Пшоняна каша незаслужено обділяється увагою сучасних кулінарів. Насправді цю крупу можна дуже смачно приготувати. Особливо, якщо додати в неї овочі, сухофрукти або навіть м’ясо. В результаті вийде бюджетне ситне блюдо. Далі опубліковано відразу кілька цікавих рецептів, які підкажуть, як зварити пшоняну кашу.
Як зварити пшоняну кашу на молоці?
Класичний рецепт передбачає використання нежирного молока і вершкового масла. Достатньо взяти 450 мл і 60 г цих продуктів відповідно. Крім того, знадобиться: 1 ст. не товченого пшона, половину 1 ч. л. дрібної солі, 1,5 ст. л. цукрового піску.
Пшоно попередньо перебирається і ретельно миється. Далі крупа вариться на воді при незначному вогні 25 хвилин.
Як тільки зазначений час закінчиться, додається молоко. Далі каша вариться на мінімальному вогні до готовності. Дуже важливо її постійно помішувати, інакше крупа пригорить.
Коли вся рідина вбереться, можна додавати вершкове масло, сіль, цукор і ретельно перемішувати страву.
Після зняття проби при необхідності можна досолити або підсолодити частування. Як можна помітити, варити пшоняну кашу на молоці дуже просто.
Рецепт приготування на воді
Таке блюдо стане відмінним гарніром до м’яса або курки. За бажанням можна зробити її смак більш пікантним за допомогою часнику. Крім 1 ст. пшоняної крупи, потрібно використовувати: у 2 рази більше води, шматочок вершкового масла, щіпку солі.
Пшоно залити холодною водою і доводять до кипіння. Далі каструлю потрібно прикрити кришкою і варити до повного випарювання рідини, періодично помішуючи.
Якщо вода випарується з ємності занадто швидко, можна додати окріп.
У готову кашу замішується сіль і вершкове масло.
За бажанням можна експериментувати з різними солодкими добавками до страви. Наприклад, приготувати пшоняну кашу на воді з тушкованим червоним солодким перцем.
Готуємо смачну кашу в мультиварці
У цьому рецепті використовується великий обсяг рідини, тому готова страва має сподобатися навіть самим маленьким членам сім’ї. Підійде воно для малюків старше одного року. Для приготування каші буде використовуватися: 1 мультистакан пшона і в 6 разів більше молока, 2,5 ст. л. цукру, щіпка солі, 30 г вершкового масла.
Крупа промивається холодною водою і відразу ошпаривается окропом. Далі пшоно можна викладати в чашу пристрою.
Зверху крупа заливається молоком, до інгредієнтів додається цукор, сіль і масло.
Після ретельного перемішування можна включати режим «Каша» і чекати звукового сигналу про закінчення готування.
Якщо вказаної кількості молока під рукою не виявиться, можна розбавити його водою.
Молочна пшонка з гарбузом
Зробити пшонку ще більш корисною допоможуть овочі. Наприклад, м’якоть свіжого гарбуза (350 г). Також для приготування страви буде використовуватися: 180 г шліфованого пшона, 900 мл жирного молока, 2 ст. л. цукрового піску, шматочок масла і сіль за смаком.
Першим ділом гарбуз треба ретельно підготувати до подальшої обробки. З неї зрізається груба шкірка, а також видаляється волокниста серцевина з насінням і м’якоть зеленувата. Далі частина нарізати невеликими кубиками і заливається водою.
На середньому вогні овоч доводиться до кипіння, після чого нагрівання зменшується, і гарбуз варять до м’якості.
Залишилося розім’яти яскравий размягчившийся інгредієнт товкачем або пропустити через дрібне сито.
Крупа ретельно промивається, пересипається в каструлю з гарбузом і заливають гарячим молоком.
Під закритою кришкою страва буде варитися від 35 до 45 хвилин.
За пару хвилин до готовності в ємність потрібно додати сіль, цукор і масло.
Пшоняна каша з гарбузом вийде ще більш смачною і ніжною, якщо каструлю загорнути в ковдру і залишити на півгодини настоюватися.
З медом і сухофруктами
З такими добавками каша вийде солодкою. З сухофруктів краще всього використовувати курагу, яблука і чорнослив (жменю асорті). А, крім них: 800 мл молока, 220 г шліфованого пшона, сіль за смаком, рідкий мед замість цукру.
Спочатку готуються сухофрукти. При необхідності у чорносливу видаляються кісточки. Всі вибрані продукти подрібнюються. Далі вони заливаються теплою водою на 25 хвилин для розм’якшення.
Пшоно перебирається, позбавляється від неошелушенных зерен і промивається в декількох водах. Далі продукт вариться у воді.
Коли вся рідина вбереться в крупу в каструлю влити молоко, додати сіль і сухофрукти.
Страва готується на повільному вогні до повного розварювання пшона. Важливо, щоб молоко не втекло, а крупа не переварилася. Тому процес контролюється.
Перед подачею страви до столу на кожну порцію викладається мед. Можна додати в тарілки вершкове масло.
Цей рецепт дозволить приготувати дуже ситна страва. Воно стане повноцінним корисним обідом. Для приготування можна використовувати свинину чи яловичину (800 г), а також: 450 мл води, склянка пшона, цибулину, 1 ч. л. солодкої паприки, 3 ст. л. оливкової олії, сіль, пахучі трави.
Крупа ретельно промивається теплою водою, після чого обдается крутим окропом, щоб позбавити пшоно від властивої йому гірчинки.
На оливковій олії цибулю ретельно обсмажується до золотистого кольору при постійному помішуванні.
У другій сковороді м’ясо спочатку обсмажується до появи апетитною скоринки на сильному вогні, а потім гаситься 10 хвилин під закритою кришкою. На цьому етапі можна посолити і додати приправи.
Далі до м’яса виливається 1 ст. окропу, і воно гаситься вже до готовності на маленькому вогні.
Пшоно додається в сковороду до вже повністю готового м’яса, після чого в ємність виливається вода, що залишилася. Разом продукти нудяться до готовності крупи на мінімальному вогні.
Вийшло блюдо відмінно поєднується асорті з маринованих овочів і рубаною зеленню. Можна доповнити його салатом зі свіжих огірків і зеленого лука.
Пшоняна каша з тушонкою
Це просте нехитре блюдо можна готувати як на природі, так і в домашніх умовах. Потрібно запастися наступними інгредієнтами: банкою свинячий або яловичої тушонки, цибулиною, 120 г пшоняної крупи, 1 морквою, 1 ст. води, сіллю, будь-якими приправами.
Пшонка промивається і обдается окропом. Мити її слід до тих пір, поки вода не позбавиться від каламутності.
Пшоняна крупа вариться в глибокій каструлі близько 25 хвилин. При цьому її потрібно постійно помішувати, щоб страва не підгоріло і не слиплось.
Овочі миють, чистяться і пассеруются на будь-якому жирі або маслі. Спочатку до прозорості доводиться цибулю, після чого до нього вирушає терта морква. Посолити і поперчити овочі за смаком.
З тушонки зливається рідина. Але відправляти її в раковину не потрібно. Бульйон буде далі використовуватися в обговорюваному блюді. М’ясо розминається виделкою. Щоб частування не вийшло занадто прісним, жир з банки також потрібно залишити.
М’ясо відправляється до засмажки, після чого разом продукти готуються ще 5-7 хвилин.
За час підготовки інших інгредієнтів встигне повністю зваритися каша. Вона додається в сковороду в самий останній момент. Туди ж відправляється бульйон від тушонки.
Продукти ретельно перемішуються, солятся і посипаються будь-якими обраними приправами.
Частування нудиться під закритою кришкою не менше 25 хвилин.
Подається страва гарячим зі свіжими овочами. До речі, можна готувати в духовці жароміцної формі.
Оригінальний рецепт з курячими сердечками
Бюджетним і доступним вийде блюдо, якщо готувати його з субпродуктами. Відмінно поєднуються з пшенкой курячі сердечка. М’яса потрібно взяти 650 г, а, також буде потрібно: 2 склянки пшона, моркву, 2 маленькі білі цибулини, 4 ст. молока, 2 ст. л. жирної сметани, томатного соку і масла, 1,5 ст. л. цукру, сіль.
Пшоно перебирається і промивається до прозорості води, після чого відправляється в мультиварку, солиться, заливають молоком і готується в спеціальній програмі «Каша».
Сердечка розрізають на половинки і позбавляються від проток. Субпродукт викласти в сотейник і тушкувати 1 ст. підсоленої води до повного випаровування рідини. Далі в ємність додається будь-який жир, і сердечка злегка підрум’янюються.
До м’яса додаються подрібнені овочі і томатна паста. Разом продукти тушкують пару хвилин.
Залишилося змішати м’ясну масу і варену крупу, заправити сметаною і вершковим маслом.
Замість томатної пасти можна використовувати пару свіжих помідорів без шкірки.
Як зварити пшонку з додаванням рису?
Рисово-пшоняна каша завжди виходить напрочуд смачною. Особливо, якщо готувати її з урахуванням порад досвідчених кухарів. Для такої страви буде використовуватися: по півсклянки пшона і рису, 2 ст. води і молока, 4 ст. л. цукру, сіль, шматочок вершкового масла.
Пшоно ретельно промивається, позбавляється від дрібного сміття, перекладається в каструлю і доводиться до кипіння. Перша вода з крупи зливається.
Рис також промивається і відправляється в каструлю з пшоном. Крупи заливаються 2 склянками води і солятся.
Каша вариться 30 хвилин до повного всмоктування води. Далі в блюдо вливається кипляче молоко і додається цукор.
На повільному вогні страва готується ще 8 хвилин.
Залишилося лише додати в нього масло і накрити кришкою, щоб настоялося.
Із зазначеною кількістю цукру страва вийде солодким, тому варто регулювати порцію піску за смаковими уподобаннями.