Як зварити суп гороховий – 13 докладних рецептів

Це блюдо придбало велику популярність в першому столітті до нашої ери. Ще в Афінах на вулиці продавали гарячий супчик. В наш час, як зварити суп гороховий, знає практично кожен. Головний секрет ідеального результату – це правильний компонент. Найкраще підходить голландський мозкової сорт, який обов’язково потрібно замочити, періодично міняючи воду. А родзинкою будуть пшеничні сухарики, які додають перед подачею.

Гороховий суп — класичний рецепт

Це найпростіший і найпоширеніший варіант приготування. Щоб вийшов насичений аромат, необхідно заздалегідь замочити горошини.

Інгредієнти:

  • Свинина – 300 г;
  • Сухий горох – 220 г;
  • Цибуля – 1 цибулина;
  • Спеції;
  • Картопля – 7 шт.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Вода – 3 літри;
  • Лаврушка – 2 аркуша;
  • Масло вершкове – 45 г;
  • Часник – 3 зубки;
  • Сіль – 0,5 ч. ложки.

Приготування:

  • Промити горошини. Підготувати холодну воду. Залити. Залишити на пару годин.
  • Протягом цього часу треба поміняти воду три рази.
  • У каструлю великого розміру помістити м’ясо.
  • Злити воду з гороху. Пересипати в каструлю.
  • Залити водою.
  • Часник очистити. Порізати. Помістити до м’яса.
  • Підсолити. Проварити годину.
  • Картоплю позбавити від шкірки. Нарізати дрібними шматками за розміром. Перекласти в суп.
  • Готувати півгодини.
  • Цибулю очистити. Нашаткувати.
  • З морквини зняти шкірку. Натерти.
  • Розжарити сковорідку. Помістити овочі. Підсмажити до м’якого стану.
  • Присипати спеціями. Покласти лаврушку.
  • Перекласти в суп. Проварюють півгодини.

Як зварити на курячому бульйоні?

Це суп за рецептом відомої телеведучої Юлії Висоцької.



Інгредієнти:

  • Сушена морква;
  • Зелений горох колотий – 150 г;
  • Цибуля сушена;
  • Картопля – 3 шт.;
  • Селера сушений;
  • Паприка;
  • Шпинат сушений;
  • Стегна курячі – 2 шт.;
  • Коріандр;
  • Кмин мелений;
  • Вода – 1500 мл;
  • Сіль;
  • Лимон — четвертинка.

Приготування:

  • Стегна промити. Помістити в каструлю. Залити водою.
  • М’ясо дістати. Бульйон процідити. Поставити назад на вогонь. Закип’ятити.
  • Картоплю очистити. Нарізати. Закинути в бульйон.
  • Засипати сушені трави, овочі і спеції.
  • Проварити до готовності картоплі.
  • Лимон нарізати. Покласти в суп.

Рецепт приготування по-скандинавськи

У кожного народу є свій варіант приготування цієї страви. Спробуйте приготувати ніжний супчик по-скандинавськи.

Інгредієнти:

  • Кріп – 20 г;
  • Горох сухий – 460 м;
  • Запашний перець – 2 горошини;
  • Петрушка – 20 г;
  • Вода – 2,2 літра;
  • Перець мелений чорний;
  • Реберця – 500 г;
  • Сіль;
  • Цибуля – 1 цибулина;
  • Морква – 1 шт.;
  • Чорний перець – 2 горошини;
  • Чебрець сушений – 1 ч. ложка.

Приготування:

  • Горох промити. Замочити у воді годин на шість.
  • Воду злити.
  • Перекласти горошини в каструлю. Влити воду.
  • Цибулю очистити. Нашаткувати. Підсмажити до рум’яного кольору.
  • Моркву почистити. Натерти. Додати до цибулі. Протушкувати
  • Через годину після початку варіння гороху додати реберця. Проварюють півгодини.
  • Дістати ребра. Охолодити. Нарізати порційно. Відправити назад в бульйон.
  • Засмажку покласти в каструлю. Посолити.
  • Петрушку нарізати. Помістити в суп.
  • Додати спеції, перемішати.
  • Подрібнити кріп. Засипати в суп.
  • Накрити кришкою. Подавати через чверть години.

Класичний гороховий суп-пюре

Щоб вийшов ситний смачний обід, знадобиться мінімум доступних продуктів і трохи часу, якщо попередньо замочити горох.

Інгредієнти:

  • Горох-500 г;
  • Кріп – 20 г;
  • Цибуля – 1 цибулина;
  • Черешкова селера – 3 шт.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Вода – 2,3 літра;
  • Приправа для мяса – 1 ч. ложка;
  • Картопля – 1 шт.;
  • Вершки – 100 мл;
  • Часник – 1 зубок;
  • Бородінський хліб – 4 шматочка.
Дивіться також:  Гуакамоле класичний - 8 рецептів приготування соусу з авокадо

Приготування:

  • Вимити горошини. Замочити. Залишити на шість годин. Краще залити звечора.
  • Промити. Перемістити в каструлю. Залити водою.
  • Посолити. Готувати краще в казані або каструлі, яка має товсті стіни.
  • Коли закипить, буде утворюватися піна. Її потрібно видалити.
  • Картоплю очистити. Нарізати великими шматками.
  • З морквини зняти шкірку. Крупно порізати.
  • Овочі помістити до горошинам.
  • Цибулину промити і закинути разом з лушпинням. У такому варіанті приготування у супу вийде гарний бурштиновий колір, який додасть лушпиння.
  • Черешки селери додати в каструлю.
  • Вогонь переключити на мінімум.
  • Варити дві години.
  • Дістати селеру і цибулю.
  • Взяти блендер. Помістити в каструлю. Включити. Збивати до повного подрібнення продуктів.
  • Підсолити. Засипати приправи.
  • Залити вершки. Закип’ятити, але не кип’ятити.
  • Часник очистити. Натерти хліб. Нарізати дрібними шматочками.
  • Підсмажити на сковороді, масло додавати не потрібно;
  • Розлити суп по тарілках. Прикрасити кропом. Засипати грінки.

Гороховий суп з копченостями

Особливий смак надають звичного страви копченості. Використовуйте колотий горох, тоді не доведеться витрачати час на замочування.

Інгредієнти:

  • Зелень;
  • Копчені реберця – 500 г;
  • Олія рослинна;
  • Грудинка – 300 г;
  • Картопля – 800 г;
  • Горох – 250 г;
  • Цибуля – 160 г;
  • Морква – 150 г;
  • Сіль;
  • Перець;
  • Лаврове листя – 4 аркуша.

Приготування:

  • Помістити в каструлю ребра. Залити воду. Проварити півгодини після закипання.
  • Дістати. Охолодити. Зняти м’ясо з кісток. Нарізати.
  • Горошини промити.
  • М’ясо покласти назад в бульйон.
  • Засипати горох.
  • Готувати півгодини.
  • Зняти лушпиння з цибулин. Нашаткувати.
  • Моркву очистити. Взяти тертку середнього помелу. Натерти.
  • Грудинку порізати.
  • Масло залити в сковорідку. Підігріти. Перекласти овочі.
  • Підсмажити.
  • Перекласти в тарілку.
  • Засипати в сковорідку грудинку. Масло не додавати. Обсмажити.
  • Очистити картоплю. Посікти кубиками. Відправити в бульйон.
  • Через п’ять хвилин перекласти грудинку.
  • Посолити. Додати спеції.
  • Закинути піджарку.
  • Варити до м’якості картопля.
  • Покласти лаврушку. Зняти з плити.
  • Накрити кришкою. Через вісім хвилин дістати лаврове листя.
  • Прикрасити суп подрібненою зеленню.

З яловичиною

Щоб побалувати свій організм гаряченького, можна зварити суп гороховий з м’ясом. Це блюдо не тільки корисне, але й ситна. Для приготування підійде будь-яловичина, але якщо хочете отримати наваристое страву, то використовуйте м’ясо на кості.

Інгредієнти:

  • Горох – 1 склянка;
  • Лаврове листя – 4 аркуша;
  • Картопля – 200 г;
  • Цибуля – 150 г для засмажки;
  • Сіль;
  • Цибуля – 1 дрібна цибулина для бульйону;
  • Яловичина 450 г;
  • Морква – 120 г для засмажки;
  • Перець;
  • Морква – 1 шт. для бульйону;
  • Масло рослинне- — 6 ч. ложок.

Приготування:

  • Щоб не замочувати горошини, використовуйте колотий горох.
  • Яловичину промити.
  • Помістити в каструлю.
  • Моркву очистити. Одну помістити в каструлю. Інші натерти.
  • Цибуля очистити від лушпиння. Одну відправити в каструлю. Інші нашаткувати.
  • Заповнити каструлю водою. Закрити кришкою.
  • Через дві години закинути лаврушку.
  • Яловичину дістати. Якщо є кістки, відокремити м’ясо від кісточок. Нарізати.
  • Цибулю і моркву прибрати і викинути. Варені не знадобляться. Бульйон процідити.
  • Закип’ятити. Повернути назад м’ясо.
  • Засипати горошини.
  • Картоплю очистити. Нарізати. Засипати в бульйон.
  • Розігріти сковорідку. Залити масло. Засипати моркву і цибулю. Загасити.
  • Кріп нарізати. Помістити із засмажкою в суп.
  • Проварити сім хвилин.
Дивіться також:  Як замаринувати шампіньйони – 5 рецептів на зиму і для шашлику

З сухариками

Легке перше блюдо, приготоване без копченостей і жирного бульйону, допоможе зберегти стрункість фігури.

Інгредієнти:

  • Часник – 7 зубків;
  • Сіль;
  • Петрушка – 15 г;
  • Горох сухий – 1 склянка;
  • Кріп – 15 гр.;
  • Картопля – 5 шт.;
  • Лаврушка – 2 аркуша;
  • Морква – 1 шт.;
  • Масло вершкове – 60 г;
  • Цибуля – 2 цибулини;
  • Вода – 2,5 літра;
  • Перець чорний мелений.

Приготування:

  • Вимити горошини. Залити літром води. Залишити на 12 годин. Тільки в цьому випадку горох звариться досить швидко і знайде ніжний смак.
  • Злити рідину.
  • Засипати горох в каструлю. Залити воду. Поставити варитися.
  • Прибрати з лушпиння цибулі. Промити. Нарізати.
  • Масло розтопити на сковорідці. Додати цибулю. Обсмажити.
  • З моркви зрізати тонкий верхній шар. Порізати, щоб вийшли брусочки.
  • З’єднати з цибулею. Посмажити.
  • Зняти шкірку з картоплі. Порізати на кубики. Помістити в каструлю до готового гороху.
  • Коли все закипить, помістити засмажку.
  • Підсолити, додати лавровий лист, поперчити.
  • Коли картопля зварилася, додати нарізану зелень і подрібнений часник. Через п’ять хвилин страва готова.
  • Під час варіння страви взяти хліб. Порізати його кубиками. Налити олію у сковорідку. Помістити шматочки хліба. Смажити поки не з’явиться золотава, хрустка скориночка. Готові сухарики додавати по тарілках.

Як зварити суп гороховий в мультиварці?

Швидко приготувати ароматний суп з куркою допоможе мультиварка.

Інгредієнти:

  • Картопля – 3 шт.;
  • Сіль;
  • Колотий горох – 2 склянки;
  • Масло рослинне – 2 ч. ложки;
  • Вода – 1500 мл;
  • Цибуля – 1 цибулина;
  • Копчене філе куряче – 1 шт.;
  • Спеції;
  • Курячі ковбаски для гриля – 3 шт.

Приготування:

  • Заздалегідь промити горошини і замочити.
  • З лука видалити лушпиння. Нашаткувати.
  • Розігріти в чаші масло. Помістити нашатковану цибулю. Встановити режим «Смаження» на п’ять хвилин.
  • Ковбасу і філе нарізати.
  • Помістити до цибулі.
  • Картоплю нарізати. Помістити в чашу.
  • Злити рідину з гороху. Відправити в чашу.
  • Насипати спеції.
  • Налити воду. Підсолити.
  • Включити режим «Гасіння». Час встановити дві години.

Смачний і простий рецепт з фрикадельками

Гороховий супчик славиться своїм чудовим смаком і простотою приготування. Добре поєднується з фрикадельками.

Щоб суп був по-справжньому корисним і смачним, горох необхідно замочувати мінімум на шість годин, краще на ніч. У цьому разі під час приготування він збереже всі корисні речовини.

Інгредієнти:

  • Чорний мелений перець – щіпка;
  • Вода – 2,6 літра;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Лаврове листя – 3 аркуша;
  • М’якоть свинини – 350 гр.;
  • Соняшникову олію рафіновану – 55 мл;
  • Морква – 1 шт.;
  • Кріп – 20 гр.;
  • Сіль – 2 щіпки;
  • Цибуля – 1 цибулина;
  • Сухий подрібнений горох – 2 склянки.

Приготування:

  • Замочити основний компонент.
  • Злити воду, промити.
  • Картоплю очистити. Нарізати.
  • Залити воду в каструлю. Закип’ятити.
  • Засипати горох.
  • Помістити картоплю.
  • Проварити годину. Регулярно знімати пінку, яка утворюється на поверхні води.
  • Взяти м’ясорубку. Помістити промите, нарізане м’ясо. Перемолоти.
  • З лука видалити лушпиння. Нарізати шматками. Перемолоти так само, як і м’ясо.
  • Посипати спеціями. Вбити яйце. Перемішати.
  • Підсолити. Перемішати.
  • Скачати кульки.
  • Закинути в суп. Проварити вісім хвилин.
  • Цибулину очистити від лушпиння. Нашаткувати.
  • З морквини зняти шкірку. Натерти.
  • Обсмажити моркву і цибулю.
  • Помістити в суп.
  • Цибулю дрібно нарізати. Закинути в бульйон разом з лаврушкой.
  • Додати сіль. Розмішати. Прибрати з вогню через сім хвилин.
Дивіться також:  Сирний суп з грибами – 8 рецептів приготування

Крем-суп із зеленого горошку

У цьому варіанті приготування використовується горошок свіжий або заморожений.

Інгредієнти:

  • Зелень;
  • Зелений горошок – 400 г свіжого;
  • Сіль;
  • Цибуля – 2 шт.;
  • Вершкове масло – 5 ч. ложок;
  • Перець;
  • Бульйон – 550 мл;
  • Вершки – 170 мл жирних.

Приготування:

  • Зняти лушпиння з цибулі. Порубати на дрібні за розміром шматочки. Покласти у сковорідку. Смажити на вершковому маслі. Коли підрум’яниться, засипати горошок. Підсмажити.
  • Залити бульйон. Можна використовувати будь-який. Проварити чверть години.
  • Влити вершки. Прибрати з вогню.
  • Взяти блендер. Подрібнити.
  • Насипати перець. Посолити.
  • Якщо був горох старий і при збиванні залишилася неподрібнені шкірка, то перетерти через сито.
  • Налити в тарілку. Присипати зеленню. Полити вершками.

Пісний суп гороховий

Для тих, хто дотримується пісні дні, чудово підійде цей рецепт супу.

Інгредієнти:

  • Середземноморські трави;
  • Вода – 2 літри для замочування;
  • Лаврушка;
  • Горох – 1 склянка;
  • Масло для піджарки;
  • Кріп;
  • Картопля – 2 шт. великі;
  • Кмин;
  • Морква – 1 великий плід;
  • Цибулина – 2 шт. середнього розміру;
  • Для сухариків білий хліб – 2 шматочки;
  • Чорний перець – 5 горошин;
  • Сіль;
  • Вода – 2 літри для супу.

Приготування:

  • Замочити горох у воді.
  • Очистити цибулю. Нарізати шматками.
  • Моркву почистити. Натерти.
  • З картоплі зрізати шкірку. Нарізати кубиками.
  • Хліб нарізати шматками. Помістити на деко. Помістити в гарячу духову шафу. Висушити. На це потрібно приблизно 10 хвилин.
  • Підсмажити цибулю до прозорості.
  • Покласти моркву в цибульну піджарку. Згасити хвилин 12.
  • Злити воду з гороху. Промити.
  • Залити літр води. Поварити дві години.
  • Перемістити зажарку і картоплю до горошинам.
  • Засипати спеції. Долити воду.
  • Поварити чверть години. Посолити. Розмішати.

З додаванням ковбаси

Копченості підкреслять смак горохового супу і додадуть неповторний аромат страви.

Інгредієнти:

  • Сіль;
  • Горох дроблений – 1 склянка;
  • Зелень;
  • Копчена ковбаса – 350 гр.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Бульби картоплі – 3 шт.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Лавровий лист.

Приготування:

  • Вимити горошини. Замочити на чотири години.
  • Взяти каструлю. Залити трьома літрами води.
  • Злити воду з гороху. Перекласти в каструлю.
  • Проварити годину.
  • Картоплю очистити. Нарізати.
  • Закинути до гороху. Проварити п’ять хвилин.
  • Смужками нарізати ковбасу. Помістити в каструлю.
  • Цибулю очистити. Дрібно порубати.
  • Моркву почистити. Натерти.
  • Підсмажити.
  • Перекласти до гороху. Посолити.
  • Насипати сушену зелень. Покласти лаврушку. Проварити чверть години.

Юшка горохова з грибами

У холодні зимові дні допоможе згадати літо смачний суп з додаванням грибів.

Інгредієнти:

  • Перець;
  • Сухий горох – 1 склянка;
  • Сіль;
  • Вода – 2,3 літра;
  • Рослинна олія – 6 ч. ложок;
  • Зелень;
  • Картопля – 2 шт.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Лавр – 2 аркуша;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Печериці або варені гриби – 350 гр.

Приготування:

  • Заздалегідь замочити горошок.
  • Промити ранку. Залити воду. Після закипання зняти піну. Проварюють півгодини.
  • Картоплю почистити. Порізати.
  • Помістити до горошку.
  • Моркву очистити. Потерти. Відправити в каструлю.
  • Гриби порізати смужками.
  • Масло підігріти на сковорідці. Підсмажити грибочки.
  • Відправити разом з лаврушкой в суп.
  • Посолити. Додати спеції. Посипати зеленню.
Прокрутка до верху