Кава – це напій, що заслужив любов і популярність практично в кожному куточку світу. Історія кави бере свій початок в Ефіопії, де виростали кавові дерева. А в XVII столітті каву завоював популярність у Європі. Основні сорти – арабіка і робуста. Багато починають свій день з кухлики насиченого і ароматної кави, який дає організму величезний заряд бадьорості, енергії збільшує витривалість. Вживання кави допомагає покращити увагу і пам’ять, підвищує працездатність і концентрацію. В цьому напої міститься алкалоїд – кофеїн, що стимулює мозкову діяльність, прискорює обмін речовин і зменшує втому. Також в каві містяться органічні кислоти, мінерали, дубильні речовини, дубильні речовини, антиоксиданти і вітамін Р, які позитивно впливають на функціональність організму, покращуючи систему кровообігу і травлення.
Маса різноманітних способів приготування кави. Його готують за допомогою спеціальної кавомашини, френч-преса, турки, кавоварки.
Яка користь або шкоду кави з молоком
Рецепти приготування також різноманітні: в каву додають прянощі – гвоздику, ваніль і корицю, різні сиропи, соки, воду, лимон, збиті і жирні вершки, топінги, алкоголь, морозиво і молоко. Каву можна вживати в гарячому вигляді і в холодному, і навіть з льодом.
Найчастіше каву п’ють з молоком. Такий рецепт вважається самим популярним і улюбленим. Молоко можна додавати в свіжозаварений кави розігріте, холодне або збите до пишної піни. Користь кави з молоком досить значна, так як у молоці містяться вітаміни і мінерали, необхідні людині. Також кофеїн може вимивати кальцій з організму, а молоко, в свою чергу, компенсує цей недолік і втрату. Молоко пом’якшує трохи гіркуватий і терпкий смак кави, додаючи ніжний вершковий смак. До того ж воно зменшує міцність і знижує тонізуючий ефект кофеїну, при цьому воно зберігає всі корисні властивості кави. Поєднання кави з молоком має багатий і гармонійний смак, відмінно знижує відчуття голоду і легко засвоюється.
Кава сама по собі малокалорійно і прискорює метаболізм, але разом з молоком збільшується калорійність цього напою, за рахунок вмісту жирів. Кількість калорій в каву з молоком безпосередньо залежить від жирності використовуваного молока. Знизити калорійність допоможе вживання знежиреного молока без додавання цукру.Шкода від кави з молоком може виникнути у разі непереносимості організмом людини лактози. Якщо не присутній алергія на ці компоненти, то кава з молоком можна пити не більше двох чашок в день. Якщо дотримуватися норму пиття кави з молоком, то шкоди для організму і погані наслідки він не принесе.
Дуже багато корисних і поживних властивостей містить кави з молоком, але є і негативні сторони цього напою, які варто враховувати.Слід дотримуватись міри у вживанні цього напою, так як стимулюючий і збудливу дію його велике.