Це блюдо придбало велику популярність в першому столітті до нашої ери. Ще в Афінах на вулиці продавали гарячий супчик. В наш час, як зварити суп гороховий, знає практично кожен. Головний секрет ідеального результату – це правильний компонент. Найкраще підходить голландський мозкової сорт, який обов’язково потрібно замочити, періодично міняючи воду. А родзинкою будуть пшеничні сухарики, які додають перед подачею.
Гороховий суп — класичний рецепт
Це найпростіший і найпоширеніший варіант приготування. Щоб вийшов насичений аромат, необхідно заздалегідь замочити горошини.
Інгредієнти:
- Свинина – 300 г;
- Сухий горох – 220 г;
- Цибуля – 1 цибулина;
- Спеції;
- Картопля – 7 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Вода – 3 літри;
- Лаврушка – 2 аркуша;
- Масло вершкове – 45 г;
- Часник – 3 зубки;
- Сіль – 0,5 ч. ложки.
Приготування:
- Промити горошини. Підготувати холодну воду. Залити. Залишити на пару годин.
- Протягом цього часу треба поміняти воду три рази.
- У каструлю великого розміру помістити м’ясо.
- Злити воду з гороху. Пересипати в каструлю.
- Залити водою.
- Часник очистити. Порізати. Помістити до м’яса.
- Підсолити. Проварити годину.
- Картоплю позбавити від шкірки. Нарізати дрібними шматками за розміром. Перекласти в суп.
- Готувати півгодини.
- Цибулю очистити. Нашаткувати.
- З морквини зняти шкірку. Натерти.
- Розжарити сковорідку. Помістити овочі. Підсмажити до м’якого стану.
- Присипати спеціями. Покласти лаврушку.
- Перекласти в суп. Проварюють півгодини.
Як зварити на курячому бульйоні?
Це суп за рецептом відомої телеведучої Юлії Висоцької.
Інгредієнти:
- Сушена морква;
- Зелений горох колотий – 150 г;
- Цибуля сушена;
- Картопля – 3 шт.;
- Селера сушений;
- Паприка;
- Шпинат сушений;
- Стегна курячі – 2 шт.;
- Коріандр;
- Кмин мелений;
- Вода – 1500 мл;
- Сіль;
- Лимон — четвертинка.
Приготування:
- Стегна промити. Помістити в каструлю. Залити водою.
- М’ясо дістати. Бульйон процідити. Поставити назад на вогонь. Закип’ятити.
- Картоплю очистити. Нарізати. Закинути в бульйон.
- Засипати сушені трави, овочі і спеції.
- Проварити до готовності картоплі.
- Лимон нарізати. Покласти в суп.
Рецепт приготування по-скандинавськи
У кожного народу є свій варіант приготування цієї страви. Спробуйте приготувати ніжний супчик по-скандинавськи.
Інгредієнти:
- Кріп – 20 г;
- Горох сухий – 460 м;
- Запашний перець – 2 горошини;
- Петрушка – 20 г;
- Вода – 2,2 літра;
- Перець мелений чорний;
- Реберця – 500 г;
- Сіль;
- Цибуля – 1 цибулина;
- Морква – 1 шт.;
- Чорний перець – 2 горошини;
- Чебрець сушений – 1 ч. ложка.
Приготування:
- Горох промити. Замочити у воді годин на шість.
- Воду злити.
- Перекласти горошини в каструлю. Влити воду.
- Цибулю очистити. Нашаткувати. Підсмажити до рум’яного кольору.
- Моркву почистити. Натерти. Додати до цибулі. Протушкувати
- Через годину після початку варіння гороху додати реберця. Проварюють півгодини.
- Дістати ребра. Охолодити. Нарізати порційно. Відправити назад в бульйон.
- Засмажку покласти в каструлю. Посолити.
- Петрушку нарізати. Помістити в суп.
- Додати спеції, перемішати.
- Подрібнити кріп. Засипати в суп.
- Накрити кришкою. Подавати через чверть години.
Класичний гороховий суп-пюре
Щоб вийшов ситний смачний обід, знадобиться мінімум доступних продуктів і трохи часу, якщо попередньо замочити горох.
Інгредієнти:
- Горох-500 г;
- Кріп – 20 г;
- Цибуля – 1 цибулина;
- Черешкова селера – 3 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Вода – 2,3 літра;
- Приправа для мяса – 1 ч. ложка;
- Картопля – 1 шт.;
- Вершки – 100 мл;
- Часник – 1 зубок;
- Бородінський хліб – 4 шматочка.
Приготування:
- Вимити горошини. Замочити. Залишити на шість годин. Краще залити звечора.
- Промити. Перемістити в каструлю. Залити водою.
- Посолити. Готувати краще в казані або каструлі, яка має товсті стіни.
- Коли закипить, буде утворюватися піна. Її потрібно видалити.
- Картоплю очистити. Нарізати великими шматками.
- З морквини зняти шкірку. Крупно порізати.
- Овочі помістити до горошинам.
- Цибулину промити і закинути разом з лушпинням. У такому варіанті приготування у супу вийде гарний бурштиновий колір, який додасть лушпиння.
- Черешки селери додати в каструлю.
- Вогонь переключити на мінімум.
- Варити дві години.
- Дістати селеру і цибулю.
- Взяти блендер. Помістити в каструлю. Включити. Збивати до повного подрібнення продуктів.
- Підсолити. Засипати приправи.
- Залити вершки. Закип’ятити, але не кип’ятити.
- Часник очистити. Натерти хліб. Нарізати дрібними шматочками.
- Підсмажити на сковороді, масло додавати не потрібно;
- Розлити суп по тарілках. Прикрасити кропом. Засипати грінки.
Гороховий суп з копченостями
Особливий смак надають звичного страви копченості. Використовуйте колотий горох, тоді не доведеться витрачати час на замочування.
Інгредієнти:
- Зелень;
- Копчені реберця – 500 г;
- Олія рослинна;
- Грудинка – 300 г;
- Картопля – 800 г;
- Горох – 250 г;
- Цибуля – 160 г;
- Морква – 150 г;
- Сіль;
- Перець;
- Лаврове листя – 4 аркуша.
Приготування:
- Помістити в каструлю ребра. Залити воду. Проварити півгодини після закипання.
- Дістати. Охолодити. Зняти м’ясо з кісток. Нарізати.
- Горошини промити.
- М’ясо покласти назад в бульйон.
- Засипати горох.
- Готувати півгодини.
- Зняти лушпиння з цибулин. Нашаткувати.
- Моркву очистити. Взяти тертку середнього помелу. Натерти.
- Грудинку порізати.
- Масло залити в сковорідку. Підігріти. Перекласти овочі.
- Підсмажити.
- Перекласти в тарілку.
- Засипати в сковорідку грудинку. Масло не додавати. Обсмажити.
- Очистити картоплю. Посікти кубиками. Відправити в бульйон.
- Через п’ять хвилин перекласти грудинку.
- Посолити. Додати спеції.
- Закинути піджарку.
- Варити до м’якості картопля.
- Покласти лаврушку. Зняти з плити.
- Накрити кришкою. Через вісім хвилин дістати лаврове листя.
- Прикрасити суп подрібненою зеленню.
З яловичиною
Щоб побалувати свій організм гаряченького, можна зварити суп гороховий з м’ясом. Це блюдо не тільки корисне, але й ситна. Для приготування підійде будь-яловичина, але якщо хочете отримати наваристое страву, то використовуйте м’ясо на кості.
Інгредієнти:
- Горох – 1 склянка;
- Лаврове листя – 4 аркуша;
- Картопля – 200 г;
- Цибуля – 150 г для засмажки;
- Сіль;
- Цибуля – 1 дрібна цибулина для бульйону;
- Яловичина 450 г;
- Морква – 120 г для засмажки;
- Перець;
- Морква – 1 шт. для бульйону;
- Масло рослинне- — 6 ч. ложок.
Приготування:
- Щоб не замочувати горошини, використовуйте колотий горох.
- Яловичину промити.
- Помістити в каструлю.
- Моркву очистити. Одну помістити в каструлю. Інші натерти.
- Цибуля очистити від лушпиння. Одну відправити в каструлю. Інші нашаткувати.
- Заповнити каструлю водою. Закрити кришкою.
- Через дві години закинути лаврушку.
- Яловичину дістати. Якщо є кістки, відокремити м’ясо від кісточок. Нарізати.
- Цибулю і моркву прибрати і викинути. Варені не знадобляться. Бульйон процідити.
- Закип’ятити. Повернути назад м’ясо.
- Засипати горошини.
- Картоплю очистити. Нарізати. Засипати в бульйон.
- Розігріти сковорідку. Залити масло. Засипати моркву і цибулю. Загасити.
- Кріп нарізати. Помістити із засмажкою в суп.
- Проварити сім хвилин.
З сухариками
Легке перше блюдо, приготоване без копченостей і жирного бульйону, допоможе зберегти стрункість фігури.
Інгредієнти:
- Часник – 7 зубків;
- Сіль;
- Петрушка – 15 г;
- Горох сухий – 1 склянка;
- Кріп – 15 гр.;
- Картопля – 5 шт.;
- Лаврушка – 2 аркуша;
- Морква – 1 шт.;
- Масло вершкове – 60 г;
- Цибуля – 2 цибулини;
- Вода – 2,5 літра;
- Перець чорний мелений.
Приготування:
- Вимити горошини. Залити літром води. Залишити на 12 годин. Тільки в цьому випадку горох звариться досить швидко і знайде ніжний смак.
- Злити рідину.
- Засипати горох в каструлю. Залити воду. Поставити варитися.
- Прибрати з лушпиння цибулі. Промити. Нарізати.
- Масло розтопити на сковорідці. Додати цибулю. Обсмажити.
- З моркви зрізати тонкий верхній шар. Порізати, щоб вийшли брусочки.
- З’єднати з цибулею. Посмажити.
- Зняти шкірку з картоплі. Порізати на кубики. Помістити в каструлю до готового гороху.
- Коли все закипить, помістити засмажку.
- Підсолити, додати лавровий лист, поперчити.
- Коли картопля зварилася, додати нарізану зелень і подрібнений часник. Через п’ять хвилин страва готова.
- Під час варіння страви взяти хліб. Порізати його кубиками. Налити олію у сковорідку. Помістити шматочки хліба. Смажити поки не з’явиться золотава, хрустка скориночка. Готові сухарики додавати по тарілках.
Як зварити суп гороховий в мультиварці?
Швидко приготувати ароматний суп з куркою допоможе мультиварка.
Інгредієнти:
- Картопля – 3 шт.;
- Сіль;
- Колотий горох – 2 склянки;
- Масло рослинне – 2 ч. ложки;
- Вода – 1500 мл;
- Цибуля – 1 цибулина;
- Копчене філе куряче – 1 шт.;
- Спеції;
- Курячі ковбаски для гриля – 3 шт.
Приготування:
- Заздалегідь промити горошини і замочити.
- З лука видалити лушпиння. Нашаткувати.
- Розігріти в чаші масло. Помістити нашатковану цибулю. Встановити режим «Смаження» на п’ять хвилин.
- Ковбасу і філе нарізати.
- Помістити до цибулі.
- Картоплю нарізати. Помістити в чашу.
- Злити рідину з гороху. Відправити в чашу.
- Насипати спеції.
- Налити воду. Підсолити.
- Включити режим «Гасіння». Час встановити дві години.
Смачний і простий рецепт з фрикадельками
Гороховий супчик славиться своїм чудовим смаком і простотою приготування. Добре поєднується з фрикадельками.
Щоб суп був по-справжньому корисним і смачним, горох необхідно замочувати мінімум на шість годин, краще на ніч. У цьому разі під час приготування він збереже всі корисні речовини.
Інгредієнти:
- Чорний мелений перець – щіпка;
- Вода – 2,6 літра;
- Яйце – 1 шт.;
- Лаврове листя – 3 аркуша;
- М’якоть свинини – 350 гр.;
- Соняшникову олію рафіновану – 55 мл;
- Морква – 1 шт.;
- Кріп – 20 гр.;
- Сіль – 2 щіпки;
- Цибуля – 1 цибулина;
- Сухий подрібнений горох – 2 склянки.
Приготування:
- Замочити основний компонент.
- Злити воду, промити.
- Картоплю очистити. Нарізати.
- Залити воду в каструлю. Закип’ятити.
- Засипати горох.
- Помістити картоплю.
- Проварити годину. Регулярно знімати пінку, яка утворюється на поверхні води.
- Взяти м’ясорубку. Помістити промите, нарізане м’ясо. Перемолоти.
- З лука видалити лушпиння. Нарізати шматками. Перемолоти так само, як і м’ясо.
- Посипати спеціями. Вбити яйце. Перемішати.
- Підсолити. Перемішати.
- Скачати кульки.
- Закинути в суп. Проварити вісім хвилин.
- Цибулину очистити від лушпиння. Нашаткувати.
- З морквини зняти шкірку. Натерти.
- Обсмажити моркву і цибулю.
- Помістити в суп.
- Цибулю дрібно нарізати. Закинути в бульйон разом з лаврушкой.
- Додати сіль. Розмішати. Прибрати з вогню через сім хвилин.
Крем-суп із зеленого горошку
У цьому варіанті приготування використовується горошок свіжий або заморожений.
Інгредієнти:
- Зелень;
- Зелений горошок – 400 г свіжого;
- Сіль;
- Цибуля – 2 шт.;
- Вершкове масло – 5 ч. ложок;
- Перець;
- Бульйон – 550 мл;
- Вершки – 170 мл жирних.
Приготування:
- Зняти лушпиння з цибулі. Порубати на дрібні за розміром шматочки. Покласти у сковорідку. Смажити на вершковому маслі. Коли підрум’яниться, засипати горошок. Підсмажити.
- Залити бульйон. Можна використовувати будь-який. Проварити чверть години.
- Влити вершки. Прибрати з вогню.
- Взяти блендер. Подрібнити.
- Насипати перець. Посолити.
- Якщо був горох старий і при збиванні залишилася неподрібнені шкірка, то перетерти через сито.
- Налити в тарілку. Присипати зеленню. Полити вершками.
Пісний суп гороховий
Для тих, хто дотримується пісні дні, чудово підійде цей рецепт супу.
Інгредієнти:
- Середземноморські трави;
- Вода – 2 літри для замочування;
- Лаврушка;
- Горох – 1 склянка;
- Масло для піджарки;
- Кріп;
- Картопля – 2 шт. великі;
- Кмин;
- Морква – 1 великий плід;
- Цибулина – 2 шт. середнього розміру;
- Для сухариків білий хліб – 2 шматочки;
- Чорний перець – 5 горошин;
- Сіль;
- Вода – 2 літри для супу.
Приготування:
- Замочити горох у воді.
- Очистити цибулю. Нарізати шматками.
- Моркву почистити. Натерти.
- З картоплі зрізати шкірку. Нарізати кубиками.
- Хліб нарізати шматками. Помістити на деко. Помістити в гарячу духову шафу. Висушити. На це потрібно приблизно 10 хвилин.
- Підсмажити цибулю до прозорості.
- Покласти моркву в цибульну піджарку. Згасити хвилин 12.
- Злити воду з гороху. Промити.
- Залити літр води. Поварити дві години.
- Перемістити зажарку і картоплю до горошинам.
- Засипати спеції. Долити воду.
- Поварити чверть години. Посолити. Розмішати.
З додаванням ковбаси
Копченості підкреслять смак горохового супу і додадуть неповторний аромат страви.
Інгредієнти:
- Сіль;
- Горох дроблений – 1 склянка;
- Зелень;
- Копчена ковбаса – 350 гр.;
- Морква – 1 шт.;
- Бульби картоплі – 3 шт.;
- Цибуля – 1 шт.;
- Лавровий лист.
Приготування:
- Вимити горошини. Замочити на чотири години.
- Взяти каструлю. Залити трьома літрами води.
- Злити воду з гороху. Перекласти в каструлю.
- Проварити годину.
- Картоплю очистити. Нарізати.
- Закинути до гороху. Проварити п’ять хвилин.
- Смужками нарізати ковбасу. Помістити в каструлю.
- Цибулю очистити. Дрібно порубати.
- Моркву почистити. Натерти.
- Підсмажити.
- Перекласти до гороху. Посолити.
- Насипати сушену зелень. Покласти лаврушку. Проварити чверть години.
Юшка горохова з грибами
У холодні зимові дні допоможе згадати літо смачний суп з додаванням грибів.
Інгредієнти:
- Перець;
- Сухий горох – 1 склянка;
- Сіль;
- Вода – 2,3 літра;
- Рослинна олія – 6 ч. ложок;
- Зелень;
- Картопля – 2 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Лавр – 2 аркуша;
- Цибуля – 1 шт.;
- Печериці або варені гриби – 350 гр.
Приготування:
- Заздалегідь замочити горошок.
- Промити ранку. Залити воду. Після закипання зняти піну. Проварюють півгодини.
- Картоплю почистити. Порізати.
- Помістити до горошку.
- Моркву очистити. Потерти. Відправити в каструлю.
- Гриби порізати смужками.
- Масло підігріти на сковорідці. Підсмажити грибочки.
- Відправити разом з лаврушкой в суп.
- Посолити. Додати спеції. Посипати зеленню.