Борщ – це найкраще блюдо для обіду. При правильній готуванні він виходить дуже ситним, ароматним і неймовірно смачним, особливо якщо додати сметани. Ми розповімо, як зварити смачний борщ.
Класичний борщ
Вам знадобиться:
- яблучний оцет – 45 мл;
- капуста – 0,3 кг;
- сіль – 4 щіпки;
- бульби картоплі – 5 шт.;
- помідори – 3 шт.;
- оливкової масло сорту – 40 мл;
- морква – 2 шт.;
- чорний перець – 2 щіпки;
- головка цибулі – 1 шт.;
- щіпка цукру;
- буряк – 2 шт.
Для наваристого бульйону:
- горошини перцю – 7 шт.;
- яловичина – 1,5 кг;
- лаврове листя – 3 листочка;
- одна головка цибулі;
- сіль – 15 г;
- петрушка – 1 гілочка;
- морква – 1 шт.
Алгоритм дій:
- Телятину на кістки опускаємо в каструлю з водою і чекаємо моменту закипання. Після цього знімаємо піну і закладаємо в бульйон в цілісному вигляді очищені цибулю, моркву і гілочку петрушки. Готуємо яловичину 2,5 години. В кінці опускаємо лаврушку.
- Залишилися овочі для борщу очищаємо від шкірки. Нашатковану соломкою буряк підсмажити в олії протягом 3 хвилин. Наливаємо до неї оцет і 20 мл бульйону. Готуємо ще 15 хвилин.
- Томати кришимо великими кубиками, цибулю – маленькими, а морквину шаткуємо тонкими брусочками.
- Обсмажуємо підготовлені овочі, спочатку кладемо цибулю, через 3 хвилини морквину, ще через 5 хвилин висипаємо помідори і пасеруємо все разом 10 хвилин.
- М’якоть сварившейся яловичини подрібнюємо, кістки викидаємо. Очищаємо бульйон з допомогою марлі.
- В проціджену рідину опускаємо покришену капусту, через 5 хвилин додаємо кубики картоплі.
- Викладаємо овочеву піджарку зі сковороди, чекаємо ще 5 хвилин.
- Після цього насипаємо трохи цукру і додаємо потушенную в оцті буряк.
- Через 15 хвилин повертаємо в каструлю шматочки яловичини, насипаємо перець, сіль.
- Через 10 хвилин можна знімати каструлю з чудовим запашним борщем з плити.
- Для подачі можна покласти в тарілочки з супом продавлений часник, трохи кропу і сметану.
Перше блюдо з квасолею
Список інгредієнтів:
- вода – 3 л;
- м’ясо будь-якого виду – 0,4 кг;
- оцет – 15 мл;
- квасоля – 0,2 кг;
- щіпка цукру;
- три часникові часточки;
- паста з помідорів – 30 г;
- лаврушка – 1 аркуш;
- три картоплі;
- один солодкий перець;
- один бульба буряків;
- сіль;
- одна морквина;
- чорний перець – 5 р.
Готуємо борщ з квасолею:
- За 10 годин до передбачуваного приготування страви у воду опускаємо квасоля.
- Заливаємо м’ясо трьома літрами води і чекаємо, поки бульйон закипить. Після чого засипаємо сіль і чорний перець.
- В іншому посуді починаємо варити квасолю.
- Обробляємо на тертці почищену моркву і цибулю дрібно кришимо.
- Підсмажити в олії подрібнені коренеплоди.
- Картопляні бульби очищаємо від шкірки і ріжемо на невеликі кубики.
- Капусту, избавленную від верхніх листків шматує ножем.
- До того часу м’ясо в бульйоні має зваритися, відправляємо до нього картоплю, капусту і піджарку з сковороди.
- В іншу сковороду наливаємо трохи олії, додаємо оцет, цукор, томатну пасту, сіль і нарізану соломкою буряк. Тушкуємо продукти протягом 5 хвилин.
- У суп викладаємо подрібнену болгарський перець, варимо 10 хвилин. Кладемо квасоля і готуємо ще 10 хвилин.
- У самому кінці додаємо пропущений через прес часник і розливаємо по тарілочках.
Рецепт для тих, хто дотримується посту
Необхідні продукти:
- два помідора;
- сіль – 15 г;
- буряк – 2 шт.;
- цукор – 4 г;
- капуста – половина качана;
- оцет – 10 мл;
- морква – 1 шт.;
- часникові зубчики – 2 шт.;
- картопляні бульби – 2 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- масло пісне – 30 мл;
- один лавровий лист.
Як зробити дуже смачний пісний борщ:
- Всі почищені овочі, крім томатів та капусти порізати соломкою.
- З помідора прибираємо току шкірку, м’якоть рубаємо кубиками.
- Капустяний качан тонко шаткуємо ножем.
- В киплячу солону воду викладаємо картоплю з капустою.
- Паралельно в сковороді пасеруємо моркву з цибулею 5 хвилин, не забуваючи додати олію.
- Додаємо до піджарки половину всієї кількості буряків і готуємо ще 10 хвилин.
- До решти буряку в мисці доливаємо оцет і окріп.
- До овочів в сковорідці перекладаємо помідори, насипаємо сіль з чорним перцем. Тушкуємо піджарку 20 хвилин.
- Переливаємо вміст сковороди в каструлю, кидаємо лист лавра. Виливаємо буряковий сік, який утворився після суміщення буряків, оцет і окропу.
- Кришимо подрібнений часник, наполягаємо блюдо 10 хвилин, і насолоджуємося прекрасним смаком.
На курячому бульйоні
Склад рецепта:
- томатний соус – 30 г;
- картопля – 4 шт.;
- сметана – 40 г;
- одна буряк;
- головка цибулі;
- часникові часточки – 4 шт.;
- дві морквини;
- куряче м’ясо – 0,6 кг;
- капуста – 0,2 кг.
Як приготувати смачний борщ:
- Розрубаємо птицю на частини і зваримо її до м’якості.
- Після закипання бульйону кидаємо кубики картоплі. Не забудьте посолити м’ясо.
- Буряк з морквою обробляємо на тертці з великими ланками. Цибулину дрібно кришимо ножем. Часник продавлюємо в пресі.
- Підготовлені овочі протягом 5 хвилин підсмажити в олії. Після цього викладаємо до них томатну пасту.
- Через 10 хвилин після картоплі кидаємо посічену капусту.
- Через 5 хвилин виливаємо всю піджарку і готуємо протягом 5 хвилин.
- У порційні тарілочки наливаємо красивий ароматний суп, додаємо сметану.
В мультиварці
Що потрібно взяти:
- три часникового зубчики;
- картопля – 0,15 кг;
- буряк – 0,3 кг;
- сіль – 15 г;
- капуста – 0,4 кг;
- томатний соус – 40 р;
- чорний подрібнений перець – 6 м;
- цибулина;
- масло рослинного виду – 50 мл;
- телятина – 0,5 кг;
- морквина – 0,3 кг
Поетапне приготування:
- Дрібно кришимо ножем очищений цибулю і пасеруємо в мультиварочной чаші в програмі «Випічка».
- Підготовлену моркву проводимо через тертку і завантажуємо до цибулі. Обсмажуємо продукти разом 10 хвилин.
- Викладаємо томатний соус і готуємо ще 4 хвилини.
- Обробляємо очищену буряк на крупній тертці і додаємо до піджарки. Тушкуємо протягом 15 хвилин.
- М’якоть яловичини рубаємо порційними кубиками.
- Картоплю ріжемо на більш дрібні квадратики, стандартним способом нашинкуем вилок капусти.
- По черзі кидаємо в каструлю телятину, картоплю і капусту. Слідом запускаємо пару лаврових листочків, наливаємо до верхньої позначки воду і насипаємо перець.
- Готуємо смачне ароматне блюдо протягом години в режимі «Суп».
- В кінці додаємо в борщ порізаний часник і накриваємо на стіл.
Червоний борщ зі свининою
Вам знадобиться:
- цукор – 40 г;
- м’ясо свиняче – 0,5 кг;
- паста з томатів – 70 г;
- цибуля – 0,2 кг;
- сіль – 16 г;
- капуста – половина качана;
- картопля – 0,3 кг;
- часникові зубчики – 4 шт.;
- буряк – 0,32 кг;
- рафінована олія – 45 мл;
- морквина – 0,2 кг.
Рецепт смачного борщу покроково:
- В посуд з холодною водою запускаємо м’ясо. Як тільки вона закипить, міняємо воду. Продовжуємо готувати до м’якості свинини.
- Цибулини рубаємо на кубики, моркву – на тонкі брусочки.
- Робимо піджарку з моркви, буряків, цукру, томатної пасти, олії та цибулі.
- Ріжемо картопляні бульби кубиками і запускаємо в бульйон до м’яса. Через 7 хвилин виймаємо з каструлі свинину і подрібнюємо її.
- Капусту дрібно рубаємо ножем і відправляємо в суп, додаємо сіль.
- Через 10 хвилин викладаємо піджарку і шматочки м’яса.
- Залишилося перемішати дивовижний борщ яскраво-червоного кольору і подавати домочадцям.
З квашеною капустою
У приготуванні борщу можна міксувати багато різних продуктів і змінювати рецепт. Наприклад, якщо вам подобається приємний смак кислинки – додайте часник або використовуйте квашену капусту замість звичайної.
Компоненти рецепту:
- одна морква;
- масло рослинного виду – 40 мл;
- два картоплі;
- одна цибулина;
- яловиче м’ясо – 0,5 кг;
- сметана – 50 г;
- квашена капуста – 0,2 кг;
- сіль – 18 г;
- томатна паста – 15 г;
- одна буряк;
- оцет – 15 мл;
- лист лаврушки.
Алгоритм дій:
- Яловичину ріжемо на шматки і запускаємо в ємність з 2 літрами води, насипаємо сіль і починаємо варіння. Через 90 хвилин м’ясо буде готове.
- Картопляні бульби порізати соломкою, покришити цибулю, провести через тертку буряк і моркву.
- Протягом 7 хвилин пасеруємо цибулю з морквою і рафінованою олією. Наливаємо оцет.
- З миски з капустою прибрати сік. Віджату капусту викладаємо на сковороду у в олію, додаємо томатний соус і 60 мл бульйону. Тушкуємо інгредієнти 5 хвилин.
- Перекладаємо капусту до піджарки. У бульйон запускаємо картоплю і готуємо 10 хвилин.
- Після цього в суп додаємо вміст сковороди і варимо 15 хвилин.
Секрети смачного і апетитного борщу
Для того, щоб борщ вийшов по-справжньому якісним, насиченим і ароматним, необхідно дотримуватися деяких правил:
- Буряк варто гасити в окремому посуді, інакше борщ втратить свій яскраво-червоний відтінок. Для більшої насиченості при гасінні в буряки додають трохи цукру і оцту.
- Для ідеального страви, якщо це не пісний суп, потрібен наваристий жирний м’ясний бульйон. Для цього спочатку відварюють м’ясо, і тільки після його готовності додають овочі.
- Для цікавого золотистого відтінку піджарки спочатку кладуть в сковороду цибулю, і через 5 хвилин моркву.
- Щоб в супі відчувалася приємна кислинка – поєднуйте помідори і томатну пасту. А для прянощі вже після готовності борщу покришіть туди продавлений часник.