У радянські часи, про часи загального дефіциту, коли не тільки варену згущенку, але і згущене молоко взагалі важко було купити, винахідливі господині вміли її варити і готувати з неї дивовижні десерти. А, варена згущене молоко, намазана на хліб – улюблені ласощі дітвори. Процес варіння згущеного молока в банку тривалий і вимагає великої уваги.
Скільки варити згущене молоко в банці
Для початку треба купити згущене молоко. Перш за все слід звернути увагу на дату виготовлення і термін зберігання Відмінної якості варена згущене молоко виходить з якісного вихідного матеріалу. Хорошої якості згущене молоко має містити тільки цукор і молоко, мати жирність 8%.
Розглянемо способи варіння згущеного молока
Спосіб 1. Варіння на вогні.
Покласти банки з продуктом в каструлю, залити водою так, щоб вона накривала поверхню банок і була трохи вище. Поставити на сильний вогонь і довести до кипіння. Потім вогонь зменшити і варити, підтримуючи той же рівень води години 2-2.5. Не допускати зменшення рівня води, для цього гарячу воду необхідно постійно підливати. Не допускати тривалого варіння банок, так як вони можуть вибухнути. Варити по часу не на око, а чітко засікаючи час. Коли варка закінчена, то остуджувати варене згущене молоко в тій же воді до охолодження. Раніше не можна, як банку може вибухнути
Спосіб 2. Приготування в мікрохвильовій печі.
Для цього вилити вміст банки в пластикову миску і поставити в мікрохвильову піч на середній режим. Варити згущене молоко, постійно помішуючи, поки вона не загусне і не придбає е відповідний колір.
Спосіб 3 Варіння в мультиварці.
Для цього баночку очистити від паперової оболонки, загорнути в харчову плівку, покласти в чашу мультиварки, закрити кришку і поставить режим « Гасіння «, а таймер на 1 годину і 10 хвилин. Потім банку необхідно остуджувати в тій же воді.
Рецепти десертів з вареного згущеного молока
З вареного згущеного молока виходить прекрасний крем для тортів, рулетів, тістечок
Інгредієнти для крему з вареного згущеного молока:
- вершкове масло – 200 гр.,
- варена згущене молоко – 1 баночка,
- лікер « Амаретто» – 60 мл
- щіпка солі.
Приготування крему з вареного згущеного молока
- Вершкове масло розм’якшити.
- Збити масло до білого кольору, додати варену згущенку і лікер. Все як слід розмішати і покласти в холодильник.
Торт «Графські руїни»
Інгредієнти для торта «Графські руїни»
- яєчні білки – 6 шт.,
- цукрова пудра – 600 гр.,
- сіль – щіпка,
- крем з вареним згущеним молоком – 400 гр.,
- горіхи волоські очищені – 180 гр.
Приготування торта « графські руїни».
- Холодні яєчні білки збити міксером до утворення міцної піни. Далі всипати дрібку солі і продовжувати збивання , поступово всипаючи невеликими порціями цукрову пудру. Виходить міцна піна.
- На деко вислати папір для випічки, промазати її маргарином і викласти ложкою збиті білки. Випікати до готовності.
- Печиво зі збитих білків або меренги викласти на кухонний рушник.
- Волоські горіхи подрібнити.
- Крем з вареного згущеного молока, вершкового масла і лікер приготувати і остудити.
- На блюдо викласти шар печива – безе, промазати з кремом, щедро посипати горіхами, промазати кремом, затії ще викладати шари печива безе з кремом і горіхами гіркою.
- Залишився крем вилити на верхівку і прикрасити половинками горіхів бокові сторони торта.
Листковий пиріг з кремом з вареного згущеного молока
- листкове тісто – 1 упаковка,
- крем – 3оо гр.,
- кокосова стружка – 1 упаковка.
- Листкове тісто продається у вигляді 2 шарів квадратної форми. Кожен шар вийняти, розморозити і запекти на пергаментним папері.
- Викласти на блюдо нижній шар, промазати його кремом з вареного згущеного молока, викласти другий шар і теж промазати кремом, обсипати кокосовою стружкою або меленими горіхами.