Є багато способів того, як зварити рисову кашу на воді, молоці, з додаванням різних продуктів. Рис, крім того, що є дуже корисним злаком, багатим білком, вітамінами і мікроелементами, відрізняється здатністю поєднуватися з різними компонентами. Це дозволяє готувати з білої крупи перші страви, другі, гарніри і відмінні десерти. Рис допоможе поліпшити роботу травних органів, очистить організм від токсинів, допоможе впоратися з похмільним синдромом. Страви з рису підійдуть в якості сніданку дорослим і дітям, забезпечивши енергією на цілий день.
Класична рисова каша на молоці
Рисова каша на молоці – смачна і дуже корисна страва. Готується вона частіше з круглого рису, який відрізняється відмінною в’язкістю та клейкість. Перед варінням крупу потрібно ретельно промити під проточною водою.
Незважаючи на те, що каша в підсумку буде молочна, відварювати рис спочатку потрібно у воді. Якщо відразу варити крупу в молоці, вона буде довше готуватися, втративши під час варіння велику частину корисних речовин.
До того ж молоко може випаруватися, що призведе до підгоряння рису і зіпсованості страви в підсумку.
Готується молочна каша досить швидко – близько 35 хвилин. Якщо правильно виконати всі дії, вона вийде легкою і ароматною, корисною і поживною.
Вариться страва з наступних інгредієнтів:
- рис – 200 г;
- молоко – 700 мл;
- масло вершкове;
- сіль і цукор.
Промиту крупу потрібно залити водою, в пропорції 1:2, поставити на вогонь і варити до повної готовності зерен. Варений рис відкидається на друшляк, щоб стекла вода. При бажанні його можна промити, але не обов’язково.
Окремо в глибокій ємності слід закип’ятити молоко, додати сіль (небагато) і цукор за смаком, після чого висипати попередньо відварену крупу. Готувати після цього кашу треба на повільному вогні, постійно помішуючи, протягом 10-15 хвилин.
Щоб молоко в процесі варіння не википіло і не запачкало плиту, потрібно верхні борти каструлі змастити вершковим маслом.
У готове блюдо потрібно додати масло і подати до столу. При бажанні можна поліпшити смак страви медом, варенням або сухофруктами.
Як приготувати для дітей?
Рисова каша – корисний і легкозасвоюваний злак, рекомендований дітям з перших днів життя. Багато адаптовані суміші готуються з додаванням обробленої крупи – вони замінять материнське молоко і допоможуть дитині налагодити стілець, особливо при схильності до частих розладів. З 4-5-ти місяців життя дитині можна варити кашу вдома, правильно підбираючи пропорції води, молока і крупи.
Спочатку, щоб перевірити реакцію дитячого організму, кашу вводять в раціон маленькими порціями. Приготувати його досить просто, використовуючи:
- мелений рис – 15-25 г;
- вода – 120 мл;
- молоко (якщо немає алергії).
Фахівці радять починати прикорм з гречаної каші і тільки після готувати рисовий складу. Спочатку крупа відварюється на воді, без додавання солі, спецій і масла. Вода повинна бути спеціальною для дітей.
Попередньо крупа перед помелом промивається, після пропускається через кавомолку, заливається водою і вариться на повільному вогні до загустіння суміші. Остудивши продукт до необхідної температури, можна дати дитині спробувати, поспостерігавши після за його стільцем і шкірним покривом. Якщо не буде ознак алергічної реакції, запору, то кашу можна сміливо вводити в раціон.
Після 6-7 місяців від народження варити білий злак малюкам можна на молоці. Спочатку воно розводиться з водою в пропорції 1:4, після кількість води поступово скорочується, а крупи – збільшується. Приблизно з 1 року, коли у дитини з’являться кілька зубів, можна відварювати цілісний рис, додаючи в нього трохи масла, солі, цукру. Добре поєднувати продукт з соусным кабачком або гарбузом, відварюючи їх і перемелюючи після в пюре.
В мультиварці
Рисова каша в мультиварці на молоці не може вийти не смачною. Зручність приготування страви в розумній машині полягає в тому, що досить завантажити в чашу продукти, вибрати правильний режим і все – каша швидко приготується, не пригорить, зберігши всі корисні речовини в повному обсязі.
Для приготування страви слід запастися:
- рис – 1 склянка;
- молоком (звичайним або топленим) – 1 л;
- маслом – 15 г;
- цукром – 60 г;
- сіль – щіпка.
Спочатку в холодній воді промивається злак, для видалення зайвого крохмалю. Після крупу потрібно промити під гарячою водою, для видалення зайвого жиру. Далі оброблений злак висипається в чашу і заливають холодним молоком. До продуктів додається сіль, цукор, олія, виставляється режим «каша» і час приготування – 60 хвилин. Після готування можна подати страву з медом або в чистому вигляді.
Рисова каша з родзинками
Рисова каша з додаванням родзинок – прекрасний варіант для сніданку за смаковими і поживними властивостями. Білий злак забезпечить організм потрібною кількістю вуглеводів, білків, а ізюм – вітамінами. Готуватися страва може на воді або молоці, в мультиварці або на плиті.
Заздалегідь потрібно підготувати:
- рисову крупу – 100 г;
- воду – 300 мл;
- молоко – 500 мл;
- родзинки – 60 г;
- цукор, сіль;
- масло.
Рис промивається, заливається водою і відправляється на вогонь. Після того, як крупа буде готова, а вода повністю випарується, ємність додається молоко, сіль, цукор. Коли рідина закипить, можна додати родзинки, проварити ще 10 хвилин і вимкнути вогонь. За бажанням сушений виноград можна замочити окремо в гарячій воді і додати в кашу вже після її приготування.
З додаванням гарбуза
Гарбуз в поєднанні з рисом особливо корисна людям, які мають хвороби органів травної системи. Така каша може бути не тільки смачною, але і красиво оформленим страв, що напевно порадує маленьких гурманів.
Готується страва (для 2 порцій):
- маленькій гарбуза – 2 шт.;
- рису – 150 г;
- молока – 1 л;
- масла вершкового – 35 г;
- кураги, інжиру;
- цукру і солі.
Гарбуз потрібно вибирати соковиту і м’ясисту, що суттєво вплине на смак готової страви. Овоч слід попередньо промити, зрізати з нього верхівку і видалити зсередини зернята, волокна, скориставшись ложкою.
Гарбузова м’якоть обрізається дуже акуратно так, щоб стінки овоча залишалися досить товстими. Після вона нарізається, змішується з сухофруктами і зернами рису, попередньо промитими, цукром і сіллю. Далі ємність з гарбуза заповнюється сумішшю і молоком, накривається гарбузової кришкою, після відправляється в духову шафу на 45-85 хвилин. Якщо в процесі готування молоко буде швидко випаровуватися, його потрібно буде додавати.
Рисова каша з гарбузом подається до столу в імпровізованій посуді – це виглядає красиво, святково, яскраво. Зверху можна прикрасити вариво гілочками м’яти.
Смачний рецепт з куркою
Для приготування ситного страви слід запастися:
- рисом – 200 г;
- курячим філе або будь-який інший частиною птиці – 500 г;
- водою – 800 мл;
- цибулею ріпчастою, морквою – по 1 шт.;
- рослинним маслом;
- сіллю;
- часником;
- спеціями, лаврушкой.
Спочатку м’ясо промивається, обробляється на порційні шматочки. Цибулю дрібно нарізається, морквина натирається на крупній тертці, часник подрібнюється ножем.
На розпеченій сковороді слід трохи обсмажити часник, додати до нього цибулю і після обсмажування овочів морква. Далі до овочів опускаються шматочки м’яса і обсмажуються на середньому вогні до рум’яної скоринки.
Коли м’ясо буде добре обсмаженим, з красивою рум’яної шкірочки, потрібно залити його водою (якщо ємність маленька, то продукти перекладають в каструлю і після заливаються рідиною). Після закипання води додається промита крупа, спеції і каша вариться до набухання зерен. Готову страву потрібно злегка тушкувати під кришкою і подати до столу.
З сухофруктами
Рисова каша з сухофруктами – ідеальний спосіб урізноманітнити пісне меню.
Готується страва з:
- рису круглозернистого – 100 г;
- води – 250 мл;
- цукрового піску – 1,5 ст. л.;
- солі – щіпка;
- ванільного цукру – 0,5 ч. л.;
- родзинок, чорносливу (можна додавати будь-які сухофрукти) – за смаком.
Рис слід промити під проточною водою, залити чистою рідиною і варити, постійно помішуючи, до готовності злаку. Сухофрукти окремо промиваються, за необхідності замочуються і нарізати (можна використовувати цілісні). Додавати їх в кашу потрібно в самому кінці, разом з цукром і сіллю.
З яблуками
Таке блюдо добре готувати в мультиварці і подавати на сніданок дітям.
У цьому рецепті використовуються наступні інгредієнти:
- білий злак – 180 г;
- чиста вода – 450 мл;
- яблука будь-якого сорту – пару штук;
- цукор, сіль, масло.
Крупа промивається, яблука очищаються від шкірки і серцевини. Чаша мультиварки заповнюється злаком, рідиною, до них додають сіль і цукор. Готується каша в режимі «плов» 35 хвилин, після чого до неї потрібно додати порізані яблука, масло, все перемішати і продовжити готувати, вибравши режим «випічка». Тривалість приготування – близько 12 хвилин.
Подаючи страву до столу, можна додати зверху на страву трохи кориці або меду. Такий продукт підійде в якості щоденного раціону дорослим і дітям різного віку.
Як приготувати рідку молочну рисову кашу?
Рідка молочна каша вариться практично, так само як і густа, тільки з додаванням більшої кількості рідини.
Для приготування страви слід запастися:
- рисом (круглим або січкою) – 100 г;
- водою – 200 мл;
- молоком – 500-600 мл;
- цукром, сіллю;
- вершковим маслом.
Крупа промивається, заливається водою і відправляється на плиту. Після приготування рису його потрібно висипати в киплячу підсолене молоко, додати цукор, трохи масла і варити близько 15 хвилин.
З овочами
Існує величезна кількість рецептів приготування рису з овочами. Таке блюдо під різною назвою можна знайти у багатьох народів, що не дивно, адже поєднання продуктів в ньому ідеальне.
Простий рецепт приготування страви з овочевою сумішшю допоможе за короткий час приготувати сніданок, обід або вечерю.
Для цього потрібно запастися:
- рисом – 200 г;
- гарячою водою – 450 мл;
- овочевий сумішшю – 350 г;
- вершковим маслом – 15 г;
- сіллю.
У глибокій сковороді слід розтопити масло і обсмажити на ньому рис протягом 60 секунд. Після додається гаряча вода, сіль і злак гаситься без кришки близько 20 хвилин. Коли крупа буде практично готова, до неї потрібно додати овочеву суміш (заморожену) і варити до тих пір, поки вода повністю не википить.
Овочі можна використовувати свіжі на будь-який смак – томати, кабачки, баклажани, капуста, цибуля, морква і т. д. Попередньо вони обсмажуються і після вводяться в блюдо після приготування рису. Така страва добре поєднувати з різними соусами, в тому числі і гострими, подаючи разом з м’ясом, смаженою рибою або тюфтельками.