Як зварити смачний борщ – 7 рецептів приготування. Секрети смачного борщу

Борщ – це найкраще блюдо для обіду. При правильній готуванні він виходить дуже ситним, ароматним і неймовірно смачним, особливо якщо додати сметани. Ми розповімо, як зварити смачний борщ.

Класичний борщ

Вам знадобиться:

  • яблучний оцет – 45 мл;
  • капуста – 0,3 кг;
  • сіль – 4 щіпки;
  • бульби картоплі – 5 шт.;
  • помідори – 3 шт.;
  • оливкової масло сорту – 40 мл;
  • морква – 2 шт.;
  • чорний перець – 2 щіпки;
  • головка цибулі – 1 шт.;
  • щіпка цукру;
  • буряк – 2 шт.

Для наваристого бульйону:

  • горошини перцю – 7 шт.;
  • яловичина – 1,5 кг;
  • лаврове листя – 3 листочка;
  • одна головка цибулі;
  • сіль – 15 г;
  • петрушка – 1 гілочка;
  • морква – 1 шт.

Алгоритм дій:

  • Телятину на кістки опускаємо в каструлю з водою і чекаємо моменту закипання. Після цього знімаємо піну і закладаємо в бульйон в цілісному вигляді очищені цибулю, моркву і гілочку петрушки. Готуємо яловичину 2,5 години. В кінці опускаємо лаврушку.
  • Залишилися овочі для борщу очищаємо від шкірки. Нашатковану соломкою буряк підсмажити в олії протягом 3 хвилин. Наливаємо до неї оцет і 20 мл бульйону. Готуємо ще 15 хвилин.
  • Томати кришимо великими кубиками, цибулю – маленькими, а морквину шаткуємо тонкими брусочками.
  • Обсмажуємо підготовлені овочі, спочатку кладемо цибулю, через 3 хвилини морквину, ще через 5 хвилин висипаємо помідори і пасеруємо все разом 10 хвилин.
  • М’якоть сварившейся яловичини подрібнюємо, кістки викидаємо. Очищаємо бульйон з допомогою марлі.
  • В проціджену рідину опускаємо покришену капусту, через 5 хвилин додаємо кубики картоплі.
  • Викладаємо овочеву піджарку зі сковороди, чекаємо ще 5 хвилин.
  • Після цього насипаємо трохи цукру і додаємо потушенную в оцті буряк.
  • Через 15 хвилин повертаємо в каструлю шматочки яловичини, насипаємо перець, сіль.
  • Через 10 хвилин можна знімати каструлю з чудовим запашним борщем з плити.
  • Для подачі можна покласти в тарілочки з супом продавлений часник, трохи кропу і сметану.

Перше блюдо з квасолею

Список інгредієнтів:

  • вода – 3 л;
  • м’ясо будь-якого виду – 0,4 кг;
  • оцет – 15 мл;
  • квасоля – 0,2 кг;
  • щіпка цукру;
  • три часникові часточки;
  • паста з помідорів – 30 г;
  • лаврушка – 1 аркуш;
  • три картоплі;
  • один солодкий перець;
  • один бульба буряків;
  • сіль;
  • одна морквина;
  • чорний перець – 5 р.
Дивіться також:  Картопля, запечена в духовці з сиром, рецепт з фото

Готуємо борщ з квасолею:

  • За 10 годин до передбачуваного приготування страви у воду опускаємо квасоля.
  • Заливаємо м’ясо трьома літрами води і чекаємо, поки бульйон закипить. Після чого засипаємо сіль і чорний перець.
  • В іншому посуді починаємо варити квасолю.
  • Обробляємо на тертці почищену моркву і цибулю дрібно кришимо.
  • Підсмажити в олії подрібнені коренеплоди.
  • Картопляні бульби очищаємо від шкірки і ріжемо на невеликі кубики.
  • Капусту, избавленную від верхніх листків шматує ножем.
  • До того часу м’ясо в бульйоні має зваритися, відправляємо до нього картоплю, капусту і піджарку з сковороди.
  • В іншу сковороду наливаємо трохи олії, додаємо оцет, цукор, томатну пасту, сіль і нарізану соломкою буряк. Тушкуємо продукти протягом 5 хвилин.
  • У суп викладаємо подрібнену болгарський перець, варимо 10 хвилин. Кладемо квасоля і готуємо ще 10 хвилин.
  • У самому кінці додаємо пропущений через прес часник і розливаємо по тарілочках.

Рецепт для тих, хто дотримується посту

Необхідні продукти:

  • два помідора;
  • сіль – 15 г;
  • буряк – 2 шт.;
  • цукор – 4 г;
  • капуста – половина качана;
  • оцет – 10 мл;
  • морква – 1 шт.;
  • часникові зубчики – 2 шт.;
  • картопляні бульби – 2 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • масло пісне – 30 мл;
  • один лавровий лист.

Як зробити дуже смачний пісний борщ:

  • Всі почищені овочі, крім томатів та капусти порізати соломкою.
  • З помідора прибираємо току шкірку, м’якоть рубаємо кубиками.
  • Капустяний качан тонко шаткуємо ножем.
  • В киплячу солону воду викладаємо картоплю з капустою.
  • Паралельно в сковороді пасеруємо моркву з цибулею 5 хвилин, не забуваючи додати олію.
  • Додаємо до піджарки половину всієї кількості буряків і готуємо ще 10 хвилин.
  • До решти буряку в мисці доливаємо оцет і окріп.
  • До овочів в сковорідці перекладаємо помідори, насипаємо сіль з чорним перцем. Тушкуємо піджарку 20 хвилин.
  • Переливаємо вміст сковороди в каструлю, кидаємо лист лавра. Виливаємо буряковий сік, який утворився після суміщення буряків, оцет і окропу.
  • Кришимо подрібнений часник, наполягаємо блюдо 10 хвилин, і насолоджуємося прекрасним смаком.

На курячому бульйоні

Склад рецепта:

  • томатний соус – 30 г;
  • картопля – 4 шт.;
  • сметана – 40 г;
  • одна буряк;
  • головка цибулі;
  • часникові часточки – 4 шт.;
  • дві морквини;
  • куряче м’ясо – 0,6 кг;
  • капуста – 0,2 кг.
Дивіться також:  Крем-суп з брокколі і спаржі з фото

Як приготувати смачний борщ:

  • Розрубаємо птицю на частини і зваримо її до м’якості.
  • Після закипання бульйону кидаємо кубики картоплі. Не забудьте посолити м’ясо.
  • Буряк з морквою обробляємо на тертці з великими ланками. Цибулину дрібно кришимо ножем. Часник продавлюємо в пресі.
  • Підготовлені овочі протягом 5 хвилин підсмажити в олії. Після цього викладаємо до них томатну пасту.
  • Через 10 хвилин після картоплі кидаємо посічену капусту.
  • Через 5 хвилин виливаємо всю піджарку і готуємо протягом 5 хвилин.
  • У порційні тарілочки наливаємо красивий ароматний суп, додаємо сметану.

В мультиварці

Що потрібно взяти:

  • три часникового зубчики;
  • картопля – 0,15 кг;
  • буряк – 0,3 кг;
  • сіль – 15 г;
  • капуста – 0,4 кг;
  • томатний соус – 40 р;
  • чорний подрібнений перець – 6 м;
  • цибулина;
  • масло рослинного виду – 50 мл;
  • телятина – 0,5 кг;
  • морквина – 0,3 кг

Поетапне приготування:

  • Дрібно кришимо ножем очищений цибулю і пасеруємо в мультиварочной чаші в програмі «Випічка».
  • Підготовлену моркву проводимо через тертку і завантажуємо до цибулі. Обсмажуємо продукти разом 10 хвилин.
  • Викладаємо томатний соус і готуємо ще 4 хвилини.
  • Обробляємо очищену буряк на крупній тертці і додаємо до піджарки. Тушкуємо протягом 15 хвилин.
  • М’якоть яловичини рубаємо порційними кубиками.
  • Картоплю ріжемо на більш дрібні квадратики, стандартним способом нашинкуем вилок капусти.
  • По черзі кидаємо в каструлю телятину, картоплю і капусту. Слідом запускаємо пару лаврових листочків, наливаємо до верхньої позначки воду і насипаємо перець.
  • Готуємо смачне ароматне блюдо протягом години в режимі «Суп».
  • В кінці додаємо в борщ порізаний часник і накриваємо на стіл.

Червоний борщ зі свининою

Вам знадобиться:

  • цукор – 40 г;
  • м’ясо свиняче – 0,5 кг;
  • паста з томатів – 70 г;
  • цибуля – 0,2 кг;
  • сіль – 16 г;
  • капуста – половина качана;
  • картопля – 0,3 кг;
  • часникові зубчики – 4 шт.;
  • буряк – 0,32 кг;
  • рафінована олія – 45 мл;
  • морквина – 0,2 кг.

Рецепт смачного борщу покроково:

  • В посуд з холодною водою запускаємо м’ясо. Як тільки вона закипить, міняємо воду. Продовжуємо готувати до м’якості свинини.
  • Цибулини рубаємо на кубики, моркву – на тонкі брусочки.
  • Робимо піджарку з моркви, буряків, цукру, томатної пасти, олії та цибулі.
  • Ріжемо картопляні бульби кубиками і запускаємо в бульйон до м’яса. Через 7 хвилин виймаємо з каструлі свинину і подрібнюємо її.
  • Капусту дрібно рубаємо ножем і відправляємо в суп, додаємо сіль.
  • Через 10 хвилин викладаємо піджарку і шматочки м’яса.
  • Залишилося перемішати дивовижний борщ яскраво-червоного кольору і подавати домочадцям.
Дивіться також:  Сиропи Монін (Monin): склад, асортимент французьких фруктових сиропів

З квашеною капустою

У приготуванні борщу можна міксувати багато різних продуктів і змінювати рецепт. Наприклад, якщо вам подобається приємний смак кислинки – додайте часник або використовуйте квашену капусту замість звичайної.

Компоненти рецепту:

  • одна морква;
  • масло рослинного виду – 40 мл;
  • два картоплі;
  • одна цибулина;
  • яловиче м’ясо – 0,5 кг;
  • сметана – 50 г;
  • квашена капуста – 0,2 кг;
  • сіль – 18 г;
  • томатна паста – 15 г;
  • одна буряк;
  • оцет – 15 мл;
  • лист лаврушки.

Алгоритм дій:

  • Яловичину ріжемо на шматки і запускаємо в ємність з 2 літрами води, насипаємо сіль і починаємо варіння. Через 90 хвилин м’ясо буде готове.
  • Картопляні бульби порізати соломкою, покришити цибулю, провести через тертку буряк і моркву.
  • Протягом 7 хвилин пасеруємо цибулю з морквою і рафінованою олією. Наливаємо оцет.
  • З миски з капустою прибрати сік. Віджату капусту викладаємо на сковороду у в олію, додаємо томатний соус і 60 мл бульйону. Тушкуємо інгредієнти 5 хвилин.
  • Перекладаємо капусту до піджарки. У бульйон запускаємо картоплю і готуємо 10 хвилин.
  • Після цього в суп додаємо вміст сковороди і варимо 15 хвилин.

Секрети смачного і апетитного борщу

Для того, щоб борщ вийшов по-справжньому якісним, насиченим і ароматним, необхідно дотримуватися деяких правил:

  • Буряк варто гасити в окремому посуді, інакше борщ втратить свій яскраво-червоний відтінок. Для більшої насиченості при гасінні в буряки додають трохи цукру і оцту.
  • Для ідеального страви, якщо це не пісний суп, потрібен наваристий жирний м’ясний бульйон. Для цього спочатку відварюють м’ясо, і тільки після його готовності додають овочі.
  • Для цікавого золотистого відтінку піджарки спочатку кладуть в сковороду цибулю, і через 5 хвилин моркву.
  • Щоб в супі відчувалася приємна кислинка – поєднуйте помідори і томатну пасту. А для прянощі вже після готовності борщу покришіть туди продавлений часник.
Прокрутка до верху