Який рис краще для плову? Вибираємо сорт рису для приготування смачного

Рис – одна з найбільш затребуваних круп у всьому світі. Щоб страви з нього завжди були вдалими, потрібно знати, який сорт продукту підходить для того або іншого частування. Наприклад, апетитні не розпадаються роли вдасться зробити з круглих зерен, а для смачного різотто краще всього придбати сорт карнаролі. Який рис краще для плову? Розбираємося разом.

Види і сорти рису

На сьогоднішній день відомо відразу кілька сортів і видів рису. У російських магазинах можна відшукати практично кожен з них.

Якщо говорити саме про види, то в першу чергу вони відрізняються за формою зерняток крупи.

Зустрічаються наступні рисинків:

  • Звичайні (середні). Довжина їх 5-6 мм. В крупі міститься чимало крохмалю, тому вона непрозора і стає липкою в процесі термічної обробки.
  • Довгі (довгозерний рис). Довжина їх сягає 6-8 мм В таких зернах мало крохмалю, вони лише слабо злипаються і бувають прозорими.
  • Круглі (круглозерний рис). Довжина таких зерен 4-5 мм. В них багато крохмалю. У процесі варіння круглий рис сильно розм’якшується.

Обговорювана крупа ділиться на види ще й за типом обробки. Вона буває:

  • Бура нешлифованная. Максимально натуральний продукт, що поєднує комбінацію смаку та користі. Він не позбавлений від темної висівковий оболонки.
  • Біла шліфована. Продукт піддається декільком шлифованиям. Його структура біднішими на склад корисних речовин.
  • Пропарена. Особлива обробка парою дозволяє добитися того, що отрубная темна частина передає основі більшу частину корисних мікроелементів.

Що стосується сортів рису, то їх фахівцям вдалося нарахувати понад 150.

Найвідоміші і популярні серед кулінарів наступні:

  • Басматі. Дорогий довгий рис з горіховим присмаком.
  • Арборіо. Продукт із зернами середньої довжини кремового відтінку.
  • Жасмин. Його м’які рисинків мають ніжний молочний смак.
  • Дикий. Найкорисніший сорт, який ідеальний для дієтичних страв.
  • Нішикі. Спеціальний сорт, призначений саме для суші.
  • Карнаролі. Среднезерновой продукт, який створює унікальну кремову структуру готового частування.
  • Червоний. Рекомендується до вживання при проблемах з серцем і судинами.
Дивіться також:  Кальмари в клярі – 5 рецептів, як приготувати

Який рис краще для плову?

Розбираючись, який рис краще використовувати для плову, можна скористатися готовими «підказками». На полицях сучасних супермаркетах вдається відшукати продукт з позначкою «для плову». Якщо ж його в наявності не виявилося, кулінару допоможуть поради, опубліковані нижче.

Для плову, приготованого в казані

Якщо частування готується в казані на вогнищі, то до вибору рису потрібно підходити з особливою ретельністю. «Неправильний» продукт легко підгорить або в самому кінці процесу залишиться жорстким всередині. Краще всього придбати тайський пропарений крупу першого сорту. Наприклад, Пассим. Правда, ціна її досить висока, але періодично продукт пропонується в тематичних магазинах із значними знижками.

Рис для плову в мультиварці

Відмінне рішення вибирати рис для плову в мультиварці сорти Басматі. Він зробить готову страву соковитою, розсипчастим з ніжною молочно-горіховим смаком. Зазначений сорт ідеально поєднується з різними приправами, швидкий вбираючи їх аромат. Саме тому Басматі активно використовується в східній кухні.

Для рецепту в каструлі

Якщо господиня хоче приготувати частування в каструлі, але максимально за смаком наближений до справжньому східному плову, варто придбати рис Девзира. Вважається, що традиційне узбецьке страву можна приготувати тільки з такого сорту крупи.

При покупці продукту треба пересвідчитися в його справжності. Для цього злаки висипаються в руку і злегка потираются. Зернятка цього Девзира повинні злегка похрустывать. Крім того, вони важкі і мають коричнево-рожевий відтінок.

Для плову, приготованого в духовці

Якщо страва готується в духовці, напевно кулінар вважає першочерговим його корисність. У таких випадках вибираються наступні сорти рису, плову: червоний, дикий. З ними частування буде мати специфічний присмак, але при цьому містити в собі масу корисних речовин. Підійде для плову в духовці рис Жасмин і Басматі.

Дивіться також:  Курка з картоплею в рукаві — 8 рецептів в духовці, мультиварці і мікрохвильовці

Правила обробки перед приготуванням рису

Незалежно від обраного сорту рису його потрібно правильно обробити перед подальшою підготовкою. Першим ділом продукт завжди ретельно перебирається. Його потрібно звільнити від будь-яких включень і неякісних рисинок. Інакше, потрапляючи в готовому блюді, вони будуть негативно позначатися на результаті.

Далі дуже важливо замочити крупу у воді. Рідину з-під крана не підійде. Це повинна бути фільтрована або й зовсім кип’ячена вода. В ній рис буде знаходитися декілька годин. Мінімум – 2-2,5. Саме цим етапом багато господиня нехтують. І даремно. Якщо кинути в холодну воду жменю крохмалю, вдасться поспостерігати за тим, як сипкий продукт згорнеться грудочками. Такого результату варто чекати і в тому випадку, якщо пропустити етап замочування крупи. Після довгого перебування у воді зерно стає твердим і вже можна не побоюватися його розварювання навіть при тривалому томлінні на вогні.

Фахівці відзначають, що ідеально підходить для замочування вода температурою 60 градусів. Насправді ця умова дотримуватися зовсім необов’язково. Досить просто використовувати прохолодну рідина.

Подальше гасіння крупи в жирі дозволяє покрити її зернятка оболонкою, зберігає вологу усередині. У підсумку рис розм’якшується всередині, але плівка не дає крупинках склеюватися між собою, зберігаючи поживну цінність продукту.

Приблизне співвідношення рису і води

Секрет вдалого смачного плову криється ще й у дотриманні правильних пропорцій крупи і рідини. У цьому узбецькому пригощанні поєднанні води і рису – 1 до 1. Ці пропорції актуальні лише для тих випадків, коли крупа попередньо кілька годин вымачивалась прохолодної рідини.

Якщо такого етапу підготовки рису не було, кількість води потрібно збільшити. Взяти 2 склянки рідини на 1 склянку зерен.

Прокрутка до верху