Є багато прекрасних рецептів яловичої печінки, які дозволять приготувати субпродукт ніжним, м’яким і смачним. Серед них є варіанти котлет, оладок, салатів, паштету і самих різноманітних других страв. Щоб кулінарний експеримент був вдалим, головне, правильно обробити печінку перед початком приготування і підібрати відповідні спеції.
Яловича печінка, тушкована в сметані
Склад продуктів: 2 ст. ложки борошна, велика цибулина, 380 г яловичої печінки, 120 мл сметани, 160 мл фільтрованої води, кухонна сіль, мелений чорний перець.
- На розігрітій олії смажиться нарізана тонкими півкільцями цибулина. Коли шматочки овоча зазолотятся, у сковорідку можна викладати подрібнену соломкою печінку. Попередньо вона позбавляється від плівок і обвалюється в борошні.
- Обсмажування триває до тих пір, поки м’ясо не покриється рум’яною скоринкою.
- У ємність виливається вода з розмішаною в ній сметаною, сіллю і перцем.
- Сковорода закривається кришкою, а її вміст тушкується на мінімальному вогні 17-20 хвилин.
Смачно, коли яловича печінка в сметані подається з макаронними виробами в якості гарніру.
Рецепт по-строгановськи в мультиварці
Склад продуктів на півкіло печінки: повний стакан жирної сметани, пісне масло, велика сіль, 1,5 склянки будь-якого бульйону, 2 ріпчасті цибулини, 3 великі ложки борошна.
- Печінка промивається під крижаною проточною водою і зачищається від плівок, прожилок та інших зайвих частин. Субпродукт нарізається мініатюрними шматочками, які умочують в суміш з борошна з сіллю. Скибочки повинні бути вкриті нею з усіх боків.
- Цибуля мельчится мініатюрними кубиками, після чого обсмажується в сковороді до м’якості. Далі він готується вже разом з м’ясними шматочками 8-9 хвилин.
- Вміст сковороди посипається залишилася борошном і заливається зверху бульйоном. Після ретельного перемішування всі разом гаситься ще близько 10 хвилин під кришкою.
- Залишилося ввести сметану і тушкувати страву закритим ще 5-6 хвилин.
При необхідності сметанна підлива досаливается за смаком.
Смажена з цибулею
Склад продуктів: 720 г печінки, ріпчаста цибулина, суміш мелених перців, велика сіль, 4 ст. л. просіяного борошна.
- Шматок печінки добре промивається. Коли з нього стече вода, потрібно позбавити субпродукт від плівок і інших зайвих частин. Підготовлену печінку слід нарізати великими шматочками.
- У сковорідку з добре розігрітим маслом висипаються полуколечки лука. Коли вони досить обсмажаться, додається печінка, шматочки якої попередньо обов’язково обвалюються в борошні з усіх сторін.
- Вміст сковороди солиться і перчится.
- Печінка смажиться по 8-9 хвилин з кожного боку, після чого її можна відразу подавати до столу.
Правильно приготовлена яловича печінка смажена з цибулею відмінно підходить до будь-якого гарніру.
Ніжні печінкові котлети
Склад продуктів: кіло субпродукту, велике яйце, 2 білі цибулини, 3-4 ст. ложки сухарній крихти, 70 мл вершків середньої жирності, 2 ст. ложки манної крупи, сіль.
- Печінка добре промивається, обсушивается і очищається від прожилок і плівок. Далі продукт нарізати невеликими шматочками. Так як його доведеться пропускати через м’ясорубку, краще, щоб шматочки були злегка підмороженим.
- Печінка прокручується в м’ясорубці як можна дрібніше, а слідом за нею через пристрій пропускається цибулю.
- В отриману цибульно-м’ясну масу додаються вершки, яйце і заявлені в рецепті сипучі компоненти. З приправ відмінно підійдуть для обговорюваних котлет мускатний горіх і коріандр.
- Після перемішування маса залишається відпочивати хвилин на 20.
- Печінкові коржі викладають ложкою на сковорідку з добре розігрітим маслом і обсмажують до рум’яності з обох сторін.
Готові котлети з печінки перед подачею краще покласти на кілька паперових рушників, щоб останні ввібрали в себе зайвий жир з частування.
Варіант приготування в молоці
Склад продуктів: півкіло субпродукту, повну склянку жирного молока, 3-5 часникових зубчиків, 2 великі цибулини, 3 ст. ложки борошна, 120 мл фільтрованої води, велика сіль, суміш кольорових мелених перців.
Як приготувати яловичу печінку з молоком, докладніше розглянемо нижче.
- Свіжа печінка миється і злегка обсушивается. З неї зрізаються плівки та інші зайві частини. Продукт нарізати на рівні шматочки, кожен з яких потрібно відбити спеціальним кулінарним молоточком.
- М’ясо з усіх боків обвалюється просіяної борошні з сіллю і обсмажується до рум’яності у сковороді з добре розігрітою олією.
- Далі печінка заливається гарячою водою. Рідина повинна повністю покрити вміст сковорідки. Зверху розкладаються полуколечки цибулі і дрібні шматочки часнику. Під закритою кришкою продукти тушкують 10-12 хвилин.
- Вміст сковорідки заливають гарячим молоком з сіллю і перцем.
Залишилося томити частування на повільному вогні ще 5-7 хвилин.
Оладки з яловичої печінки
Склад продуктів: 420 г яловичої печінки, сіль, 40 г среднежирной сметани, велике яйце, 4-5 ст. ложок борошна, суміш перців.
- Шматок субпродукту позбавляється від плівки. Для цього її потрібно підчепити вістрям ножа і акуратно зняти. Далі печінка нарізати невеликими шматочками і подрібнюється в блендері або за допомогою м’ясорубки.
- В отриману рідковату масу виливається збите яйце, додається вся сметана та інші компоненти рецепта. Відмінно доповнюють смак страви сухі прованські трави. Але можна використовувати в якості приправ і лише суміш перців.
- «Тісто» викладається на розігріту сковорідку широкої ложкою. Печінкові оладки обсмажують з двох боків до рум’янцю.
Подається частування з соусом із сметани, зелені і розчавленого часнику.
Бефстроганов з цибулею – покроково
Склад продуктів: 330 г яловичої печінки, 2-3 ст. ложки томатної пасти, 1 ст. ложка просіяного борошна, 160 г домашньої сметани, цибулина, сіль, спеції за смаком.
- Починається процес з приготування соусу. Для цього поросяти, ягняти цибуля обсмажується до рум’яності на невеликій кількості розігрітого жиру.
- У сковорідку відразу ж висипається борошно і її вміст інтенсивно розмішати.
- Сметана і томат спочатку з’єднуються в окремому посуді, подсаливаются, присмачуються спеціями і тільки після цього викладаються до цибулі.
- Додається невелика кількість води, щоб домогтися бажаної консистенції соусу. Маса прогрівається на вогні ще пару хвилин при частому помішуванні.
- Шматок печінки позбавляється від плівок і судин, миється, обсушивается і нарізається тонкими смужками. Далі скибочки добре обсмажуються в окремій сковорідці на розігрітому жирі 6-7 хвилин. Солити не потрібно.
- Як тільки печінка поміняє колір, вона заливається соусом і нудиться ще пару хвилин.
Щоб збагатити смак частування, в самому кінці можна додати в нього невеликий шматочок вершкового масла.
Оладки для дітей
Склад продуктів: 230 г печінки, середня цибулина, велике яйце, сіль, 60 г просіяного борошна.
- Спочатку субпродукт вимочується в крижаній воді, після чого обсушивается, позбувається жив, плівок і великих проток жовчі.
- Печінку разом з очищеним цибулею пропускається через м’ясорубку.
- В отриману масу всипати інші компоненти рецепта. Суміш добре вимішується, щоб в ній розчинилися навіть дрібні грудочки борошна.
- Обсмажуються оладки на невеликій кількості рафінованої олії до слабкого рум’янцю.
Далі вони відправляються в силіконовій формі в духовку ще на 5-6 хвилин до повної готовності.
Смачний домашній паштет
Склад продуктів: півкіло печінки (яловичої), 2 великі ложки жирного молока, 90 г свинячого сала, 2 середні моркви, сіль, 60 г вершкового масла, суміш перців.
- Печінка чиститься від усього зайвого, добре промивається і дрібно ріжеться. Мельчится кубиками і сало.
- Овочі очищаються і довільно подрібнюються.
- Сало обсмажується на сковорідці без масла 5-6 хвилин. На вытопившемся жирі готуються подрібнені овочі.
- Коли останні будуть майже готові, ємність можна викладати шматочки печінки. Обсмажування триває ще 8-9 хвилин.
- Коли маса охолоне, вона пюрируется блендером.
- Залишилося додати тепле молоко, сіль, перець і розтоплене вершкове масло.
Чим більше масла буде використовуватися, тим більш ніжним вийде смак готового частування.
Теплий салат з яловичої печінкою
Склад продуктів: 320 г субпродукту, по 180 г свіжої стручкової квасолі, печериць, томатів і фіолетового цибулі, по великій ложці просіяного борошна і свіжовичавленого соку лайма, 1-3 часникові зубчики, сіль, спеції, олія оливи.
- Печінка промивається, чиститься, заливається сумішшю з холодної води з молоком і залишається в рідині приблизно на 20 хвилин при кімнатній температурі. Після цього м’ясо ріжеться соломкою.
- Стручкова квасоля рубається на шматочки, а часник подрібнюється гострим ножем.
- Цибулю нарізати тонкими полуколечками і відразу відправляється на широке плоске блюдо. Його потрібно відразу ж збризнути соком лайма і невеликою кількістю олії оливи.
- Часник обсмажується на оливковій олії до появи характерного аромату. Потім він готується вже разом з квасолею і тонкими пластинками очищених грибів. Отримана маса солиться, присипається спеціями і викласти на блюдо поверх лука.
- В останньому на сковорідці жирі обсмажують шматочки печінки. Попередньо їх потрібно обваляти в підсоленій борошні. Готується субпродукт 10-12 хвилин на сильному вогні і при частому помішуванні.
- Печінка висипається на гриби.
Залишилося прикрасити салат з печінкою шматочками свіжого помідора і відразу подавати до столу.
Відбивні
Склад продуктів: 720 г субпродукту, 2 великих яйця, сіль, склянку просіяного борошна.
- Печінка чиститься, миється, злегка обсушивается паперовими рушниками і ріжеться товстими скибочками (близько 1,5 см). Кожен отриманий шматочок злегка відбивається, але головне, не перестаратися з силою удару, інакше заготовки «розповзуться».
- На плоскій тарілці борошно змішують з сіллю.
- Окремо збиваються яйця.
- Кожна м’ясна заготівля спочатку занурюється в борошно, а потім в яєчну суміш.
Відбивні смажаться на розпеченому олії до рум’яності.
Торт з яловичої печінки
Склад продуктів: кіло яловичої печінки, 3 ст. молока, 3 великих яйця, 4-5 ст. ложок борошна, 3-4 моркви, стакан майонезу, сіль, суміш перців, 3-4 цибулини.
- Субпродукт позбавляється від жовчних проток і плівки, після чого замочується на 2-2,5 години в половині вказаної кількості молока. Далі він ріжеться на шматочки і блендером перетворюється в кашку.
- У масу вливається молоко, що залишилося, (не після замочування), додаються яйця, просеянная борошно, сіль і суміш перців.
- З отриманого тесту смажаться тонкі великі млинці.
- Подрібнені цибуля та морква страхуються разом до рум’яності. Коли овочі охолонуть, їх потрібно посолити і змішати з майонезом.
- Овочевий прошарком промащуються коржі з печінки. Прикрашається блюдо подрібненою зеленню.
Перед подачею до столу торт з печінки яловичої повинен добре просочитися в прохолоді.
Рецепт гуляшу з овочами
Склад продуктів: 780 г печінки, 160 мл молока, 2 цибулини, свіжий часник за смаком, морквина, сіль, солодкий болгарський перець, 1 ст. ложка пасти з томатів, щіпка чебрецю, 3 ст. ложки сметани.
- Печінка добре промивається, чиститься від усього зайвого, ріжеться шматочками і відправляється варитися до готовності. Окріп попередньо солиться. Зазвичай господинь турбує питання, скільки варити печінку до повної готовності. Багато чого залежить від віку тварини, але в середньому на це йде 40 хвилин.
- Відварений субпродукт ріжеться на невеликі шматочки.
- Всі овочі чистяться і мельчатся кубиками. Морква найпростіше крупно натерти, а часник пропустити через прес.
- Компоненти з третього кроку обсмажують на розігрітому маслі до м’якості. Далі до них додається печінку, сіль і чебрець.
- Через пару хвилин в сковорідку викладається сметана паста з томатів.
- Гуляш нудиться під кришкою ще 10-12 хвилин.
Якщо немає часу варити печінку, можна просто обсмажити її разом з овочами.