієм смаку бульйону є якість використовуваного м’яса. Рекомендується використовувати молоді і свіжі м’ясні продукти. Тоді зварений бульйон буде прозорим, насиченим і наваристим.
Як зварити прозорий курячий бульйон
Для приготування курячого бульйону рекомендується використовувати будь-яку частину птиці: стегно, гомілку, крила, філейна частина. Бажано брати свіже м’ясо курки, але якщо м’ясо заморожене, то залишити його на кілька годин для повного розморожування.
Інгредієнти для прозорого курячого бульйону:
- М’ясо курки – 500 гр
- Ріпчаста цибуля – 1 цибулина
- Морква – 1 шт.
- Сіль, чорний запашний перець
Покроковий рецепт як правильно зварити прозорий бульйон з курки
- Крок 1. Розбираємо курку на невеликі шматки і ретельно промиваємо. Якщо потрібно дієтичний бульйон, то знімаємо з курки шкіру, так як при варінні з неї виділяється велика кількість жиру. Якщо прозорий бульйон вариться для холодцю, то обов’язково залишаємо шкірку. Жири, що містяться в ній, сприяє кращому застигання холодцю.
- Крок 2. Кладемо шматки курки в глибоку каструлю. Перед готуванням не слід нарізати м’ясо на маленькі шматочки. Варя цілими шматками, ви робите бульйон більш насиченим, і в нього поступово перейдуть всі смакові якості курки і аромат.
- Крок 3. Вливаємо холодну воду в каструлю. Води слід додавати велику кількість, враховуючи, що при варінні випарується значна частина.
- Крок 4. Ставимо каструлю з курячим м’ясом на середній вогонь і щільно прикриваємо кришкою.
- Крок 5. Як тільки вода в каструлі закипить, виливаємо її, і наповнюємо каструлю новою водою. Саме на другий раз слід варити бульйон.
- Крок 6. Чекаємо закипання води, зменшуємо вогонь до слабкого і злегка відкриваємо кришку каструлі, щоб випустити пар. Додаємо сіль і чорний перець. Можна додати будь-які інші сухі спеції. Протягом всієї варіння регулярно знімаємо утворену піну шумівкою.
Завдяки варіння на повільному вогні і постійного зняття піни, ви зробите ваш курячий бульйон прозорим. Якщо вчасно не зняти піну, вона осяде на дно каструлі і надалі зробить бульйон каламутним. - Крок 7. Через 20 хвилин покласти в каструлю очищену і обов’язково цілу головку ріпчастої цибулі. Вона додасть бульйону легкий золотистий колір.
- Крок 8. Додати моркву. За бажанням можна нарізати на невеликі брусочки або покласти цілу.
- Крок 9. Важливий рада: виключити можливість сильного кипіння бульйону, так як після цього бульйон придбає мутний відтінок. Для того щоб бульйон каламутний став прозорим, слід дотримуватися варіння на повільному вогні.
- Крок 10. Варимо курячий бульйон ще 1 годину.
- Крок 11. Після готовності виймаємо м’ясо і овочі за допомогою щипців або лопатки. М’ясо курки відокремлюємо від кісток і ріжемо на середні шматочки.
- Крок 12. Акуратно курячий бульйон проціджуємо.
- Крок 13. При подачі рекомендується влити бульйон в порційні тарілки і додати варене яйце, розрізане навпіл.Після слід покласти шматочки курки і прикрасити свіжою зеленню.
- Крок 14. Готовий бульйон рекомендується зберігати в холодильнику кілька днів або заморозити. Термін зберігання в такому випадку збільшується на кілька місяців.
Скільки варити курячий бульйон
Курячий бульйон виходить абсолютно прозорий, із золотистим відтінком, наваристий і ароматний. Хороший в якості самостійного блюда і як основа до інших кулінарних рецептах. Також не забудьте подивитися на рецепт смажених стегенця на сковороді.